Τρίτη 9 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ»
Καλεί σε στήριξη του ψηφοδελτίου της στις εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου

Για ένα σωματείο στα χέρια των εργαζομένων και όχι... γραφείο Τύπου της εργοδοσίας!

Να στηρίξουν το ψηφοδέλτιό της καλεί τους εργαζόμενους η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) Εργατοϋπαλλήλων Επιχείρησης «Σκλαβενίτης», μπροστά στις εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου που θα διεξαχθούν από αύριο Τετάρτη έως τις 10 Νοέμβρη.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Απευθυνόμαστε σε σένα που τα βγάζεις πέρα δύσκολα, που δουλεύεις 4ωρα και "ευέλικτα" ωράρια ή σχολάς ακανόνιστα και μετά τη λήξη του ωραρίου σου, που εργάζεσαι συνεχώς κάτω από δύσκολες συνθήκες και εντατικοποίηση, που δίνεις τη δική σου καθημερινή μάχη στο ταμείο του καταστήματος, που βρίσκεσαι στα ψυγεία, στις αποθήκες, που γεμίζεις χωρίς ανάσα τα ράφια. Εσένα που μπορεί να κάνεις όλα τα παραπάνω από λίγο, ανάλογα με την κίνηση του μαγαζιού και τις ανάγκες. Απευθυνόμαστε σε σένα που ζεις με το άγχος της ανανέωσης της σύμβασής σου, που αντιμετωπίζεις καθημερινά πιέσεις, που μετράς τα ευρώ ένα ένα για να δεις αν θα σε φτάσει ο μήνας.

Το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ στον "Σκλαβενίτη" είναι ο καθρέφτης σου! Απαρτίζεται από εργαζόμενους στην αποθήκη, στα ταμεία, στα τυριά, στα ράφια κ.ο.κ. Εργαζόμενους που δεν πήραν άδεια από την εργοδοσία για να συνδικαλιστούν, δεν είναι οι άνθρωποί της. Θεωρούμε ότι η συμμετοχή στο σωματείο και στις συλλογικές διαδικασίες του πρέπει να είναι αποκλειστική υπόθεση των εργαζομένων και όχι αυτή να γίνεται κάτω από εργοδοτικές / διευθυντικές ή άλλες πιέσεις. Να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι γιατί συμμετέχουν, ποιους και τι ψηφίζουν και όχι γιατί πιέστηκαν ή τους ήρθε κατεύθυνση στα καταστήματα ότι "πρέπει να πάνε"».

Φτάνει πια με τις διαδικασίες «εν κρυπτώ»...

Η ΔΑΣ εξηγεί πως το ψηφοδέλτιό της βρίσκεται «στην αντίπερα όχθη από τη σήψη και τη δυσοσμία του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού» και αποτελείται «από αγωνιστές συναδέλφους, που έχουν αταλάντευτη δράση στην επιχείρηση, που αντιμετωπίζουν μαχητικά τα σχέδια της εργοδοσίας και των ανθρώπων τους, βάζουν τις ανάγκες των εργαζομένων μπροστά».

«Οι αγωνιστές συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δεν είναι άγνωστοι! Για χρόνια προσπαθούσαμε να πάρουμε μέρος στις εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου», τονίζει η ΔΑΣ και αναφέρεται στα εμπόδια που έβαζε η ίδια η εργοδοσία στη συμμετοχή της, αλλά και στις διαδικασίες που γίνονταν «στα κλεφτά», με ανύπαρκτες συνεδριάσεις «γενικών συνελεύσεων» και αποτελέσματα που γίνονταν γνωστά εκ των υστέρων, μακριά και έξω από τους εργαζόμενους.

...και τη διαφήμιση του «καλού εργοδότη»

«Ο ρόλος ενός σωματείου είναι να αφουγκράζεται και να ζητά τη γνώμη των εργαζομένων, να προβάλλει τις αδικίες και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και να αγωνίζεται μαζί τους με κάθε πρόσφορο μέσο που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιλέγουν», υπογραμμίζει η ΔΑΣ.

Αντίθετα, «το σωματείο που υπάρχει σήμερα συμπεριφέρεται ως γραφείο Τύπου της επιχείρησης». Οπως εξηγεί η ΔΑΣ, οι εργαζόμενοι δεν έχουν ανάγκη από τέτοιο σωματείο.

«Τις απόψεις για τους "καλούς εργοδότες" και ότι είμαστε "μια οικογένεια" τις ακούμε χρόνια. Ολοι οι εργοδότες και τα στελέχη όλων των επιχειρήσεων λένε το ίδιο! Ομως εμείς γνωρίζουμε ότι δεν αμειβόμαστε όλοι το ίδιο! Κάποιοι παίρνουν πολύ περισσότερα, παρότι είμαστε... "μια οικογένεια". Ο μισθός που παίρνουμε δεν είναι δώρο, αλλά προέρχεται από την εργασία μας. Εργασία δύσκολη και όχι καλά αμειβόμενη. Δεν μπορεί να αισθανόμαστε υποχρεωμένοι για το αυτονόητο. Από τη δική μας εντατικοποιημένη εργασία βγαίνουν κέρδη και προχωρούν τα επενδυτικά σχέδια της επιχείρησης», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Για σωματείο στα χέρια των εργαζομένων

Η ΔΑΣ καλεί κάθε εργαζόμενο να παλέψει για να αλλάξει ρότα το σωματείο και να αξιοποιήσει στην προσπάθεια αυτή και τις εκλογές, στηρίζοντας το ψηφοδέλτιό της:

«Θέλουμε το σωματείο να είναι στα χέρια των εργαζομένων και όχι της εργοδοσίας, να παλεύει για την ικανοποίηση των πραγματικών μας αναγκών και όχι για τα κέρδη της εταιρείας. Να οργανώνει τον αγώνα για τα δικαιώματά μας, τους μισθούς, το ωράριό μας. Να παλεύει για να έχουμε όλοι σταθερή και πλήρη δουλειά με δικαιώματα. Να λειτουργεί δημοκρατικά και όχι πίσω από τις κλειστές πόρτες των κεντρικών γραφείων. Να ενημερώνει όλους τους εργαζόμενους ώστε μέσα από συλλογικές διαδικασίες να αποφασίζουμε οι ίδιοι για όλα τα ζητήματα που μας αφορούν. Να μπαίνει μπροστά για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να βελτιώνει πραγματικά τους όρους εργασίας και όχι να υπογράφει στα κρυφά τους επαίσχυντους όρους που επιβάλλει η εργοδοσία, που μετατρέπει τους μισθούς μας σε οικειοθελή παροχή ή καθηλωμένους μισθούς. Σωματείο που να μην πανηγυρίζει με ξεροκόμματα και να μη σφυρίζει αδιάφορα στις συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας. Σωματείο που δεν θα ετεροκαθορίζεται με βάση τις κυβερνητικές εναλλαγές, που θα είναι καρφί στο μάτι σε κυβερνήσεις και κόμματα που θα παίρνουν αντιλαϊκές και αντεργατικές αποφάσεις για τη ζωή μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ