ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ
51 χρόνια από τη δολοφονία του κομμουνιστή επαναστάτη

Πενήντα ένα χρόνια από τη δολοφονία του κομμουνιστή επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα συμπληρώνονται σήμερα και ήδη από χτες στην Κούβα και στην πόλη όπου ηγήθηκε για την απελευθέρωσή της, τη Σάντα Κλάρα, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις τιμής και μνήμης ενώ αναμένονται και άλλες, όπως και σε πολλές χώρες. Στις 8 Οκτώβρη του 1967, ο Τσε, σε ηλικία 39 χρόνων, τραυματίζεται σε μάχη στη νότια Βολιβία στην περιοχή Λα Ιγκέρα, συλλαμβάνεται από το βολιβιανό στρατό και πράκτορες της CIA και τραυματισμένος δολοφονείται στις 9 Οκτώβρη, από Βολιβιανό στρατιώτη.

Ο Τσε, που γεννήθηκε στο Ροσάριο της Αργεντινής ως Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, σπούδασε γιατρός και από νωρίς έρχεται σε επαφή με τις επαναστατικές ιδέες. Ταξιδεύει δύο φορές στη Λατινική Αμερική, γνωρίζει τη δυστυχία των λαών της και το 1954 βρίσκεται στη Γουατεμάλα, όπου θα συμμετάσχει ενεργά στην υπεράσπιση της φιλολαϊκής κυβέρνησης του Γιάκομπο Αρμπενς, που χτυπιέται απ' την ξένη επέμβαση. Μετά το ματοκύλισμα στη Γουατεμάλα, περνάει στο Μεξικό, συναντιέται, για πρώτη φορά, με τον Φιντέλ Κάστρο και προσχωρεί στο επαναστατικό του τμήμα και στα 83 άτομα που θα αποτελέσουν την αποστολή του πλοιάριου «Γκράνμα», όπου συμμετέχει στον ένοπλο αγώνα ο οποίος θα οδηγήσει στην ανατροπή του δικτάτορα Φλουχένσιο Μπατίστα την 1η Γενάρη του 1959.

Πήρε την κουβανική υπηκοότητα και συνέβαλε στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Κούβα, από διάφορες θέσεις, ως πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, ως υπουργός Βιομηχανίας και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Προγραμματισμού, και ενάντια στην εισβολή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στον Κόλπο των Χοίρων, τον Απρίλη του 1961, ως διοικητής των στρατευμάτων στο Πινάρ ντελ Ρίο. Στις 14 Μάρτη 1965 κάνει την τελευταία δημόσια εμφάνισή του αφού φεύγει για να δυναμώσει η επαναστατική φλόγα στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική, όπου έπεσε με το όπλο στο χέρι πολεμώντας τον καπιταλισμό. Το παράδειγμά του, η μαχητικότητά του, το κριτικό του πνεύμα εμπνέουν και θα συνεχίσουν να εμπνέουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Στα σκαριά Σύνοδοι με ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Στην Πιονγιάνγκ βρέθηκε για άλλη μια φορά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, που σε συνάντησή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, συζήτησε «την επικείμενη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα στον Πρόεδρο Τραμπ και τον Πρόεδρο Κιμ» αλλά και την πορεία υλοποίησης του Κοινού Ανακοινωθέντος που εκδόθηκε τον Ιούνη στη Σιγκαπούρη, όπου έγινε η πρώτη Σύνοδος Τραμπ - Κιμ.

Σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος Τραμπ ανυπομονεί να συνεχίσει την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης που εγκαθιδρύθηκε με τον Πρόεδρο Κιμ στη Σιγκαπούρη». Το αμερικανικό ΥΠΕΞ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είναι έτοιμος να επιτρέψει σε ξένους επιθεωρητές να αποκτήσουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών Πούνγκε - Ρι, για να επιβεβαιωθεί ότι «διαλύθηκαν εντελώς». Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, ο Κιμ χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Πομπέο «παραγωγική και θαυμάσια».

Στο μεταξύ, ενδεικτική των πυκνών εξελίξεων με επίκεντρο την Κορεατική Χερσόνησο - που φυσικά θα αλληλεπιδράσουν με όλη την περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού - είναι και η επίσημη συνάντηση που θα έχει σύντομα ο Κιμ με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οπως μετέδωσαν βορειοκορεατικά αλλά και νοτιοκορεατικά ΜΜΕ, το επόμενο διάστημα θα βρεθεί στην Πιονγιάνγκ ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. Την προετοιμασία μιας συνάντησης Πούτιν - Κιμ επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ ρωσικά ΜΜΕ επανέφεραν εκτιμήσεις Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων ότι ανάμεσα στις προσδοκίες που έχει η Πιονγιάνγκ από τη Μόσχα είναι «η καταβολή προσπαθειών για τη χαλάρωση των κυρώσεων». Πρόκειται για μέτρα που έχουν επιβάλει ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, όπως και η ΕΕ, και στη διατήρηση των οποίων επιμένουν ειδικά οι ΗΠΑ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι σίγουρο ότι τις δικές της κινήσεις μελετά ακόμα πιο αποφασιστικά και η Κίνα, που εδώ και χρόνια αποτελεί καθοριστικό παίκτη για τις ισορροπίες της Χερσονήσου και όλης της περιφέρειας. Οπως μετέδωσαν νοτιοκορεατικά ΜΜΕ, αναφερόμενα σε δηλώσεις του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Μουν Τζε Ιν, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφτεί κι αυτός το επόμενο διάστημα την Πιονγιάνγκ, για νέο τετ-α-τετ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Επαφές Πομπέο σε Κίνα, Ιαπωνία, Ν. Κορέα

ΣΕΟΥΛ - ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, υποδέχτηκε χτες στο Πεκίνο τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, δηλώνοντας ότι οι δύο πλευρές πρέπει να ακολουθήσουν το σωστό μονοπάτι της συνεργασίας για αμοιβαίο όφελος («win-win cooperation») αντί να βαδίσουν προς τη σύγκρουση και την αντιπαράθεση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κινεζικού κρατικού πρακτορείου «Σινχουά», ο Γι μετέφερε την προθυμία της κυβέρνησής του να γίνουν μια σειρά από συναντήσεις με την άλλη πλευρά, προσθέτοντας πάντως ότι τον τελευταίο καιρό ενέργειες των ΗΠΑ σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της Ταϊβάν (πρόσφατα η Ουάσιγκτον έκλεισε συμφωνία να της πουλήσει όπλα, ενώ έχει αναβαθμίσει και το επίπεδο των αξιωματούχων με τους οποίους κάνει διμερείς συναντήσεις) είχαν αρνητικό αντίκτυπο «στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και έριξαν σκιές στις σχέσεις των δύο πλευρών».

Η συνάντηση που θα ακολουθούσε αναμενόταν να ασχοληθεί και με το Κορεατικό, που όλα δείχνουν ότι θα αποκτήσει ειδικό βάρος για τις εξελίξεις γενικά στην περιφέρεια του Ειρηνικού. Να σημειωθεί πάντως ότι η επίσκεψη γίνεται ενώ η Ουάσιγκτον επιδιώκει να ενισχύσει ολόπλευρα (στρατιωτικά, οικονομικά κ.τ.λ.) την παρουσία της στην περιοχή, με περιπολίες του Πολεμικού της Ναυτικού στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ενισχύοντας τις επαφές με την Ταϊβάν, επιδιώκοντας να διασφαλίσει προβάδισμα σε αναδιατάξεις στη Χερσόνησο, κι όλα αυτά ενώ η κλιμάκωση του λεγόμενου «εμπορικού πολέμου» διεθνώς είναι μία ακόμα χαρακτηριστική πλευρά της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που αντανακλάται και στις κόντρες ΗΠΑ - Κίνας, όπως βεβαίως και στο διμερές παζάρι, που συνεχίζεται.

Πριν από το Πεκίνο, ο Πομπέο είχε πρώτα προσγειωθεί σε Τόκιο, Πιονγιάνγκ και Σεούλ, όπου είχε επίσης μια σειρά από επίσημες επαφές. Εκτός από τις εξελίξεις στη Χερσόνησο (βλέπε σχετικό θέμα), αυτές συνδέονται και με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να διασφαλίσουν όρους εμπορικής συνεργασίας πιο ευνοϊκούς για το αμερικανικό κεφάλαιο, την «επικαιροποίηση» των αμυντικών συνεργασιών της Ουάσιγκτον κ.λπ.

ΡΩΣΙΑ
Θα πουλήσει «S-400» και στην Ινδία

Εντονη η αντίδραση των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την ανησυχία των ΗΠΑ προκαλεί η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας Ινδίας - Ρωσίας, που την περασμένη βδομάδα υπέγραψαν συμφωνία αξίας 5 δισ. δολαρίων, με επίκεντρο την πώληση πέντε ρωσικών πυραύλων «S-400».

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που έκανε στην Ινδία ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι «έκλεισε» και επίσημα την αγορά των συγκεκριμένων υπερσύγχρονων συστημάτων αεράμυνας, ενώ οι δύο πλευρές συζήτησαν και την περαιτέρω συνεργασία τους σε πολλούς ακόμα τομείς.

Στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε: «Καλούμε όλους τους συμμάχους και εταίρους μας να παραιτηθούν από οποιεσδήποτε συναλλαγές με τη Ρωσία, οι οποίες μπορούν να θέσουν σε εφαρμογή τις κυρώσεις βάσει του νόμου CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act), περί «αντιμετώπισης των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων»).

Κατά την επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία, οι δύο πλευρές υπέγραψαν και οκτώ συμφωνίες και Μνημόνια Συνεργασίας (MOU) για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην Ενέργεια, στην Αεροδιαστημική, στις σιδηροδρομικές μεταφορές, στο εμπόριο, στην αγροτική οικονομία κ.α.

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Υψηλή αποχή και σε αυτές τις εκλογές

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.--

Η χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες - όπου ψήφισε περίπου ένας στους δύο - και η αύξηση της κοινοβουλευτικής δύναμης εθνικιστικών κομμάτων χαρακτήρισαν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης εξελέγησαν ως νέοι εκπρόσωποι των ισάριθμων κοινοτήτων της χώρας οι εξής: Με το 53,87% των ψήφων των Σερβοβόσνιων ο Μίλοραντ Ντόντικ, μέχρι πρότινος πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ο οποίος τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων με τη Ρωσία. Με το 51,56% των ψήφων της κροατικής κοινότητας ο Ζέλικο Κόμσιτς από το Δημοκρατικό Μέτωπο. Και με το 37,17% των ψήφων της μουσουλμανικής κοινότητας ο Σεφίκ Τζαφέροβιτς από το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA) του απερχόμενου Προέδρου Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς.

Τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών αναμένονταν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αργότερα χτες το βράδυ.

Το ποσοστό των ψηφισάντων έφτασε το 53,13% των 3.300.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

ΡΩΣΙΑ
Κλήθηκε ο Ολλανδός πρέσβης

ΜΟΣΧΑ - ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Τον Ολλανδό πρέσβη στη Μόσχα κάλεσε χτες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την «εκστρατεία παραπληροφόρησης», εξαιτίας της απέλασης τεσσάρων Ρώσων πρακτόρων από την Ολλανδία με την κατηγορία της απόπειρας κυβερνοεπίθεσης στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) στη Χάγη.

Ισχυρά κράτη - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία, έσπευσαν να υιοθετήσουν τις κατηγορίες και να καταγγείλουν τη ρωσική κατασκοπεία, βρίσκοντας αφορμή για κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που έχουν οξυνθεί σε Μέση Ανατολή και Ευρασία.

Η Ρωσία απέρριψε τους ισχυρισμούς ως αβάσιμους. Τα στοιχεία είναι ανεπαρκή, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Το Κρεμλίνο δεν θέλει πλέον να μιλάει για το θέμα «μέσω των ΜΜΕ», πρόσθεσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ