Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσηλωμένη στις «μεταρρυθμίσεις» και στην καλλιέργεια προσδοκιών χωρίς αντίκρισμα

INTIME NEWS

Την προσήλωση της κυβέρνησης στο μνημονιακό πλαίσιο, πασπαλισμένη με αναφορές στο μύθο της «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης και στα ψίχουλα που παρουσιάζει ως «παροχές», επιβεβαίωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος. Κοντά στα παραπάνω επιχείρησε, εκ μέρους της κυβέρνησης, να συντηρήσει τον κάλπικο καβγά με τη ΝΔ, γύρω από τις «διαφορές» τους, την ίδια στιγμή που δήλωσε ότι η «τόνωση των επενδύσεων» και οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» συνεχίζονται. Με τις «μεταρρυθμίσεις», που τσακίζουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, να είναι «ένα το κρατούμενο» για την κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι «με τη σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με ρυθμούς πάνω από 2%, αλλά και με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η επόμενη μέρα πρέπει να είναι ολοκληρωτικά αφιερωμένη στην επιδίωξη της δίκαιης ανάπτυξης».

Στο πλαίσιο της καλλιέργειας προσδοκιών χωρίς αντίκρισμα στους εργαζόμενους, εξήγγειλε την έναρξη υλοποίησης των πρωθυπουργικών δεσμεύσεων από τις φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους και την καταβολή των αναδρομικών σε δικαστικούς και ένστολους, μέτρο που στην πραγματικότητα είναι συμμόρφωση με δικαστική απόφαση. Επικαλέστηκε την πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση του ΕΝΦΙΑ, που είναι «δώρο άδωρο», αφού θα συνοδευτεί από αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης του κεφαλαίου είναι «άμεσα πληρωτέα», ενώ η όποια ανακούφιση για το λαό είναι υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις και πάντα στο πλαίσιο της «διατήρησης της δημοσιονομικής ισορροπίας», όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Δ. Τζανακόπουλος συνέχισε με αναφορές στη «μη περικοπή των συντάξεων», παραπέμποντας στις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο, αλλά και στη μείωση του αφορολόγητου, επαναλαμβάνοντας τη φράση του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ: «Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο»...

Στη βάση των παραπάνω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν άφησε αναξιοποίητη την αντιλαϊκή «πλειοδοσία» της ΝΔ έναντι της κυβέρνησης, σχολιάζοντας ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης εξήγγειλε «πρόγραμμα έμπνευσης ΔΝΤ», «αποκλειστικά για την οικονομική ελίτ». Ερωτώμενος για τα «κεντροαριστερά» ανοίγματα του προέδρου της ΝΔ, κάλεσε το ΚΙΝΑΛ να συμμαχήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ και να απομακρυνθεί από τη ΝΔ.

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Π. Καμμένου για τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σίγουρος ότι «κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να δημιουργηθεί στη συγκυβέρνηση» και ότι η συμφωνία «και θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί» από τη Βουλή.

Εντείνονται διεργασίες στη σοσιαλδημοκρατία

Το θέμα της συμπόρευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έθιξε σε συνέντευξή του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, χαρακτηρίζοντάς το «αίτημα των καιρών» και δείχνοντας την ακροδεξιά ως τον βολικό «εχθρό» που μπορεί να επιταχύνει τέτοιες διεργασίες συμμαχιών. «Υπάρχει σοβαρή κινητικότητα σε επίπεδο Ευρώπης, έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις απέναντι στο τέρας της ακροδεξιάς (...) Γι' αυτό απευθύνουμε κάλεσμα στην κεντροαριστερά. Σε κάθε λυσσαλέα επίθεση από το ΚΙΝΑΛ εμείς θα απαντάμε με συγκεκριμένες προτάσεις» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν και «δυνάμεις με προοδευτικό προσανατολισμό» στο παλιό ΠΑΣΟΚ. Δίνοντας το σήμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εντείνει την προσπάθεια να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ ως σύμμαχό του, είπε ότι «η ευθύνη και η πρωτοβουλία για τη συνεννόηση βρίσκονται στη μεγάλη δύναμη. Πρέπει να έχουμε στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος. Πέρα από τις διακηρύξεις πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα. Το να είμαστε συγκεκριμένοι είναι ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ».

Στο μεταξύ, εντός της βδομάδας συγκαλείται η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εκλεγεί νέα Πολιτική Γραμματεία, ενδεχομένως με λιγότερα μέλη και κατάργηση του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Χτες άλλωστε συνεδρίασε η ΠΓ και στο επίκεντρο βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές, όπου σύμφωνα με πληροφορίες σε περισσότερους απ' τους μισούς δήμους ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να στηρίξει υποψηφίους από «άλλους όμορους πολιτικούς χώρους» (ΠΑΣΟΚ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ