ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο έγκλημα στο γκέτο της ΕΛΒΑΛ

Η παντελής έλλειψη μέτρων ασφάλειας οδήγησε στο θανάσιμο τραυματισμό του 22χρονου εργάτη Βαγγέλη Τσιρογιάννη

Από παλιότερη κινητοποίηση για τη θυσία άλλου εργάτη στο βωμό του κέρδους
Από παλιότερη κινητοποίηση για τη θυσία άλλου εργάτη στο βωμό του κέρδους
ΘΗΒΑ.-

Θύμα της «καρμανιόλας» που λέγεται εργοστάσιο ΕΛΒΑΛ (Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου) του ομίλου Στασινόπουλου, στα Οινόφυτα Βοιωτίας, έπεσε ένας ακόμα εργαζόμενος, μόλις 22 χρόνων. Θύμα της παντελούς έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εντατικοποίησης της εργασίας και της ασυδοσίας που απολαμβάνουν οι μεγαλοβιομήχανοι, ήταν ο Βαγγέλης Τσιρογιάννης του Γιάννη, γεννημένος το 1979 στην Κύρηνθο. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας, το εργατικό δυστύχημα συνέβη στις 9 το πρωί, χτες, όταν το μηχάνημα ψυχρής έλασης που δούλευε ο νεαρός εργάτης του «έπιασε» το δεξί χέρι ακρωτηριάζοντάς τον. Κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο ΚΑΤ της Κηφισιάς, υπέκυψε στα τραύματά του. Ο Β. Τσιρογιάννης δεν υπήρξε το μοναδικό θύμα στον όμιλο Στασινόπουλου, αφού την περασμένη χρονιά η εργατική τάξη θρήνησε άλλα τρία παιδιά της, ενώ σε δεκάδες ανέρχονται οι τραυματίες. Η ονομασία «Νταχάου» που του έχουν δώσει οι εργαζόμενοι είναι η ηπιότερη λέξη που χρησιμοποιούν.

Στο γκέτο της ΕΛΒΑΛ, που μετά την πύλη του «δε χωράει σωματείο» και ο συνδικαλισμός «πατάσσεται εν τη γενέσει του», η καταπάτηση των στοιχειωδών συνδικαλιστικών ελευθεριών συνοδεύεται πάντα από τρομοκρατία, εργοδοτικές πιέσεις και τη λογική του «διαίρει και βασίλευε». Η οποιαδήποτε εργατική διεκδίκηση συνοδεύεται από απόλυση. Από κει και πέρα η εντατικοποίηση της εργασίας και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η εφαρμογή της πολυ-ειδικότητας (ο εργαζόμενος αλλάζει συνέχεια «πόστα» ανάλογα με τις ανάγκες του εργοδότη), είναι μερικά από τα «κίνητρα» που έχουν προσφέρει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στρώνοντας το δρόμο του ξεζουμίσματος των εργαζομένων και της εγκληματικής ασυδοσίας των μεγαλοβιομηχάνων.

Σε αυτό το γκέτο του ομίλου Στασινόπουλου, ο 22χρονος Βαγγέλης, άφησε την τελευταία του πνοή, αφού από μικρός γνώρισε την αδικία και την εκμετάλλευση του συστήματος, χωρίς να μείνει όμως με σταυρωμένα χέρια. Ο Βαγγέλης ήταν παιδί αγροτικής οικογένειας, του κομμουνιστή Γιάννη Τσιρογιάννη, και οργανώθηκε πριν τρία χρόνια στην ΚΝΕ.

«Η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που τροφοδοτεί την ασυδοσία και τον αυταρχισμό του μεγάλου κεφαλαίου οδήγησαν στο θάνατο τον 22χρονο εργαζόμενο και σύντροφό μας Τσιρογιάννη Βαγγέλη, στο εργοστάσιο της ΕΛΒΑΛ στα Οινόφυτα», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας της ΚΝΕ. Στην ανακοίνωση απευθύνεται κάλεσμα στη νεολαία και τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία, να εντείνουν την πάλη τους για να μην περάσουν τα αντεργατικά - αντιασφαλιστικά μέτρα και να συμμετέχουν μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις την ερχόμενη Πέμπτη και την Πρωτομαγιά.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Επαρχίας Θήβας, στην οποία καταγγέλλεται σαν υπεύθυνη η κυβερνητική πολιτική του αντεργατικού κατήφορου και η «απελευθέρωση» της ασυδοσίας και του αυταρχισμού της εργοδοσίας, που έχουν μετατρέψει τις επιχειρήσεις όχι μόνο σε «γκέτο» ξεζουμίσματος των εργαζομένων, αλλά και νεκροταφεία τους.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου απαιτεί «να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος» και υπογραμμίζει: «Αλλος ένας εργάτης πλήρωσε με την ίδια του τη ζωή την εντατικοποίηση και την εργοδοτική αυθαιρεσία, στο βωμό του κέρδους και της αδηφαγίας του κεφαλαίου. Σήμερα το πρωί ο 22χρονος εργάτης Βαγγέλης Τσιρογιάννης άφησε τη νεανική πνοή του μέσα στη μηχανή ψυχρής έλασης στην ΕΛΒΑΛ. Στο εργοστάσιο αυτό του γνωστού βιομηχάνου Στασινόπουλου στα Οινόφυτα δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται θανατηφόρο εργατικό ατύχημα. Οσο τα κέρδη στην επιχείρηση ανεβαίνουν, τόσο ξεπέφτει η αξία της ζωής των εργαζομένων σε αυτή».

Κινδυνεύουν με απέλαση έντεκα Ιρανοί

Συνελήφθησαν γιατί παρενοχλούσαν τη λειτουργία των γραφείων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Κρατούνται σε διάφορα αστυνομικά τμήματα, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος έκανε ήδη διάβημα στον γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης...

Ηρθαν στη χώρα μας από το Ιράν, κυνηγημένοι για την πολιτική δράση τους εναντίον του καθεστώτος της πατρίδας τους. Υπέβαλαν, προ μηνών και κάποιοι απ' αυτούς προ ετών, στις αρμόδιες ελληνικές αρχές αίτημα παροχής πολιτικού ασύλου, χωρίς, ωστόσο, να λάβουν καμία θετική απάντηση. Η απογοήτευση και κυρίως ο κίνδυνος μιας πιθανής απέλασης, τους ανάγκασαν να πραγματοποιήσουν επί σχεδόν ενάμισι μήνα πολυήμερη διαμαρτυρία έξω απ' τα γραφεία της αντιπροσωπείας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (στο Παλιό Ψυχικό). Η διαμαρτυρία αυτή θεωρήθηκε ότι παρενοχλεί τη λειτουργία των συγκεκριμένων γραφείων, με αποτέλεσμα να ζητηθεί η συνδρομή της Αστυνομίας, η οποία τους συνέλαβε στις 4 Απρίλη. Σήμερα οι έντεκα αυτοί Ιρανοί συνεχίζουν να κρατούνται σε διάφορα αστυνομικά τμήματα της Αττικής και ο κίνδυνος της απέλασής τους είναι πλέον κάτι παραπάνω από βέβαιος...

Η συγκεκριμένη ιστορία είναι μία ακόμα απόδειξη για ό,τι το τελευταίο διάστημα λέγεται και γράφεται, σχετικά με το δικαίωμα του πολιτικού ασύλου. Οτι, δηλαδή, αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα - κυριολεκτικά ζωής και θανάτου - τείνει στη χώρα μας να καταργηθεί. Κι είναι μια διαπίστωση πραγματικά θλιβερή, αν αναλογιστεί κανείς πως η Ελλάδα «δέχεται» τα τελευταία χρόνια - κυρίως απ' τη γειτονική Τουρκία - χιλιάδες κυνηγημένους για τις πολιτικές θέσεις τους ανθρώπους, τους οποίους πολλές φορές απελαύνει, στέλνοντάς τους έτσι κυριολεκτικά στο απόσπασμα.

Ακριβώς σ' αυτή τη λογική, κινήθηκε και το διάβημα που έκανε προ ημερών ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, προς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δ. Ευσταθιάδη, σχετικά με τη συγκεκριμένη ιστορία. «Εάν οι έντεκα πολιτικοί πρόσφυγες απελαθούν απ' τη χώρα μας στο Ιράν, οι ίδιοι θεωρούν βέβαιο ότι θα υποστούν σοβαρότατες διώξεις (φυλακίσεις κλπ.) και ίσως απειληθεί η ίδια η ζωή τους, εξαιτίας της προηγούμενης πολιτικής δράσης τους εναντίον του ιρανικού καθεστώτος. Επιπλέον, κάποιοι απ' αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ανάμεσά τους και κάποιος που πάσχει από σοβαρή καρδιακή πάθηση», αναφέρει στο διάβημά του ο Αντ. Σκυλλάκος.

Καμία δέσμευση, καμία απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής απ' το αρμόδιο υπουργείο στο συγκεκριμένο διάβημα. Οι έντεκα πολιτικοί πρόσφυγες κρατούνται σε διάφορα αστυνομικά τμήματα της Αττικής (Ωρωπός, Καπανδρίτι και Νέα Χαλκηδόνα), διότι η αστυνομία θεώρησε πως για λόγους ασφαλείας έπρεπε να τους «σκορπίσει». Πρόκειται για τους: Μοράντι Χασέρ, Μονίρι Σμαϊλι, Χεϊντάρι Σαϊντ, Μοχάμεντ Χαμπρέγκ, Σρίφι Νουρίζι, Ρανγκμπάρ Χασάν (είναι αυτός που έχει σοβαρό καρδιακό πρόβλημα), Νταρόσι Τζοβάνι, Ραμεζάνι Μέχντι, Σαϊντ Αλί, Χουσάν Μουσλιμέ και Μαχμούντι Μαχμούντ. Μαζί τους βρισκόταν και μια οικογένεια Ιρανών, με ένα 15χρονο παιδί, που ήταν και οι μόνοι που αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει η ιστορία του Σαΐντ Αλί, η οποία αποδεικνύει την ταλαιπωρία - άνευ, μάλιστα, αποτελέσματος - που βιώνουν στη χώρα μας οι πολιτικοί πρόσφυγες. Κατέφυγε στην υπηρεσία πολιτικού ασύλου και έκανε αίτηση το Νοέμβρη του 1999. Το πρώτο ραντεβού - διότι για να δοθεί πολιτικό άσυλο ο αιτούμενος πρέπει να περάσει από τη διαδικασία συνέντευξης - κλείστηκε για το Φλεβάρη του 2000. Εγιναν πέντε αναβολές αυτού του «ραντεβού» και η νέα συνάντηση ορίστηκε για τις 21 Ιούνη του 2001! Βέβαια, μέχρι τότε ο Σαΐντ μπορεί να έχει ήδη απελαθεί...

Να υπενθυμίσουμε πως τα ίδια τα στοιχεία του υπουργείου Δημοσίας Τάξης επιβεβαιώνουν πως το δικαίωμα του πολιτικού ασύλου τείνει να καταργηθεί. Σύμφωνα μ' αυτά, από το 1980 έως και το τέλος του 1999, «ο συνολικός προσφυγικός πληθυσμός της Ελλάδας έφτανε τα 6.291 άτομα», που σημαίνει ότι εδώ και 19 χρόνια η προσφυγική ιδιότητα έχει αναγνωριστεί μόλις και ούτε σε 6.500 ανθρώπους! Συγκεκριμένα, το 1995 το ποσοστό εγκρίσεων πολιτικού ασύλου ήταν 24,4%, το 1996 έπεσε στο 22%, το 1997 έφτασε στο απίστευτο 5,5%, το 1998 ακόμα πιο κάτω στο 4%, το 1999 καλύτερα, αλλά και πάλι χαμηλά (8,5%), ενώ το πρώτο 9μηνο του 2000 (Ιανουάριος - Σεπτέμβρης) έγιναν 2.145 αιτήσεις και αναγνωρίστηκαν μόλις οι 169.

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 1»
Σώοι οι εννιά ναυτεργάτες

«Μάχη» με τα κύματα έδιναν χτες επί τρεις ώρες εννιά Ελληνες ναυτεργάτες, πλήρωμα του φορτηγού πλοίου «Μακεδονία 1» ελληνικής σημαίας και 32 ετών. Από το υπερήλικο πλοίο λίγο πριν τις 10 το πρωί και καθώς έπλεε 100 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου, εκπέμφθηκε σήμα κινδύνου. Αιτία ήταν η μεγάλη και απότομη κλίση που είχε πάρει, ενώ στην περιοχή επικρατούσε σφοδρή θαλασσοταραχή, με ανέμους που έφταναν μέχρι 8 μποφόρ. Από τις πρώτες ενδείξεις η κλίση ίσως προήλθε από μετατόπιση φορτίου.

Οι εννιά ναυτεργάτες εγκατέλειψαν το πλοίο επιβιβαζόμενοι σε σωστική λέμβο. Την ίδια στιγμή στο Κέντρο Ερευνας Συντονισμού και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας είχε σημάνει συναγερμός. Στάλθηκε σήμα σε όλα τα παραπλέοντα πλοία, ενώ απογειώθηκαν δυο ελικόπτερα και ένα «C-130». Επί τρεις ώρες περίπου οι ναυτεργάτες παρέμεναν μέσα στη λέμβο, επειδή κανένα από τα παραπλέοντα σκάφη δεν μπορούσε να πλησιάσει, λόγω της θαλασσοταραχής. Τελικά λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι το δεξαμενόπλοιο «Ματίλντα» περισυνέλεξε σώους τους 9 ναυαγούς.

Το πλοίο ανήκει στην εταιρία «Μακεδονική Κεραμουργεία Ναυτική Εταιρία» και ως εκπρόσωπος εμφανίζεται ο κ. Κοθαλής, ενώ τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του τα εφοδιάζεται από τον «Ελληνικό Νηογνώμονα». Το «Μακεδονία 1» είχε αποπλεύσει από Πόρτο Λάγος φορτωμένο με μοριοσανίδες (τύπου κόντρα πλακέ) και είχε προορισμό τη Λεμεσό. Τα ονόματα των Ελλήνων ναυτεργατών είναι: Νίκος Σαλδακάκης πλοίαρχος, Σπύρος Σίδερας υποπλοίαρχος, Ιάκωβος Παπαϊωάννου Α' Μηχανικός, Αντώνιος Παπαπαύλου Β' μηχανικός, Παναγιώτης Αντωνιάδης Γ' Μηχανικός, Ανθιμος Γαλίδης ναύτης, Σπύρος Τούνιος ναύτης, Ηρακλής Μπέσλικας ναύτης και Κατερίνα Βενετσάκη μαγείρισσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ