Τρίτη 9 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Στα σκαριά Σύνοδοι με ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Στην Πιονγιάνγκ βρέθηκε για άλλη μια φορά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, που σε συνάντησή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, συζήτησε «την επικείμενη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα στον Πρόεδρο Τραμπ και τον Πρόεδρο Κιμ» αλλά και την πορεία υλοποίησης του Κοινού Ανακοινωθέντος που εκδόθηκε τον Ιούνη στη Σιγκαπούρη, όπου έγινε η πρώτη Σύνοδος Τραμπ - Κιμ.

Σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος Τραμπ ανυπομονεί να συνεχίσει την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης που εγκαθιδρύθηκε με τον Πρόεδρο Κιμ στη Σιγκαπούρη». Το αμερικανικό ΥΠΕΞ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είναι έτοιμος να επιτρέψει σε ξένους επιθεωρητές να αποκτήσουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών Πούνγκε - Ρι, για να επιβεβαιωθεί ότι «διαλύθηκαν εντελώς». Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, ο Κιμ χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Πομπέο «παραγωγική και θαυμάσια».

Στο μεταξύ, ενδεικτική των πυκνών εξελίξεων με επίκεντρο την Κορεατική Χερσόνησο - που φυσικά θα αλληλεπιδράσουν με όλη την περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού - είναι και η επίσημη συνάντηση που θα έχει σύντομα ο Κιμ με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οπως μετέδωσαν βορειοκορεατικά αλλά και νοτιοκορεατικά ΜΜΕ, το επόμενο διάστημα θα βρεθεί στην Πιονγιάνγκ ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. Την προετοιμασία μιας συνάντησης Πούτιν - Κιμ επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ ρωσικά ΜΜΕ επανέφεραν εκτιμήσεις Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων ότι ανάμεσα στις προσδοκίες που έχει η Πιονγιάνγκ από τη Μόσχα είναι «η καταβολή προσπαθειών για τη χαλάρωση των κυρώσεων». Πρόκειται για μέτρα που έχουν επιβάλει ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, όπως και η ΕΕ, και στη διατήρηση των οποίων επιμένουν ειδικά οι ΗΠΑ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι σίγουρο ότι τις δικές της κινήσεις μελετά ακόμα πιο αποφασιστικά και η Κίνα, που εδώ και χρόνια αποτελεί καθοριστικό παίκτη για τις ισορροπίες της Χερσονήσου και όλης της περιφέρειας. Οπως μετέδωσαν νοτιοκορεατικά ΜΜΕ, αναφερόμενα σε δηλώσεις του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Μουν Τζε Ιν, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφτεί κι αυτός το επόμενο διάστημα την Πιονγιάνγκ, για νέο τετ-α-τετ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα (2020-05-06 00:00:00.0)
Νέα πυραυλική δοκιμή; (2019-09-11 00:00:00.0)
«Μπηχτές» Κιμ για τις ΗΠΑ (2019-05-03 00:00:00.0)
Επιβεβαιώθηκε συνάντηση Πούτιν - Κιμ (2019-04-19 00:00:00.0)
Ακύρωση της συνάντησης αλλά το παζάρι συνεχίζεται (2018-05-26 00:00:00.0)
Συντηρείται το ενδεχόμενο συνομιλιών (2018-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ