ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Μαχητική απάντηση από τους φοιτητές των ΣΕΦΑΑ

Από τις κινητοποιήσεις φοιτητών ΣΕΦΑΑ κατά του νέου σχεδίου νόμου για τον αθλητισμό
Από τις κινητοποιήσεις φοιτητών ΣΕΦΑΑ κατά του νέου σχεδίου νόμου για τον αθλητισμό
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις ενάντια στο νέο σχέδιο νόμου για τον Αθλητισμό από διδακτικό προσωπικό και φοιτητές των ΣΕΦΑΑ (πρώην ΤΕΦΑΑ). Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, υπό τον τίτλο «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού - προπονητές και εκπαιδευτές - ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δίνει τη χαριστική βολή στο δικαίωμα των απόφοιτων ΣΕΦΑΑ να εργαστούν ως γυμναστές - προπονητές, καθώς εξισώνει το πτυχίο Φυσικής Αγωγής με τη σεμιναριακού τύπου εκπαίδευση, όπως των σχολών της ΓΓΑ (που προβλέπεται να δημιουργηθούν) ή οποιουδήποτε άλλου ιδιωτικού φορέα (π.χ. ιδιωτικών ΙΕΚ κ.λπ.), κάτι που συν τοις άλλοις εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των αθλούμενων.

Οι μαχητικές κινητοποιήσεις έναντι στο σχέδιο νόμου από διδακτικό προσωπικό και σπουδαστές των ΣΕΦΑΑ συνεχίστηκαν και χτες, με πορεία στη Λ. Βουλιαγμένης, στο ύψος της έδρας των ΣΕΦΑΑ Αθηνών, και ενημέρωση του λαού της Δάφνης σχετικά με τις νέες εξελίξεις. Για μία ακόμη φορά στάλθηκε το μήνυμα ότι η συνειδητή υποβάθμιση και απαξίωση των ΣΕΦΑΑ δεν θα περάσει.

Οπως λένε οι φοιτητές μέσω της συντονιστικής τους επιτροπής, αίτημά τους είναι η άμεση και καθολική απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ οποιαδήποτε αλλαγή ή τροποποίηση σε διατάξεις ή επιμέρους άρθρα τούς βρίσκει αντίθετους. Προανήγγειλαν συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι μέσω του συλλογικού αγώνα είναι δυνατή η απόσυρση των κυβερνητικών σχεδίων.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Μετά το πέρας των κινητοποιήσεων, οι φοιτητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες μάχες που έχουν μπροστά τους: Αύριο Τετάρτη στις 11 π.μ. θα πραγματοποιήσουν πορεία από την έδρα των ΣΕΦΑΑ Αθηνών προς την πλατεία Συντάγματος, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας. Την Παρασκευή 14 Δεκέμβρη θα γίνει πανελλαδική συγκέντρωση φοιτητών ΣΕΦΑΑ στο υπουργείο Παιδείας, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής. Επίσης, την Κυριακή 16 Δεκέμβρη θα διοργανωθεί «run event», με αφετηρία τη ΣΕΦΑΑ στη Δάφνη και τερματισμό στην πλατεία Συντάγματος.

«Επικίνδυνο και μη αποδεκτό το νομοσχέδιο»

Επικίνδυνο, απαράδεκτο και μη αποδεκτό από την πανεπιστημιακή κοινότητα χαρακτήρισε το νέο σχέδιο νόμου για τον αθλητισμό ο Αγγελος Μπάγιος, πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων ΣΕΦΑΑ, μιλώντας στη χτεσινή εκπομπή του ρ/σ Sport Fm 94,6 «Μπαμ και κάτω». Οπως επισήμανε, το νομοσχέδιο έρχεται να ισοπεδώσει τα εργασιακά δικαιώματα των ΣΕΦΑΑ και ετοιμάζεται να προσθέσει νέους άνεργους πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής στον μεγάλο αριθμό που ήδη υπάρχει. Καταρρίπτοντας το κυβερνητικό επιχείρημα ότι το νομοσχέδιο «κοιτάζει το μέλλον», τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κάτι τέτοιο όταν εξισώνεται η τετραετής πανεπιστημιακή εκπαίδευση - που περιλαμβάνει μαθήματα Ψυχολογίας, Παιδοψυχολογίας, Αθλητικής Παιδείας, Ειδίκευσης - με την αντίστοιχη κάποιων σεμιναρίων, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό. Χαρακτήρισε, τέλος, σπουδαίο βήμα τις κινητοποιήσεις και ότι «ξυπνάνε τα ΣΕΦΑΑ μετά από συνδικαλιστικό λήθαργο από το 1984».

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο σπουδαστής των ΣΕΦΑΑ Κώστας Τσάκαλος τόνισε πως το νομοσχέδιο έρχεται ουσιαστικά να βάλει «σφραγίδα ισοπέδωσης» στα εργασιακά δικαιώματα των πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής. Μέλημα του νομοσχεδίου, συνέχισε, δεν είναι τα πραγματικά προβλήματα στο χώρο της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, αλλά να ρυθμίσει με καλύτερο τρόπο τη λειτουργία της αγοράς στον αθλητισμό.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγέλλει το χαράτσι στους ερασιτεχνικούς συλλόγους

Τον δήμο Αθηναίων που επιβάλλει νέο χαράτσι στους ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους που χρησιμοποιούν χώρους δημοτικών σχολείων, έπειτα από εισήγηση της αντιδημάρχου Μ. Ηλιοπούλου, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στη συνεδρίαση της 6ης Δεκέμβρη 2018, ψηφίστηκε η αλλαγή του ποσού που πληρώνουν οι αθλητικοί σύλλογοι για τη χρήση σχολείων, με αιτιολογία τη συμμετοχή τους στα έξοδα φωτισμού, νερού και θέρμανσης.

Για τη χρήση δημοτικών σχολείων η τιμολόγηση αλλάζει από 200 ευρώ το χρόνο σε 2,5 ευρώ την ώρα. Πρόκειται για αύξηση μεγαλύτερη από 500%, αφού ένας αθλητικός σύλλογος που χρησιμοποιεί το ανοιχτό γήπεδο ενός δημοτικού σχολείου 10 ώρες τη βδομάδα θα πρέπει τώρα να πληρώσει πάνω από 1.000 ευρώ το χρόνο.

Για τη χρήση Γυμνασίων και Λυκείων από αθλητικούς συλλόγους το αντίστοιχο ποσό μειώνεται ελάχιστα, από 3 ευρώ σε 2,5 ευρώ την ώρα.

Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για τη δημιουργία νέων αθλητικών χώρων για την κάλυψη των αναγκών των δημοτών και των ερασιτεχνικών ομάδων της Αθήνας.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Αθήνας καταγγέλλει την αντι-αθλητική πολιτική της δημοτικής αρχής, που επιμένει να καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων οι αθλητικοί σύλλογοι, με χρήματα των γονέων, τη στιγμή που πέρυσι 760.000 ευρώ από την κρατική επιχορήγηση προς τις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου της Αθήνας έμειναν αναξιοποίητα».

SUPER LEAGUE
Μισός τίτλος για τον ΠΑΟΚ

Η κατάκτηση και μαθηματικά του άτυπου τίτλου του πρωταθλητή χειμώνα από τον ΠΑΟΚ, οι νέες ανακατατάξεις στις υπόλοιπες θέσεις της πρώτης πεντάδας και τα για μια ακόμη φορά έντονα παράπονα για τις διαιτητικές αποφάσεις σημάδεψαν την 13η αγωνιστική της Super League.

Στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ, αν και βρέθηκε να χάνει από την αξιόμαχη ΑΕΛ, έκανε την ανατροπή (2-1), φτάνοντας σε μία ακόμη νίκη (12η) και συνεχίζοντας τη «μοναχική» του πορεία στην κορυφή. Για τους Θεσσαλούς, που εξέφρασαν έντονα παράπονα για τη διαιτησία, αποβλήθηκε ο Καρανίκας (2η κίτρινη).

Σε ένα συναρπαστικό ματς στο Περιστέρι, ο Ατρόμητος νίκησε 4-2 τον Αρη (Σάκιτς 16', Κουλούρης 59', 91', Ενσικολού 94' - Κωνσταντινίδης 89', Διαμαντόπουλος 92') και επέστρεψε στη 2η θέση.

Πολύτιμους βαθμούς, που τον απομακρύνουν εκ νέου από την κορυφή, άφησε στα Πηγάδια ο Ολυμπιακός μετά την ισοπαλία 1-1 με τη γηπεδούχο Ξάνθη (Σαρπόνγκ 57' - Βούκοβιτς 76'), σε έναν αγώνα όπου οι «ερυθρόλευκοι» φωνάζουν για αρκετές διαιτητικές αποφάσεις, ενώ αποβλήθηκε και ο Ποντενσε (78'). Στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ χωρίς προβλήματα νίκησε 2-0 τη Λαμία (Πόνσε 13', Αναστασιάδης 47' αυτογκόλ) και ξαναμπήκε στην τετράδα.

Αλλα αποτελέσματα: Αστερας Τρίπολης - ΠΑΣ Γιάννινα 1-0, ΟΦΗ - Παναθηναϊκός 3-1, Παναιτωλικός - Απόλλων Σμύρνης 2-1, Πανιώνιος - Λεβαδειακός 1-1.

Η βαθμολογία: ΠΑΟΚ 35, Ατρόμητος 28, Ολυμπιακός 27, ΑΕΚ 23, Παναθηναϊκός 19, Αρης 19, Ξάνθη 19, Παναιτωλικός 18, Πανιώνιος 18, Αστερας Τρίπολης 15, ΑΕΛ 14, ΟΦΗ 11, Λαμία 11, ΠΑΣ Γιάννινα 11, Λεβαδειακός 8, Απόλλων Σμύρνης 2.

Σημείωση: Ο ΠΑΟΚ έχει -2 βαθμούς, η ΑΕΚ -3 και ο Παναθηναϊκός -6.

FIBA CHAMPIONS LEAGUE
Κρίνεται η κορυφή για την ΑΕΚ

Το νικηφόρο σερί των 12 αγώνων της ΑΕΚ σε Ευρώπη και Ελλάδα τεστάρεται σήμερα στο Ισραήλ, όπου για την 7η αγωνιστική του FIBA Champions League αντιμετωπίζει τη Χάποελ Ιερουσαλήμ (19.45 - Novasports 1) στο ντέρμπι κορυφής του 3ου ομίλου. Με αντίπαλο την ομάδα που την είχε υποχρεώσει σε ήττα στο ΟΑΚΑ, η «Ενωση» επιδιώκει τη νίκη που θα τη διατηρήσει 1η και θα της δώσει περαιτέρω ψυχολογική ώθηση.

Η ΑΕΚ θα παραταχθεί με σημαντικές απουσίες, αφού εκτός δράσης παραμένουν λόγω τραυματισμών οι Χάρης Γιαννόπουλος, Βασίλης Ξανθόπουλος και Βασίλης Καββαδάς.

Για την επιστροφή στις νίκες ώστε να παραμείνει ψηλά στη βαθμολογία του 4ου ομίλου, ο Προμηθέας Πατρών υποδέχεται την Οστάνδη (19.30 - Novasports 2), την οποία είχε νικήσει εκτός έδρας στην πρεμιέρα.

BASKET LEAGUE
Παππάς - Καλάθης έδιωξαν το άγχος

Μοναδικός αήττητος στην Basket League έμεινε ο Παναθηναϊκός, μετά τη χτεσινή του νίκη στο ΟΑΚΑ επί του Περιστερίου με 80-75 για την 8η αγωνιστική. Κόντρα στην ομάδα - ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος, οι «πράσινοι» δυσκολεύτηκαν αρκετά στο πρώτο μέρος (21-18 στο 10', 43-39 ημίχρονο). Στην επανάληψη, όμως, με μπροστάρηδες τους Παππά και Καλάθη (20 πόντους έκαστος) και ένα επιμέρους 18-0 έφτασαν στο 69-50 στο 27', βάζοντας τις βάσεις για την επικράτηση. Παρά την αντίδραση των φιλοξενούμενων στο 4ο δεκάλεπτο, όταν με πρωταγωνιστή τον Χάουμαν μείωσαν σε 79-75 στα τελευταία λεπτά, οι γηπεδούχοι κράτησαν το προβάδισμα μέχρι τη λήξη.

Στα αξιοσημείωτα της αγωνιστικής οι μεγάλες νίκες της ΑΕΚ στο Αλεξάνδρειο επί του Αρη (81-77) και του Ηφαίστου στη Λήμνο επί του Προμηθέα (82-67).

  • Αλλα αποτελέσματα: Πανιώνιος - Κολοσσός Ρόδου 88-80, Λαύριο - ΠΑΟΚ 64-77, Κύμη - Χολαργός 57-66, Ολυμπιακός - Ρέθυμνο 84-60.
  • Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 15, Περιστέρι 15, Παναθηναϊκός 14, ΑΕΚ 14, ΠΑΟΚ 13, Προμηθέας 13, Ηφαιστος 12, Λαύριο 11, Πανιώνιος 11, Χολαργός 11, Αρης 10, Ρέθυμνο 9, Κύμη 9, Κολοσσός Ρόδου 8 (Σημείωση: Κολοσσός και Παναθηναϊκός έχουν από έναν αγώνα λιγότερο).
VOLLEYLEAGUE
«Εκτόξευση» Παναθηναϊκού

Η μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Φοίνικα Σύρου με 3-2 σετ (25-23, 25-22, 20-25, 25-22, 17-15), που «εκτόξευσε» τους «πράσινους» στην πρώτη τριάδα της βαθμολογίας της Volleyleague ανδρών, ξεχώρισε στην 9η αγωνιστική. Στα αξιοσημείωτα και η πρώτη «καθαρή» νίκη στο πρωτάθλημα για την ΑΕΚ, που επιβλήθηκε εντός έδρας με 3-0 (25-19, 25-19, 25-19) του Εθνικού Αλεξανδρούπολης. Χωρίς προβλήματα ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός νίκησε την Κηφισιά με 3-0 σετ (25-19, 25-22, 25-16). Με το ίδιο σκορ ο Παμβοχαϊκός επικράτησε στην Κομοτηνή της τοπικής ομάδας (20-25, 22-25, 21-25).

  • Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 21, ΠΑΟΚ 17, Παναθηναϊκός 12, Παμβοχαϊκός 11, Ηρακλής 10, Φοίνικας Σύρου 10, ΑΕΚ 9, Εθνικός Αλεξανδρούπολης 7, Κομοτηνή 5, Κηφισιά 3.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ