Τετάρτη 18 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΡΕΤΣΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ»
Στο δρόμο οι εργαζόμενοι

Αιφνιδιαστικό κλείσιμο της επιχείρησης

Ανεργοι βρέθηκαν από χτες οι 35 εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις οινοποιίας των αδελφών Γιώργου και Μιχάλη Γεωργιάδη, στη Θεσσαλονίκη. Χτες το πρωί, επιστρέφοντας στη δουλιά μετά το τριήμερο του Πάσχα, βρήκαν τα εργοστάσια κλειστά και δικαστικούς επιμελητές να τους περιμένουν, προκειμένου να τους επιδώσουν τις απολύσεις τους. Οι εργαζόμενοι αμέσως προχώρησαν σε κατάληψη του εργοστασίου της επιχείρησης οινοποιίας «Γιώργος Γεωργιάδης & Υιοί ΑΒΕΕ», διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλιά και στη συνδικαλιστική δράση.

Οπως καταγγέλλουν, οι εργοδότες, ουσιαστικά χωρίς συγκεκριμένο λόγο και αιτία, έκλεισαν τις επιχειρήσεις προκειμένου να τις επαναλειτουργήσουν με νέα επωνυμία και νέο προσωπικό. Ετσι προχώρησαν σε κατάληψη του ενός εργοστασίου, διεκδικώντας μ' αυτό τον τρόπο το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη δουλιά και το συνταγματικό τους δικαίωμα να συνδικαλίζονται ελεύθερα, ενώ παράλληλα μπλοκάρουν και την εφαρμογή του αντεργατικού σχεδίου των επιχειρηματιών.

«Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους δεν αποδέχονται τις φθηνές και παιδαριώδεις δικαιολογίες και καταγγέλλουν πως το κλείσιμο των δύο επιχειρήσεων έγινε για καθαρά συνδικαλιστικούς λόγους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας.

Γεγονός που προκύπτει και από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γ. Γεωργιάδης μέσα από την οποία επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα: «Τα τελευταία τρία χρόνια διαπίστωσα μια αλλαγή στη συμπεριφορά σας απέναντί μου. Αρχισαν οι αδικαιολόγητες στάσεις εργασίας, οι απεργίες», αναφέρει μεταξύ άλλων και καταλήγει: «Πήρα την απόφαση να κλείσω την επιχείρηση και να παραδώσω τα βιβλία στην εφορία. Ηταν μια γενναία απόφαση προκειμένου να σώσω την υγεία μου».

Η πραγματικότητα όμως, όπως την περιγράφουν οι εργαζόμενοι, είναι τελείως διαφορετική. Και οι δύο επιχειρήσεις είναι κερδοφόρες. Ομως οι ιδιοκτήτες ήθελαν παραπέρα αύξηση των κερδών τους μέσα από την καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων και την απασχόληση προσωπικού χωρίς την καταβολή των νόμιμων αποδοχών. «Ηθελαν να επαναφέρουν τον εργασιακό μεσαίωνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Ράλλης, πρόεδρος του Επιχειρησιακού Σωματείου αλλά και της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας. Χαρακτηριστικό των συνθηκών εργασίας που επικρατούσαν είναι το στοιχείο πως στην επιχείρηση του Γ. Γεωργιάδη, η Τεχνική Επιθεώρηση μόλις την προηγούμενη βδομάδα σημείωσε 13 παραλείψεις στον τομέα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλιάς.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή η ΠΟΕΕΠ και τα αδελφά σωματεία του κλάδου Εμφιαλωμένων Ποτών, διαμηνύοντας προς τον εργοδότη και προς κάθε κατεύθυνση ότι ο αγώνας των εργαζομένων θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωσή τους και την επάνοδο στη δουλιά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ