Τετάρτη 25 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρονίζουν τα προβλήματα των πυροσβεστών

Πανελλαδική σύσκεψη των πρωτοβάθμιων οργανώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος

Σε λίγες μέρες αρχίζει η αντιπυρική περίοδος. Το Πυροσβεστικό Σώμα θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Το έμψυχο δυναμικό του τα τελευταία χρόνια δίνει σκληρή μάχη σε αυτό το μέτωπο. Μια μάχη που έχει κοστίσει ανθρώπινες ζωές. Ομως, το υπαλληλικό προσωπικό αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα, τα οποία συζητήθηκαν χτες στην πανελλαδική σύσκεψη των πρωτοβάθμιων οργανώσεων-μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.

Ενα από τα βασικά αιτήματα των υπαλλήλων της Πυροσβεστικής αποτελεί το ωράριο. Πολλοί πυροσβέστες ζήτησαν την εφαρμογή της πενθήμερης εργασίας των 37,5 ωρών. Οπως μας είπε ο Π. Δρίτσας, ο Ν.1157/81, που το καθιέρωσε, δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Σήμερα ισχύει η εξαήμερη υπηρεσία και κάποιες πρόσθετες υπηρεσίες κάθε μήνα, αλλά και αυτό ακόμα καταστρατηγείται με τη μέθοδο των επιφυλακών. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά κάθε χρόνο, την αντιπυρική περίοδο, από το Μάη μέχρι και τον Οκτώβρη. Ετσι υπάρχουν περιπτώσεις που για πέντε συνεχείς μέρες πυροσβέστες να βρίσκονται σε ένα μέτωπο φωτιάς. H «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» ζητά την κατάργηση όλων των εγκυκλίων σχετικά με τις επιφυλακές και την εφαρμογή μόνο του ΠΔ 210/92.

«Καταστρατηγείται από διαταγές και εγκυκλίους που σχετίζονται με τις επιφυλακές, μέσα από τα στάδια ετοιμότητας και τους δείκτες επικινδυνότητας», προσθέτει ο Π. Δρίτσας. «Ομως, ο νόμος προβλέπει επιφυλακές για έκτακτα και απρόβλεπτα γεγονότα και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να έχουν προληπτικό χαρακτήρα, όπως συμβαίνει την περίοδο των δασικών πυρκαγιών. Αυτό είναι παράνομο. Γι' αυτό το λόγο οι αντίστοιχες διαταγές είναι προφορικές και όχι έγγραφες».

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος συγκρότησε επιτροπή για να μελετήσει τον τρόπο εφαρμογής του... 12ωρου. Ομως, μετά από αντιδράσεις το θέμα έχει «παγώσει».

Οπως μας επισήμανε ο Θ. Τσουνάς, δε χορηγείται επικίνδυνο και ανθυγιεινό επίδομα. Με την επιδοματική διαδικασία, εξάλλου, οι πυροσβέστες παίρνουν 20.000 δραχμές το μήνα για να καλυφθούν οι υπερωρίες, τα νυχτερινά, η εργασία τις αργίες. «Υπολογίζουμε ότι το 6μηνο της αντιπυρικής περιόδου ο πυροσβέστης εργάζεται 70% παραπάνω. Με τις συνεχείς 24ωρες επιφυλακές το 6μηνο γίνεται 18μηνο...», υπογραμμίζει.

Πολλοί συνδικαλιστές επισήμαναν την ανάγκη αναδιοργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος. Είπαν ότι δεν υπάρχει μελέτη για τις ανάγκες του σε έμψυχο και άψυχο δυναμικό, ούτε ανάλογη μελέτη για το μεγάλο πρόβλημα της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Οι μελέτες αυτές πρέπει να προσδιορίσουν τις ανάγκες των αστικών περιοχών, αλλά και τις ζώνες επικινδυνότητας στους ορεινούς δασικούς όγκους.

Πολλοί συνδικαλιστές ζήτησαν την εφαρμογή του καθεστώτος αποζημίωσης των δημοσίων υπαλλήλων για την υπερεργασία (υπερωρίες, νυχτερινά, Κυριακές, αργίες), τη χορήγηση επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος, τη μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης και την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας και για τους πυροσβέστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ