Τρίτη 24 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Επιχειρήσεις εκτός συνόρων

Νεοσύλλεκτοι του γερμανικού στρατού

Associated Press

Νεοσύλλεκτοι του γερμανικού στρατού
ΠΑΡΙΣΙ.-

Μία «χρυσή» εφεδρεία ενόπλων δυνάμεων, αποτελούμενη από 150.000 επαγγελματίες στρατιωτικούς, ένα στρατηγείο τριών όπλων, που θα συντονίζει τις ενδεχόμενες επιχειρήσεις σε συνεργασία με τους συμμάχους της, θα αποτελούν το στρατό ταχείας επέμβασης της Γερμανίας. Ενα ευέλικτο και άριστα εξοπλισμένο γερμανικό στράτευμα με ειδικότητα τις επιχειρήσεις εκτός των συνόρων της χώρας... ως «αναγκαιότητα που επιτάσσουν οι εξελίξεις», και για πρώτη φορά επισήμως και νομίμως μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και πολλοί θεωρούν ότι η παρθενική του εμφάνιση ήταν κατά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

Οντως παρουσία και συμμετοχή του γερμανικού στρατεύματος εκτός των συνόρων της χώρας είχαμε για πρώτη φορά στο Κοσσυφοπέδιο, ωστόσο ήταν κεκαλυμμένη, μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Ομως, αυτή η συμμετοχή και, κυρίως, η αποενοχοποίηση του «ζοφερού» παρελθόντος αποτέλεσε και το μεγάλο βήμα για την αναδιάρθρωση του γερμανικού στρατεύματος, ώστε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της «νέας εποχής». Τα σχέδια είναι ακόμη επί χάρτου, ωστόσο ο υπουργός Αμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ, μιλώντας ενώπιον της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, υποσχέθηκε ότι τα σχέδια για την αναμόρφωση το γερμανικού στρατού, αν και ακόμη βρίσκονται υπό διαπραγματεύσεις, είναι σίγουρο ότι θα καταλήξουν σε ένα σχήμα περίπου 285.000 ανδρών και γυναικών, όπως ανέφερε πρόσφατο δημοσίευμα της γαλλικής «Μοντ», εκ των οποίων οι 150.000 επαγγελματίες στρατιωτικοί, που θα προορίζονται για την αντιμετώπιση κρίσεων ως «δυνάμεις ταχείας επέμβασης», «στο πλαίσιο του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο Σάρπινγκ προς τους Γάλλους νομοθέτες, για το σκοπό αυτό προβλέπεται ακόμη ένα επιτελείο τριών όπλων (ξηράς, αέρος, θαλάσσης), που θα συντονίζει τις επιχειρήσεις και θα τίθεται στην υπηρεσία της ΕΕ ως «επιχειρησιακό επιτελείο», φέρνοντας και πάλι στην επιφάνεια με πιο οξύ και κατηγορηματικό τρόπο την ίδρυση του ευρωπαϊκού στρατού. Παράλληλα, ο Σάρπινγκ αποκάλυψε ότι η χώρα του σχεδιάζει να θέσει σε υπηρεσία αεροσκάφη ανεφοδιασμού εν πτήσει για να διευρύνει την ακτίνα δράσης των μαχητικών της σε αποστολές εκτός γερμανικής επικράτειας, καθώς και ότι ελπίζει να φιλοξενήσει στο έδαφός της μία μελλοντική ευρωπαϊκή διοίκηση αερομεταφορών, που θα αποτελείται από σμήνη οκτώ χωρών, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ