ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ»
Καλεί σε στήριξη του ψηφοδελτίου της στις εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου

Για ένα σωματείο στα χέρια των εργαζομένων και όχι... γραφείο Τύπου της εργοδοσίας!

Να στηρίξουν το ψηφοδέλτιό της καλεί τους εργαζόμενους η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) Εργατοϋπαλλήλων Επιχείρησης «Σκλαβενίτης», μπροστά στις εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου που θα διεξαχθούν από αύριο Τετάρτη έως τις 10 Νοέμβρη.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Απευθυνόμαστε σε σένα που τα βγάζεις πέρα δύσκολα, που δουλεύεις 4ωρα και "ευέλικτα" ωράρια ή σχολάς ακανόνιστα και μετά τη λήξη του ωραρίου σου, που εργάζεσαι συνεχώς κάτω από δύσκολες συνθήκες και εντατικοποίηση, που δίνεις τη δική σου καθημερινή μάχη στο ταμείο του καταστήματος, που βρίσκεσαι στα ψυγεία, στις αποθήκες, που γεμίζεις χωρίς ανάσα τα ράφια. Εσένα που μπορεί να κάνεις όλα τα παραπάνω από λίγο, ανάλογα με την κίνηση του μαγαζιού και τις ανάγκες. Απευθυνόμαστε σε σένα που ζεις με το άγχος της ανανέωσης της σύμβασής σου, που αντιμετωπίζεις καθημερινά πιέσεις, που μετράς τα ευρώ ένα ένα για να δεις αν θα σε φτάσει ο μήνας.

Το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ στον "Σκλαβενίτη" είναι ο καθρέφτης σου! Απαρτίζεται από εργαζόμενους στην αποθήκη, στα ταμεία, στα τυριά, στα ράφια κ.ο.κ. Εργαζόμενους που δεν πήραν άδεια από την εργοδοσία για να συνδικαλιστούν, δεν είναι οι άνθρωποί της. Θεωρούμε ότι η συμμετοχή στο σωματείο και στις συλλογικές διαδικασίες του πρέπει να είναι αποκλειστική υπόθεση των εργαζομένων και όχι αυτή να γίνεται κάτω από εργοδοτικές / διευθυντικές ή άλλες πιέσεις. Να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι γιατί συμμετέχουν, ποιους και τι ψηφίζουν και όχι γιατί πιέστηκαν ή τους ήρθε κατεύθυνση στα καταστήματα ότι "πρέπει να πάνε"».

Φτάνει πια με τις διαδικασίες «εν κρυπτώ»...

Η ΔΑΣ εξηγεί πως το ψηφοδέλτιό της βρίσκεται «στην αντίπερα όχθη από τη σήψη και τη δυσοσμία του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού» και αποτελείται «από αγωνιστές συναδέλφους, που έχουν αταλάντευτη δράση στην επιχείρηση, που αντιμετωπίζουν μαχητικά τα σχέδια της εργοδοσίας και των ανθρώπων τους, βάζουν τις ανάγκες των εργαζομένων μπροστά».

«Οι αγωνιστές συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δεν είναι άγνωστοι! Για χρόνια προσπαθούσαμε να πάρουμε μέρος στις εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου», τονίζει η ΔΑΣ και αναφέρεται στα εμπόδια που έβαζε η ίδια η εργοδοσία στη συμμετοχή της, αλλά και στις διαδικασίες που γίνονταν «στα κλεφτά», με ανύπαρκτες συνεδριάσεις «γενικών συνελεύσεων» και αποτελέσματα που γίνονταν γνωστά εκ των υστέρων, μακριά και έξω από τους εργαζόμενους.

...και τη διαφήμιση του «καλού εργοδότη»

«Ο ρόλος ενός σωματείου είναι να αφουγκράζεται και να ζητά τη γνώμη των εργαζομένων, να προβάλλει τις αδικίες και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και να αγωνίζεται μαζί τους με κάθε πρόσφορο μέσο που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιλέγουν», υπογραμμίζει η ΔΑΣ.

Αντίθετα, «το σωματείο που υπάρχει σήμερα συμπεριφέρεται ως γραφείο Τύπου της επιχείρησης». Οπως εξηγεί η ΔΑΣ, οι εργαζόμενοι δεν έχουν ανάγκη από τέτοιο σωματείο.

«Τις απόψεις για τους "καλούς εργοδότες" και ότι είμαστε "μια οικογένεια" τις ακούμε χρόνια. Ολοι οι εργοδότες και τα στελέχη όλων των επιχειρήσεων λένε το ίδιο! Ομως εμείς γνωρίζουμε ότι δεν αμειβόμαστε όλοι το ίδιο! Κάποιοι παίρνουν πολύ περισσότερα, παρότι είμαστε... "μια οικογένεια". Ο μισθός που παίρνουμε δεν είναι δώρο, αλλά προέρχεται από την εργασία μας. Εργασία δύσκολη και όχι καλά αμειβόμενη. Δεν μπορεί να αισθανόμαστε υποχρεωμένοι για το αυτονόητο. Από τη δική μας εντατικοποιημένη εργασία βγαίνουν κέρδη και προχωρούν τα επενδυτικά σχέδια της επιχείρησης», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Για σωματείο στα χέρια των εργαζομένων

Η ΔΑΣ καλεί κάθε εργαζόμενο να παλέψει για να αλλάξει ρότα το σωματείο και να αξιοποιήσει στην προσπάθεια αυτή και τις εκλογές, στηρίζοντας το ψηφοδέλτιό της:

«Θέλουμε το σωματείο να είναι στα χέρια των εργαζομένων και όχι της εργοδοσίας, να παλεύει για την ικανοποίηση των πραγματικών μας αναγκών και όχι για τα κέρδη της εταιρείας. Να οργανώνει τον αγώνα για τα δικαιώματά μας, τους μισθούς, το ωράριό μας. Να παλεύει για να έχουμε όλοι σταθερή και πλήρη δουλειά με δικαιώματα. Να λειτουργεί δημοκρατικά και όχι πίσω από τις κλειστές πόρτες των κεντρικών γραφείων. Να ενημερώνει όλους τους εργαζόμενους ώστε μέσα από συλλογικές διαδικασίες να αποφασίζουμε οι ίδιοι για όλα τα ζητήματα που μας αφορούν. Να μπαίνει μπροστά για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να βελτιώνει πραγματικά τους όρους εργασίας και όχι να υπογράφει στα κρυφά τους επαίσχυντους όρους που επιβάλλει η εργοδοσία, που μετατρέπει τους μισθούς μας σε οικειοθελή παροχή ή καθηλωμένους μισθούς. Σωματείο που να μην πανηγυρίζει με ξεροκόμματα και να μη σφυρίζει αδιάφορα στις συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας. Σωματείο που δεν θα ετεροκαθορίζεται με βάση τις κυβερνητικές εναλλαγές, που θα είναι καρφί στο μάτι σε κυβερνήσεις και κόμματα που θα παίρνουν αντιλαϊκές και αντεργατικές αποφάσεις για τη ζωή μας».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Με καθολική συμμετοχή ξεκίνησε η 48ωρη απεργία των καθαριστριών

Με καθολική συμμετοχή ξεκίνησε χτες η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα των κτιρίων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που κήρυξε το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Μαγνησίας, ενάντια στην απόφαση της Πρυτανείας να προχωρήσει στην παράδοση της καθαριότητας του Ιδρύματος σε ιδιώτη εργολάβο.

Μια απόφαση που, εκτός των άλλων, οδηγεί και στην απόλυση του συνόλου, σχεδόν, των 30 εργαζομένων καθαριστριών στα κτίρια του Βόλου και της Λάρισας, οι οποίες, λόγω ηλικίας και... γάμου, αποκλείεται να επαναπροσληφθούν από τον ιδιώτη εργολάβο που θα αναλάβει την καθαριότητα του πανεπιστημίου, καθώς στην προκήρυξη της Πρυτανείας που δημοσιεύτηκε αναφέρεται ρητώς ότι οι εργαζόμενες που θα προσληφθούν θα πρέπει να έχουν ηλικία κάτω των 25 ετών και να είναι άγαμες!

Χτες, αντιπροσωπεία της διοίκησης του Σωματείου μαζί με καθαρίστριες του Πανεπιστημίου και εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων επισκέφτηκαν αμφιθέατρα σχολών του Πανεπιστημίου στο Βόλο, ενημερώνοντας τους φοιτητές και καλώντας τους να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα τους.

Σήμερα, Τρίτη, δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας, θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στο «Θόλο» του Πανεπιστημίου, στις 12 το μεσημέρι, όπου καλούνται να παραστούν και να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι κι άλλοι φορείς. Κάλεσμα στήριξης της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης απευθύνει το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας».

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Τρίτη στο webradio του ΠΑΜΕ:

Στις 5 μ.μ.: Εναρκτήρια εκπομπή των εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία. Στις 6 μ.μ.: Εναρκτήρια εκπομπή του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια. Στις 7 μ.μ.: Αθλητική εκπομπή με θέμα το ποδόσφαιρο. Στις 8 μ.μ.: Εκπομπή του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής με θέμα τη μάχη της Συλλογικής Σύμβασης, καθώς και τα εργατικά «ατυχήματα» στον κλάδο.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «VODAFONE - 360 CONNECT»
Αρχαιρεσίες από σήμερα έως τις 11 Οκτώβρη

Σε μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Εργαζομένων «Vodafone - 360 Connect» και λοιπών θυγατρικών, που ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται την Πέμπτη 11/10, καλεί η «Ταξική Ενότητα».

Στη διακήρυξή της αναδεικνύει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να δώσουν τη δική τους απάντηση «συλλογικά, οργανωμένα, μαζικά και αποφασιστικά».

Οπως υπογραμμίζει, «σπάμε στην πράξη τον διαχωρισμό που προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοσία. (...) Οι διαχωρισμοί τελειώνουν εδώ! Οχι στα λόγια, το κάνουμε πράξη! Μέσα από το Σωματείο Εργαζόμενων στην "Vodafone - 360 Connect" και λοιπές θυγατρικές, ενώνονται για πρώτη φορά όλοι οι εργαζόμενοι της "Vodafone". Δεν μπαίνουμε σε καλούπια και διασπαστικές λογικές τύπου "σύμβαση μόνο για λίγους". Παλεύουμε για μια σύμβαση για όλους στον όμιλο "Vodafone", με εξίσωση των δικαιωμάτων μας προς τα πάνω. (...) Πραγματική ενότητα απέναντι στην "Vodafone", σε κάθε εργοδοσία και το πολιτικό προσωπικό που τις υπηρετεί. Απέναντι στην καπιταλιστική κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα».

Η «Ταξική Ενότητα» στην «Vodafone» απευθύνεται στους εργαζόμενους με «ολοκληρωμένη πρόταση διεκδίκησης που αγκαλιάζει το σύνολο της ζωής μας. (...) Απαιτούμε διασφάλιση των δικαιωμάτων μας. Να πάρει τώρα πίσω η "Vodafone" τις συμβάσεις 9ωρου! (...) Να παρθούν πίσω οι απολύσεις!».

Μεταξύ άλλων προβάλλει τα αιτήματα για υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους στη «Vodafone» και τις θυγατρικές της, ανεξαρτήτως σχέσης και αντικειμένου εργασίας, έχοντας ως βάση την τελευταία ΣΣΕ της «Vodafone». Πάλη για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με ανάκτηση όλων των απωλειών στα χρόνια της κρίσης, με βάση το σχέδιο σύμβασης του κλαδικού συνδικάτου ΣΕΤΗΠ, σε συμπόρευση με τα σωματεία του κλάδου που παλεύουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Κανένας εργαζόμενος στον κλάδο κάτω από τα 824 ευρώ κ.ά.

Αύριο η δίκη για την κινητοποίηση στο άγαλμα του Τρούμαν

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στα χνάρια των προκατόχων της, συνεχίζει και εντείνει τη βιομηχανία διώξεων συνδικαλιστών, εργαζομένων και άλλων αγωνιστών, με στόχο την απρόσκοπτη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής της.

Για αύριο, Τετάρτη, είναι προγραμματισμένη η πραγματοποίηση της εξ αναβολής δίκης των νεολαίων αγωνιστών που διώκονται για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις στο άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν ενάντια στους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Συρία.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί να αποσυρθούν τώρα όλες οι κατηγορίες εναντίον των διωκόμενων φοιτητών και απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, στις 9 π.μ., στο κτίριο 7.

Στη συγκέντρωση στα δικαστήρια καλούν επίσης μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Δίκη σε βάρος συνδικαλιστών στην Καλαμάτα

Με το σύνθημα «Οχι στην ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων, η τρομοκρατία δεν θα περάσει», η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη νέα δίκη σε βάρος συνδικαλιστών - στελεχών του ΠΑΜΕ στην Καλαμάτα, η οποία γίνεται την Παρασκευή 12/10.

Οπως σημειώνει, «τους παραπέμπουν σε δίκη γιατί στις 27/11/2014, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας με θέμα το Ασφαλιστικό, συμμετείχαν στην κινητοποίηση που διοργάνωναν τα σωματεία έξω από το κατάστημα "Lidl" στην Καλαμάτα. Τη μέρα εκείνη, που οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στο δρόμο, η συγκεκριμένη πολυεθνική προκλητικά καλούσε σε εγκαίνια με σκοπό να σπάσει το απεργιακό μέτωπο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ