Τρίτη 24 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεκαεφτά θάνατοι στην κρίση των φυλακών

Σενάι Χανόγλου (δεξιά), 30 χρόνων, μητέρα δύο παιδιών. Πέθανε την Κυριακή, μετά από 160 ημέρες απεργίας πείνας

Associated Press

Σενάι Χανόγλου (δεξιά), 30 χρόνων, μητέρα δύο παιδιών. Πέθανε την Κυριακή, μετά από 160 ημέρες απεργίας πείνας
ΑΓΚΥΡΑ-ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.- Ακόμη τρεις γυναίκες άφησαν την τελευταία τους πνοή την Κυριακή στη συνεχιζόμενη απεργία πείνας, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας για το νέο «σωφρονιστικό» (κατά τερατώδη ευφημισμό) σύστημα των φυλακών που, από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει κοστίσει 47 ζωές.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Οζγκούρ Ταγιάντ, της ένωσης αλληλεγγύης των συγγενών των κρατουμένων, η 24χρονη πολιτική κρατούμενη Σιμπέλ Σουρουτζού, που ανήκε στην οργάνωση TKEP/L, είχε μεταφερθεί από τη φυλακή Καρτάλ της Κωνσταντινούπολης στο νοσοκομείο Μπαϊραμπασά, όπου άφησε την τελευταία της πνοή μετά από απεργία πείνας 124 ημερών. Εκτός φυλακών, η (σύζυγος απεργού πείνας) Σενάι Χανόγλου, 30 χρόνων, μητέρα δύο παιδιών και μέλος της Ταγιάντ, έχασε τη ζωή της μετά από 160 ημέρες απεργία πείνας. Αλλη μια γυναίκα κρατούμενη, η Ατίς Ουρεαλί -περισσότερες πληροφορίες δε δόθηκαν γι' αυτήν, πέρα από το ότι, σύμφωνα με το BBC, βρισκόταν φυλακισμένη στην Αγκυρα - άφησε κι αυτή την τελευταία της πνοή την Κυριακή.

Η Ταγιάντ καταγγέλλει βασανισμούς - υπό τη μορφή της υποχρεωτικής σίτισης όσο και με ξυλοδαρμούς - σε βάρος απεργών πείνας μέχρι θανάτου και άλλων κρατουμένων.

Στο μεταξύ, από το Στρασβούργο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, διά στόματος του λόρδου Ράσελ - Τζόνστον, κάλεσε για τερματισμό της απεργίας πείνας, διότι «δεν αξίζει να πεθαίνουν για το σκοπό τους»! Κατά τον Ράσελ - Τζόνστον, «υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στα προβλήματά τους»: Οι αρχές τους, «που συχνά διατηρούνται μέσω της κομμουνιστικής ιδεολογίας και της ταπείνωσης» (!), δε βοηθούν (!). Η απεργία πείνας «πρέπει να σταματήσει» και «οι τουρκικές αρχές πρέπει να συμβάλουν να σταματήσει», κατέληξε ο Ράσελ - Τζόνστον.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Χικμέτ Σάμι Τουρκ επιχείρησε να διασπάσει τους πολιτικούς κρατούμενους, δηλώνοντας χθες πως οι «τρομοκρατικές» οργανώσεις «εξαναγκάζουν» τους κρατούμενους να συμμετάσχουν στην απεργία πείνας μέχρι θανάτου...

Τουλάχιστον 197 κρατούμενοι έχουν δηλώσει την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν μέχρι θανάτου την απεργία πείνας και 162 βρίσκονται σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με την Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD), δεκάδες αναμένεται να πεθάνουν τις επόμενες ημέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ