ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2001
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΡΕΤΣΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ»
Στο δρόμο οι εργαζόμενοι

Αιφνιδιαστικό κλείσιμο της επιχείρησης

Ανεργοι βρέθηκαν από χτες οι 35 εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις οινοποιίας των αδελφών Γιώργου και Μιχάλη Γεωργιάδη, στη Θεσσαλονίκη. Χτες το πρωί, επιστρέφοντας στη δουλιά μετά το τριήμερο του Πάσχα, βρήκαν τα εργοστάσια κλειστά και δικαστικούς επιμελητές να τους περιμένουν, προκειμένου να τους επιδώσουν τις απολύσεις τους. Οι εργαζόμενοι αμέσως προχώρησαν σε κατάληψη του εργοστασίου της επιχείρησης οινοποιίας «Γιώργος Γεωργιάδης & Υιοί ΑΒΕΕ», διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλιά και στη συνδικαλιστική δράση.

Οπως καταγγέλλουν, οι εργοδότες, ουσιαστικά χωρίς συγκεκριμένο λόγο και αιτία, έκλεισαν τις επιχειρήσεις προκειμένου να τις επαναλειτουργήσουν με νέα επωνυμία και νέο προσωπικό. Ετσι προχώρησαν σε κατάληψη του ενός εργοστασίου, διεκδικώντας μ' αυτό τον τρόπο το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη δουλιά και το συνταγματικό τους δικαίωμα να συνδικαλίζονται ελεύθερα, ενώ παράλληλα μπλοκάρουν και την εφαρμογή του αντεργατικού σχεδίου των επιχειρηματιών.

«Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους δεν αποδέχονται τις φθηνές και παιδαριώδεις δικαιολογίες και καταγγέλλουν πως το κλείσιμο των δύο επιχειρήσεων έγινε για καθαρά συνδικαλιστικούς λόγους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας.

Γεγονός που προκύπτει και από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γ. Γεωργιάδης μέσα από την οποία επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα: «Τα τελευταία τρία χρόνια διαπίστωσα μια αλλαγή στη συμπεριφορά σας απέναντί μου. Αρχισαν οι αδικαιολόγητες στάσεις εργασίας, οι απεργίες», αναφέρει μεταξύ άλλων και καταλήγει: «Πήρα την απόφαση να κλείσω την επιχείρηση και να παραδώσω τα βιβλία στην εφορία. Ηταν μια γενναία απόφαση προκειμένου να σώσω την υγεία μου».

Η πραγματικότητα όμως, όπως την περιγράφουν οι εργαζόμενοι, είναι τελείως διαφορετική. Και οι δύο επιχειρήσεις είναι κερδοφόρες. Ομως οι ιδιοκτήτες ήθελαν παραπέρα αύξηση των κερδών τους μέσα από την καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων και την απασχόληση προσωπικού χωρίς την καταβολή των νόμιμων αποδοχών. «Ηθελαν να επαναφέρουν τον εργασιακό μεσαίωνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Ράλλης, πρόεδρος του Επιχειρησιακού Σωματείου αλλά και της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας. Χαρακτηριστικό των συνθηκών εργασίας που επικρατούσαν είναι το στοιχείο πως στην επιχείρηση του Γ. Γεωργιάδη, η Τεχνική Επιθεώρηση μόλις την προηγούμενη βδομάδα σημείωσε 13 παραλείψεις στον τομέα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλιάς.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή η ΠΟΕΕΠ και τα αδελφά σωματεία του κλάδου Εμφιαλωμένων Ποτών, διαμηνύοντας προς τον εργοδότη και προς κάθε κατεύθυνση ότι ο αγώνας των εργαζομένων θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωσή τους και την επάνοδο στη δουλιά τους.

Το κτήμα ΘΩΝ μπορεί και πρέπει να σωθεί

Η συμπαιγνία ΥΠΕΧΩΔΕ - Δήμου Αθήνας ανάβει το «πράσινο φως» στα σχέδια τσιμεντοποίησης του μεγαλοεργολάβου Βωβού, αλλά οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής οργανώνουν τις αγωνιστικές αντιδράσεις

Το κτήμα θΩΝ στη συμβολή Κηφισίας και Αλεξάνδρας
Το κτήμα θΩΝ στη συμβολή Κηφισίας και Αλεξάνδρας
Σε ποιον πραγματικά λογοδοτεί, απέδειξε η διοίκηση του Δήμου της Αθήνας με την τελευταία απόφασή της (Μ. Τρίτη) να παραδώσει το κτήμα Θων στα σχέδια του εργολάβου Μπ. Βωβού. Από την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι δείχνουν καθημερινά την αποφασιστικότητά τους να αποτρέψουν τα σχέδια ΥΠΕΧΩΔΕ, δημοτικής αρχής και Βωβού, οργανώνοντας στις 26 Απρίλη σύσκεψη όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων καλεί τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής, προκειμένου να σχεδιάσουν την αγωνιστική δράση που θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Σημειώνεται ότι στα μέσα του Μάη συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ανάκλησης αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών για το κτήμα του Θων.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την τελευταία απόφασή του, ο δήμος θα αποδεχτεί την πρόταση του μεγαλοεργολάβου Μπ. Βωβού, αν το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν απαντήσει εντός δεκαημέρου για πλήρη κάλυψη της δαπάνης της απαλλοτρίωσης του κτήματος Θων. Σύμφωνα με την πρόταση του επιχειρηματία, στο εναπομείναν κτήμα Θων (περίπου 4,5 στρέμματα) θα χτίσει ακόμα ένα μεγαθήριο ύψους 27 μέτρων και κάλυψης επιφάνειας 1.150 τετραγωνικών μέτρων. Θα κατεδαφίσει τις πολυκατοικίες της οδού Κηφισίας 5 - παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων όπως επισημαίνει ο Β. Τιρτιράκης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για τη Σωτηρία του Θων - και θα φτιάξει ένα υπόγειο γκαράζ 400 θέσεων. Στον υπόλοιπο χώρο του κτήματος... «δεσμεύτηκε» στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα κάνει πράσινο. Ομως, όπως κατ' επανάληψη έχει λεχθεί στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, δεν είναι εφικτό πάνω από το τσιμέντο του υπόγειου γκαράζ να φυτευτεί υψηλό πράσινο, όπως έχει ανάγκη η περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Β. Τιρτιράκης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για τη Σωτηρία του Θων, επισήμανε, σε δήλωσή του στο «Ρ», από τη μια την καταστροφική συμπαιγνία Δήμου, ΥΠΕΧΩΔΕ και Βωβού και από την άλλη το γεγονός ότι οι κάτοικοι δεν πρόκειται να επιτρέψουν αυτή την κατάσταση. Και τόνισε: «Η εμμονή Λαλιώτη να μην εγκρίνει το απαραίτητο ποσό για απαλλοτρίωση του χώρου, σε συνδυασμό με την απόφαση της διοίκησης του Δήμου (Αβραμόπουλου και ομάδας ΝΔ μέσα στην παράταξή του), στην ουσία πριμοδοτούν τα σχέδια του Βωβού και ευνοούν μια απόφαση υπέρ του επιχειρηματία στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Επέτειοι
  • Τα Παραρτήματα Λαμίας και Δομοκού της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνουν την Κυριακή 22-4-01 στις 11 πμ, στα Αμπέλια Ομβριακής, εκδήλωση για να τιμηθεί η μνήμη των 17 Ελλήνων πατριωτών, που εκτελέστηκαν από τους χιτλεροφασίστες κατακτητές στις 9-4-1944, ανήμερα των Βαΐων. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στον τόπο της εκτέλεσής τους. (Λεωφορείο θα αναχωρήσει στις 9.15 πμ, από την Πλατεία Πάρκου, Λαμία).
  • Η ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ, παίρνει μέρος την Κυριακή 22-4-01, στην εκδήλωση που διοργανώνει το Παράρτημα Πιερίας της ΠΕΑΕΑ στα Ταχνιστά Πιερίας, για την επέτειο της μάχης του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών. Πούλμαν αναχωρεί από την πλατεία Κάνιγγος το Σάββατο στις 8 πμ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 3220.183 και 5817.384.
Γενική Συνέλευση

Το Παράρτημα Πετραλώνων-Θησείου-Πάνω Σφαγείων της ΠΕΑΕΑ, καλεί τα μέλη του την Κυριακή 22-4-01 στις 11 πμ στα γραφεία του(Κυδαντιδών 24, Πετράλωνα), για τη χρονιάτικη Απολογιστική Γενική Συνέλευση.

Συνεστίαση

Το Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ, θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη χρονιάτικη συνεστίασή του, το Σάββατο 21-4-01 στις 8 μμ, στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).

Κι άλλη τραγωδία στο Μπέλες

Ανήμερα του Πάσχα πέθαναν από το κρύο άλλοι τέσσερις αλλοδαποί στο πέρασμα του θανάτου

Την τελευταία τους πνοή άφησαν στις χιονισμένες βουνοκορυφές του Μπέλες τέσσερις αλλοδαποί που επιχείρησαν την ημέρα του Πάσχα να περάσουν παράνομα τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ενώ στην περιοχή επικρατούσε σφοδρή κακοκαιρία.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τη δεύτερη μέρα του Πάσχα όταν συνοροφύλακες από το νομό Σερρών εντόπισαν και συνέλαβαν οκτώ λαθρομετανάστες που είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους και έφθασαν στην παραμεθόρια περιοχή Μανδράκι. Οι αλλοδαποί, που ήταν πολύ ταλαιπωρημένοι από το κρύο και την πείνα, ενημέρωσαν τους αστυνομικούς ότι τέσσερις ομοεθνείς τους είχαν παγιδευτεί κατά τη διάρκεια της νύχτας σε δύσβατα μονοπάτια και δεν κατάφεραν να τους ακολουθήσουν. Οι συνοροφύλακες βρήκαν τελικά νεκρούς τους τέσσερις άτυχους αλλοδαπούς - δύο γυναίκες και ένας άνδρας από τη Γεωργία και ένας ακόμη νέος από το Πακιστάν - σε υψόμετρο 1.500 μέτρων στο Μπέλες σε σημείο που υπέδειξαν οι συλληφθέντες λαθρομετανάστες. Οι τελευταίοι που προέρχονται από τη Γεωργία, το Πακιστάν και την Γκάνα κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα των Ανω Πορόγια και τις επόμενες μέρες θα απελαθούν. Τρεις από τους αλλοδαπούς έπαθαν κρυοπαγήματα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Η οικογένεια Σφηνιά «πετά» την κληρονομιά του

Δήλωση αποποίησης κληρονομιάς κατέθεσε στο Πρωτοδικείο της Αθήνας η οικογένεια του εκλιπόντος εφοπλιστή Παντελή Σφηνιά, προκειμένου να μην υποχρεωθεί να εξοφλήσει στις τράπεζες Eurobank και ALPHA Τράπεζα Πίστεως δάνεια συνολικού ύψους 4,3 δισ. δρχ., που του είχαν χορηγηθεί το 1999.

Οι συγκεκριμένες τράπεζες έχουν ήδη προσφύγει από τις 18/1/2001 στο Μονομελές Πρωτοδικείο με αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας τη συντηρητική κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Π. Σφηνιά μέχρι του προαναφερόμενου ποσού. Η συζήτηση των αιτήσεων έχει οριστεί να γίνει στις 27 του Απρίλη, ύστερα από δύο αναβολές. Ομως, η σύζυγος του Π. Σφηνιά, Γιούλη, και οι γιοι του Νίκος και Μηνάς έσπευσαν να δηλώσουν ότι αποποιούνται όλα τα περιουσιακά στοιχεία που τους άφησε, μαζί και τα χρέη του. Ετσι, τώρα αναμένεται να αναζητηθούν πιο μακρινοί κληρονόμοι και αν και αυτοί πράξουν το ίδιο, η περιουσία του άλλοτε ισχυρότερου μετόχου της «Minoan Flying Dolphing» θα βγει στο «σφυρί».

Προφυλακίστηκε για το διπλό φονικό στην Καρίτσα

Στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε χτες ο 36χρονος Απόστολος Γιαννούλης που το βράδυ της Ανάστασης πυροβόλησε και σκότωσε μέσα στο προαύλιο της εκκλησίας στο χωριό Καρίτσα Πιερίας, τον 10χρονο Γιάννη Καραγιάννη και τον 46χρονο Δημήτρη Στούπα. Ο 36χρονος χτθες το πρωί οδηγήθηκε στον ανακριτή Κατερίνης και με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε προφυλακιστέος. Εναντίον του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, οπλοχρησία και οπλοκατοχή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ο Α. Γιαννούλης το βράδυ της Ανάστασης, λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον του πλήθους που βρισκόταν έξω από την εκκλησία. Από τις σφαίρες έπεσαν νεκροί ο 10χρονος Γιάννης, κάτοικος του χωριού και ο 46χρονος επιχειρηματίας από την Καβάλα, πατέρας 4 παιδιών, που πήγε στην Καρίτσα για το Πάσχα.

Ο δράστης του εγκλήματος, στην απολογία του χτες το πρωί στον ανακριτή, φέρεται να δήλωσε πως δεν ήθελε να σκοτώσει κανέναν και πυροβόλησε για να συμμετάσχει στο γνωστό έθιμο της Ανάστασης. Σε βάρος του όμως στρέφεται η εξαφάνισή του αμέσως μετά το τραγικό γεγονός. Ο Α. Γιαννούλης, αμέσως μετά την εγκληματική του πράξη, έφυγε από το χωριό και κρύφτηκε στο σπίτι του φίλου του Νίκου Κατσαρού στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, όπου και συνελήφθη την επόμενη μέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ