ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα εργαζομένων σε ΜΚΟ

Απέναντι σε απολύσεις και απληρωσιά

Στάση εργασίας, σήμερα Τρίτη (12 μ. έως 3 μ.μ.), προκηρύσσει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας για τους εργαζόμενους στα γραφεία και τις δομές των «Γιατρών χωρίς Σύνορα», αντιδρώντας στις απολύσεις εργαζομένων στις οποίες προχωρά η διοίκηση και διεκδικώντας την ανάκλησή τους.

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας την Τρίτη, θα γίνει στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση στο γραφείο των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» (Ξενίας 15, πλατεία Μαβίλη).

Η διοίκηση της ΜΚΟ έχει ήδη προχωρήσει σε τέσσερις απολύσεις ενώ, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, σκοπεύει να απολύσει ακόμα δύο εργαζόμενους. «Είναι ξεκάθαρα απολύσεις στοχευμένες και εκδικητικές. Απολύονται εργαζόμενοι οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα απευθύνθηκαν στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και διαμαρτυρήθηκαν τόσο στη διοίκηση του ελληνικού τμήματος όσο και στην οργάνωση διεθνώς, ζητώντας να σταματήσει το κλίμα εκφοβισμού», υπογραμμίζει το Σωματείο.

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, «στον αέρα» οι ασυνόδευτοι ανήλικοι

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στις ΜΚΟ καλούν σε κινητοποίηση αύριο Τετάρτη, στη 1 μ.μ., έξω από τα κεντρικά γραφεία της «Praksis» (Στουρνάρη 57).

Η «Praksis» ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ότι από την 1/1/2019 προχωρά σε ανάκληση της λειτουργίας των δομών της σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, αφήνοντας «στον αέρα» τους 140 ασυνόδευτους ανήλικους που φιλοξενούνται σε αυτές και απλήρωτους τους 150 εργαζόμενους, στους οποίους οφείλει δεδουλευμένα από τον Σεπτέμβρη.

«Για αυτούς εργαζόμενοι και μετανάστες είναι μια καλή ευκαιρία για χρηματοδοτήσεις», σχολιάζει ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωσή του και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και ασφαλούς πλαισίου για τα παιδιά.

Χτες, η Επιτροπή Εργαζομένων στις ΜΚΟ, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και εργαζόμενοι στην «Praksis» προχώρησαν σε παρέμβαση και καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για τη μη καταβολή δεδουλευμένων τριών μηνών. Η διενέργεια εργατικής διαφοράς ορίστηκε για τις 20 Δεκέμβρη.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει, τέλος, τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, «που με τις πλάτες της ΕΕ μπουκώνουν με δισεκατομμύρια ευρώ τις διάφορες ΜΚΟ για να διαχειρίζονται το Προσφυγικό, αντί να δημιουργήσουν κρατικές δομές φιλοξενίας με μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες».

Καταγγελία για παρέμβαση ΜΚΟ σε βάρος εργαζόμενης στα Γιάννενα

Στο μεταξύ, παρέμβαση της ΜΚΟ «Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ» (δραστηριοποιείται στο Πέραμα Ιωαννίνων με αντικείμενο την παροχή προστασίας σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες) σε δημόσιο σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενάντια σε φιλόλογο που κάνει την πρακτική της στο συγκεκριμένο σχολείο (αφορά την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε πρόσφυγες) καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων.

Οπως αναφέρει το σωματείο, η φιλόλογος εργαζόταν στη ΜΚΟ και απολύθηκε το καλοκαίρι του 2018, όταν έληξε η σύμβασή της. Η εργαζόμενη στο μεταξύ είχε απαιτήσει την καταβολή δεδουλευμένων δύο μηνών, που της χρωστούσε η ΜΚΟ, τα οποία και πήρε.

Οταν η ΜΚΟ έμαθε ότι η εργαζόμενη θα κάνει την πρακτική του μεταπτυχιακού της στο συγκεκριμένο δημόσιο σχολείο, όπου η ίδια συνοδεύει προσφυγόπουλα, προέβαλε «στην διευθύντρια του σχολείου τους αδικαιολόγητους φόβους και ανησυχίες τους ότι η επαφή των παιδιών με την εκπαιδευτικό θα πυροδοτήσει τις αντιδράσεις τους στη δομή φιλοξενίας. Μάλιστα, δε, φοβούνταν τι θα μπορούσε να συζητά η εκπαιδευτικός μαζί τους κατά την ώρα του διαλείμματος»!

Ο Σύλλογος απαιτεί «να ελεγχθούν όλες οι ΜΚΟ που δρουν στα Γιάννενα και την Ηπειρο με ευθύνη και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και να ενημερωθούμε πλήρως για το ρόλο τους, τις συνθήκες εργασίας, τις συμβάσεις και τον τρόπο με τον οποίο αυτές ορίζονται.

Απαιτούμε ειδικότερα για τη συγκεκριμένη ΜΚΟ να εξεταστεί αναφορικά με την επάρκεια του προσωπικού τόσο σε αριθμό όσο και σε ειδικότητες, αλλά και σχετικά με το περιεχόμενο και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και φροντίδας λαμβάνοντας υπόψη: Την πρόσφατη απόπειρα αυτοκτονίας 17χρονου Πακιστανού, που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Χατζηκώστα. Το γεγονός ότι ανήλικοι που φιλοξενούνται στη δομή απασχολούνται ανά διαστήματα σε πτηνοτροφεία και αγροτικές εργασίες με εξαντλητικά ωράρια και μεροκάματα πείνας, με πλήρη γνώση των υπευθύνων. Το γεγονός ότι πολλά ανήλικα προσφυγόπουλα φεύγουν για αναζήτηση εργασίας ή για άλλους λόγους από τη δομή φιλοξενίας και από την πόλη».

ΔΑΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Κάλεσμα μπροστά στην τελική ευθεία των εκλογών στον ΠΑΣΕΝΤ

Κάλεσμα στους εργαζόμενους στις ναυτιλιακές εταιρείες και τα τουριστικά γραφεία να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιό της στις αρχαιρεσίες του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ), οι οποίες ολοκληρώνονται στις 20/12, απευθύνει η ΔΑΣ.

Στην τελική ευθεία των αρχαιρεσιών, η ΔΑΣ καλεί «τους εργαζόμενους του κλάδου στην Αθήνα και τον Πειραιά να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα για αλλαγή των συσχετισμών στον ΠΑΣΕΝΤ», για ένα σωματείο στο πλευρό των εργαζομένων.

«Δίνουμε απάντηση στην παράταξη "ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΣΕΝΤ" που μας θυμήθηκε πάλι προεκλογικά», σημειώνει η ΔΑΣ, υπογραμμίζοντας ότι «αυτοί που σήμερα μας καλούν να "ψηφίσουμε μαζικά γιατί η δύναμη του σωματείου εξαρτάται από τον αριθμό των ψηφισάντων", είναι οι ίδιοι που όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν απόντες από τα δικά μας προβλήματα. Είναι αυτοί που πανηγυρίζουν για την υπογραφή των κλαδικών Συμβάσεων αλλά κλείνουν τα αυτιά τους στις φωνές εκατοντάδων εργαζομένων για τη μη εφαρμογή τους στους χώρους δουλειάς».

Η ΔΑΣ επισημαίνει την ανάγκη να βγουν συμπεράσματα από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι εργαζόμενοι καλούνται να ψηφίσουν την παράταξη «ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΣΕΝΤ».

«Οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού αποδεικνύουν ότι είναι σε ανοιχτή γραμμή με την εργοδοσία. Καθημερινά συνεχίζονται τα τηλέφωνα και οι πιέσεις από τους διευθυντές μεγάλων εταιρειών σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη για υπερψήφιση της παράταξης του Θ. Βασιλόπουλου. Σαν να μην έφτανε αυτό, "συνοδεύουν" τους εργαζομένους μέχρι το παραβάν για να μην τους επιτρέψουν καν να έρθουν σε επαφή με τις θέσεις της ΔΑΣ, ενώ μεγαλοστέλεχη των εταιρειών συμμετέχουν κανονικά στην ψηφοφορία, αλλοιώνοντας και νοθεύοντας το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών», καταγγέλλει η ΔΑΣ.

«Σήμερα έχουμε ανάγκη ένα σωματείο που θα παλεύει για τα δικά μας συμφέροντα», τονίζει η ΔΑΣ και καλεί τους εργαζόμενους να μην ανεχθούν «τα φαινόμενα σήψης και δυσωδίας που χαρακτηρίζουν τις πρακτικές της πλειοψηφίας του ΔΣ στον ΠΑΣΕΝΤ».

«NOVARTIS»
Απολύσεις μέσα από πρόγραμμα «οικειοθελών αποχωρήσεων»

Τις απολύσεις εργαζομένων από την εταιρεία «Novartis», «που βαφτίζονται οικειοθελείς αποχωρήσεις και γίνονται στο πλαίσιο εσωτερικών αναδιαρθρώσεων της εταιρείας», καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής, Πειραιά και Νήσων.

Οπως υπενθυμίζει, οι απολύσεις που σήμερα γίνονται από μια εταιρεία «με κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα», παίρνουν τη σκυτάλη από ανάλογη επίθεση που δέχτηκαν το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι σε μια σειρά μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου («Astra», «Sanofi», «Pfizer», «Glaxo», κ.ά.).

Στη συνάντηση που είχαν με αντιπροσωπεία του Συνδικάτου, την περασμένη Πέμπτη, εκπρόσωποι της διοίκησης της «Novartis» απάντησαν στο αίτημα να σταματήσει η διαδικασία «εθελούσιας εξόδου» και να μη χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του, ισχυριζόμενοι ότι «οι αναδιαρθρώσεις ήταν απαραίτητες για τη βιωσιμότητα της εταιρείας».

Η «οικειοθελής αποχώρηση» είναι «ένας εκβιασμός για να συναινέσει ο εργαζόμενος στο πέρασμά του στην ανεργία», καταγγέλλει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να μη συναινέσουν, να έρθουν σε επαφή μαζί του, να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους.

«Μοναδική μας δύναμη είναι η ενότητά μας», τονίζει και καταλήγει: «Μόνο έτσι μπορούμε να βάλουμε φρένο στον αντεργατικό κατήφορο, μόνο έτσι μπορούμε να υπερασπιστούμε τη δουλειά και την αξιοπρέπειά μας».

ΑΧΑΪΑ
Χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων από αλυσίδα σούπερ μάρκετ

Γνωστή πατρινή εταιρεία σούπερ μάρκετ που στερεί το διάλειμμα από τους εργαζόμενους και χτυπά μια σειρά δικαιώματά τους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το κλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας.

Το Σωματείο αναφέρει ότι «μετά από πολλές παρεμβάσεις στην εργοδοσία, κατάφερε να παίρνουν οι εργαζόμενοι το διάλειμμά τους που τόσα χρόνια στερούνταν. Ομως ακόμα και αυτή η κατάκτηση δίνεται από την εργοδοσία κουτσουρεμένη σε όσα καταστήματα και σε όσους εργαζόμενους θέλει και μάλιστα θέλει να τους το προσθέτει στις ώρες εργασίας τους. Καλούμε τους συναδέλφους να οργανωθούν μαζικά στο σωματείο μας και να απαντήσουν στην προκλητικότητα της εν λόγω επιχείρησης που, εκτός από το διάλειμμα, παραβιάζει το ωράριο, δίνει τις άδειες όποτε θέλει, τους 4ωρους τους κρατάει για 8 και πλέον ώρες συστηματικά, οι υπερωρίες δεν πληρώνονται πάντα, δεν δίνει γονικές άδειες και στις γιορτές κρατάει τα καταστήματα ανοικτά μέχρι τις 10.30 το βράδυ».

Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα» σε δήμο

Ενα ακόμη εργατικό «ατύχημα» στο χώρο των ΟΤΑ σημειώθηκε σε απορριμματοφόρο του δήμου Λευκάδας, χτες το πρωί στην περιοχή της Λυγιάς.

Συγκεκριμένα, το απορριμματοφόρο ντελαπάρισε όταν κατά τη διάρκεια της αποκομιδής υποχώρησε το οδόστρωμα σε έναν παραλιακό δρόμο, ο οποίος σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία είχε διαβρωθεί από τη θάλασσα.

Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν ελαφρά ο οδηγός και ο συνοδός εργαζόμενος του απορριμματοφόρου.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Λευκάδας εύχεται ταχεία ανάρρωση στους εργαζόμενους και υπογραμμίζει ότι επανειλημμένως έχει θέση το ζήτημα «για τον ουσιαστικό ρόλο του γιατρού Εργασίας και τεχνικού Ασφαλείας καθώς και την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους (τα μέσα ατομικής προστασίας που δικαιούνται οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε στο τέλος της χρονιάς και ακόμα δεν έχουν δοθεί)». Επίσης, ζητά «την επανεξέταση, τον σχεδιασμό οργάνωσης και τοποθέτησης των κάδων, των δρομολογίων των απορριμματοφόρων, με πρώτο και κύριο την προστασία και ασφάλεια των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ