ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Μπαράζ πλειστηριασμών στη λαϊκή κατοικία

Οι χιλιάδες πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα των επιχειρηματικών πλάνων των τραπεζικών ομίλων για την περίοδο 2019 - 2021, ως το αναγκαίο μέτρο για τη μείωση της μάζας των «κόκκινων» δανείων. Αλλωστε, αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνονται στις αντιλαϊκές παρεμβάσεις που προβλέπονται στη συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο στόχος για το τέλος του 2021 διαμορφώνεται στο να πέσουν στο 20% (ή και ακόμη χαμηλότερα) σε σχέση με το σύνολο των τραπεζικών δανείων, από περίπου 48% που διαμορφώθηκαν τον Ιούνη του 2018. Πρόκειται για μια επιχείρηση κολοσσιαίων διαστάσεων, που αφορά ποσά πάνω από 50 δισ. ευρώ με άξονες τους μαζικούς πλειστηριασμούς απέναντι στη λαϊκή στέγη, συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της πρώτης κατοικίας, τις μεταβιβάσεις προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε «funds» και άλλα «κοράκια», καθώς και από τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων.

Ενδεικτικά των εξελίξεων που δρομολογούνται είναι τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας:

-- Το 14,4% των κάθε είδους προβληματικών δανείων (συνολικού ύψους 88,6 δισ. ευρώ) βρισκόταν σε καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε «νομική προστασία». Πρόκειται για ποσά της τάξης των 13 δισ. ευρώ, για τα οποία από τις 15 Σεπτέμβρη ενεργοποιήθηκε η νομοθετική διάταξη αναφορικά με την υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου, με στόχο την αποβολή μιας μεγάλης μάζας λαϊκών νοικοκυριών από το καθεστώς της όποιας παρεχόμενης νομικής προστασίας.

Θυμίζουμε ότι ακόμη και η όποια νομική προστασία έχει απομείνει για το «κεραμίδι» της λαϊκής οικογένειας έχει ημερομηνία λήξης στις 31 Δεκέμβρη 2018, γεγονός βέβαια που σε κάθε περίπτωση θα γιγαντώσει τις πιέσεις στα λαϊκά νοικοκυριά.

-- Στα στεγαστικά δάνεια τα «προβληματικά» διαμορφώνονται στο 44,3% της συγκεκριμένης κατηγορίας, στα καταναλωτικά στο 56,9% και στα επιχειρηματικά στο 48%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων καταγράφεται στην κατηγορία «των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» με ποσοστό 68,8%, σε βάρος των οποίων δρομολογείται η κλιμάκωση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων.

Νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του λεγόμενου «μεταμνημονιακού» κύκλου των «αξιολογήσεων», αφού το «ξελάφρωμα» των τραπεζών αποτελεί όρο για την ώθηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, ιεραρχείται και το θέμα της «αναβάθμισης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας», μέσω της οποίας διενεργούνται οι πλειστηριασμοί, προκειμένου να παρέχονται περισσότερα και ακριβέστερα στοιχεία και πληροφορίες στα «funds» και άλλα ενδιαφερόμενα «κοράκια» αναφορικά με τις «προσφορές» στέγης και ακίνητης περιουσίας.

Η αντιλαϊκή επίθεση και οι βλέψεις των εμπλεκόμενων «παικτών» δεν σταματάνε στα παραπάνω. Ετσι, οι τράπεζες, σταδιακά, θα κατεβάσουν τον πήχη της αξίας των ακινήτων που θα βγάζουν «στο σφυρί», σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τη θηλιά των εκβιασμών για πλειστηριασμούς στα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Η «τραπεζική ένωση» στην ΕΕ

Την ίδια ώρα, η απομείωση της μάζας των «κόκκινων» δανείων στα κράτη - μέλη της ΕΕ αποτελεί το «κλειδί» στην πορεία για την ολοκλήρωση της «τραπεζικής ένωσης», που με τη σειρά της εντάσσεται στο κεντρικό ζήτημα για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ). Βέβαια, πίσω από την «κουρτίνα» κρύβονται οι ανταγωνισμοί και οι εύθραυστοι συμβιβασμοί μεταξύ κρατών και κυβερνήσεων αναφορικά με τον επιμερισμό της χασούρας σε περιπτώσεις «διασώσεων» και κλυδωνισμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, μιλώντας χτες σε συνέδριο στο Παρίσι, έθεσε ως προτεραιότητα τη «δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων και την πλήρη λειτουργικότητα του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης των τραπεζών», προκειμένου, όπως είπε, να βελτιωθεί η οικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Μεταξύ άλλων, η σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει τη σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ), που «θα βασίζεται στην καθιερωμένη δομή του ESM». Ουσιαστικά, πρόκειται για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) όχι μόνο ως μηχανισμού κρατικών «διασώσεων», αλλά και ως «δανειστή έσχατης ανάγκης» για τη διάσωση προβληματικών τραπεζών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσηλωμένη στις «μεταρρυθμίσεις» και στην καλλιέργεια προσδοκιών χωρίς αντίκρισμα

INTIME NEWS

Την προσήλωση της κυβέρνησης στο μνημονιακό πλαίσιο, πασπαλισμένη με αναφορές στο μύθο της «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης και στα ψίχουλα που παρουσιάζει ως «παροχές», επιβεβαίωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος. Κοντά στα παραπάνω επιχείρησε, εκ μέρους της κυβέρνησης, να συντηρήσει τον κάλπικο καβγά με τη ΝΔ, γύρω από τις «διαφορές» τους, την ίδια στιγμή που δήλωσε ότι η «τόνωση των επενδύσεων» και οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» συνεχίζονται. Με τις «μεταρρυθμίσεις», που τσακίζουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, να είναι «ένα το κρατούμενο» για την κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι «με τη σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με ρυθμούς πάνω από 2%, αλλά και με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η επόμενη μέρα πρέπει να είναι ολοκληρωτικά αφιερωμένη στην επιδίωξη της δίκαιης ανάπτυξης».

Στο πλαίσιο της καλλιέργειας προσδοκιών χωρίς αντίκρισμα στους εργαζόμενους, εξήγγειλε την έναρξη υλοποίησης των πρωθυπουργικών δεσμεύσεων από τις φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους και την καταβολή των αναδρομικών σε δικαστικούς και ένστολους, μέτρο που στην πραγματικότητα είναι συμμόρφωση με δικαστική απόφαση. Επικαλέστηκε την πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση του ΕΝΦΙΑ, που είναι «δώρο άδωρο», αφού θα συνοδευτεί από αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης του κεφαλαίου είναι «άμεσα πληρωτέα», ενώ η όποια ανακούφιση για το λαό είναι υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις και πάντα στο πλαίσιο της «διατήρησης της δημοσιονομικής ισορροπίας», όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Δ. Τζανακόπουλος συνέχισε με αναφορές στη «μη περικοπή των συντάξεων», παραπέμποντας στις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο, αλλά και στη μείωση του αφορολόγητου, επαναλαμβάνοντας τη φράση του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ: «Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο»...

Στη βάση των παραπάνω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν άφησε αναξιοποίητη την αντιλαϊκή «πλειοδοσία» της ΝΔ έναντι της κυβέρνησης, σχολιάζοντας ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης εξήγγειλε «πρόγραμμα έμπνευσης ΔΝΤ», «αποκλειστικά για την οικονομική ελίτ». Ερωτώμενος για τα «κεντροαριστερά» ανοίγματα του προέδρου της ΝΔ, κάλεσε το ΚΙΝΑΛ να συμμαχήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ και να απομακρυνθεί από τη ΝΔ.

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Π. Καμμένου για τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σίγουρος ότι «κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να δημιουργηθεί στη συγκυβέρνηση» και ότι η συμφωνία «και θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί» από τη Βουλή.

Εντείνονται διεργασίες στη σοσιαλδημοκρατία

Το θέμα της συμπόρευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έθιξε σε συνέντευξή του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, χαρακτηρίζοντάς το «αίτημα των καιρών» και δείχνοντας την ακροδεξιά ως τον βολικό «εχθρό» που μπορεί να επιταχύνει τέτοιες διεργασίες συμμαχιών. «Υπάρχει σοβαρή κινητικότητα σε επίπεδο Ευρώπης, έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις απέναντι στο τέρας της ακροδεξιάς (...) Γι' αυτό απευθύνουμε κάλεσμα στην κεντροαριστερά. Σε κάθε λυσσαλέα επίθεση από το ΚΙΝΑΛ εμείς θα απαντάμε με συγκεκριμένες προτάσεις» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν και «δυνάμεις με προοδευτικό προσανατολισμό» στο παλιό ΠΑΣΟΚ. Δίνοντας το σήμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εντείνει την προσπάθεια να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ ως σύμμαχό του, είπε ότι «η ευθύνη και η πρωτοβουλία για τη συνεννόηση βρίσκονται στη μεγάλη δύναμη. Πρέπει να έχουμε στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος. Πέρα από τις διακηρύξεις πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα. Το να είμαστε συγκεκριμένοι είναι ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ».

Στο μεταξύ, εντός της βδομάδας συγκαλείται η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εκλεγεί νέα Πολιτική Γραμματεία, ενδεχομένως με λιγότερα μέλη και κατάργηση του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Χτες άλλωστε συνεδρίασε η ΠΓ και στο επίκεντρο βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές, όπου σύμφωνα με πληροφορίες σε περισσότερους απ' τους μισούς δήμους ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να στηρίξει υποψηφίους από «άλλους όμορους πολιτικούς χώρους» (ΠΑΣΟΚ).

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Στο «σωστό δρόμο» για το κεφάλαιο

Εναντίον της «δημαγωγίας», «κοινωνικών ομάδων που λειτούργησαν ως μοχλοί ανασταλτικής πίεσης» σε «ευκαιρίες» στην οικονομία κ.ά., και φυσικά εναντίον της κυβέρνησης εμφανίστηκε (και) χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση στη μνήμη του πατέρα του, παρουσιάζοντας για μια ακόμα φορά προς το κεφάλαιο την «αποφασιστικότητα» της ΝΔ για την προώθηση των «μεταρρυθμίσεων» που απαιτεί.

Στο ίδιο πνεύμα, μίλησε για πρόγραμμα της ΝΔ «που δεν χαϊδεύει αυτιά», «με συγκεκριμένο σχέδιο και με αλήθειες», αυτό του κεφαλαίου, που υπηρετεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας «ανάπτυξη και πρωτοβουλία σε ένα κράτος αγκυλωμένο από τη γραφειοκρατία», «αξιολόγηση αντί για κομματικά ρουσφέτια» και «αριστεία αντί για βόλεμα».

Νωρίτερα, είχε δεχτεί στο γραφείο του στη Βουλή τον Αντ. Σαμαρά.

Στο μεταξύ, η ΝΔ αποφάσισε να μη στέλνει βουλευτές και στελέχη της στα πάνελ των εκπομπών της κρατικής τηλεόρασης, μετά το προχτεσινό περιστατικό με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Σ. Καψώχα, ο οποίος παρομοίασε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον θεωρητικό του φασισμού, Σέρτζιο Πανούτσιο, προκαλώντας τον ανάλογο «χαρτοπόλεμο» μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ