ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΓΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Τρεις μήνες μετά, τα προβλήματα παραμένουν «βουνό»...

Οι πυρόπληκτοι βιώνουν μια απίστευτη ταλαιπωρία για να μπορέσουν να πάρουν μερικά από τα ψίχουλα που τους έταξε η κυβέρνηση, ενώ βασικές παρεμβάσεις που δεν έχουν γίνει θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους

Αμίαντος παρατημένος σε οικόπεδο
Αμίαντος παρατημένος σε οικόπεδο
Την ερχόμενη Τρίτη 23 Οκτώβρη, συμπληρώνονται ακριβώς 3 μήνες από τη μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι. Μια φονική φωτιά που άφησε πίσω της 99 νεκρούς.

Τώρα, που τα φώτα της δημοσιότητας έχουν σβήσει, οι πυρόπληκτοι περιμένουν την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών που γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Και συνεχίζουν να μετρούν πληγές.

Σε πολλά σημεία της περιοχής τα καμένα δέντρα δεν έχουν κοπεί...

Τα κορμοπλέγματα δεν έχουν γίνει...

Δεν έχουν καταβληθεί πλήρως όλα τα επιδόματα στους δικαιούχους...

Οι πυρόπληκτοι τρέχουν με φακέλους υπό μάλης από υπηρεσία σε υπηρεσία, αφού οι σχετικές διαδικασίες είναι περίπλοκες, χρονοβόρες και χρειάζονται πολλά δικαιολογητικά...

Η συλλογή του τοξικού αμιάντου, που εντάσσεται στη διαδικασία απορρύπανσης της περιοχής, έχει «βαλτώσει»... Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες, σε οικόπεδο της περιοχής εδώ και ένα μήνα είναι παρατημένα σακιά που περιέχουν αμίαντο.

Μιλήσαμε με τον Γιάννη Γιαννόπουλο, μέλος της Επιτροπής Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα. «Τα επιδόματα πρώτων αναγκών και αντικατάστασης οικοσκευής των 586 και "έως 5.869 ευρώ" δεν έχουν δοθεί σε όλους», λέει. Από το ρεπορτάζ προκύπτει πως στους 4.000 δικαιούχους του δήμου Μαραθώνα, έχουν δοθεί μόλις σε 1.700 πυρόπληκτους. «Αυτά είχαν χαρακτηριστεί έκτακτο επίδομα, άμεσα μέτρα, που έπρεπε να είχαν δοθεί από την πρώτη βδομάδα και όχι να το συζητάμε μετά από τρεις μήνες. Η καταβολή στους δικαιούχους προχωρά αργά διότι χρειάζεται πολλή χαρτούρα. Υπάρχει μια γραφειοκρατία που προκαλεί αποκλεισμούς, γιατί αν γινόταν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με την ταυτότητά τους οι πυρόπληκτοι θα έπαιρναν όλοι το επίδομα. Αυτό, όμως, σημαίνει μεγάλο κόστος για το κράτος. Για να πάρω εγώ αυτά τα "έως 5.800" - τελικά μου δόθηκαν 4.100 - με ρώτησαν πόσοι μέναμε στο σπίτι. Μου έδωσαν 4.100, γιατί με βάση το Ε9 μέναμε στο σπίτι εγώ, η σύζυγος και το παιδί. Εμενε όμως και η πεθερά μου, ως φιλοξενούμενη, αλλά αυτό δεν το "λέει" το Ε9, οπότε αποκλείστηκε, έτσι, ένα άτομο. Δεν είχε δηλωθεί. Πού να φανταστεί ότι θα γινόντουσαν όλα στάχτη και μπούρμπερη. Ετσι πήραμε κάτι λιγότερο».

Κομμένοι κορμοί αφημένοι σε οικόπεδο
Κομμένοι κορμοί αφημένοι σε οικόπεδο
Οσον αφορά την επιδότηση ενοικίου «πρέπει να βρεις να νοικιάσεις ή να συγκατοικήσεις - να σε φιλοξενήσουν - σε σπίτι. Αυτό λέγεται επιδότηση ενοικίου ή φιλοξενίας, αλλά η φιλοξενία προϋποθέτει ότι μένει και ο ιδιοκτήτης μέσα στο σπίτι. Αυτό πρέπει να αποδειχτεί με χαρτιά και γίνεται με τη φορολογική δήλωση του ιδιοκτήτη που δείχνει ποια είναι η πρώτη του κατοικία. Για να πάρεις επίδομα σε σπίτι που δεν μένει ο ιδιοκτήτης, πρέπει να κάνεις συμβόλαιο ενοικίου. Το ποσό είναι ίδιο»....

Οι εξαιρέσεις από την επιδότηση είναι ...ο κανόνας

Είναι γνωστό ότι για την επιδότηση ενοικίου που συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τους πληγέντες, σχετική διάταξη εξαιρεί έναν σημαντικό αριθμό πυροπλήκτων. Αν, δηλαδή, κάποιος έχει σπίτι στα 50 χλμ., κόβεται στον πυρόπληκτο το επίδομα, γιατί θεωρείται ότι είναι κοντά και μπορεί να μείνει σε αυτό, αλλά αν νοικιάσει σπίτι στα 50 χλμ. έξω από την περιφερειακή ενότητα βάσει του νόμου πάλι δεν δικαιούται την επιδότηση. Για παράδειγμα, αν πυρόπληκτος νοικιάσει σπίτι στην Αγ. Παρασκευή δεν μπορεί να μείνει επιδοτούμενος σε αυτό, διότι ο δήμος ανήκει σε άλλη γεωγραφική ενότητα και όχι στην Ανατολική Αττική. Μπορεί, όμως, να πάει στο Λαύριο ή στο Μενίδι.

«Οσον αφορά την ανοικοδόμηση και εδώ διάφοροι ...αρμόδιοι διέδιδαν ότι όσα κατεστραμμένα σπίτια ήταν σε αιγιαλό και ρέματα δεν θα πάρουν τίποτα. Ελεγαν ότι αν βγουν οι δασικοί χάρτες τα κατεδαφιστέα δεν θα παίρνουν άδεια. Αφηναν, λοιπόν, να εννοηθεί ότι τα "κίτρινα" θα παίρνουν άδεια επισκευής. Οτι δεν εμπλέκεται το δασαρχείο για την άδεια επισκευής. Ελεγαν μισόλογα. Σήμερα, το τελευταίο ΦΕΚ λέει ότι δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Επρόκειτο για μεθόδευση. Με αυτήν την μεθόδευση μετατρέψανε πολλά "κόκκινα" σπίτια σε "κίτρινα". Αυτό σημαίνει τη μισή αποζημίωση», υπογραμμίζει.

Ο Γ. Γιαννόπουλος προσθέτει πως «στους δημόσιους χώρους, το καθάρισμά τους τον πρώτο καιρό είχε κάποια κινητικότητα. Οι υλοτόμοι κόβανε δένδρα. Τώρα έχουν φρενάρει όλα. Σε κάποια σημεία έχουν κόψει κορμούς, σε άλλα τους έχουν κόψει και τους έχουν εγκαταλείψει, άλλους τους έχουν μεταφέρει σε νοικιασμένο οικόπεδο. Τώρα όσον αφορά τον αμίαντο, είναι στοιβαγμένος σε σακιά. Κοντά στη στρογγυλή πλατεία, σ' ένα οικόπεδο, είναι στοιβαγμένα τα σακιά με τον αμίαντο σε περιοχή όπου βρίσκεται το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας. Από το δικό μου σπίτι που είχε αμίαντο δεν τον έχουν μαζέψει ακόμα. Αν πάνε να το κατεδαφίσουν με μπουλντόζα, τα σωματίδιά του θα σκορπίσουν προς όλες τις κατευθύνσεις».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η αλληλεγγύη θα συνεχιστεί!

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, από την πρώτη στιγμή, ανέπτυξε δράσεις αλληλεγγύης. Δεν σταμάτησε ποτέ να βρίσκεται δίπλα στους πληγέντες, ενώ το επόμενο διάστημα ετοιμάζει και νέες πρωτοβουλίες στήριξης και διεκδίκησης. Ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της διοίκησης του ΕΚ Λαυρίου, μας λέει:

«Οι κινήσεις αλληλεγγύης ξεκίνησαν άμεσα, όπως εκφράστηκαν και από το Στέκι Αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη πήρε και διεθνή χαρακτήρα, αφού συνέδραμαν ομοσπονδίες και συνδικάτα άλλων χωρών. Συνεχίζεται η λειτουργία του Στεκιού και φυσικά συνεχίζουμε τη δράση για να αποκατασταθούν τα προβλήματα των πυροπαθών, σε επικοινωνία με την Επιτροπή των πυρόπληκτων. Αυτή έχει αναδείξει τα αιτήματα που "καίνε" τους πυρόπληκτους, τα στηρίζουμε και σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία παίρνει η Επιτροπή συμμετέχουμε.

Το ΕΚ θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα προβλήματα. Να μην σκεπαστούν. Αυτό είναι μια δέσμευση στον κόσμο που είμαστε στο πλάι του και θα συνεχίσουμε, γιατί είναι ένα κομμάτι από εμάς, από τους ίδιους τους εργαζόμενους και έχουμε υποχρέωση να τους στηρίξουμε.

Το επόμενο διάστημα θέλουμε να πάρουμε νέες πρωτοβουλίες όσον αφορά την αλληλεγγύη. Εξετάζουμε ορισμένες περιπτώσεις, μήπως γίνει κάποιος χώρος πολιτιστικός, αθλητικός, κάποιο σχολείο, κάποια πλατεία. Για παράδειγμα, να διατεθούν χρήματα που συγκεντρώθηκαν για επισκευές σε κάποιο σχολείο, ή σε παιδική χαρά ή σε αθλητικό χώρο. Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε στους κατοίκους μια υποδομή σε κάποια από αυτά τα ζητήματα, που είναι σημαντικά για τη νεολαία της περιοχής και για τους πυρόπληκτους».

Ο Β. Συρίγος τονίζει πως το Εργατικό Κέντρο παίρνει σοβαρά υπόψη του ότι η περιοχή έχει έλλειψη υποδομών. «Αναδεικνύουμε το ζήτημα του νοσοκομείου για την Ανατολική Αττική. Ζητήματα επίσης που έχουν να κάνουν με τη μετακίνηση και τις συγκοινωνίες που είναι τραγικές. Μόνο μέσα από την πάλη και τη διεκδίκηση, θα βγουν κερδισμένοι πυρόπληκτοι και κάτοικοι.

Αυτά τα ζητήματα εντάσσονται στις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος, μπαίνουν στην προμετωπίδα του αγώνα. Να μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπροστά μας την απεργία στις 8 του Νοέμβρη, έχουμε τα ζητήματα των Συλλογικών Συμβάσεων, τα αιτήματα για κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση, 751 ευρώ κατώτατο μισθό, αυξήσεις σε μισθούς και βελτίωση των όρων δουλειάς. Και βέβαια, εντάσσουμε κάθε ζήτημα που αφορά τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, όπως είναι η χωματερή που θέλουν να φτιάξουν στο Κορωπί».

Ο Β. Συρίγος θυμίζει ότι πριν από ένα χρόνο, το Εργατικό Κέντρο είχε πάρει πρωτοβουλία για το ζήτημα της Υγείας, για το νοσοκομείο και τα υποβαθμισμένα Κέντρα Υγείας. «Συγκεντρώσαμε υπογραφές και κάναμε σύσκεψη φορέων για την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας στην περιοχή. Αναδείξαμε το ζήτημα των υποβαθμισμένων Κέντρων Υγείας, την ανάγκη ύπαρξης νοσοκομείου και ότι πρέπει να υπάρχουν στελεχωμένα Κέντρα Υγείας ως πρωτοβάθμια που να καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων», μας λέει.

Τέλος, αναδεικνύει μια ακόμα πλευρά των δράσεων αλληλεγγύης που οργάνωσε και συντόνισε το Εργατικό Κέντρο για τη στήριξη των πυρόπληκτων της περιοχής: «Με πρωτοβουλία του ΕΚ υδραυλικοί, οικοδόμοι, ηλεκτρολόγοι, παρενέβησαν σε σπίτια πυρόπληκτων, κάτι που συνεχίζεται και σήμερα. Καθάρισαν μπάζα, σκέπασαν σπίτια, βάλαμε ρεύματα, έγιναν έλεγχοι αν είναι γερά κάποια σπίτια, υδραυλικές επανασυνδέσεις. Αυτά έγιναν και γίνονται στο πλαίσιο της αλληλεγγύης.

Η πρακτική αυτή γίνεται με συγκεκριμένα συνεργεία. Ετσι, τα σωματεία αποκτούν και επαφή με εργαζόμενους, μαθαίνουν τα προβλήματα που υπάρχουν στους χώρους δουλειάς, τους φέρνουμε σε επαφή με τα σωματεία τους για να διεκδικήσουν τα ζητήματα μέσα από οργανωμένη πάλη. Το ΕΚ έκανε παρέμβαση και σε ξενοδοχεία για να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι και αν έκλεινε κάποια επιχείρηση, να αποζημιωθούν».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ
«Ανάγκη να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε»

Η ανάγκη να υπάρξει ένα διεκδικητικό πλαίσιο από τους πυρόπληκτους ήταν το κεντρικό ζήτημα που συζητήθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη από την οποία άλλωστε προέκυψε και η συγκρότηση της Επιτροπής Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα.

Η Γεωργία Λογοθέτη, μέλος της Επιτροπής μάς λέει:

«Οι διαδικασίες αποκατάστασης στην περιοχή ή έχουν σταματήσει ή κινούνται αργά. Για παράδειγμα στον Ν. Βουτζά υπάρχουν εκτάσεις με καμένα δέντρα που τον πρώτο μήνα κόπηκαν, αλλά έχουν εγκαταλειφθεί στο έδαφος. Σε άλλα σημεία έχουν μαζευτεί οι κορμοί, αλλά έχουν εγκαταλειφθεί δίπλα στους δρόμους τα κλαδιά, κλείνοντας σε αρκετές περιπτώσεις τους δρόμους. Παράλληλα, πολλά καμένα δέντρα δεν έχουν κοπεί, είτε γιατί βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους, αλλά και στους υπόλοιπους η διαδικασία προχωρά με αργούς ρυθμούς. Οσον αφορά τα κορμοδέματα, ούτε αυτό το έργο έχει προχωρήσει. Σε κάποια σημεία ορισμένοι έχουν φτιάξει κορμοδέματα και τα τοποθετούν με άτακτο τρόπο όπου θέλουν. Δεν υπάρχει, λοιπόν, σε αυτά τα σημεία, κανένας σχεδιασμός».

Ενα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η αποκατάσταση των σπιτιών. «Το θέμα των αποζημιώσεων η πολιτεία το χειρίζεται με τρόπο ώστε να γλιτώσει το κράτος χρήματα. Τώρα ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τα "κόκκινα" και τα "κίτρινα" σπίτια. Ταυτόχρονα, δεν έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή πολιτικοί μηχανικοί οι υπηρεσίες των οποίων θα παρέχονται δωρεάν μέσω του κράτους γι' αυτό το έργο. Και σε αυτό υπάρχει τεράστια καθυστέρηση, αφού πριν από λίγες μέρες εκδόθηκε η ΚΥΑ που προσκαλεί όσους πολιτικούς μηχανικούς το επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στο έργο της αποκατάστασης, αλλά και της αξιολόγησης των κτιρίων, αφού υποβάλλονται ενστάσεις. Μάλιστα, επειδή στη Ραφήνα είχαν γίνει γρήγορα οι εκτιμήσεις των "κόκκινων" και "κίτρινων" σπιτιών, τώρα οι πυρόπληκτοι τρέχουν για να μαζέψουν και άλλα έγγραφα που είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ