Τρίτη 9 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Ενας επτάχρονος και η μητέρα του έχασαν τη ζωή τους στην Καλαβρία της νότιας Ιταλίας όταν ορμητικά νερά παρέσυραν αυτοκίνητο. Στο μεταξύ, τα ξημερώματα του Σαββάτου σεισμός 4,8 βαθμών Ρίχτερ έπληξε την Κατάνη της Σικελίας, με εστιακό βάθος μόλις εννέα χιλιόμετρα, ωστόσο μέχρι χτες είχαν καταγραφεί μόνο μικροτραυματισμοί περίπου 40 ατόμων.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Τους 1.800 πλησίαζαν χτες οι επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν τη νήσο Σουλαουέζι της Ινδονησίας στις 28 Σεπτέμβρη. Επίσης, οι αγνοούμενοι πλησίαζαν τους 5.000.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας, ο 64χρονος πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Εγκληματολογικής Αστυνομίας (Ιντερπόλ), Μενγκ Χονγκγουέι, «δωροδοκήθηκε» και ερευνάται για παράβαση νομικών διατάξεων περί διαφθοράς. Ο Μενγκ ήταν υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας και από το Νοέμβρη του 2016 είχε αναλάβει και καθήκοντα προέδρου της Ιντερπόλ. Την Κυριακή, η Ιντερπόλ ανακοίνωσε την παραίτηση του Μενγκ.

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.-- Προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν την Κυριακή στο Καμερούν με φόντο την έξαρση της βίας αγγλόφωνων αυτονομιστών που δρουν στο νοτιοδυτικό και βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, το οποίο έχουν κηρύξει από πέρσι τον Οκτώβρη μονομερώς «ανεξάρτητο», αποκαλώντας το Αμπαζονία. Κατά τις προεδρικές εκλογές σκοτώθηκαν στο νότιο Καμερούν τουλάχιστον δύο άτομα ενώ ο 85χρονος Πρόεδρος Πολ Μπιγιά (που είναι στην εξουσία από το 1982) φαινόταν για μία ακόμη φορά ως ο πιθανότερος νικητής.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν πως διαθέτουν «αδιάσειστες πληροφορίες» για την τύχη του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, της «Ουάσιγκτον Ποστ», που αγνοείται εδώ και μία βδομάδα, αφότου εισήλθε στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη για να δηλώσει το γάμο του με την Τουρκάλα σύζυγό του. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, είπε προχτές ότι οι αρχές της χώρας εξετάζουν «όλα τα αρχεία» από το οπτικό υλικό των καμερών ασφαλείας και καταγράφουν όλες τις αφίξεις και αναχωρήσεις από τα αεροδρόμια της χώρας, τονίζοντας ότι περιμένει τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας. Στενός σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου είχε νωρίτερα δηλώσει πως ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Παρά τις θυελλώδεις διαδηλώσεις και τις καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βία σε βάρος γυναικών, ο 52χρονος εφέτης Μπρετ Κάβανο, που ήταν επιλογή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, διορίστηκε ισόβιο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το Σάββατο καθώς ο διορισμός του εγκρίθηκε στη Γερουσία με 50 ψήφους υπέρ και 48 κατά.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το ιρανικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε χτες με 143 ψήφους υπέρ και 120 κατά νομοσχέδιο κατά της χρηματοδότησης της «τρομοκρατίας», σε μία προσπάθεια να διασωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία οι ΗΠΑ αποχώρησαν τον περασμένο Μάη. Το νομοσχέδιο είναι το ένα από τα τέσσερα που προώθησε η ιρανική κυβέρνηση ικανοποιώντας αιτήματα της «Ομάδας Διεθνούς Οικονομικής Δράσης» (GAFI) ώστε να βγει το Ιράν από τη «μαύρη λίστα» με τις «μη συνεργάσιμες χώρες».

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ξεκίνησε την Κυριακή η δίκη της Σάρα Νετανιάχου, συζύγου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, με την κατηγορία ότι πλήρωσε με έξοδα των φορολογουμένων γεύματα αξίας άνω των 80.000 ευρώ. Η κατηγορία σε βάρος της Νετανιάχου δεν φαίνεται ότι θα έχει άμεσες πολιτικές επιπτώσεις στον σύζυγό της, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δεν εμπλέκεται στην υπόθεση. Ομως, έρχεται να προστεθεί στις διάφορες υποθέσεις διαφθοράς που απειλούν τον Νετανιάχου ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2009.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ