Τετάρτη 25 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κατάληψη βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων

Ζητούν το σταμάτημα της παραγωγής επικίνδυνων ουσιών

Με αίτημα να σταματήσει η παραγωγή ουσιών που απειλούν το κλίμα και καταστρέφουν το όζον, 20 ακτιβιστές της Γκρινπίς, από Ελλάδα, Γερμανία και Σλοβακία, κατέλαβαν χτες το πρωί, τις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη (ΣΙΓΚ). Οι ακτιβιστές σκαρφάλωσαν στους χώρους παραγωγής των χημικών ουσιών, απ' όπου εκλύονται οι καταστροφικοί υδροφθοράνθρακες και χλωροφθοράνθρακες. Τέσσερα άτομα δέθηκαν με σχοινιά σε μεγάλη δεξαμενή αποθήκευσης υδροχλωρικού οξέος, όπου και παρέμειναν κρεμασμένοι για αρκετές ώρες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οπως κατήγγειλε η Μ. Σιδερίδου, εκπρόσωπος του ελληνικού γραφείου της Γκρινπίς, «η μονάδα αυτή ευθύνεται για το 3% των συνολικών εκπομπών αερίων του "θερμοκηπίου" στη χώρα μας και συγχρόνως είναι η μόνη που συνεχίζει να παράγει ουσίες που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος. Βρισκόμαστε εδώ για να εμποδίσουμε την εγκληματική αυτή λειτουργία και να απαιτήσουμε το άμεσο σταμάτημα της παραγωγής των επικίνδυνων ουσιών».

Και προειδοποίησε πως θα απομακρυνθούν από το χώρο μόνον όταν η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων δεσμευτεί δημοσίως ότι θα σταματήσει την παραγωγή των επικίνδυνων χημικών ουσιών. «Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε το στόχο μας, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας», τόνισε η Μ. Σιδερίδου, και υπενθύμισε πως παλαιότερα υπήρξε δέσμευση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, μετά από 4ήμερη κατάληψη των εγκαταστάσεων στο τέλος του '94, πως θα έκλειναν οι μονάδες αυτές μέσα στο 1996.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ