ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2001
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Σε διαθεσιμότητα από χτες 300 εργαζόμενοι

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν από χτες και για 3 βδομάδες 300 από τους 422 εργαζόμενους της ΣΟΦΤΕΞ στο εργοστάσιο της Δράμας, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις του υφυπουργού Εργασίας.

Σήμερα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν συνάντηση με τους βουλευτές του νομού, το νομάρχη, το δήμαρχο και τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Δράμας, προκειμένου να καθορίσουν από κοινού το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, ώστε αγωνιστικά να διεκδικήσουν να σταματήσουν οι διαθεσιμότητες και η εταιρία να προχωρήσει σε άμεσες επενδύσεις προκειμένου να λειτουργήσουν παραγωγικά όλα τα εργοστάσια.

Οπως προβλέπεται από το συμβόλαιο πώλησης (αυτό έγινε γνωστό μέσα από το προσύμφωνο), η εταιρία δεσμεύεται μέχρι τον Ιούνη του 2002 να διατηρήσει τις 1.275 θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Μ. Πεύκο και Δράμα), να απασχολεί πλήρως τους εργαζόμενους και να μην περιορίσει τις δραστηριότητες της επιχείρησης. Σε περίπτωση που η εταιρία δεν τηρεί τους συμβατικούς όρους πώλησης, όπως κάνει μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε ακύρωση του συμβολαίου πώλησης σε βάρος της εταιρίας.

Οι εργαζόμενοι της Δράμας, μέσα από Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες, αποφάσισαν, παράλληλα με το συντονισμό της δράσης τους με όλους τους φορείς του νομού, να ξεκινήσουν συλλογή υπογραφών, προκειμένου να ακυρώσουν τις προσπάθειες της εταιρίας να πουλήσει την επιχείρηση κομμάτι - κομμάτι. Τις υπογραφές αυτές θα αποστείλουν στα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης και στους αρχηγούς των κομμάτων του Κοινοβουλίου.

Οπως καταγγέλλει ο Χρήστος Βασιλειάδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της επιχείρησης στη Δράμα και μέλος της Διοίκησης του ΕΚ Δράμας, η εταιρία σταδιακά απαξιώνεται. «Ο όμιλος για εξυπηρέτηση δικών του συμφερόντων επιχειρεί να πουλήσει τμήματα της περιουσίας της ΣΟΦΤΕΞ για να διασφαλίσει ανέξοδα ρευστό. Θέλει να πουλήσει τα οικόπεδα, σημαντικής αξίας που διαθέτει, αλλά και τμήματα παραγωγής. Ηδη έχει διαλύσει το τμήμα πωλήσεων και έχει προχωρήσει σε ενοικίαση τμημάτων». Και προσθέτει: «Είναι η τέταρτη φορά που μεγάλος αριθμός των εργαζομένων τίθεται σε διαθεσιμότητα. Αυτό δεν προκύπτει ως αναγκαίο κακό, αλλά φαίνεται πως είναι συνειδητή επιλογή της εταιρίας, όπως άλλωστε είναι και η πρόθεσή της να περιορίσει τις δραστηριότητές της. Εχει δυνατότητα να παράγει ετησίως και να διαθέσει στην αγορά 60.000 τόνους προϊόντων και, σκόπιμα, έχει περιορίσει την παραγωγή στους 15.000 τόνους».

Ερωτηματικά και υποψίες γεννά πάντως το γεγονός πως 2 χρόνια τώρα, η κυβέρνηση κρατά καλά κρυμμένη τη σύμβαση που υπογράφηκε για την πώληση της ΣΟΦΤΕΞ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημόσια αυτή επιχείρηση πουλήθηκε με μια ληστρική σύμβαση, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη σταδιακή διάλυση της βιομηχανίας. Η πώληση έγινε με μεσολαβητή την εταιρία «Λόκριτς», που ανέλαβε και τον προσωρινό έλεγχο και την ευθύνη για την εξεύρεση επενδυτών. Οι επενδυτές βρέθηκαν και η βιομηχανία πέρασε στην ιδιοκτησία της πολυεθνικής «Μπόλτον Γκρουπ», με έδρα το Μιλάνο, που με τη σειρά της ανέλαβε την πλήρη απαξίωση της ΣΟΦΤΕΞ.

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Μπορούν να συνεχίσουν με τσίγκο και μόλυβδο

Κινητοποίηση των εργαζομένων, μπροστά στον κίνδυνο να κλείσουν τα μεταλλεία

Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία της εταιρίας TVX Hellas στη Χαλκιδική και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής απέκλεισαν από το πρωί χθες ως και τη 1.30 το μεσημέρι, τον επαρχιακό δρόμο Στρατωνίου - Ιερισσού, διεκδικώντας από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, ώστε να μη σταματήσει η υπάρχουσα μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή και να διασφαλίσει τις 565 θέσεις εργασίας, που απέμειναν, ώστε να μη μαραζώσει τελείως η Βόρεια Χαλκιδική.

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που με ισχυρή πλειοψηφία (20 έναντι 7) έβαλε φρένο στην ασύδοτη δράση της πολυεθνικής, πάγωσαν οριστικά τα σχέδια της TVX για εγκατάσταση και λειτουργία μεταλλουργίας χρυσού. Το ΣτΕ απέρριψε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της μονάδας παραγωγής χρυσού, τη χωροθέτηση των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων και σχεδόν όλες τις αποφάσεις και πράξεις της πολιτείας, αφού, όπως αποφάνθηκε, δεν καλύπτονταν από τις νόμιμες προϋποθέσεις. Οι εργαζόμενοι φοβούνται πως, μετά από αυτή την εξέλιξη, η TVX θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε απολύσεις αρχικά, ενώ δεν αποκλείεται σταδιακά να διακόψει κάθε μεταλλευτική δραστηριότητα. Μπροστά σ' αυτόν τον κίνδυνο, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να βγουν διεκδικητικά και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποτρέψει δυσμενείς εξελίξεις, που δεν αποκλείεται να στοιχίσουν το ψωμί σε 565 οικογένειες.

Βέβαια, η Διοίκηση της TVX Hellas, επισήμως, επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί μετά την κοινοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, η οποία εκτιμάται πως θα έχει καθαρογραφεί μέσα στο Μάη. Ομως, ανεπίσημα, φαίνεται να παίζει με την ανάγκη των εργαζομένων για δουλιά, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της.

Χθες εκατοντάδες εργαζόμενοι εγκατέστησαν επιβατικά αυτοκίνητα και αγροτικά μηχανήματα στο οδόστρωμα και διέκοψαν την κυκλοφορία όλων των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο, ενώ με πανό και συνθήματα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ενδεχόμενη διακοπή της μεταλλευτικής δραστηριότητας από την πολυεθνική.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο πρόεδρος του Σωματείου Μεταλλωρύχων Ε. Ατζαμής, «η απόφαση για τη μεταλλουργία χρυσού δεν μπορεί και δεν πρέπει να επηρεάσει τη λειτουργία των μεταλλείων που λειτουργούν εδώ και 2.500 χιλιάδες χρόνια. Με την κινητοποίησή μας, στέλνουμε μήνυμα προς την κυβέρνηση και απαιτούμε να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων. Ταυτόχρονα, στέλνουμε μήνυμα και προς την Εταιρία να μην επιχειρήσει να προχωρήσει σε απολύσεις ή σε αναστολή των εργασιών, γιατί θα μας βρει αντιμέτωπους σε κάθε της βήμα».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών των μεταλλείων, η TVX μπορεί να συνεχίσει, αν θέλει, την κερδοφόρα λειτουργία των μεταλλείων, μέσα από τα οποία σήμερα εξορύσσονται και διακινούνται τσίγκος και μόλυβδος. Στοιχείο ενδεικτικό των δυνατοτήτων της επιχείρησης, αποτελεί, σύμφωνα με τους ίδιους, η αύξηση κατά 80% της παραγωγής, που επιτεύχθηκε από το Δεκέμβρη του 2000 μετά από αλλαγές στα οργανογράμματα και τη μηχανοποίηση των μεταλλείων που έγιναν έπειτα από πρόταση των ίδιων των εργαζομένων.

Μετά τη χθεσινή κινητοποίηση, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, σήμερα το πρωί, θα συναντηθούν με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πολυγύρου, και από κοινού αναμένεται να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν το επόμενο διάστημα.


«CARRFOUR»
Εσπασε την αργία

Δυναμική παρέμβαση των εμποροϋπαλλήλων

Μετά από δυναμική παρέμβαση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης αναγκάστηκε χτες να μη λειτουργήσει το πολυκατάστημα «CARRFOUR», το οποίο παραβίασε την απόφαση τής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία την Τρίτη μέρα του Πάσχα παραμένουν κλειστά τα καταστήματα της πόλης. Σημειώνεται ότι η χτεσινή μέρα αποφασίστηκε μετά από συνεννοήσεις των φορέων της πόλης να είναι αργία για τα καταστήματα το νομού Θεσσαλονίκης σε μεταφορά τριών παλαιοτέρων ημιαργιών.

Μέλη της διοίκησης του συλλόγου και από μέρους του ΕΚΘ ο γραμματέας του Θ. Κυριακίδης, όταν πληροφορήθηκαν ότι άνοιξε λίγο μετά τις 10 το πρωί το «CARRFOUR», μετέβησαν στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στην περιοχή του Φοίνικα και ζήτησαν από τη διεύθυνση να συμμορφωθεί με την απόφαση της Νομαρχίας, ενώ παράλληλα κάλεσαν την αστυνομία να διακόψει τη λειτουργία του καταστήματος. Τελικά, μετά από διαβουλεύσεις και αφού συνελήφθη ο υπεύθυνος της επιχείρησης, έκλεισε το «CARRFOUR» στη μία περίπου το μεσημέρι.

Οι συνδικαλιστές στο διάστημα αυτό πληροφορήθηκαν ότι λειτουργεί ένα ακόμη πολυκατάστημα, το «PRAKTIKER» και μετέβησαν εκεί. Οπως καταγγέλλουν κάλεσαν στις 1.30 μμ την αστυνομία να έρθει για να αναγκάσει και την επιχείρηση αυτή να συμμορφωθεί με την απόφαση της ΝΑΘ, όμως μέχρι τις 3μμ κανένα περιπολικό της αστυνομίας δεν είχε φανεί.

Οπως επισημαίνει ο Αντώνης Χανίδης, αντιπρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ο νομάρχης δεσμεύτηκε ότι τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη του Πάσχα σ' όλο το νομό. Τελικά στην έγγραφη απόφασή του αναφέρεται ότι η αργία αφορά τα καταστήματα που βρίσκονται στο πολεοδομικό συγκρότημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα δύο προαναφερθέντα πολυκαταστήματα βρίσκονται στα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος και δε θα έπρεπε να ανοίξουν.

ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Συνεχίζεται η επίσχεση

Για έβδομη μέρα συνεχίζουν σήμερα οι ναυτικοί της Διώρυγας της Κορίνθου την επίσχεση εργασίας, στην οποία προχώρησαν από τη Μεγάλη Πέμπτη με απόφαση του σωματείου τους. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο ξεπούλημα της Διώρυγας στην «SEA CONTEINERS» και διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους για ρεπό και άδειες του 2000.

Η διοίκηση της εταιρίας «ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ» δεν έχει πληρώσει ακόμα τους εργαζόμενους με αποτέλεσμα η διέλευση των πλοίων να έχει σταματήσει λόγω της κινητοποίησης. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι η επίσχεση εργασίας θα συνεχιστεί μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Η διεύθυνση της εταιρίας σε μια προσπάθεια να σπάσει την κινητοποίηση των ναυτικών, έφερε αργά το απόγευμα ρυμουλκό πλοίο από τον Πειραιά στη Διώρυγα της Κορίνθου. Η κίνηση αυτή της εταιρίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι δεν επέτρεψαν την παρουσία του στο χώρο της Διώρυγας με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο ρυμουλκό να αποχωρήσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ