ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πήρε φωτιά η κορυφή

Η απόδοση του Μποντίρογκα έπαιξε καταλυτικό ρόλο για τη νίκη του Παναθηναϊκού κόντρα στην ΑΕΚ

Sportidea

Η απόδοση του Μποντίρογκα έπαιξε καταλυτικό ρόλο για τη νίκη του Παναθηναϊκού κόντρα στην ΑΕΚ
Φωτιά πήρε η κορυφή της βαθμολογίας στην Α1 ανδρών, τρεις αγωνιστικές πριν τη λήξη της κανονικής περιόδου. Η ήττα του Περιστερίου από τον Πανιώνιο, αλλά και οι νίκες του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι με την ΑΕΚ και του Ολυμπιακού στην Κρήτη, άλλαξαν άρδην το γνωστό σκηνικό που επικρατούσε στο... ρετιρέ.

Στη Νέα Σμύρνη βρήκε... κόκκινο και σταμάτησε το Περιστέρι το νικηφόρο του σερί, αφού ο Πανιώνιος επικράτησε της ομάδας των δυτικών προαστίων με 86-82, σε ένα συναρπαστικό αλλά και επεισοδιακό παιχνίδι. Για το δεύτερο έχει ευθύνη και ο διαιτητής Παπαδημητρίου, ιδιαίτερα για την παρατραβηγμένη τεχνική ποινή στον Αλφόνσο Φορντ 2.03'' πριν το τέλος. Αυτό είχε σαν συνέπεια τις έντονες διαμαρτυρίες του Αργύρη Πεδουλάκη, ο οποίος χρεώθηκε επίσης τεχνική ποινή και μετά αποβολή από τον πάγκο. Πάντως στα αγωνιστικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι γηπεδούχοι φάνηκαν πιο έτοιμοι για το παιχνίδι και εγκλώβισαν του φιλοξενούμενους στο ρυθμό τους. Μάλιστα χαρακτηριστικό της ευκολίας που έφθαναν στο καλάθι οι «κυανέρυθροι» είναι και το ποσοστό στους αιφνιδιασμούς (11/13). Από τους νικητές ξεχώρισε ο Παπαλουκάς (23π), ενώ από το Περιστέρι ο Φορντ (27π).

Σπουδαία εμφάνιση πραγματοποίησε ο Παναθηναϊκός κόντρα στην ΑΕΚ και δε δυσκολεύτηκε να επικρατήσει στο ντέρμπι της αγωνιστικής με 68-59. Οι «πράσινοι» έκαναν επίδειξη δύναμης ενόψει των πλέι οφ παίζοντας για 35' περίπου ολοκληρωτικό μπάσκετ, αντάξιο και των τίτλων που φέρουν σαν πρωταθλητές Ευρώπης και Ελλάδας. Μάλιστα η διαφορά στο σκορ εκτοξεύτηκε μέχρι και 22 πόντους (57-35), αλλά εκεί οι παίκτες του Ομπράντοβιτς χαλάρωσαν, με αποτέλεσμα οι «κιτρινόμαυροι» να ανακάμψουν. Τελικά μπορεί να μην πήραν τη νίκη (άλλωστε αυτή είχε κριθεί), όμως οι παίκτες του Ιβκοβιτς κράτησαν τη διαφορά των 13 πόντων από τη νίκη τους στον πρώτο αγώνα. Καλύτερος από τον Παναθηναϊκό ήταν ο Μποντίρογκα, ενώ από την ΑΕΚ ο Κακιούζης (16π).

Δυσκολεύτηκε αλλά τελικά ο Ολυμπιακός πήρε το πολυπόθητο ροζ φύλλο αγώνα κόντρα στο Ηράκλειο, στην Κρήτη, και πλησίασε ακόμα περισσότερο την κορυφή, αν και η ήττα της ΑΕΚ του στέρησε το δικαίωμα να βρεθεί στο «ρετιρέ». Παρ' όλα αυτά μαθηματικά παραμένουν ακόμα οι ελπίδες για την πρώτη θέση μέχρι το τέλος. Καλύτερος από τους «ερυθρόλευκους» ήταν ο Παπανικολάου (23π), ενώ από το Ηράκλειο, που πάλεψε, ο Πετρόπουλος (30π).

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα: Αρης - Μίλων 92-67, ΠΑΟΚ - Ηρακλής 83-85, Δάφνη - Νήαρ Ηστ 72-75, Μαρούσι - Μακεδονικός 112-81. Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Παναθηναϊκός 43, Περιστέρι 42, Ολυμπιακός 42, ΑΕΚ 41, Πανιώνιος 37, Ηρακλής 37, ΠΑΟΚ 35, Μαρούσι 34, Ηράκλειο 31, Νήαρ Ηστ 30, Δάφνη 30, Αρης 27, Μίλων 27, Μακεδονικός 24.

Στο ίδιο... μοτίβο

Την ελπίδα τους ότι τελικά δε θα υλοποιηθεί η απειλή της ΦΙΦΑ (αποκλεισμός) γιατί η... αντίπερα όχθη θα κάνει πίσω εξέφρασαν χτες οι αντιμαχόμενες πλευρές, που πάντως ακόμα (τουλάχιστον επίσημα) εμμένουν στις θέσεις τους. Ετσι, μερικές ώρες πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου, κυβέρνηση και ΕΠΟ παραμένουν σταθερές στο μοτίβο τους.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευαγ. Βενιζέλος, δήλωσε χτες: «Ελπίζω ότι με βάση τα έγγραφα που έχουμε ανταλλάξει με την ΕΠΟ και τα όσα έχουμε πει και δημόσια, η ΕΠΟ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα ενημερώσει τη ΦΙΦΑ όπως πρέπει για την κατάσταση που επικρατεί. Και στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας που έχουμε εξαγγείλει και που αυτή τη στιγμή εξειδικεύουμε θα ξανασυζητήσουμε με την ΕΠΟ για να βρούμε την καλύτερη λύση, στο πλαίσιο πάντα της νομιμότητας, για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν μπορεί κανείς να κρατά όμηρο τις ομάδες και ιδίως την Εθνική ομάδα. Νομίζω ότι η ΕΠΟ οφείλει να ενημερώσει και θα ενημερώσει. Δέχτηκα σήμερα μια απάντηση της ΕΠΟ στην επιστολή που είχα στείλει προχθές, τη μελετώ και θα απαντήσω. Αλλά αυτή η ανταλλαγή επιστολών δείχνει ότι υπάρχει διάλογος και ότι ο καθένας σέβεται την αρμοδιότητά του και το ρόλο του. Η πολιτεία το δικό της, τα σωματεία και οι ομοσπονδίες το δικό τους».

Με τις ίδιες ελπίδες για το τελικό αποτέλεσμα αλλά από... διαφορετικό δρόμο παρουσιάστηκε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Κ. Αλεξανδρίδης: «Εχουμε αποδειχτεί λαός της τελευταίας στιγμής. Το υπουργείο οφείλει ν' αντιμετωπίσει με σοβαρότητα την κατάσταση. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη μιζέρια της αντιμετάθεσης ευθυνών. Ν' αφήσουμε τα πολιτικά νάζια. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με ατζέντα ή χωρίς. Αρκεί μια υπόσχεση από το υπουργείο. Αν δοθεί έστω και τώρα θα είναι ένα βήμα κρίσιμο και θα εκτονώσει τα πράγματα σε σημαντικό βαθμό».

ΠΑΛΗ
Χρυσό κορίτσι

Κάτι παραπάνω από... δυνατή, ήταν η παρουσία των παλαιστών μας, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ελευθέρας Πάλης ανδρών και γυναικών, που διεξήχθη στη Βουδαπέστη, καθώς τρία ακόμα μετάλλια προστέθηκαν στην ελληνική τροπαιοθήκη, μετά τις σπουδαίες εμφανίσεις της Πουμπουρίδου, του Καρτάνοφ και της Τσιμπανάκου. Συγκεκριμένα, η 21χρονη Πουμπουρίδου, ξεπερνώντας τον εαυτό της στο μεγάλο τελικό των 51 κιλών, κατάφερε να πάρει το χρυσό μετάλλιο, κόντρα στη Ρωσίδα Νατάλια Γκούτσκινα, την οποία κατέβαλε με 6-0 στα σημεία. Παράλληλα, το ασημένιο μετάλλιο χάρισε στη χώρα μας ο αργυρός Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ Καρτάνοφ στα 54 κιλά, ενώ το χάλκινο μετάλλιο πήρε η Τσιμπανάκου στα 56 κιλά.

ΣΤΙΒΟΣ
Γερό ξεκίνημα

Μια παγκόσμιας κλάσεως βολή και πολλά υποσχόμενες εμφανίσεις... στόλισαν την παρουσία των αθλητών μας στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου, που διεξήχθη στο Καραϊσκάκη. Ο κορυφαίος Ελληνας ακοντιστής Κώστας Γκατσιούδης σημείωσε την καλύτερη για φέτος βολή στον κόσμο. Συγκεκριμένα, ο Εβρίτης αθλητής στη μία και μοναδική βολή που έριξε, έφτασε στα 87.62 μέτρα και έδειξε πως είναι πανέτοιμος να αγωνιστεί για τη διάκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Παράλληλα, στο διασυλλογικό σημειώθηκαν και δύο πανελλήνια ρεκόρ. Η Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου κατέρριψε στη σφυροβολία το προηγούμενο ρεκόρ των 63.20μ., ρίχνοντας τη σφύρα της στα 63.99, ενώ η Χριστίνα Κοκκότου, παρά την καταρρακτώδη βροχή, σημείωσε νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 10.000 βάδην εντός σταδίου με 46.11.00. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε πετύχει η Αθηνά Παπαγιάννη με 46.57.40. Στα 100μ. ανδρών, ο Κώστας Κεντέρης τερμάτισε 1ος με χρόνο 10.39, ενώ πρώτη ήρθε και η Κατερίνα Θάνου στο ίδιο αγώνισμα με 11.48.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Τροπαιούχος ο Πανελλήνιος

Στην Κυψέλη, παρέμεινε και φέτος το Κύπελλο Ελλάδας στους άνδρες. Ο Πανελλήνιος, για άλλη μια φορά κατέκτησε το τρόπαιο, μετά από έναν συναρπαστικό τελικό, κόντρα στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας, που διεξήχθη στο Λουτράκι. Οι «κυανόλευκοι», αν και στο πρωτάθλημα είχαν γνωρίσει δύο φορές την ήττα από τον Ιωνικό, στην περασμένη Κυριακή δεν έδειξαν διατεθειμένοι να ηττηθούν ακόμα μια φορά και μάλιστα σε τελικό. Ετσι, η ομάδα του Γιώργου Κρανάκη, επιδεικνύοντας περισσότερο πάθος καιν θέληση για τη νίκη, κατάφερε να κάμψει τη φιλότιμη μεν, αλλά ανεπαρκή αντίσταση του αντιπάλου της και χωρίς να δυσκολευτεί πολύ πήρε τη νίκη με 20-16 και κατά συνέπεια το τρόπαιο. «Οταν κατακτάς το Κύπελλο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, νομίζω ότι τα λόγια είναι περιττά. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτά τα παιδιά που έδειξαν με την προσπάθειά τους ότι αξίζουν», δήλωσε μετά τον μεγάλο τελικό, ο τεχνικός του Κυπελλούχου, Γιώργος Κρανάκης.

ΠΟΛΟ
Στο ίδιο έργο θεατές

Το γνωστό δίδυμο του ελληνικού πόλο Ολυμπιακός και Βουλιαγμένη θα είναι τελικά αυτό που θα διεκδικήσει και φέτος τον τίτλο του πρωταθλήματος. Οι «ερυθρόλευκοι» και οι «μπέμπηδες» συμπλήρωσαν τις δυο νίκες που χρειάζονταν επί του Εθνικού και του Παναθηναϊκού αντίστοιχα και πήραν έτσι το εισιτήριο της πρόκρισης για τους αγώνες των τελικών, όπου ο πρωταθλητής θα κριθεί στις 3 νίκες. Στο Παπαστράτειο, ο Ολυμπιακός επικράτησε του Εθνικού με 19-5 σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι. Η αποβολή του Χάμπερτ στις αρχές του δεύτερου εννιαλέπτου και ενώ το σκορ ήταν 3-3 έδωσε το έναυσμα για μεγάλης έκτασης επεισόδια, τόσο εντός, όσο και εκτός πισίνας. Χωρίς παρατράγουδα, αλλά με συναρπαστική εξέλιξη, ήταν το άλλο παιχνίδι, όπου η Βουλιαγμένη επικράτησε του Παναθηναϊκού με 7-4.

  • Τη δεύτερη θέση στο Κύπελλο Πρωταθλητριών κατέκτησε τελικά η γυναικεία ομάδα της Γλυφάδας, αφού ηττήθηκε στον τελικό από την Οριζόντε Κατάνια με 5-2. Ετσι, τα κορίτσια του Γιώργου Κατσούλη δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους από την κατάκτηση του τροπαίου πέρσι. Τα εφτάλεπτα: 2-0, 1-0, 1-0, 1-2. Για την ελληνική ομάδα σκόραραν οι Κοζομπόλη (4), Μωραϊτίδου.
ΒΟΛΕΪ
Διαφήμισαν το άθλημα

«Κάναμε τη "Λεωφόρο" έδρα μας» ήταν τα πρώτα πανηγυρικά λόγια που βγήκαν από τα στόματα των παιχτριών του Πανελληνίου, μετά την ολοκλήρωση του 5ου τελικού, που τους χάρισε τον πρώτο τους τίτλο στο πρωτάθλημα της Α1 γυναικών, αλλά και το νταμπλ. Η ομάδα της Κυψέλης, με ιώβεια υπομονή, κατάφερε να ξεπεράσει την πίεση του σπουδαίου αντιπάλου της Παναθηναϊκού και στο τάι μπρέικ του τελευταίου αγώνα της σειράς των τελικών, βρήκε τα απαραίτητα ψυχικά αποθέματα ώστε να προηγηθεί και τελικά να κατακτήσει τη νίκη με 3-2 (25-19, 17-25, 26-24, 19-25, 15-9). Η ομάδα του Γιάννη Νικολάκη, μετά τον 1ο και τον 3ο τελικό, κατάφερε για άλλη μια φορά να εξουδετερώσει τον παράγοντα έδρα των «πρασίνων» για να φτάσει τελικά στις 3 νίκες. «Ηταν μια ανεπανάληπτη χρονιά. Είμαι ηθικά και ψυχικά ικανοποιημένος, γιατί δουλέψαμε όλο το τεχνικό τιμ πάρα πολύ. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στις παίκτριές μου. Ηταν άθλος να κερδίσουμε το νταμπλ. Χρειάστηκε ψυχική δύναμη, θέληση, αλλά και τύχη», δήλωσε ο τεχνικός του Πανελληνίου, Γιάννης Νικολάκης. Στην αντίπερα όχθη, στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού επικράτησε κατήφεια, αφού οι «πράσινες» έφτασαν στη βρύση και παρότι από την αρχή φάνταζαν ως το μεγάλο φαβορί, δεν κατάφεραν να πιουν... νερό και να κρατήσουν τον τίτλο.

Οι ομάδες που από το 1983 και έπειτα έχουν κατακτήσει τον τίτλο είναι: Παναθηναϊκός (1983, 1985, 1988, 1990, 1991, 1992, 1993, 1998, 2000), Φιλαθλητικός (1984, 1986, 1987), Ιωνικός Ν.Φ. (1989, 1994), Βριλήσσια (1995, 1996, 1997, 1999), Πανελλήνιος 2001.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ