Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Προς διχοτόμηση με επιταχυνόμενους ρυθμούς και χωρίς προσχήματα!

Διάβημα του Προέδρου Κληρίδη στους πρέσβεις των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα νέα τετελεσμένα

 

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την ελληνική υπογραφή στη Συμφωνία του Ελσίνκι και ήδη ο ελληνικός λαός μπορεί να χειροκροτήσει τα πρώτα αποτελέσματα του «θριάμβου», που κατήγαγε η ελληνική διπλωματία. Η Κύπρος οδεύει πλέον χωρίς προσχήματα και με επιταχυνόμενους ρυθμούς προς τη διχοτόμηση!

Ο Πρόεδρος Κληρίδης κάλεσε χτες το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο εκτάκτως τους πρέσβεις ή επιτετραμμένους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και τον εκτελούντα χρέη ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Τζέιμς Χόλγκερ, στους οποίους προέβη σε διάβημα για τα σχεδιαζόμενα από την Τουρκία και τον Ραούφ Ντενκτάς νέα τετελεσμένα σε σχέση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με στόχο να εκβιάσουν αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Στη συνάντηση, που κράτησε 45 λεπτά, πήραν μέρος οι πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας και οι επιτετραμμένοι της Ρωσίας και της Γαλλίας.

Μετά τη συνάντηση αρνήθηκαν να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση και περιορίστηκαν να δώσουν τις ευχές τους στους δημοσιογράφους για τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γλ. Κληρίδης προέβη σε διάβημα προς τους έξι διπλωμάτες για τα σχέδια της Αγκυρας και του Ντενκτάς όσον αφορά το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο Ντενκτάς και η Αγκυρα, στηριζόμενοι σε συμπληρωματική παράγραφο, στην έκθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, προσπαθούν να εκμαιεύσουν αναγνώριση του ψευδοκράτους, υποστηρίζοντας ότι για να μπορεί η δύναμη να δρα στα Κατεχόμενα, απαιτείται ξεχωριστή συμφωνία με το ψευδοκράτος.

Στη συμπληρωματική παράγραφο αναφέρεται ότι η τουρκική κυβέρνηση υπέδειξε πως οι απόψεις της συμπίπτουν με την τουρκοκυπριακή πλευρά και ότι υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή θέση ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα μπορεί να δραστηριοποιείται και στις δυο πλευρές της νήσου μόνο στη βάση της συγκατάθεσης και των δυο πλευρών.

Αναφέρεται επίσης ότι οι τουρκοκυπριακές αρχές θα ζητήσουν από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να εργαστεί μαζί τους για την ανάπτυξη των σκοπών της λειτουργίας της δύναμης στα Κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» δημοσίευσε ότι ο διοικητής της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης ή αντιπρόσωπός του θα κληθούν στο λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών του ψευδοκράτους για να υπογράψουν συμφωνία - πλαίσιο.

Με βάση τη συμφωνία, προσθέτει η εφημερίδα, η οποία θα υπογραφεί για πρώτη φορά, θα καθορίζονται οι όροι υπό τους οποίους οι ερευνητές θα μπορούν να κινούνται στα Κατεχόμενα.

Τη συμπληρωματική έκθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών χαιρέτισε και η Τουρκία.

Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι με το επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναγνωρίζεται ότι υπάρχουν δυο ίσες, κατά την έκφρασή του, πλευρές στο νησί, ότι αυτές έχουν ισότιμη εξουσία και ότι από τώρα οι δραστηριότητες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα πρέπει να αποφασίζονται ξεχωριστά από τις αρχές της κάθε πλευράς.

Ανέφερε επίσης ότι με το έγγραφο αυτό, οι τουρκοκυπριακές αρχές θα ζητήσουν για πρώτη φορά επίσημα από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να εργαστεί μαζί τους για να καθοριστούν οι σκοποί και οι δραστηριότητες της δύναμης στα Κατεχόμενα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για το διάβημα του Προέδρου Κληρίδη προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε ότι η κυβέρνηση πληροφορήθηκε το πρωί για το περιεχόμενο του παραρτήματος που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Εθνη μαζί με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επίσης, ανέφερε ότι μετά την πληροφόρηση και μετά τις ερμηνείες που δόθηκαν από τον τουρκοκυπριακό Τύπο και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Πρόεδρος Κληρίδης κάλεσε τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών και ζήτησε διευκρινίσεις.

Ο Μ. Παπαπέτρου εξήγησε ότι πάντοτε στα ψηφίσματα για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπάρχει παράρτημα, στο οποίο διατυπώνονται οι θέσεις της Βρετανίας, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αυτή τη φορά, σημείωσε, προσετέθη και η θέση της τουρκικής κυβέρνησης, με βάση την οποία η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τις λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους για να μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντά της.

Η κυβέρνηση, συνέχισε ο Μ. Παπαπέτρου, ζήτησε διευκρινίσεις από τους πέντε, οι οποίοι ανέλαβαν να διερευνήσουν το θέμα και δεσμεύτηκαν να δώσουν τις διευκρινίσεις που ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση διερευνά τις συνθήκες υπό τις οποίες προσετέθη το παράρτημα, ενώ πρόσθεσε ότι παράλληλες διευκρινίσεις ζήτησε και ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Ερωτηθείς εάν αυτή η ενέργεια συνιστά αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο Μ. Παπαπέτρου είπε πως το παράρτημα δεν είναι θέμα που μπορεί κάποιος να υποτιμήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ