Τρίτη 9 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Απορρίπτουν τα κρίσιμα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών στο όνομα των «αντοχών της οικονομίας»

Τις απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός Υγείας στα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών, επικαλούμενος για άλλη μια φορά τις «αντοχές της οικονομίας», κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία τους στην κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής, σχολιάζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«Η οικονομία "δεν αντέχει" την άμεση επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2012 και τη χορήγηση του συνόλου των αναδρομικών που μας οφείλουν, αλλά "αντέχει" τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μεγαλοεπιχειρηματιών, τα δισεκατομμύρια στους επενδυτές, το 2% του ΑΕΠ για τις δολοφονικές μηχανές του ΝΑΤΟ», σχολιάζει η ΟΕΝΓΕ.

Και επισημαίνει μεταξύ άλλων:

-- Η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά απέρριψε το αίτημα για προκήρυξη ισάριθμων θέσεων μόνιμων γιατρών στις αντίστοιχες ειδικότητες, τμήματα και κλινικές όπου υπηρετούν οι επικουρικοί και που αποδεδειγμένα καλύπτουν μόνιμες ανάγκες. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, υπερβαίνουν κατά πολύ τον αριθμό που αναλογεί στην Υγεία από τις 8.000 θέσεις που εξαγγέλλονται για το σύνολο του Δημοσίου το 2019...

-- Το υπουργείο ξεκαθάρισε επίσης ότι οι υπηρετούντες σήμερα επικουρικοί γιατροί θα απολυθούν μόλις λήξει η σύμβασή τους.

Επίσης, από την ΟΕΝΓΕ και τους εκπροσώπους των Ενώσεων τέθηκαν στη συνάντηση μεταξύ άλλων τα εξής ζητήματα:

  • Το πρόβλημα των απλήρωτων εφημεριών σε διάφορα νοσοκομεία, λόγω της άρνησης των επιτρόπων να εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμής, βασιζόμενοι στο νόμο - έκτρωμα για το ωράριο. Διοικήσεις νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας εκβιάζουν τους γιατρούς να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι οικειοθελώς πραγματοποιούν τα εξοντωτικά προγράμματα εφημεριών, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα τις πληρωθούν. Ο υπουργός υγείας αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι «υποτροπιάζει η μη έγκαιρη καταβολή των εφημεριών» και έδωσε υποσχέσεις για νομοθετικές πρωτοβουλίες. «Προσπάθησε μάλιστα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι "δεν είναι επιλογή μας να βάλουμε τους γιατρούς να συναινέσουν για να πληρωθούν, αλλά είναι μια τυπική διαδικασία για να ξεπεραστούν οι αρνήσεις των επιτρόπων", όταν ο νόμος για το ωράριο - που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει - καθιερώνει το "opt out"». Μάλιστα ο υπουργός «αναγκάστηκε να πει πως δεν θα πρέπει να ζητείται από τους γιατρούς να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι με τη δική τους θέληση υπερεφημέρευσαν "πέραν του 48ώρου εβδομαδιαίως"». Οπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, «αυτό δίνει τη δυνατότητα στις Ενώσεις να παρέμβουν από σήμερα ακόμα πιο αποφασιστικά για να καταργηθεί στην πράξη αυτή η απαράδεκτη πρακτική διοικήσεων νοσοκομείων και ΥΠΕ».
  • Ζητήθηκε να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση ώστε να έχουν το δικαίωμα μετάθεσης μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ που υπηρετούν σε νησιά του Αιγαίου (Μυτιλήνη, Ρόδος) και σε παραμεθόριες περιοχές που δεν συμπεριλαμβάνονται στις «Α' άγονες περιοχές» οι οποίες έχουν καθοριστεί με παλιότερο νόμο.
  • Να μην προχωρήσουν τα σχέδια συρρίκνωσης - υποβάθμισης της Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου των Ιωαννίνων.
  • Να ανακληθούν άμεσα οι διώξεις από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε βάρος γιατρών για εγκρίσεις υγειονομικών παροχών που έγιναν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ως ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ και την οριστική παύση άσκησης ελεγκτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ, για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ