ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναίμακτα έληξε η κατάληψη ξενοδοχείου

Τσετσενικής καταγωγής ο ενορχηστρωτής της ενέργειας, που είχε «πολιτικά» κίνητρα

Αναίμακτη λήξη. Αστυνομικοί συνοδεύουν τον παραδοθέντα αρχηγό των ενόπλων, Μοχάμεντ Τοκτζάν (δεξιά)

Associated Press

Αναίμακτη λήξη. Αστυνομικοί συνοδεύουν τον παραδοθέντα αρχηγό των ενόπλων, Μοχάμεντ Τοκτζάν (δεξιά)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Τελικώς, το θρίλερ διάρκειας 12 ωρών που εκτυλίχτηκε στο ξενοδοχείο Σουΐς της Κωνσταντινούπολης, με την εισβολή 13 ενόπλων Τσετσένων και Τούρκων τσετσενικής καταγωγής και την ομηρία άνω των εκατό ανθρώπων, έληξε αναίμακτα με την παράδοσή τους στις αρχές.

Δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ. Οι φιλο-Τσετσένοι ένοπλοι, οι οποίοι ήταν ντυμένοι στα μαύρα και έσπειραν τρόμο, πυροβολώντας στον αέρα εισβάλλοντας στο ξενοδοχείο. Υπήρξε μια «έμμεση» διαπραγμάτευση ανάμεσα στους ενόπλους, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Μοχάμεντ Τοκτζάν, καταδικασθείς το 1996 για πειρατεία πλοίου στο Βόσπορο, και τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σαντετίν Ταντάν, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες. Η Ενωση του Καυκάσου, μια οργάνωση που έχει σκοπό την «προώθηση της φιλίας» μεταξύ των Τούρκων και των λαών της περιοχής, ανέφερε διά στόματος του επικεφαλής της Μέτε Νουσρέτ Τζετινμπάς, ενήργησε ως «ενδιάμεσος», πείθοντας τους ενόπλους ότι έκαναν «περισσότερη ζημιά από ό,τι καλό» στην υπόθεση των Τσετσένων αυτονομιστών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ταντάν είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk ότι δεν υπήρξε διαπραγμάτευση με τους ενόπλους, αλλά μια προσπάθεια να πεισθούν να παραδοθούν. Υπήρξε μια σταδιακή αποκλιμάκωση της κατάστασης, με την απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών, και τελικά η κρίση έληξε χτες το πρωί.

Οι τουρκικές αρχές αντέδρασαν χαρακτηρίζοντας περίπου «προδοτική» την ενέργεια, την περίοδο, μάλιστα, που αρχίζει η τουριστική περίοδος, στην οποία βάσιζαν πολλά για την απάλυνση της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα από το Φλεβάρη. Ο Τσακίρ Ερόλ, κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, έκανε λόγο για «πισώπλατο χτύπημα», ενώ ο υπουργός Τουρισμού Ερκάν Μουμτζού προσπάθησε να υποβαθμίσει τις σχετικές ανησυχίες, λέγοντας πως «δεν υπήρξαν ακυρώσεις», λόγω της κρίσης.

Η Τουρκία στηρίζει το τσετσενικό αυτονομιστικό κίνημα, με περίπου 80 οργανώσεις του, να έχουν την έδρα τους στη χώρα. Μάλιστα, η Ρωσία επωφελήθηκε της κρίσης, για να τονίσει την ανάγκη να υπάρξει «σκληρή τιμωρία» των Τσετσένων. Το Μάρτη εφέτος Τσετσένοι είχαν καταλάβει αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρίας Vnukovo, που τερματίστηκε με την επέμβαση Σαουδαράβων κομάντος στη Μεδίνα, με τρεις νεκρούς.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεκαεφτά θάνατοι στην κρίση των φυλακών

Σενάι Χανόγλου (δεξιά), 30 χρόνων, μητέρα δύο παιδιών. Πέθανε την Κυριακή, μετά από 160 ημέρες απεργίας πείνας

Associated Press

Σενάι Χανόγλου (δεξιά), 30 χρόνων, μητέρα δύο παιδιών. Πέθανε την Κυριακή, μετά από 160 ημέρες απεργίας πείνας
ΑΓΚΥΡΑ-ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.- Ακόμη τρεις γυναίκες άφησαν την τελευταία τους πνοή την Κυριακή στη συνεχιζόμενη απεργία πείνας, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας για το νέο «σωφρονιστικό» (κατά τερατώδη ευφημισμό) σύστημα των φυλακών που, από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει κοστίσει 47 ζωές.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Οζγκούρ Ταγιάντ, της ένωσης αλληλεγγύης των συγγενών των κρατουμένων, η 24χρονη πολιτική κρατούμενη Σιμπέλ Σουρουτζού, που ανήκε στην οργάνωση TKEP/L, είχε μεταφερθεί από τη φυλακή Καρτάλ της Κωνσταντινούπολης στο νοσοκομείο Μπαϊραμπασά, όπου άφησε την τελευταία της πνοή μετά από απεργία πείνας 124 ημερών. Εκτός φυλακών, η (σύζυγος απεργού πείνας) Σενάι Χανόγλου, 30 χρόνων, μητέρα δύο παιδιών και μέλος της Ταγιάντ, έχασε τη ζωή της μετά από 160 ημέρες απεργία πείνας. Αλλη μια γυναίκα κρατούμενη, η Ατίς Ουρεαλί -περισσότερες πληροφορίες δε δόθηκαν γι' αυτήν, πέρα από το ότι, σύμφωνα με το BBC, βρισκόταν φυλακισμένη στην Αγκυρα - άφησε κι αυτή την τελευταία της πνοή την Κυριακή.

Η Ταγιάντ καταγγέλλει βασανισμούς - υπό τη μορφή της υποχρεωτικής σίτισης όσο και με ξυλοδαρμούς - σε βάρος απεργών πείνας μέχρι θανάτου και άλλων κρατουμένων.

Στο μεταξύ, από το Στρασβούργο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, διά στόματος του λόρδου Ράσελ - Τζόνστον, κάλεσε για τερματισμό της απεργίας πείνας, διότι «δεν αξίζει να πεθαίνουν για το σκοπό τους»! Κατά τον Ράσελ - Τζόνστον, «υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στα προβλήματά τους»: Οι αρχές τους, «που συχνά διατηρούνται μέσω της κομμουνιστικής ιδεολογίας και της ταπείνωσης» (!), δε βοηθούν (!). Η απεργία πείνας «πρέπει να σταματήσει» και «οι τουρκικές αρχές πρέπει να συμβάλουν να σταματήσει», κατέληξε ο Ράσελ - Τζόνστον.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Χικμέτ Σάμι Τουρκ επιχείρησε να διασπάσει τους πολιτικούς κρατούμενους, δηλώνοντας χθες πως οι «τρομοκρατικές» οργανώσεις «εξαναγκάζουν» τους κρατούμενους να συμμετάσχουν στην απεργία πείνας μέχρι θανάτου...

Τουλάχιστον 197 κρατούμενοι έχουν δηλώσει την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν μέχρι θανάτου την απεργία πείνας και 162 βρίσκονται σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με την Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD), δεκάδες αναμένεται να πεθάνουν τις επόμενες ημέρες.

Η σιωπή της Ευρώπης μεγαλώνει την αδικία

Κάλεσμα προς την ελληνική κυβέρνηση να σπάσει τη σιωπή της, μια σιωπή - συνενοχή όπως χαρακτηρίστηκε, απηύθυνε χτες από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν. Ο θάνατος τριών ακόμα απεργών πείνας, μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε, αλλά και ο βέβαιος θάνατος άλλων 15 αγωνιστών, που αυτή τη στιγμή είναι «ζωντανοί - νεκροί», «απαιτούν την άμεση αντίδραση ολόκληρης της Ευρώπης, η οποία συνεχίζει ωστόσο εκκωφαντικά να σωπαίνει».

Εξάλλου τα μέλη της Επιτροπής, μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα, προσανατολίζονται σε μια σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Ηδη για την ερχόμενη Παρασκευή έχει προγραμματιστεί πορεία διαμαρτυρίας προς την πρεσβεία της Τουρκίας, η οποία θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα από τα Προπύλαια. Αναμένονται, όπως τονίστηκε χτες, κι άλλες κινήσεις, ενώ στόχος είναι να σταλεί άμεσα στην Τουρκία μία ακόμη ελληνική αντιπροσωπεία για να εκφράσει έμπρακτα τη συμπαράσταση του λαού μας στον αγώνα των πολιτικών κρατουμένων.

Ο Γκιλντιρίμ, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία και μίλησε για «154 άνδρες και 50 γυναίκες αγωνιστές που συνεχίζουν την απεργία πείνας και δηλώνουν αποφασισμένοι να πεθάνουν για τη δημοκρατία». Μίλησε μάλιστα και για το δικό μας προωθούμενο «τρομονόμο», επισημαίνοντας πως «ό,τι συμβαίνει στην Τουρκία σήμερα, μπορεί με άλλους τρόπους να συμβεί αύριο στην Ελλάδα». Ο Αλ. Βεναρδάκης έκανε δημόσια έκκληση προς την κυβέρνηση, αλλά και προς τα εργατικά σωματεία της χώρας, να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους σ' αυτόν τον ηρωικό αγώνα. Εκκληση έκανε και στα ελληνικά ΜΜΕ να βάλουν τέλος στη συνένοχη σιωπή τους, αλλά και στους αντιστασιακούς της χώρας - «που υπήρξαν κάποτε πολιτικοί κρατούμενοι και έχουν βιώσει στο πετσί τους ό,τι σήμερα περνούν οι αγωνιστές της Τουρκίας» - να γίνουν πρωτοπόροι σε όλες τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Ο Αλ. Στάμου, που επισκέφτηκε την Τουρκία τον προηγούμενο Δεκέμβρη, υπογράμμισε πως «η απάθεια της Ευρώπης μεγαλώνει ακόμη περισσότερο αυτή την αδικία», ενώ ο γιατρός Γιώργος Τόλης ξεκαθάρισε πως ακόμη κι αυτοί οι αγωνιστές, που θα ζήσουν μετά την πολύμηνη απεργία πείνας, «θεωρείται βέβαιο ότι η υγεία τους θα έχει υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες»...

ΙΑΠΩΝΙΑ
Επόμενος πρωθυπουργός ο Γιουνιχίρο Κοϊζούμι;

ΤΟΚΙΟ.-

Σαρωτική νίκη στις εκλογές για τη νέα ηγεσία της κυβερνώσας παράταξης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, πέτυχε ο 59χρονος πρώην υπουργός και επί σειρά ετών μέλος του ιαπωνικού Κοινοβουλίου, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι.

Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, ο Κοϊζούμι, ανήλθε στην κορυφή της πυραμίδας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών με 123 ψήφους σε σύνολο 141 ψήφων των περιφερειακών οργανώσεων της παράταξης στην Ιαπωνία. Το αποτέλεσμα αυτό ο Κοϊζούμι το πέτυχε χάρη στην υποστήριξη που του παρείχε ο επικεφαλής του κόμματος για τη χάραξη πολιτικής, Σιζούκα Καμέι. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ριουτάρο Χασιμότο, που έως λίγες μέρες πριν θεωρούνταν το φαβορί για τη νέα ηγεσία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, κατάφερε να πάρει μόνον 15 ψήφους. Ο τρίτος υποψήφιος, νυν υπουργός Οικονομικών Τάρο Ασο, δεν έλαβε καθόλου ψήφους...

Ο Κοϊζούμι, που αναδεικνύεται πρώτος στην ηγεσία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και θεωρείται ως ο διάδοχος του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Γιοσίρο Μόρι, φαίνεται πως κέρδισε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των μελών της παράταξης επειδή προέταξε στην προεκλογική του εκστρατεία «θαρραλέες» -για το κατεστημένο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών- θέσεις, όπως η ιδιωτικοποίηση των κρατικών ταχυδρομείων και της αποταμιευτικής τράπεζας που λειτουργεί υπό τη σκέπη αυτών, την άρση «ρυθμιστικών» φραγμών που αναστέλλουν τον ανταγωνισμό, τον έλεγχο του εντεινόμενου εξωτερικού χρέους κλπ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ