ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Με το βλέμμα στραμμένο στην Αφρική

Σε πολιτικούς και επιχειρηματίες μίλησε η Αγκ. Μέρκελ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Σύμφωνο με την Αφρική»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Για πολλά χρόνια είχαμε επικεντρωθεί πολύ στην Ασία. Πιστεύω ότι στο μέλλον το βλέμμα μας πρέπει να στραφεί περισσότερο στην Αφρική». Τα παραπάνω σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας την Τρίτη στο Βερολίνο, στη διάσκεψη της πρωτοβουλίας του G20 «Σύμφωνο με την Αφρική», αποτυπώνοντας και μία από τις προτεραιότητες που θέτει η ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, με στόχο την αύξηση των ευρωπαϊκών επενδύσεων κατά 20%. Το Δεκέμβρη η αυστριακή προεδρία στην ΕΕ διοργανώνει Σύνοδο Κορυφής για την Αφρική.

«Η Αφρική είναι σημαντική για εμάς, επειδή είμαστε γείτονες (...) Η Αφρική είναι κατά κάποιον τρόπο μια πολύ πλούσια ήπειρος. Αναφερόμαστε στις πρώτες ύλες, αλλά κυρίως σε κάτι όπου υπολείπεται η Ευρώπη, δηλαδή τη νεολαία», υπογράμμισε η Μέρκελ, αναφερόμενη στη γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη και στην έλλειψη εργατικών χεριών. Πρόσθεσε ότι «από επιχειρηματική άποψη, η Αφρική είναι η ήπειρος που εξακολουθεί να έχει τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική. Αυτό σημαίνει ότι όποιος θέλει να εμπλακεί οικονομικά, θα πρέπει να βρεθεί στην Αφρική σε πρώιμη φάση».

Στην πρωτοβουλία «Σύμφωνο με την Αφρική» συμμετέχουν 12 αφρικανικά κράτη (Αιθιοπία, Αίγυπτος, Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Γουινέα, Μαρόκο, Ρουάντα, Σενεγάλη, Τόγκο, Τυνησία), αλλά και το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα, εξετάζοντας τα «μεταρρυθμιστικά» μέτρα και την εφαρμογή των «υποχρεώσεων» των αφρικανικών χωρών που συμμετέχουν, ώστε να γίνουν πιο «ελκυστικές για επενδύσεις».

Οπως είπε η Μέρκελ, «αν και οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Αφρική συνολικά έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί στις χώρες που συμμετέχουν στο Σύμφωνο». Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο στις «μεταρρυθμίσεις» που αφορούν τη γραφειοκρατία, τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, τις υποδομές, τη διαφθορά, ώστε να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο επενδυτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Εξέφρασε επίσης το γερμανικό ενδιαφέρον για ανάπτυξη συγκεκριμένων κλάδων σε κατάλληλες τοποθεσίες, για παράδειγμα τη δημιουργία περιφερειακών εμπορικών και βιομηχανικών πάρκων.

Τέλος, δεν έκρυψε την ανησυχία της για την κινεζική διείσδυση στην Αφρική, «η οποία έρχεται στις χώρες σας με πολύ συμπαγείς επενδυτικές προσφορές» και «έχουμε μάθει πολλά από την Κίνα»...

Προβλήματα από την κακοκαιρία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Σπίτια πλημμύρισαν στη βόρεια Ιταλία

ANSA

Σπίτια πλημμύρισαν στη βόρεια Ιταλία
ΡΩΜΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Τους δώδεκα έφτασαν τελικά οι νεκροί στην Ιταλία, όπου μεγάλες περιοχές επλήγησαν σοβαρά από σφοδρές βροχοπτώσεις. Χτες, ο τοπικός κυβερνήτης της Λιγυρίας ζήτησε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το αεροδρόμιο της Γένοβας, πρωτεύουσας της Λιγυρίας, επρόκειτο να παραμείνει κλειστό για ώρες, αφού η πίστα του είχε γεμίσει με φερτά υλικά από τις βροχές και τους ανέμους.

Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές του βορρά, όπως στον Ανω Αδίγη και στη Βενετία, ενώ στην τελευταία η στάθμη του νερού έχει ανέβει ανησυχητικά και οργανώθηκαν επιχειρήσεις απεγκλωβισμού τουριστών και άλλων.

Σημαντικά προβλήματα υπήρξαν και στη γειτονική Αυστρία, όπου στο Σάλτσμπουργκ παρασύρθηκε μέρος στέγης από ένα μεσαιωνικό φρούριο. Στο χωριό Μουρ οι περίπου 500 κάτοικοι χρειάστηκε να μείνουν στα σπίτια τους, διότι ο παρακείμενος ποταμός υπερχείλισε.

Προβλήματα υπήρξαν ακόμα σε Σλοβενία, Κροατία και Ελβετία.

Στην κεντρική Γαλλία, μετά από χιονοπτώσεις παγιδεύτηκαν σε βουνά πάνω από 2.000 οχήματα και σχεδόν 200.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα.

Χωρίς ρεύμα έμειναν χιλιάδες νοικοκυριά και στη βόρεια Ισπανία.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Αποσύρεται από το σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση

ΒΙΕΝΝΗ.--

Η κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε χτες ότι αποσύρεται από το υπό διαπραγμάτευση σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τη μετανάστευση. Πρόκειται για μη δεσμευτική συμφωνία που θα καθορίσει τις αρχές για την αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών και θα εγκριθεί στη διάσκεψη του ΟΗΕ στο Μαρακές του Μαρόκου, το Δεκέμβρη.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτυπώνει την πιο σκληρή γραμμή κατά της μετανάστευσης που αξιώνουν ορισμένες κυβερνήσεις ακόμα και σε κείμενα - ευχολόγια του ΟΗΕ, χωρίς αυτό να αναιρεί τη γενική συμφωνία όλων των καπιταλιστικών κρατών στον έλεγχο της μετανάστευσης ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς και στην ενίσχυση της καταστολής.

Η Αυστρία δεν θα υπογράψει το κείμενο, ούτε θα στείλει επίσημο αντιπρόσωπο στο Μαρακές, δήλωσαν χτες ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς (Λαϊκό Κόμμα - OVP) και ο αντικαγκελάριος Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε (του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας - FPO). Η αυστριακή κυβέρνηση «δεν θεωρεί το σύμφωνο κατάλληλο για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης», ενώ «υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η αυστριακή κυριαρχία στη μεταναστευτική πολιτική», αναφέρουν.

Ο δε Στράχε σημείωσε ότι «η μετανάστευση δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ανθρώπινο δικαίωμα» και ότι «δεν μπορεί κάποιος να αποκτά δικαίωμα μετανάστευσης εξαιτίας του κλίματος ή της φτώχειας».

Αντίστοιχη απόφαση απόσυρσης έχουν δηλώσει οι ΗΠΑ και η Ουγγαρία, ενώ το γερμανικό εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) χαιρέτισε την απόφαση της Αυστρίας και κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να πράξει ανάλογα.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, σχολιάζοντας την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης, δήλωσε μεν τη λύπη του και σημείωσε ότι είναι «παραλογισμός να μην μπορεί η ΕΕ να ομιλεί με μία φωνή», αλλά και ότι θα συζητήσει «με τους Αυστριακούς φίλους». Βέβαια η λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου διέπεται από σφοδρό ανταγωνισμό των αστικών τάξεων, κάτι που εκφράζεται και στο Μεταναστευτικό.

ΥΕΜΕΝΗ
ΗΠΑ και Γαλλία ζητούν «εκεχειρία» και διαπραγματεύσεις...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΝΑΑ.--

Πιέσεις προς τις συμμάχους τους, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που αιματοκυλούν μαζί την Υεμένη από την άνοιξη του 2015, άσκησαν χτες οι υπουργοί Αμυνας ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, και Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, καθώς και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σε μία προσπάθεια να κλείσουν όπως - όπως αυτό το μέτωπο, για να ανοίξουν, ενδεχομένως, το επόμενο πεδίο σύγκρουσης με την ισχυρότερη δύναμη της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, το Ιράν.

«Θέλουμε να δούμε τους πάντες γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στη βάση μιας κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ο Μάτις, συνιστώντας την έναρξη εκεχειρίας στην Υεμένη, την πραγματοποίηση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων «στη Σουηδία μέσα στις επόμενες 30 μέρες», υπό την προϋπόθεση πως οι αντικαθεστωτικοί Υεμενίτες Χούτι θα «αποχωρήσουν» από τα σύνορα και οι Σαουδάραβες με τους συμμάχους τους θα σταματήσουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ο Μάτις υποστήριξε ότι η διακοπή των εχθροπραξιών θα επιτρέψει στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Υεμένη, Μάρτιν Γκρίφιθς, να προωθήσει την έναρξη συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Η σύσταση του Μάτις σημειώνεται βδομάδες μετά το σάλο που προκάλεσε η άγρια δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου της «Ουάσιγκτον Ποστ», Τζαμάλ Κασόγκι, στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που αξιοποιήθηκε ποικιλοτρόπως από διάφορες δυνάμεις για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Λίγες ώρες μετά την πρόταση του Μάτις για έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας, και αυτός, «να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες» στην Υεμένη, τόσο «οι εκτοξεύσεις πυραύλων και οι πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τις ζώνες που ελέγχουν οι Χούθι» όσο και «τα αεροπορικά πλήγματα της συμμαχίας σε όλες τις κατοικημένες περιοχές της Υεμένης».

Στο Παρίσι, την Τρίτη, η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί εκτίμησε επίσης ότι «είναι πλέον καιρός» ο πόλεμος στην Υεμένη να «τελειώσει», εκφράζοντας υποκριτικά την «αγανάκτησή» της για την ανθρωπιστική κρίση στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου.

«Είναι πλέον καιρός (...) αυτός ο πόλεμος να τερματιστεί και είναι επίσης σημαντικό, κι αυτή είναι η βασική προτεραιότητα της Γαλλίας, η ανθρωπιστική κατάσταση να βελτιωθεί», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM και στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC. Ισχυρίστηκε ότι η χώρα της είναι η μόνη «που έκανε μια ανθρωπιστική σύνοδο για την Υεμένη» και πως πιέζει ασταμάτητα, στο πλευρό των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να εξευρεθεί πολιτική λύση, «διότι, πράγματι, η στρατιωτική κατάσταση αυτή είναι αδιέξοδη». Αρνήθηκε πως γαλλικά όπλα και πυρομαχικά χρησιμοποιούνται από τη συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον αμάχων. Δείχνοντας ξεκάθαρα πως υπάρχει κόντρα με τη Γερμανία που αξιοποιεί την υπόθεση Κασόγκι για να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία (ώστε να υποστούν ζημιές ανταγωνιστικά μονοπώλια πολεμικής βιομηχανίας όπως αυτά των Γάλλων), η Παρλί επιχειρηματολόγησε ότι «η Γερμανία έκανε αυτήν την ανακοίνωση έπειτα από έναν φρικιαστικό φόνο που διαπράχθηκε (...) αλλά δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα σε αυτά τα διαφορετικά πράγματα».

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως οι συστάσεις Μάτις, Πομπέο και Παρλί για «εκεχειρία» και «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις για την Υεμένη γίνονται ενώ οι Σαουδάραβες από την Τρίτη ενισχύουν με έως και 10.000 στρατιώτες την πολύμηνη επιχείρηση κατάληψης του στρατηγικού λιμανιού της Υεμένης, Χοντέιντα.

ΛΙΒΥΗ
Προετοιμασίες για τη συνδιάσκεψη στο Παλέρμο

ΡΩΜΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε εντείνει τις προετοιμασίες για την πραγματοποίηση της συνδιάσκεψης για τη Λιβύη, στις 12 και 13 Νοέμβρη στο Παλέρμο, σε μία προσπάθεια να προωθήσει τη γεωπολιτική επιρροή της και τα συμφέροντα ιταλικών ενεργειακών και κατασκευαστικών μονοπωλίων στην περιοχή.

Χτες, ο Λίβυος στρατηγός και διοικητής του λιβυκού στρατού Χαλίφα Χάφταρ ολοκλήρωσε κύκλο επαφών με Ιταλούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Τζ. Κόντε και ο υπουργός Εξωτερικών Εντζο Μοαβέρο Μιλανέζι, ανακοινώνοντας, εκτός απροόπτου, τη συμμετοχή του στη διάσκεψη του Παλέρμο. Νωρίτερα είχε μεταβεί στη Ρώμη για συναντήσεις με Ιταλούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τον πρωθυπουργό Τζ. Κόντε και τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γκασάν Σαλαμέ, και ο δοτός Λίβυος πρωθυπουργός Φαγέζ Σάρατζ. Ο Σάρατζ φέρεται να επικέντρωσε τις συνομιλίες όχι μόνο στην επικείμενη συνδιάσκεψη του Παλέρμο και στις βουλευτικές εκλογές της 10ης Δεκέμβρη, αλλά και σε θέματα που αφορούν οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες.

Εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε χτες πως ο τελευταίος δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στη διεθνή συνδιάσκεψη του Παλέρμο για τη Λιβύη, τονίζοντας πως η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί «επάξια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ