ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2001
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνίζονται ενάντια στο ξεπούλημα του ΟΤΕ
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων σήμερα έξω από το ΥΠΕΘΟ
  • Η ΕΣΚ - ΟΤΕ καλεί τους εργαζομένους να συσπειρωθούν σε Επιτροπές Αγώνα και να υπερασπιστούν μαχητικά το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του Ογρανισμού

Από παλαιότερη κινητοποίηση για την προστασία του ΟΤΕ από το ιδιωτικό κεφάλαιο
Από παλαιότερη κινητοποίηση για την προστασία του ΟΤΕ από το ιδιωτικό κεφάλαιο
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, που αντιδρούν στο παραπέρα ξεπούλημα του Οργανισμού σε ιδιώτες. Οι ταξικές δυνάμεις του χώρου τονίζουν ότι ο αγώνας για την αποτροπή της εκποίησης, δεν πρέπει να εξαντληθεί σε αυτή την ενέργεια. Πρέπει να συνεχιστεί, πέρα από συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, και να εναντιώνεται συνολικά στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει σύντομα άλλο ένα 15% των μετοχών του Οργανισμού σε ιδιώτες. Η απόφαση σημαίνει ότι το δημόσιο περιορίζεται σε ένα 36%, με τους ιδιώτες να ελέγχουν 64% του Οργανισμού. Εφαρμόζει, δηλαδή, την τροπολογία για εκχώρηση άνω του 51% του ΟΤΕ σε ιδιώτες, την οποία υπερψήφισαν το φθινόπωρο στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Σήμερα, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων - ΟΤΕ (ΟΜΕ), η ηγεσία της θα συναντηθεί στις 2.30μ.μ. με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, για να ζητήσει την ακύρωση της απόφασης. Παράλληλα, θα γίνει συγκέντρωση εργαζομένων έξω από το υπουργείο.

Η κινητοποίηση αυτή - κατ' αρχήν θετική - πρέπει να συνεχιστεί από ανάλογες κινήσεις, για να φέρει αποτέλεσμα. Διαφορετικά δε θα είναι τίποτα περισσότερο από μια ντουφεκιά στον αέρα. Αθλημα, στο οποίο επιδίδεται η προσκείμενη στο κυβερνών κόμμα ηγεσία της ΟΜΕ. Αλλωστε, η ολομέλεια της Ομοσπονδίας και τα περισσότερα από τα υπαγόμενα σε αυτήν σωματεία, εδώ και μήνες έχουν πάρει αποφάσεις για δυναμικές κλιμακούμενες κινητοποιήσεις διαρκείας. Ομως, κανένα τέτοιο πρόγραμμα δεν τέθηκε και δεν τίθεται σε εφαρμογή. Αν και οι προθέσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν γνωστές εδώ και μήνες.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ, πριν το Πάσχα, ο πρόεδρος Π. Κοτρώνης, πρότεινε ως αντίδραση, συναντήσεις με υπουργούς και τη διοίκηση του ΟΤΕ, έκδοση αφίσας, παραχώρηση συνέντευξης Τύπου, παράσταση στο ΔΣ του ΟΤΕ, δικαστικές προσφυγές για αντισυνταγματικές ρυθμίσεις κλπ. Πρότεινε ακόμα, το ζήτημα της απώλειας του πλειοψηφικού πακέτου για το δημόσιο, να συζητηθεί μαζί με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2001. Προφανώς, για να αξιοποιηθεί... μια αύξηση στους μισθούς, προκειμένου να καμφθεί η αντίσταση των εργαζομένων στο ολοκληρωτικό ξεπούλημα. Ετσι η ηγεσία της ΟΜΕ και «αγώνα» θα καυχάται ότι έκανε, και αυξήσεις θα υποστηρίζει ότι πέτυχε.

Από την πλευρά της, η «Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση - ΟΤΕ» (ΕΣΚ) καλεί τους εργαζομένους να προσπεράσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να συσπειρωθούν σε Επιτροπές Αγώνα και να υπερασπιστούν μαχητικά το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ΟΤΕ. Να αντισταθούν, συνολικά, στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Την πολιτική, που, πέρα από τις ιδιωτικοποιήσεις, προβλέπει και τις δυσμενείς για τους εργαζόμενους ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Σε αναμονή κινητοποιήσεων

Μέσα στην επόμενη βδομάδα αναμένεται να προωθηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΤΕΙ, ενώ πανεπιστημιακοί και επιστημονικοί φορείς έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι σε περίπτωση που το νομοσχέδιο δεν αποσυρθεί θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που κινείται στις κατευθύνσεις της Διακήρυξης της Μπολόνια, δηλαδή στη λογική υποβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης και αντικατάστασή της με φτηνή κατάρτιση. Συγκεκριμένα, πατώντας πάνω στην αγωνία χιλιάδων σπουδαστών των ΤΕΙ, βαφτίζει τα ιδρύματα «ανώτατα», χωρίς καμιά ουσιαστική αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, της υλικοτεχνικής υποδομής και των πτυχίων. Αντίθετα, οδηγεί τόσο τα ΤΕΙ όσο και τα ΑΕΙ σε δραματική υποβάθμιση, προετοιμάζοντας το έδαφος για το σπάσιμο των σπουδών σε δύο κύκλους, το «πέταγμα» της επιστημονικής ειδίκευσης εκτός του πτυχίου και την πλήρη αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα. Ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, όμως, μετά την τελευταία συνάντησή του με τον πρωθυπουργό την προηγούμενη βδομάδα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «χρήσιμο» για την εκπαίδευση και για τον τόπο και πρόσθεσε ότι «θα περάσει με τις κανονικές διαδικασίες στη Βουλή των Ελλήνων».

Στην περίπτωση που δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο και δεν ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στο υπουργείο, τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, οι πρυτάνεις θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Οι σύγκλητοι των ελληνικών πανεπιστημίων θα συνεδριάσουν μέσα στην πρώτη βδομάδα του Μάη για να αποφασίσουν τις παραπέρα ενέργειές τους, ενώ έχει προταθεί συγκεκριμένα η παραίτηση όλων των πρυτανικών αρχών ως μέσο πίεσης, καθώς και το επ' αόριστον κλείσιμο των πανεπιστημίων.

Οι προτάσεις των πρυτάνεων έχουν να κάνουν με την ουσιαστική αναβάθμιση των ΤΕΙ, προκειμένου να ενταχτούν αξιοκρατικά στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα, θεωρούν απαραίτητη την αξιολόγηση των γνωστικών αντικειμένων, της υλικοτεχνικής υποδομής, των προγραμμάτων σπουδών κλπ. των ΤΕΙ με ακαδημαϊκούς όρους.

Παράλληλα, αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις στο χώρο των Δημοσίων Εργων, σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο, είναι οι Πολιτικοί Μηχανικοί της χώρας (σύμφωνα με το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας) που συμπαρατάσσονται στις προτάσεις και στις κινητοποιήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΩΗΝ ΕΤΜΟΑ
Ως πότε θα εκκρεμεί η ασφαλιστική τους κάλυψη;

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική τακτοποίηση των εργαζομένων του πρώην Ειδικού Ταμείου Μονίμων Οδοστρωμάτων Αθηνών (ΕΤΜΟΑ) που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και πάνω από ένα χρόνο, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Αντώνης Σκυλλάκος με νέα Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και απευθύνεται προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας - Πρόνοιας και Οικονομικών.

Με το ΠΔ 98/15-3-2000 (ΦΕΚ 85/Α/2000) - αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - το ΕΤΜΟΑ καταργήθηκε και το προσωπικό του μεταφέρθηκε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Με την κατάργηση προέκυψε το ζήτημα της ασφαλιστικής συνταξιοδοτικής κάλυψης του εν λόγω προσωπικού, δεδομένου ότι σαν υπάλληλοι του ΝΠΔΔ ΕΤΜΟΑ, είχαν το ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς του Ν. 3163/55 και την εφάπαξ χρηματική αποζημίωση του Ν 103.75, ασφάλειες οι οποίες δεν είναι όμοιες με αυτές των συναδέλφων τους του Δημοσίου.

Για το ζήτημα αυτό - υπενθυμίζεται στην Ερώτηση - βουλευτές του ΚΚΕ είχαν κάνει την υπ' αριθμόν 3166/16-10-2000 Ερώτηση στην οποία ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απάντησε ότι «έχει ήδη προωθηθεί σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται τα θέματα κύριας - επικουρικής ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης του εν λόγω προσωπικού». Μάλιστα στην απάντηση αναφερόταν ότι το εν λόγω νομοσχέδιο έχει υπογραφεί από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας - Πρόνοιας και εκκρεμεί η υπογραφή αυτού από τον υπουργό Οικονομικών. Παρεμφερή απάντηση έδωσε και το υπουργείο Εργασίας.

«Ομως - τονίζουν οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ - αν και πέρασε ένας χρόνος από την κατάργηση του ΕΤΜΟΑ και πέντε μήνες από τότε που δόθηκαν οι προαναφερόμενες απαντήσεις, η κυβέρνηση ακόμη δεν προώθησε τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα. Ετσι, μέχρι σήμερα υπάρχει πρόβλημα με αποτέλεσμα να έχουν συνταξιοδοτηθεί εργαζόμενοι χωρίς να πάρουν το εφάπαξ, ενώ άλλοι που έχουν τεκμηριώσει δικαίωμα σύνταξης δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εξαιτίας αυτής της εκκρεμότητας».

Και οι βουλευτές καταλήγοντας απευθύνουν το εξής καίριο ερώτημα προς τους υπουργούς: Γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση και πότε επιτέλους θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το ζήτημα της ασφαλιστικής - συνταξιοδοτικής κάλυψης και της εφάπαξ χρηματικής αποζημίωσης του Ν. 103/75 των εργαζομένων στο πρώην ΕΤΜΟΑ;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ