Τετάρτη 18 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Σε αναμονή κινητοποιήσεων

Μέσα στην επόμενη βδομάδα αναμένεται να προωθηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΤΕΙ, ενώ πανεπιστημιακοί και επιστημονικοί φορείς έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι σε περίπτωση που το νομοσχέδιο δεν αποσυρθεί θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που κινείται στις κατευθύνσεις της Διακήρυξης της Μπολόνια, δηλαδή στη λογική υποβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης και αντικατάστασή της με φτηνή κατάρτιση. Συγκεκριμένα, πατώντας πάνω στην αγωνία χιλιάδων σπουδαστών των ΤΕΙ, βαφτίζει τα ιδρύματα «ανώτατα», χωρίς καμιά ουσιαστική αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, της υλικοτεχνικής υποδομής και των πτυχίων. Αντίθετα, οδηγεί τόσο τα ΤΕΙ όσο και τα ΑΕΙ σε δραματική υποβάθμιση, προετοιμάζοντας το έδαφος για το σπάσιμο των σπουδών σε δύο κύκλους, το «πέταγμα» της επιστημονικής ειδίκευσης εκτός του πτυχίου και την πλήρη αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα. Ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, όμως, μετά την τελευταία συνάντησή του με τον πρωθυπουργό την προηγούμενη βδομάδα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «χρήσιμο» για την εκπαίδευση και για τον τόπο και πρόσθεσε ότι «θα περάσει με τις κανονικές διαδικασίες στη Βουλή των Ελλήνων».

Στην περίπτωση που δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο και δεν ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στο υπουργείο, τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, οι πρυτάνεις θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Οι σύγκλητοι των ελληνικών πανεπιστημίων θα συνεδριάσουν μέσα στην πρώτη βδομάδα του Μάη για να αποφασίσουν τις παραπέρα ενέργειές τους, ενώ έχει προταθεί συγκεκριμένα η παραίτηση όλων των πρυτανικών αρχών ως μέσο πίεσης, καθώς και το επ' αόριστον κλείσιμο των πανεπιστημίων.

Οι προτάσεις των πρυτάνεων έχουν να κάνουν με την ουσιαστική αναβάθμιση των ΤΕΙ, προκειμένου να ενταχτούν αξιοκρατικά στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα, θεωρούν απαραίτητη την αξιολόγηση των γνωστικών αντικειμένων, της υλικοτεχνικής υποδομής, των προγραμμάτων σπουδών κλπ. των ΤΕΙ με ακαδημαϊκούς όρους.

Παράλληλα, αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις στο χώρο των Δημοσίων Εργων, σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο, είναι οι Πολιτικοί Μηχανικοί της χώρας (σύμφωνα με το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας) που συμπαρατάσσονται στις προτάσεις και στις κινητοποιήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ