ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σε δεύτερο γύρο με προβάδισμα στον ακροδεξιό υποψήφιο

Η μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια εγκλωβίστηκε και πάλι σε ανώδυνα για το σύστημα αστικά κόμματα

Στο κέντρο ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, νοσταλγός της φασιστικής δικτατορίας, που επικράτησε στον πρώτο γύρο

Copyright 2018 The Associated

Στο κέντρο ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, νοσταλγός της φασιστικής δικτατορίας, που επικράτησε στον πρώτο γύρο
Σε δεύτερο γύρο, στις 28 Οκτώβρη, οδηγούνται οι προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία, μετά την αναμέτρηση που έγινε την Κυριακή και ανέδειξε στην πρώτη θέση τον ακροδεξιό υποψήφιο του Φιλελεύθερου Κοινωνικού Κόμματος, της συμμαχίας «Η Βραζιλία πάνω απ' όλα - Ο Θεός πάνω από τον καθένα», Ζαΐρ Μπολσονάρο, με 46% (49,2 εκατ. ψήφους) και δεύτερο τον υποψήφιο του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος των Εργατών (PT), της συμμαχίας «Ο λαός ευτυχισμένος ξανά», Φερνάντο Χαντάτ, με 29,3% (31 εκατ. ψήφους). Η συμμετοχή στις εκλογές (που ήταν και βουλευτικές και τοπικές) έφτασε το 79,7%.

Ο Μπολσονάρο, που προβάλλεται ως αυτός που θα καθαρίσει τη Βραζιλία από τη διαφθορά και την εγκληματικότητα, είναι πρώην στρατιωτικός, νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας, συντηρητικός ευαγγελιστής, ενώ τον χαρακτηρίζουν Τραμπ της Βραζιλίας. Κατάφερε να χειραγωγήσει τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια που υπάρχει για την κακή οικονομική κατάσταση του λαού, μετά από πάνω από μια δεκαετία σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης από τις κυβερνήσεις του PT. Αρχικά του Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που σήμερα είναι στη φυλακή για σκάνδαλο διαφθοράς, και της διαδόχου του Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία αποπέμφθηκε το Μάη του 2016 επίσης για υποθέσεις διαφθοράς, όταν πρώην σύμμαχοί της στην κυβέρνηση, όπως το νεοφιλελεύθερο Δημοκρατικό Κίνημα Βραζιλίας (PMDB) του σημερινού Προέδρου, Μισέλ Τέμερ, και άλλα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα απέσυραν την υποστήριξή τους. Βέβαια και αυτά τα κόμματα ήταν επίσης βουτηγμένα στη διαφθορά. Επίσης, η αλλαγή στο μείγμα διαχείρισης που εφάρμοσε ο νεοφιλελεύθερος Τέμερ, παρά την αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη του 1% το 2017, ενισχύοντας παραπέρα το ντόπιο κεφάλαιο και διεθνείς συμμαχίες με παραδοσιακούς συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, επιδείνωσε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο εγκλωβισμός τους στις υποσχέσεις του Μπολσονάρο, ελλείψει ισχυρής εναλλακτικής ταξικής απάντησης, τον φέρνει φαβορί για το δεύτερο γύρο.

Από την άλλη, ο υποψήφιος του ΡΤ, Φ. Χαντάτ, που αντικατέστησε τον Λούλα όταν του απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις εκλογές, τον οποίο στήριξε το ΚΚ Βραζιλίας - με την βουλευτή του Μαρία Ντα Αβιλα υποψήφια αντιπρόεδρο - καλεί τώρα σε «ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων για να αποτραπεί η νίκη του Μπολσονάρο».

Με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα, το παζάρι που ξεκινά αφορά τον τρίτο «κεντροαριστερό» Σίρο Γκόμες με 12,5%, τον κεντροδεξιό Τζεράντο Αλκμίν με 4,8%, τον φιλελεύθερο Ζοάο Αμοϊντού με 2,5%, τον Κ. Ντάσιδο με 1,3%, την σοσιαλδημοκράτισσα του «Δικτύου Βιωσιμότητας» Μαρία Σίλβα με 1%. Ενώ ο υποψήφιος από το κόμμα του Τέμερ, Ενρίκε Μεϊρέλες, πήρε μόλις 1,2%.

Ο υποψήφιος της συμμαχίας «Χωρίς φόβο να αλλάξουμε τη Βραζιλία», Γκιλιέρμε Κάρλος Μποουλός, που προέρχεται από το Κόμμα Σοσιαλισμού και Ελευθερίας (PSOL) και το Κίνημα των Αστεγων Εργατών που στήριξε το Βραζιλιάνικο ΚΚ, πήρε 0,6% και 617.000 ψήφους. Το κόμμα αυτό είχε διαφοροποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια από τη στήριξη των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων του PT.

Ο Μπολσονάρο έλαβε πάνω από τις μισές ψήφους στις Πολιτείες Σάο Πάολο και Ρίο ντε Ζανέιρο και τις πλουσιότερες πόλεις της χώρας, βασικά στο νότο, κέρδισε στις 17 από τις 27 Πολιτείες της χώρας, εξασφαλίζοντας πάνω από το 50% των ψήφων σε 9 Πολιτείες. Ο Χαντάτ κέρδισε κυρίως στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό των ανακατατάξεων που συμβαίνουν στη Βραζιλία ότι η πρώην Πρόεδρος Ρουσέφ δεν κατάφερε να εκλεγεί γερουσιαστής στην Πολιτεία Μίνας Ζεράις, κατατασσόμενη τέταρτη με 15%.

Αντίθετα και οι δύο γιοι του Μπολσονάρο εκλέχθηκαν με μεγάλο αριθμό ψήφων στο επόμενο Κογκρέσο.

ΛΕΤΟΝΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Πρώτο το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Αρμονία»

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Αρμονία», που θέλει καλές σχέσεις και με τη Ρωσία, βγήκε πρώτο με 19,8% στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Λετονία την Κυριακή. Θυμίζουμε ότι και στις εκλογές του 2014 είχε αναδειχθεί σε πρώτη δύναμη, με 23,48%, αλλά κυβέρνηση σχημάτισαν τα πιο φιλοδυτικά κόμματα.

Δεύτερο ήταν το λαϊκίστικο κόμμα «Σε ποιον ανήκει το κράτος» με 14,25%, το οποίο δηλώνει ότι δεν έχει «κόκκινες γραμμές» και θα μπορούσε να συνεργαστεί με τα άλλα κόμματα. Ακολουθούν το νέο Συντηρητικό Κόμμα με 13,59% , η Φιλελεύθερη Συμμαχία για την Ανάπτυξη με 12,04%, η Εθνική Συμμαχία με 11,01%, η Ενωση Οικολόγων και Αγροτών με 9,4% και η Ενότητα με 6,69% (τα τρία αυτά κόμματα συγκροτούσαν την απερχόμενη κυβέρνηση).

Το κόμμα «Αρμονία» προβάλλει ιδιαίτερα ότι οι ρωσόφωνοι κάτοικοι της χώρας πρέπει να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα με όλους τους πολίτες και υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται επιθετική πολιτική απέναντι στη Ρωσία.

Στη Λετονία, όπως και στις άλλες βαλτικές χώρες (Εσθονία, Λιθουανία) έχει ενισχυθεί ο αντικομμουνισμός, τα κομμουνιστικά κόμματα είναι απαγορευμένα και εξυμνούνται τα φασιστικά τάγματα που συνεργάστηκαν με τους ναζί, ενώ, με βάση την ανιστόρητη θεωρία της εξίσωσης ναζισμού και κομμουνισμού, που προωθεί η ΕΕ, η ΕΣΣΔ εμφανίζεται ως «κατοχική δύναμη».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Ενας επτάχρονος και η μητέρα του έχασαν τη ζωή τους στην Καλαβρία της νότιας Ιταλίας όταν ορμητικά νερά παρέσυραν αυτοκίνητο. Στο μεταξύ, τα ξημερώματα του Σαββάτου σεισμός 4,8 βαθμών Ρίχτερ έπληξε την Κατάνη της Σικελίας, με εστιακό βάθος μόλις εννέα χιλιόμετρα, ωστόσο μέχρι χτες είχαν καταγραφεί μόνο μικροτραυματισμοί περίπου 40 ατόμων.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Τους 1.800 πλησίαζαν χτες οι επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν τη νήσο Σουλαουέζι της Ινδονησίας στις 28 Σεπτέμβρη. Επίσης, οι αγνοούμενοι πλησίαζαν τους 5.000.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας, ο 64χρονος πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Εγκληματολογικής Αστυνομίας (Ιντερπόλ), Μενγκ Χονγκγουέι, «δωροδοκήθηκε» και ερευνάται για παράβαση νομικών διατάξεων περί διαφθοράς. Ο Μενγκ ήταν υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας και από το Νοέμβρη του 2016 είχε αναλάβει και καθήκοντα προέδρου της Ιντερπόλ. Την Κυριακή, η Ιντερπόλ ανακοίνωσε την παραίτηση του Μενγκ.

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.-- Προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν την Κυριακή στο Καμερούν με φόντο την έξαρση της βίας αγγλόφωνων αυτονομιστών που δρουν στο νοτιοδυτικό και βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, το οποίο έχουν κηρύξει από πέρσι τον Οκτώβρη μονομερώς «ανεξάρτητο», αποκαλώντας το Αμπαζονία. Κατά τις προεδρικές εκλογές σκοτώθηκαν στο νότιο Καμερούν τουλάχιστον δύο άτομα ενώ ο 85χρονος Πρόεδρος Πολ Μπιγιά (που είναι στην εξουσία από το 1982) φαινόταν για μία ακόμη φορά ως ο πιθανότερος νικητής.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν πως διαθέτουν «αδιάσειστες πληροφορίες» για την τύχη του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, της «Ουάσιγκτον Ποστ», που αγνοείται εδώ και μία βδομάδα, αφότου εισήλθε στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη για να δηλώσει το γάμο του με την Τουρκάλα σύζυγό του. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, είπε προχτές ότι οι αρχές της χώρας εξετάζουν «όλα τα αρχεία» από το οπτικό υλικό των καμερών ασφαλείας και καταγράφουν όλες τις αφίξεις και αναχωρήσεις από τα αεροδρόμια της χώρας, τονίζοντας ότι περιμένει τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας. Στενός σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου είχε νωρίτερα δηλώσει πως ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Παρά τις θυελλώδεις διαδηλώσεις και τις καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βία σε βάρος γυναικών, ο 52χρονος εφέτης Μπρετ Κάβανο, που ήταν επιλογή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, διορίστηκε ισόβιο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το Σάββατο καθώς ο διορισμός του εγκρίθηκε στη Γερουσία με 50 ψήφους υπέρ και 48 κατά.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το ιρανικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε χτες με 143 ψήφους υπέρ και 120 κατά νομοσχέδιο κατά της χρηματοδότησης της «τρομοκρατίας», σε μία προσπάθεια να διασωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία οι ΗΠΑ αποχώρησαν τον περασμένο Μάη. Το νομοσχέδιο είναι το ένα από τα τέσσερα που προώθησε η ιρανική κυβέρνηση ικανοποιώντας αιτήματα της «Ομάδας Διεθνούς Οικονομικής Δράσης» (GAFI) ώστε να βγει το Ιράν από τη «μαύρη λίστα» με τις «μη συνεργάσιμες χώρες».

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ξεκίνησε την Κυριακή η δίκη της Σάρα Νετανιάχου, συζύγου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, με την κατηγορία ότι πλήρωσε με έξοδα των φορολογουμένων γεύματα αξίας άνω των 80.000 ευρώ. Η κατηγορία σε βάρος της Νετανιάχου δεν φαίνεται ότι θα έχει άμεσες πολιτικές επιπτώσεις στον σύζυγό της, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δεν εμπλέκεται στην υπόθεση. Ομως, έρχεται να προστεθεί στις διάφορες υποθέσεις διαφθοράς που απειλούν τον Νετανιάχου ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2009.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Νεκρή δημοσιογράφος που ερευνούσε υπόθεση διαφθοράς

ΣΟΦΙΑ.--

Αναπάντητα ερωτήματα προκαλεί ο φόνος της 30χρονης Βουλγάρας δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα, που ερευνούσε υπόθεση διαφθοράς σε σχέση με τη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων από κυβερνητικές υπηρεσίες. Η σορός της βρέθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου σε πάρκο της μεθοριακής πόλης Ρους, κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία. Οι ιατροδικαστές διαπίστωσαν πως είχε βιαστεί, είχε χτυπηθεί άσχημα κυρίως στο κεφάλι και πως πέθανε από στραγγαλισμό.

Η σορός της νεαρής δημοσιογράφου, που δούλευε στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό TVN, δεν αναγνωρίστηκε άμεσα εξαιτίας των σοβαρών τραυμάτων που έφερε. Αρκετά από τα προσωπικά της είδη (κινητό, κλειδιά αυτοκινήτου, γυαλιά και κάποια από τα ρούχα της) δεν βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος. Η Μαρίνοβα είχε αφιερώσει την τελευταία της εκπομπή σε έρευνα σχετική με εταιρείες που συμμετέχουν σε κατασκευαστικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Είχε διαπιστώσει ότι το 30% με 40% των ευρωπαϊκών κονδυλίων που δόθηκαν σε κατασκευαστικές εταιρείες είχαν σπαταληθεί ή ξοδευτεί για «μίζες» προς κυβερνητικές υπηρεσίες.

Η Μαρίνοβα είναι η τρίτη δημοσιογράφος που δολοφονείται μέσα στον τελευταίο χρόνο σε χώρα της ΕΕ, μετά την Μαλτέζα Δάφνη Καρουάνα Γκαλίζια, που δολοφονήθηκε τον περσινό Οκτώβρη ενώ ερευνούσε κυκλώματα κυβερνητικής διαφθοράς, και τον Σλοβάκο δημοσιογράφο Γιαν Κούτσιακ, που δολοφονήθηκε τον περασμένο Φλεβάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ