Τετάρτη 18 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΩΗΝ ΕΤΜΟΑ
Ως πότε θα εκκρεμεί η ασφαλιστική τους κάλυψη;

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική τακτοποίηση των εργαζομένων του πρώην Ειδικού Ταμείου Μονίμων Οδοστρωμάτων Αθηνών (ΕΤΜΟΑ) που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και πάνω από ένα χρόνο, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Αντώνης Σκυλλάκος με νέα Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και απευθύνεται προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας - Πρόνοιας και Οικονομικών.

Με το ΠΔ 98/15-3-2000 (ΦΕΚ 85/Α/2000) - αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - το ΕΤΜΟΑ καταργήθηκε και το προσωπικό του μεταφέρθηκε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Με την κατάργηση προέκυψε το ζήτημα της ασφαλιστικής συνταξιοδοτικής κάλυψης του εν λόγω προσωπικού, δεδομένου ότι σαν υπάλληλοι του ΝΠΔΔ ΕΤΜΟΑ, είχαν το ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς του Ν. 3163/55 και την εφάπαξ χρηματική αποζημίωση του Ν 103.75, ασφάλειες οι οποίες δεν είναι όμοιες με αυτές των συναδέλφων τους του Δημοσίου.

Για το ζήτημα αυτό - υπενθυμίζεται στην Ερώτηση - βουλευτές του ΚΚΕ είχαν κάνει την υπ' αριθμόν 3166/16-10-2000 Ερώτηση στην οποία ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απάντησε ότι «έχει ήδη προωθηθεί σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται τα θέματα κύριας - επικουρικής ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης του εν λόγω προσωπικού». Μάλιστα στην απάντηση αναφερόταν ότι το εν λόγω νομοσχέδιο έχει υπογραφεί από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας - Πρόνοιας και εκκρεμεί η υπογραφή αυτού από τον υπουργό Οικονομικών. Παρεμφερή απάντηση έδωσε και το υπουργείο Εργασίας.

«Ομως - τονίζουν οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ - αν και πέρασε ένας χρόνος από την κατάργηση του ΕΤΜΟΑ και πέντε μήνες από τότε που δόθηκαν οι προαναφερόμενες απαντήσεις, η κυβέρνηση ακόμη δεν προώθησε τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα. Ετσι, μέχρι σήμερα υπάρχει πρόβλημα με αποτέλεσμα να έχουν συνταξιοδοτηθεί εργαζόμενοι χωρίς να πάρουν το εφάπαξ, ενώ άλλοι που έχουν τεκμηριώσει δικαίωμα σύνταξης δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εξαιτίας αυτής της εκκρεμότητας».

Και οι βουλευτές καταλήγοντας απευθύνουν το εξής καίριο ερώτημα προς τους υπουργούς: Γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση και πότε επιτέλους θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το ζήτημα της ασφαλιστικής - συνταξιοδοτικής κάλυψης και της εφάπαξ χρηματικής αποζημίωσης του Ν. 103/75 των εργαζομένων στο πρώην ΕΤΜΟΑ;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ