ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΒ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Στρατηγικές συμπλεύσεις με «παρόμοια ατζέντα»

Φωτ. αρχείου

Eurokinissi

Φωτ. αρχείου
«Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός σε ό,τι αφορά την πορεία βασικών δεικτών που αποτελούν βαρόμετρο στις αξιολογήσεις των αγορών για τη μακροοικονομική σταθερότητα και υγεία της οικονομίας», επισημαίνει ο ΣΕΒ, στο φόντο των εξαγγελιών τόσο της κυβέρνησης όσο και άλλων αστικών κομμάτων στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ. Σε κάθε περίπτωση, ως «κοινός παρονομαστής» εμφανίζονται η κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων, η «δημοσιονομική πειθαρχία», οι παρεμβάσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό το φόντο, η πλευρά του ΣΕΒ στο «μηνιαίο δελτίο» επισημαίνει πως «οι μεταμνημονιακές πολιτικές πρέπει να εστιάσουν με σαφείς μετρήσιμους στόχους (...) ώστε να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη αγορών και εταίρων στη δυνατότητα της Ελλάδας να επιστρέψει σε μια βιώσιμη ανάκαμψη». Μάλιστα, στους μετρήσιμους στόχους που αποτελούν προϋπόθεση για την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου συγκαταλέγονται τόσο η αναδιάρθρωση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων («κόκκινα» δάνεια) όσο και η αναδιάρθρωση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, η πληθυσμιακή γήρανση, το ύψος της απασχόλησης, οι δαπάνες για το ασφαλιστικό σύστημα, η παραγωγικότητα της οικονομίας και της εργασίας, το εμπορικό έλλειμμα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια σειρά από «μετρήσιμους δείκτες», που θα αξιολογούνται και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων», όπου από φέτος εντάσσεται και η ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό πάντα με το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο».

Για τον ΣΕΒ, «στη βάση αυτή, η στρατηγική ανάπτυξης θα πρέπει να προσανατολιστεί, πέρα από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, έχοντας στο επίκεντρο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς αυτό αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την προσέλκυση και την τόνωση των επενδύσεων».

Την ίδια ώρα, οι εγχώριοι βιομήχανοι εστιάζουν και στο ζήτημα των διακυμάνσεων στις αγορές, όπως δηλαδή σε «κινδύνους» που προέρχονται από τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, συνακόλουθα με τις «δυσκολίες» πρόσβασης για νέα δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές. Μάλιστα, με φόντο τις «διακυμάνσεις στις αγορές» επισημαίνουν πως «η οικονομία βρίσκεται όμηρος προεκλογικών διακηρύξεων και εξαγγελιών, με τον κίνδυνο ανατροπής της μακροοικονομικής σταθερότητας να ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή». Αναφορικά, δε, με τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, για μια ακόμη φορά, τονίζουν ότι η επαναφορά των εργασιακών σχέσεων «στις κακές πρακτικές του παρελθόντος δεν βοηθάει στην ενδυνάμωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

«Ευκαιρίες συνεργασίας»

Την ίδια ώρα, είναι χαρακτηριστικό ότι εργοδοτικές ενώσεις (Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων, ΕΣΕΕ) αποτιμούν θετικά τις εξαγγελίες τόσο της κυβέρνησης όσο και άλλων κομμάτων της αστικής διαχείρισης, καθώς όπως οι ίδιοι χαρακτηριστικά διαπιστώνουν, «όλοι υιοθέτησαν παρόμοια ατζέντα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, δήλωσε: «Είναι θετικό το γεγονός ότι στη φετινή ΔΕΘ, σχεδόν όλα τα κόμματα, τόσο τα κυβερνητικά, όσο και αυτά της αντιπολίτευσης, έχουν υιοθετήσει, τουλάχιστον στο πεδίο της οικονομίας, σε μεγάλο βαθμό, τις θέσεις και τις προτάσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «με δεδομένο, ότι σχεδόν στο σύνολό τους, τα πολιτικά κόμματα, όπως τουλάχιστον προέκυψε από τις τοποθετήσεις των προέδρων τους από το βήμα της ΔΕΘ, συμφωνούν τόσο στη μείωση της φορολογίας όσο και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αποτελείμεγάλη ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορούν να συνεργαστούν φέρνοντας στο αμέσως προσεχές διάστημα στη Βουλή των Ελλήνων σχετικά νομοσχέδια».

Σε αντίστοιχη ρότα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, διαπιστώνει ότι «στη φετινή ΔΕΘ τα καθημερινά μας προβλήματα έγιναν αντικείμενο κοινού προβληματισμού, αφού όλοι υιοθέτησαν παρόμοια ατζέντα», εστιάζοντας στις φοροαπαλλαγές που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξήγγειλαν για τους επιχειρηματίες.

Στο «κάδρο» των γεωπολιτικών ανταγωνισμών

Την άμεση σχέση που έχει η εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με το κυνήγι της καπιταλιστικής κερδοφορίας επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του ο αναπ. υπουργός Οικονομίας Στ.Πιτσιόρλας. Αφού ανέφερε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, δηλαδή για το πώς θα υλοποιηθούν απαρέγκλιτα οι απαιτήσεις των βιομηχάνων, σημείωσε ότι πρέπει να κλείσει και «εκκρεμότητες» στην εξωτερική της πολιτική, «που αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη ενός πολυδιάστατου ρόλου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου».

Ενώ, αναφορικά με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας επισημαίνει ότι «πρόκειται για ένα απολύτως ισορροπημένο πακέτο μέτρων στη βάση των σημερινών δυνατοτήτων της οικονομίας».

Κούφια αντιπαράθεση και «γέφυρες»

Αντιπαράθεση μακριά από την ουσία, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, πυροδότησαν οι παρεμβάσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, με το Μέγαρο Μαξίμου να αρπάζει την ευκαιρία της αντιλαϊκής πλειοδοσίας της ΝΔ.

Ετσι, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, η κυβέρνηση υπενθύμισε τις απαράδεκτες αναφορές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο «ασφαλιστικό μοντέλο Πινοσέτ», πλευρές του οποίου εφαρμόζονται και με το νόμο Κατρούγκαλου, και στη συνέχεια, «ξεχνώντας» το μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων τις οποίες ήδη «τρέχει» η ίδια, κατηγόρησε τη ΝΔ για πρόθεση «εκχώρησης δημοσίων υπηρεσιών στα ιδιωτικά συμφέροντα», ενώ της χρέωσε και πρόθεση περικοπής των κοινωνικών επιδομάτων, την ίδια στιγμή που οι δεσμεύσεις που και η ίδια έχει αναλάβει περιλαμβάνουν το τσεκούρι στα επιδόματα, μέσα από την «αναδιάρθρωσή» τους.

Η κυβέρνηση προσάπτει επίσης στη ΝΔ πρόθεση για μειώσεις φόρων στις επιχειρήσεις, εξαγγελία που έκανε και ο Αλ. Τσίπρας πριν από λίγες μέρες, αλλά και ότι σχεδιάζει να εφαρμόσει τη μείωση του αφορολόγητου που ζήτησε το ΔΝΤ για το 2020, μέτρο φυσικά που έχει προνομοθετήσει η ίδια η σημερινή κυβέρνηση.

Ακόμα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «δεν σκοπεύει να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, αφού τον υπολογίζει στα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή όσα εισπράττονται και σήμερα». Την ίδια στιγμή, βέβαια, η κυβέρνηση τον διατηρεί, ενώ οι όποιες υποσχέσεις για μείωσή του είναι «κενό γράμμα», αφού συνοδεύονται από αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, έριχνε εμμέσως πλην σαφώς «γέφυρες» προς τη μεριά της ΝΔ, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: «Εγώ αυτό που θα ήθελα από τον Κυριάκο, και του το λέω ευθέως (...) να κοιτάξει να 'ρθει κοντά, να πάρει τους σοβαρούς στη ΝΔ, να πετάξει έξω όλα αυτά τα φασισταριά που έχει μαζέψει (...) και οι οποίοι δεν έχουν καμία θέση, είναι τα άκρα, που έλεγε ο Καραμανλής, να φέρει στην παράταξη πίσω ανθρώπους οι οποίοι υπηρέτησαν σε κυβερνήσεις της ΝΔ με σοβαρότητα, να κοιτάξει να συμφιλιωθεί με τα άλλα κόμματα που αυτήν τη στιγμή κυβερνούν, και να γίνουμε μια κυβέρνηση η οποία θα βγαίνει προς τα έξω και θα υποστηρίζει το εθνικό συμφέρον, και όταν θα ξεπεράσουμε όλα αυτά, ξανατσακωνόμαστε».

Συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, είχε χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να «ανταλλάξουν απόψεις» ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου θα παραβρεθούν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφώνησαν «στη σημασία επανεκκίνησης των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες που διαμορφώθηκε κατά τον τερματισμό των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, μην παραγνωρίζοντας παράλληλα και τα υπόλοιπα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα».

Επιπλέον, συνομίλησαν για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη περίοδο με Ισραήλ και Αίγυπτο.

Κατά την υποδοχή του Ν. Αναστασιάδη ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε πως η «σταθερή στάση» των δύο κυβερνήσεων ως προς την επίλυση του Κυπριακού «έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μίας ευρύτερης στήριξης του διεθνούς παράγοντα στις προσπάθειές μας και αναγνώρισης της στάσης αυτής».

Στην αντιφώνησή του ο Ν. Αναστασιάδης μίλησε για «στενότατη συνεργασία» που «έχει συμβάλει σημαντικά στο να δημιουργήσουμε περιφερειακές αλλά και ευρύτερες συνεργασίες» αλλά και στο «να επανατοποθετήσουμε στη σωστή βάση το Κυπριακό, σε πτυχές που έχουν σημασία για το μέλλον», προσθέτοντας ότι «θα μας δοθεί η ευκαιρία να δούμε και για τις τριμερείς, τετραμερείς, όπως τις έχουνε χτίσει οι υπουργοί Εξωτερικών μας και με τα όσα αφορούν την Ενέργεια, την ασφάλεια και την περιφερειακή ειρήνη. Ολα τούτα που οπωσδήποτε έχουν τη σημασία τους και για τη λύση του Κυπριακού».

Επαναφέρει το σενάριο στρατιωτικής βάσης η Αγκυρα

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, ξεκαθάριζε ότι η κυβέρνησή του εξακολουθεί να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για την Κύπρο επαναφέροντας και την πιθανότητα δημιουργίας στρατιωτικής βάσης στο νησί.

«Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα στρατιωτικής βάσης στην "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" (σ.σ. το ψευδοκράτος). Είναι θέμα λίγων λεπτών να φτάσουμε εκεί από τα δικά μας εδάφη, όπως και να φτάσουμε στην ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει μια τέτοια εγγύτητα» και κατέληξε: «Αν έχουμε όμως ανάγκη θα ιδρύσουμε στρατιωτική βάση εκεί. Είναι σημαντική η στρατιωτική μας ύπαρξη εκεί». Μιλώντας για τις συνομιλίες για το Κυπριακό σχολίασε ότι «μας λένε πως πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των στρατιωτικών μας δυνάμεων. Μη μας παρεξηγήσουν όμως, δεν θα τον μειώσουμε τον αριθμό των δυνάμεών μας. Θα τον αυξήσουμε, δεν θα τον μειώσουμε».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σήμερα και αύριο θα βρεθεί στη Λευκωσία ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου, Τάρεκ Ελ Μόλα, μεταξύ άλλων για να παραστεί στην υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον υποθαλάσσιο αγωγό που θα συνδέσει το κοίτασμα «Αφροδίτη» με τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ