ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Τουρκικές «συστάσεις» για αποφυγή προκλήσεων

Ενώ η Λευκωσία διέψευσε τη διενέργεια άσκησης ΗΠΑ - Τουρκίας στα νότια της Κύπρου

ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Ολοι θα πρέπει να μένουν μακριά από τις προκλήσεις στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στην Κύπρο, σε διαφορετική περίπτωση το τίμημα θα είναι βαρύ», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, ανοίγοντας νέο γύρο τουρκικών προκλήσεων, με φόντο την ευρύτερη αναζωπύρωση σύνθετων ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών σε όλη την περιφέρεια, όπως έδειξαν και οι τελευταίες ανακοινώσεις των ΗΠΑ για «αποχώρηση» από τη Συρία.

Ο Ακάρ υπογράμμισε ότι «όλοι θα πρέπει να συγκρατηθούν. Αυτήν την ειλικρινή συμβουλή δίνουμε στους γείτονές μας».

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας εξέδωσε ανακοίνωση για κοινή άσκηση νότια της Κύπρου από Τουρκία και ΗΠΑ. Η Τουρκία εμφανιζόταν να παίρνει μέρος με τις τουρκικές φρεγάτες«TCG Gokceada» και «TCG Gemlik», ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος θαλάσσιων περιπολιών, και οι ΗΠΑ με την πυραυλάκατο «USS D. Cook». Στην περιοχή αυτή αρμόδια για την έκδοση σχετικών οδηγιών είναι μόνο η κυπριακή κυβέρνηση.

Η είδηση προκάλεσε εκνευρισμό στη Λευκωσία, όπου πηγές της κυπριακής κυβέρνησης διέψευδαν ανώνυμα τη διενέργειά της και εμφάνιζαν την ανακοίνωσή της ως «υβριδικό αντιπερισπασμό». Πρόσθεταν πάντως ότι το συγκεκριμένο αμερικανικό πλοίο βρισκόταν στην περιοχή, στο πλαίσιο και της «συνοδείας» της γεώτρησης που συνεχίζει στην κυπριακή ΑΟΖ ο αμερικανικός κολοσσός «ExxonMobil», και πήρε μέρος σε κοινή άσκηση, αλλά με τη Γαλλία.

Πάντως, ανεξάρτητα από το ποιες ακριβώς ασκήσεις έγιναν ή προγραμματίζονται, ενισχύεται επικίνδυνα η στρατιωτική παρουσία ισχυρών δυνάμεων που παζαρεύουν τα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους. Σ' αυτήν τη βάση ξετυλίγεται και η ιδιαίτερα σύνθετη συνδιαλλαγή των ΗΠΑ και της Τουρκίας, αλληλεπιδρώντας και με τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του νησιού, με παλιές και νέες προτάσεις για την «ασφάλεια» του νησιού, που εμπλέκουν την Κύπρο βαθύτερα σε επικίνδυνες κόντρες, άρρηκτα συνδεδεμένες και με τις εξελίξεις στη Συρία, το Κουρδικό, το Μεσανατολικό κ.λπ., ως τμήματα ενός μεγάλου παζλ για τον γεωπολιτικό συσχετισμό δυνάμεων στο κρίσιμο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και σημαντικών στρατιωτικών, ενεργειακών αλλά και εμπορικών περασμάτων.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, μόνο πικρά χαμόγελα μπορεί να προκαλέσει η παρέμβαση, δήθεν υπέρ της Κύπρου, που κάνουν εκπρόσωποι ισχυρών μονοπωλίων, όπως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που βγήκε να κατηγορήσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν για την κατάληψη του βόρειου τμήματος της Κύπρου και την καταπάτηση κουρδικών εδαφών. Είχε προηγηθεί επίδειξη υποκρισίας και από τον Ερντογάν, που χαρακτήρισε τον Νετανιάχου «αδύναμο» και «τρομοκράτη κατακτητή», ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωνε ότι «η Τουρκία δεν θα σταματήσει ποτέ να αποκαλύπτει την αλήθεια»...

ΙΡΑΝ
Νέα γυμνάσια στον Περσικό, παρουσία αμερικανικού αεροπλανοφόρου

Από τα ιρανικά γυμνάσια κοντά στα Στενά του Ορμούζ
Από τα ιρανικά γυμνάσια κοντά στα Στενά του Ορμούζ
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέα στρατιωτικά γυμνάσια στον Περσικό Κόλπο ξεκίνησαν το Σάββατο ισχυρές δυνάμεις των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης», στο πλαίσιο των ετήσιων ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων «Ο Μεγάλος Προφήτης», που πραγματοποιούνται κάθε τέτοια περίοδο στον Περσικό Κόλπο. Ωστόσο, αυτήν τη φορά τα γυμνάσια (στα οποία συμμετέχουν εκατοντάδες κομάντος και πλήθος στρατιωτικών, που αποτελούν πληρώματα αρκετών δεκάδων αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πλοίων και πυραυλάκατων) συνέπεσαν με την άφιξη στην περιοχή του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «John C. Stennis». Ο διοικητής του αεροπλανοφόρου, Ράντι Πεκ, δικαιολόγησε την παρουσία του σε διεθνή ύδατα του Κόλπου ως ένδειξη «αφοσίωσης των ΗΠΑ στους συμμάχους τους στην περιοχή», στο πλαίσιο προσπαθειών «εξασφάλισης της ίσης πρόσβασής τους σε διεθνή ύδατα». Τους ισχυρισμούς του Αμερικανού διοικητή απέρριψε ο επικεφαλής των «Φρουρών της Επανάστασης», Μοχάμεντ Αλί Τζαφάρι, που κατηγόρησε τους Αμερικανούς πως «προσποιούνται ότι εξασφαλίζουν την ασφάλεια στον Περσικό Κόλπο, ενώ στην πραγματικότητα το Ιράν είναι που παρέχει ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ, και για τους φίλους μας και για τις αδελφές χώρες στο νότο».

Νέα ιρανική αντίδραση για την απέλαση διπλωματών στα Τίρανα

Παράλληλα, η πρόσφατη απέλαση του Ιρανού πρέσβη στα Τίρανα και ενός ακόμη Ιρανού διπλωμάτη εξακολουθεί να προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στην Τεχεράνη. Το Σάββατο ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τις απελάσεις, τονίζοντας ότι ήταν «αποτέλεσμα της πίεσης που ασκούν οι ΗΠΑ προκειμένου να σαμποτάρουν τις σχέσεις του Ιράν με χώρες της Ευρώπης σε μία κρίσιμη περίοδο». Τόνισε πως μολονότι η Αλβανία δεν διαθέτει πρεσβεία ή άλλο γραφείο διπλωματικής εκπροσώπησης στην Τεχεράνη (στο πλαίσιο απόφασης που είχαν πάρει οι αλβανικές αρχές προ 30ετίας για εξοικονόμηση πόρων), η διαμαρτυρία εκφράστηκε «μέσω άλλων διαύλων». Χαρακτήρισε τις απελάσεις «απαράδεκτες».

Αντίθετα, οι απελάσεις έφεραν ικανοποίηση στις ΗΠΑ. Την εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που επεδίωξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογό του Ντμίτιρ Μπουσάτι, δίνοντας παράλληλα συγχαρητήρια για την ανάληψη της προεδρίας του ΟΑΣΕ από την Αλβανία το 2020. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχετική ανακοίνωση συσχέτισε τις απελάσεις των Ιρανών διπλωματών στα Τίρανα με ανάλογες ενέργειες σε Γαλλία και Δανία, εκτιμώντας πως οι ενέργειες της αλβανικής κυβέρνησης «έστειλαν σαφές μήνυμα πως η ιρανική τρομοκρατία είναι απαράδεκτη στο ευρωπαϊκό έδαφος».

ΟΗΕ
Νέα ψηφίσματα «πίεσης» κατά της Ρωσίας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Ενδεικτικές των πιέσεων που ασκούνται στη Ρωσία, στο πλαίσιο των αντιθέσεών της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, κυρίως με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ήταν οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την Παρασκευή και το Σάββατο.

Η Γενική Συνέλευση απέρριψε ψήφισμα που κατέθεσε η ρωσική αντιπροσωπεία για ενίσχυση της Συνθήκης INF για τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς μεταξύ Ρωσίας - ΗΠΑ, από την οποία έχουν ανακοινώσει ότι αποχωρούν οι ΗΠΑ κατηγορώντας τη Ρωσία ότι την παραβιάζει. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, πρόκειται για «ένα νέο χτύπημα στην παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας» και προειδοποιεί ότι «σε διάφορες περιοχές του πλανήτη θα αναπτυχθεί μια "κούρσα εξοπλισμών" ή ακόμη και μια άμεση αναμέτρηση».

Για να περάσει το ψήφισμα «ορισμένοι σύμμαχοι και στενοί εταίροι των ΗΠΑ θα έπρεπε να επιδείξουν ανεξαρτησία στα διεθνή ζητήματα παρά τη σκληρότατη πίεση της Ουάσιγκτον και μια υπεύθυνη στάση για τη διατήρηση του μηχανισμού ελέγχου των εξοπλισμών», συνεχίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ. Αντίθετα, «οι χώρες αυτές, ως επί το πλείστον μέλη του ΝΑΤΟ, ενήργησαν ως αντίπαλοι της Συνθήκης INF, ανεξάρτητα από τις διαβεβαιώσεις τους για τη σημασία της».

Υπέρ της διατήρησης της Συνθήκης ψήφισαν 43 κράτη, μεταξύ των οποίων η Κίνα, το Ιράν, η Συρία και ορισμένα της Λατινικής Αμερικής, ενώ το ψήφισμα καταψήφισαν 46 κράτη, όπως οι ΗΠΑ, κράτη - μέλη της ΕΕ, η Ιαπωνία, η Τουρκία, το Ισραήλ, η Ουκρανία κ.ά. Απείχαν 78 κράτη.

Παράλληλα, η ΓΣ του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που κατέθεσε η Ουκρανία καταδικάζοντας ακόμη μια φορά την «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία», η οποία έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία από το 2014. Η αντιπαράθεση για το καθεστώς της Κριμαίας και για τη σύγκρουση στην Ανατ. Ουκρανία έχει αναζωπυρωθεί μετά το επεισόδιο στα Στενά Κερτς στην Αζοφική. Η ρωσική πλευρά κάλεσε «τα Ηνωμένα Εθνη να επισκεφτούν τη χερσόνησο, να μιλήσουν με τους πολίτες της και να δουν πώς ζουν, όπως έχουν κάνει και πολλές ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαδηλώσεις κατά της αντιλαϊκής πολιτικής

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνθήματα όπως «Δουλειά, ψωμί, ελευθερία» κυριάρχησαν σε διαδήλωση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη κατά της κυβέρνησης του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος ΑΚΡ και του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, με συμμετέχοντες που για να πάρουν μέρος ταξίδεψαν από Αδριανούπολη, Προύσα, Γιάλοβα κ.α.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν: «Η κρίση είναι δική τους, οι δρόμοι είναι δικοί μας» ή «Haziran» («Ιούνης»). Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις γίνονται τον τελευταίο καιρό σε πολλές πόλεις, καθώς και όπου κυρίαρχο είναι το κουρδικό στοιχείο (Ντιγιαρμπακίρ), με αιχμή τις υψηλές τιμές σε πολλά προϊόντα, βασικά για τη λαϊκή οικογένεια.

Αρκετοί συνδέουν τις κινητοποιήσεις με αυτές που είχαν ξεκινήσει τον Ιούνη του 2013, με αφορμή την απαλλοτρίωση μεγάλου τμήματος του πάρκου Γκεζί (στην Κωνσταντινούπολη) για την ανέγερση εμπορικού κέντρου. Εκείνες είχαν στηριχτεί από όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αναζωπυρώνοντας και τις πυκνές ενδοαστικές διεργασίες που συνεχίζονται ακόμα, αναδεικνύοντας βαθιές αντιθέσεις και διαφωνίες στο εσωτερικό του τουρκικού κεφαλαίου, οι οποίες αφορούν καταρχήν θέματα εξωτερικής πολιτικής, διεθνών συμμαχιών κ.τ.λ.

Στο μεταξύ, οι τοπικές εκλογές της επόμενης άνοιξης προσφέρουν νέα αφορμή για την όξυνση των ενδοαστικών παζαριών, σε μια περίοδο που το τουρκικό κεφάλαιο προσπαθεί να υπερασπιστεί το ρόλο του, κόντρα σε «απειλές» τις οποίες γεννούν εδαφικές, γεωπολιτικές και λοιπές αναδιατάξεις.

Το σοσιαλδημοκρατικό κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έχει αποφασίσει να συνεργαστεί με το φιλελεύθερο «Καλό Κόμμα» (ΙΥΙ) σε αρκετές επαρχίες. Στην Κωνσταντινούπολη ανακοινώθηκε ως υποψήφιος ο Εκρέμ Ιμάμογλου, μέχρι σήμερα δήμαρχος στην περιοχή Μπεϊλικντουζού, ενώ για την επαρχία της Αγκυρας το χρίσμα πήρε ο Μανσούρ Γιαβάς, πρώην υποψήφιος δήμαρχος για την πρωτεύουσα.

Θυμίζουμε ότι το κυβερνών ΑΚΡ θα συνεργαστεί ξανά με το εθνικιστικό ΜΗΡ, όπως είχε γίνει και στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ