Τετάρτη 25 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα αποχή των δικηγόρων

Θα γίνει στις 3 Μάη 2001

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι δικηγόροι και προχωρούν σε δεύτερη αποχή την προσεχή Πέμπτη στις 3 του Μάη και γενική συνέλευση την ίδια μέρα, με κύριο θέμα το ασφαλιστικό. Στο μεταξύ «νέκρωσαν» χτες τα δικαστήρια μετά την αποχή των δικηγόρων που συνεχίζεται σήμερα και αύριο, με τη συμμετοχή του δικηγορικού κόσμου στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και των άλλων εργαζομένων.

Το ασφαλιστικό, παρ' όλο που δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, κυριάρχησε στη χτεσινή έκτακτη συνέλευση των δικηγόρων της Αθήνας. Ο Γ. Γουσέτης εκ μέρους της ΣΑΚΔΑ ανέπτυξε τις θέσεις της παράταξης για το ασφαλιστικό, το οποίο αφορά όλους τους δικηγόρους. Αυτή τη στιγμή οι οφειλές του δημοσίου προς το Ταμείο Νομικών, όπως ανέφερε ο Γ. Γουσέτης, ανέρχεται στα 70 δισ. δραχμές και όπως εξήγησε στους συναδέλφους του προέρχεται από το φόρο μεταβίβασης που εισπράττει το κράτος από το 1998, προκειμένου να πετύχαινε τους όρους σύγκλησης με την ΟΝΕ, χωρίς να επιστρέψει το αναλογούν ποσό στο Ταμείο Νομικών. Ο Γ. Γουσέτης κάλεσε τους δικηγόρους σε αγώνα διαρκείας για να διεκδικήσουν τα παρακρατηθέντα από την Πολιτεία και διευκρίνισε ότι το κράτος αρνείται να τα αποδώσει, προβάλλοντας τους «όρους διατηρησιμότητας της σύγκλησης».

Ο Β. Δημόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, καταφέρθηκε κατά της εισβολής στο χώρο των νομικών υπηρεσιών μεγάλων κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων. Οι επιπτώσεις από τις επιχειρήσεις αυτές, είπε ο Β. Δημόπουλος, θα είναι αρνητικές για μια μεγάλη μάζα των μαχόμενων δικηγόρων και κυρίως των νέων, οι οποίοι θα μετατραπούν σε υπαλλήλους των μεγάλων δικηγορικών εταιριών και μεγαλογραφείων. Αρνητικές συνέπειες θα υπάρξουν και για τους εργαζόμενους, λόγω της αύξησης του κόστους των νομικών υπηρεσιών, καθώς όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι θα μπορούν να ζητήσουν νομική παράσταση και δικαστική προστασία.

Ο Β. Κατσιάβας αναφέρθηκε στη λεγόμενη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που αφορά και τους δικηγόρους και σημείωσε ότι το μέτρο αυτό στοχεύει στην «ανταγωνιστικότητα» της «αγοράς νομικών υπηρεσιών», προκειμένου να εισβάλουν και να δραστηριοποιηθούν οι μεγάλες εταιρίες στο χώρο των νομικών.

Στο μεταξύ σήμερα συναντάται αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΔΣΑ με την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα με την υπογραφή των συμβολαίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ