ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΝΩΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να μη χαθεί η εξισωτική από κανέναν δικαιούχο μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο

Με «μέσους όρους» επενδύσεων και εισοδήματος η κυβέρνηση επανασχεδιάζει τις μειονεκτικές περιοχές χτυπώντας αυτοαπασχολούμενους αγρότες και κτηνοτρόφους

Χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας χάνουν την εξισωτική αποζημίωση, επειδή με την επαναχάραξη των μειονεκτικών περιοχών και τον επανακαθορισμό των δικαιούχων, που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πλαίσιο εφαρμογής των κανονισμών της ΕΕ, ολόκληρη σχεδόν η Θεσσαλία απεντάσσεται από τις μειονεκτικές.

Εκφράζοντας την αγανάκτηση των Θεσσαλών μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας καταγγέλλουν την κυβέρνηση και απαιτούν η εξισωτική αποζημίωση να δίνεται με βάση τα πραγματικά κριτήρια μειονεκτικότητας που έχουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι έναντι των καπιταλιστών αγροτών της περιοχής, οι οποίοι θα πρέπει να αποκλειστούν συνολικά από τις ενισχύσεις και τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οριζόντια κριτήρια που δεν λαμβάνουν υπόψη τη διαστρωμάτωση

Στην ανακοίνωσή τους οι Ομοσπονδίες επισημαίνουν:

«Η εξισωτική αποζημίωση δίνεται σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα στην παραγωγή, μεγαλύτερο κόστος, μικρότερο εισόδημα λόγω της μορφολογίας του εδάφους, καθώς έχουν λιγότερη παραγωγή, προβλήματα άρδευσης, και αφορά επίσης χιλιάδες εκτάρια βοσκοτόπων. Στην ουσία πρόκειται για ψίχουλα (το ανώτερο μέχρι 10 ευρώ / στρέμμα ετησίως) που δεν καλύπτουν τις απώλειες παραγωγής και εισοδήματος που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας σε αυτές τις περιοχές.

Η επαναχάραξη, που γίνεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πλαίσιο εφαρμογής των κανονισμών της ΕΕ, με την "επιστημονική" υποστήριξη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει ως στόχο να αποδείξει ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική "έφερε την ανάπτυξη" της υπαίθρου σε κάποιες περιοχές που απεντάσσονται και ότι αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα ξηρασίας. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται οριζόντια βασικά δύο κριτήρια, οι μέσοι όροι επενδύσεων και εισοδημάτων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η διαστρωμάτωση που χαρακτηρίζει τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Είναι φυσικό επόμενο, μετά από δεκαετίες εφαρμογής της ΚΑΠ και τον πακτωλό χρημάτων που δόθηκαν σε μεγαλοαγρότες και μεταποιητές, να αυξηθούν οι επενδύσεις και τα εισοδήματα των καπιταλιστών αγροτών και ανισόμετρα από περιοχή σε περιοχή να ανεβαίνουν οι μέσοι όροι που καθορίζουν την ένταξη ή απένταξη ολόκληρων περιοχών.

Αυτό το σύστημα, που στηρίζεται σε μέσους όρους επενδύσεων και εισοδήματος, είναι άδικο και πάντα σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων αγροτοκτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε δήμο και σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά της κάθε αγροτοκτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.

Ετσι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλία, όπου ο κάμπος "διψάει", βγαίνει στο σύνολό της εκτός εξισωτικής, με το σκεπτικό ότι "μέσω των επενδύσεων" έχει εκλείψει το πρόβλημα της ξηρασίας και ότι "ήρθε η ανάπτυξη". Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ξαναμοιράζει τα ψίχουλα της εξισωτικής ανάμεσα σε περιοχές, άλλες τις εντάσσει εξ ολοκλήρου στις μειονεκτικές περιοχές και άλλες τις πετσοκόβει, προωθώντας και το διαχωρισμό των αυτοαπασχολούμενων αγροτοκτηνοτρόφων με τοπικιστικά κριτήρια».

Κάλεσμα συσπείρωσης και μαχητικής διεκδίκησης

«Δεν θα επιτρέψουμε την κατάφωρη αδικία σε βάρος χιλιάδων συναδέλφων μας που ζουν και εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες σε μειονεκτικά χωριά της περιοχής», τονίζουν οι Ενωτικές Αγροτικές Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας και απαιτούν:

-- Να υπάρξει εξειδίκευση σε κάθε Δημοτική Κοινότητα και να ενταχθούν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι με βάση τα πραγματικά κριτήρια μειονεκτικότητας που έχουν έναντι των καπιταλιστών αγροτών της περιοχής, οι οποίοι θα πρέπει να αποκλειστούν συνολικά από τις ενισχύσεις και τα ΠΑΑ.

-- Χορήγηση των ενισχύσεων με βάση την πραγματική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο στους αυτοαπασχολούμενους αγροτοκτηνοτρόφους.

Απευθύνουν κάλεσμα «στους συναδέλφους των μειονεκτικών περιοχών να συσπειρωθούν γύρω από τους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους και τις Ενωτικές Ομοσπονδίες, ώστε το επόμενο διάστημα να διεκδικήσουμε μαχητικά να μη χαθεί η εξισωτική αποζημίωση από κανέναν δικαιούχο».

Νέα κινητοποίηση αύριο από τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία

Κάλεσμα από την Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ

Σε στάση εργασίας στην Αττική (8 π.μ. - 1 μ.μ.) και σε 24ωρη απεργία στην περιφέρεια προχωρούν αύριο, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» στις 8 π.μ. και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία - ιδιαίτερα τους επικουρικούς, εργολαβικούς, συμβασιούχους ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ που επιπλέον αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απόλυσης - να συμμετάσχουν μαζικά στην αυριανή κινητοποίηση διεκδικώντας: Αυξήσεις μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών. Προσλήψεις υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, μόνιμης πλήρους απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες. Οχι προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους και δαπάνες για τα ΝΑΤΟικά σφαγεία.

Αναδεικνύοντας το γεγονός ότι πίσω από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί «τέλους των μνημονίων» βρίσκονται η διατήρηση όλων των μνημονιακών νόμων και η εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μέτρων, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ επισημαίνει σε ό,τι αφορά το χώρο της Υγείας - Πρόνοιας: «Προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες" που θα καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την "πώληση" υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία. Για να μπορούν να "αντεπεξέλθουν" τα νοσοκομεία, χρειάζονται εργαζόμενους με λιγότερα δικαιώματα, με μικρότερο "μισθολογικό κόστος". Στην κατεύθυνση αυτή, αναθέτουν στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών AE (όπως ονομάστηκε η ΕΣΑΝ ΑΕ) να αναπτύξει το ελληνικό σύστημα DRG (Ομοιογενείς Διαγνωστικές Κατηγορίες) που θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 18 δημόσια νοσοκομεία».

Και προσθέτει: «Μείωσαν την κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες Υγείας κατά 350 εκατ. ευρώ και τον ΕΟΠΥΥ κατά 226 εκατ. ευρώ για το 2018. Επεκτείνουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, δηλαδή δουλειά με ημερομηνία λήξης και μειωμένα δικαιώματα, όπου οι εργαζόμενοι πληρώνονται κυρίως από τα έσοδα των νοσοκομείων και προγράμματα του ΟΑΕΔ (δηλαδή από τις εισφορές μας). Συνεχίζουμε να έχουμε απώλειες στους μισθούς, λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, και ετοιμάζουν νέα μεγάλη μείωση με τη μείωση του αφορολόγητου. Αρνούνται να εντάξουν στα ΒΑΕ χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες και αποκλείουν πολλούς ακόμα και από την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος. Διατηρούν την κατάργηση ολόκληρων νοσοκομείων, κλινικών, Κέντρων Υγείας κ.λπ.,, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και προχωρούν σε ανάπτυξη τμημάτων με κριτήρια τα έσοδα».

«Αυτές είναι οι απαιτήσεις των εργοδοτικών ενώσεων, για να εξοικονομηθούν κρατικά κονδύλια για νέες επιδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και να στηριχθεί η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς της Υγείας - Πρόνοιας», καταγγέλλει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

  • Στο πλαίσιο της αυριανής κινητοποίησης, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας σε όλη τη διάρκεια της πρωινής βάρδιας, συγκέντρωση από τις 8 π.μ. στα Επείγοντα από κοινού με άλλους μαζικούς φορείς.
  • Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο νοσοκομείο.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου θα πραγματοποιήσει στις 12 το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ.
  • Στη Θεσσαλονίκη, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ συμμετέχει στην αυριανή κινητοποίηση και στο πλαίσιό της στηρίζει τη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 10 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης με αίτημα την ανανέωση των συμβάσεων και τη μόνιμη και σταθερή εργασία για τους συμβασιούχους που απασχολούνται στο νοσοκομείο μέσω ΟΑΕΔ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Απορρίπτουν τα κρίσιμα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών στο όνομα των «αντοχών της οικονομίας»

Τις απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός Υγείας στα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών, επικαλούμενος για άλλη μια φορά τις «αντοχές της οικονομίας», κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία τους στην κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής, σχολιάζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«Η οικονομία "δεν αντέχει" την άμεση επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2012 και τη χορήγηση του συνόλου των αναδρομικών που μας οφείλουν, αλλά "αντέχει" τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μεγαλοεπιχειρηματιών, τα δισεκατομμύρια στους επενδυτές, το 2% του ΑΕΠ για τις δολοφονικές μηχανές του ΝΑΤΟ», σχολιάζει η ΟΕΝΓΕ.

Και επισημαίνει μεταξύ άλλων:

-- Η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά απέρριψε το αίτημα για προκήρυξη ισάριθμων θέσεων μόνιμων γιατρών στις αντίστοιχες ειδικότητες, τμήματα και κλινικές όπου υπηρετούν οι επικουρικοί και που αποδεδειγμένα καλύπτουν μόνιμες ανάγκες. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, υπερβαίνουν κατά πολύ τον αριθμό που αναλογεί στην Υγεία από τις 8.000 θέσεις που εξαγγέλλονται για το σύνολο του Δημοσίου το 2019...

-- Το υπουργείο ξεκαθάρισε επίσης ότι οι υπηρετούντες σήμερα επικουρικοί γιατροί θα απολυθούν μόλις λήξει η σύμβασή τους.

Επίσης, από την ΟΕΝΓΕ και τους εκπροσώπους των Ενώσεων τέθηκαν στη συνάντηση μεταξύ άλλων τα εξής ζητήματα:

  • Το πρόβλημα των απλήρωτων εφημεριών σε διάφορα νοσοκομεία, λόγω της άρνησης των επιτρόπων να εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμής, βασιζόμενοι στο νόμο - έκτρωμα για το ωράριο. Διοικήσεις νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας εκβιάζουν τους γιατρούς να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι οικειοθελώς πραγματοποιούν τα εξοντωτικά προγράμματα εφημεριών, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα τις πληρωθούν. Ο υπουργός υγείας αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι «υποτροπιάζει η μη έγκαιρη καταβολή των εφημεριών» και έδωσε υποσχέσεις για νομοθετικές πρωτοβουλίες. «Προσπάθησε μάλιστα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι "δεν είναι επιλογή μας να βάλουμε τους γιατρούς να συναινέσουν για να πληρωθούν, αλλά είναι μια τυπική διαδικασία για να ξεπεραστούν οι αρνήσεις των επιτρόπων", όταν ο νόμος για το ωράριο - που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει - καθιερώνει το "opt out"». Μάλιστα ο υπουργός «αναγκάστηκε να πει πως δεν θα πρέπει να ζητείται από τους γιατρούς να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι με τη δική τους θέληση υπερεφημέρευσαν "πέραν του 48ώρου εβδομαδιαίως"». Οπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, «αυτό δίνει τη δυνατότητα στις Ενώσεις να παρέμβουν από σήμερα ακόμα πιο αποφασιστικά για να καταργηθεί στην πράξη αυτή η απαράδεκτη πρακτική διοικήσεων νοσοκομείων και ΥΠΕ».
  • Ζητήθηκε να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση ώστε να έχουν το δικαίωμα μετάθεσης μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ που υπηρετούν σε νησιά του Αιγαίου (Μυτιλήνη, Ρόδος) και σε παραμεθόριες περιοχές που δεν συμπεριλαμβάνονται στις «Α' άγονες περιοχές» οι οποίες έχουν καθοριστεί με παλιότερο νόμο.
  • Να μην προχωρήσουν τα σχέδια συρρίκνωσης - υποβάθμισης της Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου των Ιωαννίνων.
  • Να ανακληθούν άμεσα οι διώξεις από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε βάρος γιατρών για εγκρίσεις υγειονομικών παροχών που έγιναν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ως ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ και την οριστική παύση άσκησης ελεγκτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ, για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ