Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοταχώς για εκλογές το Μάρτη η κυβέρνηση

Οπως φάνηκε και από τις χτεσινές δηλώσεις Ρέππα, ο ελληνικός λαός θα οδηγηθεί στις κάλπες τον Μάρτη
Οπως φάνηκε και από τις χτεσινές δηλώσεις Ρέππα, ο ελληνικός λαός θα οδηγηθεί στις κάλπες τον Μάρτη
H κυβέρνηση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, ωθεί τις εξελίξεις προς την επίσπευση των εκλογών και μάλιστα προετοιμάζεται εντατικά γι' αυτές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας επέμεινε στη θέση ότι η υπερψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου από τη Νέα Δημοκρατία θα ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Επίσης γνωστοποιήθηκε ότι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έδωσε, επί της ουσίας, το σήμα εκκίνησης της προεκλογικής εκστρατείας της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ.

Η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου πως η υπερψήφιση του Κ. Στεφανόπουλου ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, αφαιρεί αφ' ενός από τη Νέα Δημοκρατία αυτή την επιλογή, αφ' ετέρου συνδέει το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και το πρόσωπο του Κ. Στεφανόπουλου με τις προεκλογικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης. Αποδεικνύεται ότι η επίσπευση των εκλογών ήταν και είναι επιλογή της κυβέρνησης.

Τις τελευταίες μέρες, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων που έφερναν το ΠΑΣΟΚ να προηγείται της Νέας Δημοκρατίας, στο χώρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης άρχισαν οι συζητήσεις για μια πιθανή επαναξιολόγηση της θέσης για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ακούστηκαν, μάλιστα, φωνές για την υπερψήφιση του Κ. Στεφανόπουλου. Η κυβέρνηση, θέλοντας προφανώς να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προχώρησε, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, στη διατύπωση της θέσης περί ισοδυναμίας της ψήφου στον Κ. Στεφανόπουλο με την ψήφο εμπιστοσύνης στην ίδια.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, έκανε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου, εκτίμησε ότι «τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά και το πολιτικό κλίμα είναι ευνοϊκό. Δεν πρέπει, όμως, να επικρατεί υπερβολική βεβαιότητα, η οποία συχνά οδηγεί σε εφησυχασμό, που είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε μια πολιτική προσπάθεια». Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Σημίτης μετά τις γιορτές θα συναντηθεί με στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, για να συζητήσουν την ετοιμασία ενόψει των εκλογών.

Κατά τη χτεσινή συνάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου με τους πολιτικούς συντάκτες τέθηκε και πάλι το θέμα της επιστολής του πρωθυπουργού της Φινλανδίας και προεδρεύοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πάαβο Λιπόνεν προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπ. Ετσεβίτ. Σ' αυτή την επιστολή ο κ. Λιπόνεν παρουσιάζει μια εκδοχή για τις αποφάσεις του Ελσίνκι (σχετικά με την τουρκική υποψηφιότητα) διαφορετική απ' αυτήν που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και η κυβέρνηση. Ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι οι θέσεις του κ. Λιπόνεν δε δεσμεύουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, δέχτηκε όμως ότι «στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, εκείνες τις στιγμές, πολλές μέθοδοι μπορεί να χρησιμοποιηθούν».

Σχετικά με τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε αιχμές για πιθανή ανάμειξη της Νέας Δημοκρατίας σε κινήσεις που οδήγησαν στην πτώση του χρηματιστηριακού δείκτη. Η δήλωση του κ. Ρέππα προκάλεσε ανακοίνωση του εκπροσώπου της ΝΔ, ο οποίος χαρακτήρισε ατόπημα τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ