ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Δε θα λείψει κανείς

Αύριο όλη η Αθήνα θα είναι στο πόδι. Ξεσηκώνεται, απεργεί, διαδηλώνει. Με μια φωνή απαιτεί να αποσυρθούν τώρα τα αντιασφαλιστικά μέτρα. Με μια θέληση διακηρύσσει: Αυτά τα μέτρα δε θα περάσουν. Με ένα στόμα προειδοποιεί: Κανένας διάλογος, καμιά κουβέντα με αυτούς που κατεδαφίζουν την ασφάλιση. Τώρα, αγώνας μέχρι το τέλος. Αύριο, μαζί με όλη την Ελλάδα, στην πρώτη γραμμή οι εργαζόμενοι της Αθήνας δίνουν υπόσχεση πως τούτον τον αγώνα θα τον πάνε μέχρι εκεί που χρειάζεται. Το υπόσχονται οι μεταλλεργάτες και οι οικοδόμοι που βλέπουν τα βαρέα και ανθυγιεινά να κονιορτοποιούνται. Το φωνάζουν οι εργαζόμενες μητέρες, που δε θα προλάβουν να χαρούν τα παιδιά τους.

Το 'χουν πάρει απόφαση οι χιλιάδες εξαπατημένοι και μπουχτισμένοι από υποσχέσεις εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ, που τώρα αναλογίζονται: «Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτη..!». Το λένε με χίλιους τρόπους οι εργαζόμενοι με τα «ώριμα δικαιώματα», αλλά και οι σημερινοί συνταξιούχοι που διαπιστώνουν ότι οι συντάξεις τους έγιναν επιδόματα απορίας. Μαζί με αυτούς, το υπόσχεται στον εαυτό της η νέα βάρδια της εργατικής τάξης. Οι σημερινοί τριαντάρηδες και σαραντάρηδες, που δε θα καταφέρουν ποτέ να εξασφαλίσουν πλήρη σύνταξη, αν προλάβουν να βγουν μετά από 40 χρόνια δουλιάς.

Αυτή η γενιά δεν έχει να ελπίζει σε καμιά ένταξη, καμιά ΟΝΕ, σε κανένα «ευρωλάγνο» πακέτο. Αυτή η γενιά ελπίζει μόνο στα δικά της χέρια, στους δικούς της αγώνες. Ελπίζει και συμπαρατάσσεται με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Με το ΠΑΜΕ, που δεν τα διπλώνει, δεν παζαρεύει, δεν υποχωρεί. Μαζί με το ΠΑΜΕ θα πάει μέχρι το τέλος αυτόν τον αγώνα. Αύριο στην πλατεία Κάνιγγος για να πορευτούν από εκεί στο Πεδίον του Αρεως. Και στη συνέχεια στη μεγάλη μάχη της Πρωτομαγιάς στην πλατεία της Εθνικής Αντίστασης. Μαζί με το ΠΑΜΕ θα είναι εκεί στους μεγάλους αγώνες που έρχονται. Γιατί τα δύσκολα, αλλά και πιο ωραία, «τα μεγάλα και αληθινά» είναι μπροστά.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Το σύνολο των δυνάμεων στη μάχη

Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης οι εργαζόμενοι και τα μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών Σωματείων και Συνδικαλιστών, σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο, που με καθημερινές περιοδείες κι εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς καλούν στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης.

Στην Πάτρα η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών και το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ καλούν σε προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου που θα καταλήξει με πορεία στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.

Στο Αίγιο το Εργατικό Κέντρο καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Λαύρας στις 11 π.μ.

Στον Πύργο η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών και η Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία ΟΤΕ στις 9.30 π.μ.

Στην Καλαμάτα η Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία 23ης Μάρτη στις 9.30 π.μ.

Στη Σπάρτη η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης στις 10 π.μ.

Στην Τρίπολη η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας στις 10 π.μ.

Στην Κόρινθο η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση έξω από τα Περιβολάκια στις 9.30 π.μ.

Στο Αργος η Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. μπροστά από το Δημαρχείο Ναυπλίου.

Στα Γιάννενα το Εργατικό Κέντρο της πόλης καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 π.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο (ΓΙΟΣΕΦ ΕΛΙΓΙΑ).

Στην Αρτα το Εργατικό Κέντρο καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.

Στην Ηγουμενίτσα το Εργατικό Κέντρο καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στην Πρέβεζα το Εργατικό Κέντρο καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στο Φάρο.

Στο Αγρίνιο το Εργατικό Κέντρο καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο χώρο του Εργατικού Κέντρου.

Στην Κέρκυρα το Εργατικό Κέντρο του νησιού καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 11 π.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.

Στην Κεφαλονιά το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΕΚΚΙ) καλεί στη συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Λευκάδα το Εργατικό Κέντρο του νησιού μαζί με το Σύλλογο Υπαλλήλων Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, το Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, την τοπική ΕΛΜΕ και το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών καλούν στην απεργιακή συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην πλατεία του Αγιου Μηνά.

Στη Ζάκυνθο το Εργατικό Κέντρο του νησιού καλεί στη συγκέντρωση στις 10 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ
Η κοινωνική ασφάλιση μας αφορά όλους

«Κανείς μη μένει απ' έξω, όλοι μαζί στους δρόμους, του ΙΚΑ η διάλυση μας αφοράει όλους», κάτω από αυτό το σύνθημα και φωνάζοντας συνεχώς «δώστε πίσω τα κλεμμένα», ασπρομάλληδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ πραγματοποίησαν χτες πικετοφορία στο κέντρο της Αθήνας, δηλώνοντας ότι θα αγωνιστούν ενάντια στις αντιασφαλιστικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Η πικετοφορία που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, ξεκίνησε από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και διέσχισε την οδό Αθηνάς, τις Ομόνοια, Σταδίου και Πανεπιστημίου. Με πικέτες κρεμασμένες στο λαιμό οι απόμαχοι της δουλιάς, που αρκετοί από αυτούς έδωσαν μάχες για να υπάρχει κοινωνική ασφάλιση, βγήκαν και πάλι στο δρόμο φωνάζοντας για την υπεράσπισή της. Εδωσαν όμως και νέο ραντεβού για την Πέμπτη στην 24ωρη πανεργατική, πανελλαδική απεργία και στην κεντρική προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 το πρωί.

«Μ' αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια, και για διάλυση», «Σε ψευτοδιαλόγους ζητάνε να μας πάνε, να μας συζητήσουνε πόσα θα μας φάνε», «Ανθρώπινες συντάξεις και φάρμακα φτηνά, αυτά ζητάνε τα γηρατειά», «Για τα ελλείμματα, δε φταίνε οι εργάτες, τα χρήματα τα κλέβουνε οι κεφαλαιοκράτες». Ηταν κάποια από τα συνθήματα που βροντοφώναξαν χτες οι συνταξιούχοι οι οποίοι βρήκαν τη μεγαλύτερη ανταπόκριση έξω από την παλιά Βουλή στην οδό Σταδίου. Εκεί, 12χρονοί μαθητές μόλις αντίκρισαν τους παππούδες άρχισαν να χειροκροτούν και να χαιρετάνε δίνοντας τους μάλιστα κουράγιο φωνάζοντας «γερά - γερά με τσαμπουκά».

Ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μετά την πικετοφορία δήλωσε, ότι σκοπός της χτεσινής πρωτοβουλίας είναι «να βγει το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης στους δρόμους. Το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης μας αφορά όλους γιατί με τα μέτρα που θέλουν να πάρουν θα μειωθούν για όλους οι παροχές. Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Πολλοί νέοι δε θα καταφέρουν με τις προϋποθέσεις που βάζει η κυβέρνηση να πάρουν σύνταξη και όσοι τα καταφέρουν θα πάρουν συντάξεις πείνας».

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απεργούν σε όλες τις κατηγορίες πλοίων

Τη ριζική της αντίθεση στα μέτρα της κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση και την απόρριψή της, εκφράζει με κατηγορηματικό τρόπο η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, καθώς όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, θα επιφέρουν καίριο πλήγμα στα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Ετσι, η ΠΝΟ αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας των πληρωμάτων όλων των κατηγοριών πλοίων, αύριο, Πέμπτη, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής 27/4.

Οι ναυτεργάτες, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, απαιτούν: «Να αποσυρθούν οι αντεργατικές προτάσεις της κυβέρνησης με τις οποίες επέρχονται σαρωτικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης και οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας και την εγκατάλειψη των ειδικών κατηγοριών των ασφαλισμένων, με τελικό αποτέλεσμα την υποβάθμιση των σημερινών παροχών. Ουσιαστική αναγνώριση του ναυτικού επαγγέλματος ως βαρέως και ανθυγιεινού. Βελτίωση των σημερινών επιπέδων κοινωνικής ασφάλισης και των σημερινών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος, πράγμα που επιβάλλει τη διατήρηση της αυτοτέλειας του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, του Οίκου Ναύτου και των Ταμείων Προνοίας Αξιωματικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων ΕΝ. Σαφής καθορισμός χρονοδιαγράμματος για την αναπροσαρμογή όλων των συντάξεων των ναυτεργατών στο 80% των εν ενεργεία, ο υπολογισμός των οποίων θα γίνεται με βάση όλες τις κρατήσεις που πραγματοποιούνται υπέρ ΝΑΤ. Διπλασιασμός των παροχών των Ταμείων Προνοίας Αξιωματικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων. Αμεση υλοποίηση της δέσμευσης του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για αναβάθμιση της επικουρικής σύνταξης αυξανόμενη κατά μια 1,5 μονάδα το χρόνο, ώστε να είναι ίση με το 30% της καταβαλλόμενης κυρίας σύνταξης».

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Στη μάχη για την απεργία

Εντείνεται η μάχη για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης, ενόψει της 24ωρης πανελλαδικής, πανεργατικής απεργίας. Σαφέστατο το μήνυμα που στέλνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα στην Ανατολική Στερεά - Εύβοια: Δεν πρόκειται να περάσει, να αποσυρθεί εδώ και τώρα, κανένας κοινωνικός διάλογος. Αυτά διαπιστώνουν στις καθημερινές τους εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλιάς, σε γιαπιά και εργοστάσια, τα μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών και των Επιτροπών Αγώνα.

Στη Φωκίδα, οι συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου του νομού βρίσκονται σε καθημερινή δράση για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί, στην πλατεία Λαού της Αμφισσας.

Στην Εύβοια, οι ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος και η διευρυμένη επιτροπή αγώνα φορέων και συνδικαλιστών έχουν απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης και συμμετοχής στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας. Για άλλη μια φορά όμως η συμβιβασμένη πλειοψηφία του ΕΚ φυγομαχεί, αρνούμενη να οργανώσει και να κλιμακώσει τον αγώνα των εργαζομένων στην Εύβοια, καλώντας τους να «... ενισχύσουν» τη συγκέντρωση στην Αθήνα. Εν τω μεταξύ, χτες το απόγευμα, εργαζόμενοι της Χαλκίδας πραγματοποίησαν πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καλώντας τον κόσμο σε συσπείρωση για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης.

Συγκέντρωση για την Πέμπτη έχει εξαγγείλει το Σωματείο Οικοδόμων Αλιβερίου στις 9 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο, για την οποία κάλεσμα συμμετοχής έχουν απευθύνει το σωματείο της ΒΙΟΜΕΚ και τα σωματεία ΑΓΕΤ και ΑΗΣ - ΔΕΗ.

Στη Φθιώτιδα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας καλεί τους εργαζόμενους του νομού σε προσυγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Λαού της Λαμίας και στη συνέχεια στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Βοιωτία, η συγκέντρωση για την απεργία θα γίνει στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της Λιβαδειάς. Στα πλαίσια αυτά η Επιτροπή Αγώνα για την κοινωνική ασφάλιση διοργάνωσε χτες το βράδυ, πικετοφορία στους δρόμους της Λιβαδειάς και μοίρασε ανακοινώσεις.

Στη Θήβα, μετά την απόφαση της συναινετικής πλειοψηφίας του ΕΚ να ενισχύσουν τη συγκέντρωση της... Αθήνας, η Επιτροπή Αγώνα καλεί εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, τη νεολαία, τους ΕΒΕ και τους αγρότες να δώσουν μαζικά το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 10 το πρωί.

Προσυγκεντρώσεις

Στην κεντρική προσυγκέντρωση που διοργανώνει για την αυριανή απεργία στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10 το πρωί, καλεί το ΠΑΜΕ όλους τους εργαζόμενους. Οι κλαδικές προσυγκεντρώσεις που έχουν καθοριστεί για την κεντρική είναι στις 9.30 το πρωί:

Πλατεία Κάνιγγος: Οικοδόμοι, συνταξιούχοι.

Πλατεία Ομονοίας: ΔΕΚΟ, Τράπεζες, Δημόσιοι Υπάλληλοι, ΕΒΕ, Παιδεία, Υγεία, Α' Περιφέρεια και εργαζόμενοι Νότιων Συνοικιών.

Πλατεία Βάθης: Σωματεία Ιδιωτικού Τομέα, ΟΤΑ και Εργαζόμενοι Δυτικών Συνοικιών

Προπύλαια: Εμποροϋπάλληλοι και Εργαζόμενοι Ανατολικών Συνοικιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ