ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρονίζουν τα προβλήματα των πυροσβεστών

Πανελλαδική σύσκεψη των πρωτοβάθμιων οργανώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος

Σε λίγες μέρες αρχίζει η αντιπυρική περίοδος. Το Πυροσβεστικό Σώμα θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Το έμψυχο δυναμικό του τα τελευταία χρόνια δίνει σκληρή μάχη σε αυτό το μέτωπο. Μια μάχη που έχει κοστίσει ανθρώπινες ζωές. Ομως, το υπαλληλικό προσωπικό αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα, τα οποία συζητήθηκαν χτες στην πανελλαδική σύσκεψη των πρωτοβάθμιων οργανώσεων-μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.

Ενα από τα βασικά αιτήματα των υπαλλήλων της Πυροσβεστικής αποτελεί το ωράριο. Πολλοί πυροσβέστες ζήτησαν την εφαρμογή της πενθήμερης εργασίας των 37,5 ωρών. Οπως μας είπε ο Π. Δρίτσας, ο Ν.1157/81, που το καθιέρωσε, δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Σήμερα ισχύει η εξαήμερη υπηρεσία και κάποιες πρόσθετες υπηρεσίες κάθε μήνα, αλλά και αυτό ακόμα καταστρατηγείται με τη μέθοδο των επιφυλακών. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά κάθε χρόνο, την αντιπυρική περίοδο, από το Μάη μέχρι και τον Οκτώβρη. Ετσι υπάρχουν περιπτώσεις που για πέντε συνεχείς μέρες πυροσβέστες να βρίσκονται σε ένα μέτωπο φωτιάς. H «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» ζητά την κατάργηση όλων των εγκυκλίων σχετικά με τις επιφυλακές και την εφαρμογή μόνο του ΠΔ 210/92.

«Καταστρατηγείται από διαταγές και εγκυκλίους που σχετίζονται με τις επιφυλακές, μέσα από τα στάδια ετοιμότητας και τους δείκτες επικινδυνότητας», προσθέτει ο Π. Δρίτσας. «Ομως, ο νόμος προβλέπει επιφυλακές για έκτακτα και απρόβλεπτα γεγονότα και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να έχουν προληπτικό χαρακτήρα, όπως συμβαίνει την περίοδο των δασικών πυρκαγιών. Αυτό είναι παράνομο. Γι' αυτό το λόγο οι αντίστοιχες διαταγές είναι προφορικές και όχι έγγραφες».

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος συγκρότησε επιτροπή για να μελετήσει τον τρόπο εφαρμογής του... 12ωρου. Ομως, μετά από αντιδράσεις το θέμα έχει «παγώσει».

Οπως μας επισήμανε ο Θ. Τσουνάς, δε χορηγείται επικίνδυνο και ανθυγιεινό επίδομα. Με την επιδοματική διαδικασία, εξάλλου, οι πυροσβέστες παίρνουν 20.000 δραχμές το μήνα για να καλυφθούν οι υπερωρίες, τα νυχτερινά, η εργασία τις αργίες. «Υπολογίζουμε ότι το 6μηνο της αντιπυρικής περιόδου ο πυροσβέστης εργάζεται 70% παραπάνω. Με τις συνεχείς 24ωρες επιφυλακές το 6μηνο γίνεται 18μηνο...», υπογραμμίζει.

Πολλοί συνδικαλιστές επισήμαναν την ανάγκη αναδιοργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος. Είπαν ότι δεν υπάρχει μελέτη για τις ανάγκες του σε έμψυχο και άψυχο δυναμικό, ούτε ανάλογη μελέτη για το μεγάλο πρόβλημα της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Οι μελέτες αυτές πρέπει να προσδιορίσουν τις ανάγκες των αστικών περιοχών, αλλά και τις ζώνες επικινδυνότητας στους ορεινούς δασικούς όγκους.

Πολλοί συνδικαλιστές ζήτησαν την εφαρμογή του καθεστώτος αποζημίωσης των δημοσίων υπαλλήλων για την υπερεργασία (υπερωρίες, νυχτερινά, Κυριακές, αργίες), τη χορήγηση επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος, τη μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης και την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας και για τους πυροσβέστες.

«ΥΑΛΟΥΡΓΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ»
Εργοδοτική ασυδοσία

Την ασυδοσία της εργοδοσίας στην επιχείρηση «Υαλουργία Βαλαβάνης» καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Συγκεκριμένα, καταγγέλλει ότι οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης δεν απασχόλησαν τους εργαζόμενους από το Μάρτη του 2000 έως τον περασμένο Δεκέμβρη, με δική τους ευθύνη, δεν τους πλήρωσε και δεν κόλλησε τα ένσημα τους, παρά τις εκ του αντιθέτου υποσχέσεις που έδωσε σε επίσκεψη της Επιθεώρησης Εργασίας και του Εργατικού Κέντρου.

Καλεί, επίσης, τις αρμόδιες υπηρεσίες να διενεργήσουν τους απαραίτητους ελέγχους για την επικόλληση των ενσήμων, όπως είχε υποχρέωση η επιχείρηση ακόμα και με το νόμο της διαθεσιμότητας.

Ζητούν καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση

Το αίτημα των σωματείων και συλλόγων των εργαζομένων της Λήμνου για καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου με την κεντρική και βόρεια Ελλάδα και με πλοία ασφαλή και ανθρώπινα, με εισιτήρια φτηνά και προσιτά για όλους, στηρίζει με ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ.

«Πιστεύουμε - σημειώνεται στην ανακοίνωση - ότι το αίτημα αυτό είναι δίκαιο και ρεαλιστικό και η κυβέρνηση μπορεί να το ικανοποιήσει αν έχει την πολιτική βούληση, την οποία όμως φαίνεται ότι δεν την έχει αφού, με το καινούριο νομοσχέδιο για την ακτοπλοΐα που προωθεί, παραδίδει τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στην ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου».

Τονίζεται, επίσης, ότι τα προβλήματα με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα εξακολουθούν «να ταλαιπωρούν όλους μας αν στηρίζουμε τις ελπίδες μας στην κάθε εφοπλιστική εταιρία και αν δεν προσανατολιστούμε στη διεκδίκηση δημιουργίας Εθνικού Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών».

Τέλος, καλεί τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων του νησιού να αγωνιστούν μαζί με όλο το λημνιακό λαό, αλλά και τους φορείς των άλλων νησιών του Αιγαίου, για την ικανοποίηση των αιτημάτων.

ΚΚΕ
Να αποκατασταθούν οι ζημιές στο ηλιακό χωριό

Την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, που έπαθαν τα σπίτια του ηλιακού χωριού της περιοχής του Δήμου Πεύκης, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Ορέστης Κολοζώφ.

Οπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, οι πολυκατοικίες του ηλιακού χωριού που βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου Πεύκης, υπέστησαν σημαντικές ζημιές, εξαιτίας του σεισμού της 7ης Σεπτέμβρη 1999. Οι ζημιές αυτές αφορούν τόσο τους κοινόχρηστους χώρους, όσο και τα διαμερίσματα.

Το ΚΚΕ - επισημαίνεται στην Ερώτηση - στις 12.1.2000 με την υπ' αριθμ. 4829 ερώτηση είχε θέσει το θέμα και με δεδομένη την πενιχρή οικονομική βοήθεια του κράτους στις περιπτώσεις «πράσινων» κτιρίων, αλλά και του γεγονότος ότι ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) είναι ο ιδιοκτήτης του ηλιακού χωριού.

«Επειδή μέχρι σήμερα - υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον από τον ΟΕΚ, όπως όφειλε για την αποκατάσταση των ζημιών, ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές με δαπάνη του ΟΕΚ, τόσο στους κοινόχρηστους χώρους, όσο και στα διαμερίσματα».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κατάληψη βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων

Ζητούν το σταμάτημα της παραγωγής επικίνδυνων ουσιών

Με αίτημα να σταματήσει η παραγωγή ουσιών που απειλούν το κλίμα και καταστρέφουν το όζον, 20 ακτιβιστές της Γκρινπίς, από Ελλάδα, Γερμανία και Σλοβακία, κατέλαβαν χτες το πρωί, τις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη (ΣΙΓΚ). Οι ακτιβιστές σκαρφάλωσαν στους χώρους παραγωγής των χημικών ουσιών, απ' όπου εκλύονται οι καταστροφικοί υδροφθοράνθρακες και χλωροφθοράνθρακες. Τέσσερα άτομα δέθηκαν με σχοινιά σε μεγάλη δεξαμενή αποθήκευσης υδροχλωρικού οξέος, όπου και παρέμειναν κρεμασμένοι για αρκετές ώρες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οπως κατήγγειλε η Μ. Σιδερίδου, εκπρόσωπος του ελληνικού γραφείου της Γκρινπίς, «η μονάδα αυτή ευθύνεται για το 3% των συνολικών εκπομπών αερίων του "θερμοκηπίου" στη χώρα μας και συγχρόνως είναι η μόνη που συνεχίζει να παράγει ουσίες που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος. Βρισκόμαστε εδώ για να εμποδίσουμε την εγκληματική αυτή λειτουργία και να απαιτήσουμε το άμεσο σταμάτημα της παραγωγής των επικίνδυνων ουσιών».

Και προειδοποίησε πως θα απομακρυνθούν από το χώρο μόνον όταν η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων δεσμευτεί δημοσίως ότι θα σταματήσει την παραγωγή των επικίνδυνων χημικών ουσιών. «Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε το στόχο μας, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας», τόνισε η Μ. Σιδερίδου, και υπενθύμισε πως παλαιότερα υπήρξε δέσμευση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, μετά από 4ήμερη κατάληψη των εγκαταστάσεων στο τέλος του '94, πως θα έκλειναν οι μονάδες αυτές μέσα στο 1996.

Πορεία Αρμενίων

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν χτες το μεσημέρι έξω από το τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη όπου κατέληξε η πορεία των Αρμενίων που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 86η επέτειο από τη γενοκτονία των Αρμενίων. Αστυνομικοί είχαν συγκεντρωθεί έξω από το προξενείο και χρησιμοποιώντας βία, εμπόδισαν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν. Ενας από τους διαδηλωτές τραυματίστηκε ελαφρά.

Οι Αρμένιοι διαδηλωτές διάβασαν υπόμνημα προς τον πρόξενο της Τουρκίας, με το οποίο ζητούν αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας του 1915, επιστροφή των αρμενικών εδαφών που κατέχει η Τουρκία στον αρμενικό λαό, άρση του αποκλεισμού που έχει επιβάλει στη Δημοκρατία της Αρμενίας, τερματισμό του εξοπλισμού του Αζερμπαϊτζάν. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον αρμενικό ναό της Παναγίας.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Επέτειοι

* Το Παράρτημα Τρίπολης της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 29-4-01 στις 11.30 π.μ., διοργανώνει εκδήλωση, για να τιμήσει την επέτειο της ιστορικής μάχης του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών στη Γλόγοβα (Δρακοβούνι) Γορτυνίας.

Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που αναχωρεί από την Πλατεία Κάνιγγος στις 7. π.μ.. Δηλώσεις συμμετοχής: 82.34.296 και 88.31.368.

* Το Παράρτημα Ιστιαίας της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 29-4-01 στις 10.30 π.μ., τελεί πολιτικό μνημόσυνο για τους 18 αγωνιστές, εκτελεσμένους την 1-4-1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο Νεκροταφείο της πόλης (τόπος εκτέλεσής τους).

* Το Παράρτημα ΙΛΙΟΥ (Ν. Λιόσια) της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 29-4-01, για να τιμήσει όλους τους πατριώτες αγωνιστές που βασανίστηκαν και θανατώθηκαν στη Μακρόνησο, τελεί στη μνήμη τους επιμνημόσυνη δέηση στο Λαύριο. Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του παρ/τος (Ατρέως 2), καθημερινά 5-7 μμ και στο τηλέφωνο: 26.29.200.

Γ. Συνέλευση

* Το ΔΣ της «Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή», συγκαλεί αύριο Τετάρτη 25-4-01, Τακτική Γενική Συνέλευση, στην αίθουσα Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος ορ.) στις 6.μμ.

Συνεστίαση

* Το Παράρτημα Αρτέμιδας (Λούτσας) της ΠΕΑΕΑ, καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στη χρονιάτικη συνεστίαση, που θα γίνει την Παρασκευή 27-4-01 στις 8. μμ, στην ταβέρνα «Μιτεράν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ