Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα εργαζομένων σε ΜΚΟ

Απέναντι σε απολύσεις και απληρωσιά

Στάση εργασίας, σήμερα Τρίτη (12 μ. έως 3 μ.μ.), προκηρύσσει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας για τους εργαζόμενους στα γραφεία και τις δομές των «Γιατρών χωρίς Σύνορα», αντιδρώντας στις απολύσεις εργαζομένων στις οποίες προχωρά η διοίκηση και διεκδικώντας την ανάκλησή τους.

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας την Τρίτη, θα γίνει στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση στο γραφείο των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» (Ξενίας 15, πλατεία Μαβίλη).

Η διοίκηση της ΜΚΟ έχει ήδη προχωρήσει σε τέσσερις απολύσεις ενώ, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, σκοπεύει να απολύσει ακόμα δύο εργαζόμενους. «Είναι ξεκάθαρα απολύσεις στοχευμένες και εκδικητικές. Απολύονται εργαζόμενοι οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα απευθύνθηκαν στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και διαμαρτυρήθηκαν τόσο στη διοίκηση του ελληνικού τμήματος όσο και στην οργάνωση διεθνώς, ζητώντας να σταματήσει το κλίμα εκφοβισμού», υπογραμμίζει το Σωματείο.

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, «στον αέρα» οι ασυνόδευτοι ανήλικοι

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στις ΜΚΟ καλούν σε κινητοποίηση αύριο Τετάρτη, στη 1 μ.μ., έξω από τα κεντρικά γραφεία της «Praksis» (Στουρνάρη 57).

Η «Praksis» ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ότι από την 1/1/2019 προχωρά σε ανάκληση της λειτουργίας των δομών της σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, αφήνοντας «στον αέρα» τους 140 ασυνόδευτους ανήλικους που φιλοξενούνται σε αυτές και απλήρωτους τους 150 εργαζόμενους, στους οποίους οφείλει δεδουλευμένα από τον Σεπτέμβρη.

«Για αυτούς εργαζόμενοι και μετανάστες είναι μια καλή ευκαιρία για χρηματοδοτήσεις», σχολιάζει ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωσή του και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και ασφαλούς πλαισίου για τα παιδιά.

Χτες, η Επιτροπή Εργαζομένων στις ΜΚΟ, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και εργαζόμενοι στην «Praksis» προχώρησαν σε παρέμβαση και καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για τη μη καταβολή δεδουλευμένων τριών μηνών. Η διενέργεια εργατικής διαφοράς ορίστηκε για τις 20 Δεκέμβρη.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει, τέλος, τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, «που με τις πλάτες της ΕΕ μπουκώνουν με δισεκατομμύρια ευρώ τις διάφορες ΜΚΟ για να διαχειρίζονται το Προσφυγικό, αντί να δημιουργήσουν κρατικές δομές φιλοξενίας με μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες».

Καταγγελία για παρέμβαση ΜΚΟ σε βάρος εργαζόμενης στα Γιάννενα

Στο μεταξύ, παρέμβαση της ΜΚΟ «Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ» (δραστηριοποιείται στο Πέραμα Ιωαννίνων με αντικείμενο την παροχή προστασίας σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες) σε δημόσιο σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενάντια σε φιλόλογο που κάνει την πρακτική της στο συγκεκριμένο σχολείο (αφορά την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε πρόσφυγες) καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων.

Οπως αναφέρει το σωματείο, η φιλόλογος εργαζόταν στη ΜΚΟ και απολύθηκε το καλοκαίρι του 2018, όταν έληξε η σύμβασή της. Η εργαζόμενη στο μεταξύ είχε απαιτήσει την καταβολή δεδουλευμένων δύο μηνών, που της χρωστούσε η ΜΚΟ, τα οποία και πήρε.

Οταν η ΜΚΟ έμαθε ότι η εργαζόμενη θα κάνει την πρακτική του μεταπτυχιακού της στο συγκεκριμένο δημόσιο σχολείο, όπου η ίδια συνοδεύει προσφυγόπουλα, προέβαλε «στην διευθύντρια του σχολείου τους αδικαιολόγητους φόβους και ανησυχίες τους ότι η επαφή των παιδιών με την εκπαιδευτικό θα πυροδοτήσει τις αντιδράσεις τους στη δομή φιλοξενίας. Μάλιστα, δε, φοβούνταν τι θα μπορούσε να συζητά η εκπαιδευτικός μαζί τους κατά την ώρα του διαλείμματος»!

Ο Σύλλογος απαιτεί «να ελεγχθούν όλες οι ΜΚΟ που δρουν στα Γιάννενα και την Ηπειρο με ευθύνη και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και να ενημερωθούμε πλήρως για το ρόλο τους, τις συνθήκες εργασίας, τις συμβάσεις και τον τρόπο με τον οποίο αυτές ορίζονται.

Απαιτούμε ειδικότερα για τη συγκεκριμένη ΜΚΟ να εξεταστεί αναφορικά με την επάρκεια του προσωπικού τόσο σε αριθμό όσο και σε ειδικότητες, αλλά και σχετικά με το περιεχόμενο και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και φροντίδας λαμβάνοντας υπόψη: Την πρόσφατη απόπειρα αυτοκτονίας 17χρονου Πακιστανού, που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Χατζηκώστα. Το γεγονός ότι ανήλικοι που φιλοξενούνται στη δομή απασχολούνται ανά διαστήματα σε πτηνοτροφεία και αγροτικές εργασίες με εξαντλητικά ωράρια και μεροκάματα πείνας, με πλήρη γνώση των υπευθύνων. Το γεγονός ότι πολλά ανήλικα προσφυγόπουλα φεύγουν για αναζήτηση εργασίας ή για άλλους λόγους από τη δομή φιλοξενίας και από την πόλη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ