ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Φουντώνουν οι λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια

43 οι νεκροί σε διαδηλώσεις και δεκάδες οι τραυματίες και οι συλληφθέντες

Από τις κινητοποιήσεις του σουδανικού λαού, όπου συμμετέχουν οι κομμουνιστές
Από τις κινητοποιήσεις του σουδανικού λαού, όπου συμμετέχουν οι κομμουνιστές
ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Κλιμακώνονται στο Σουδάν όσο περνούν οι μέρες, παρά τη βάρβαρη κρατική καταστολή, οι διαδηλώσεις, οι απεργίες και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις συνδικάτων και αντιπολιτευόμενων κομμάτων, μεταξύ τους και του Σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του Προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ, με αφορμή το νέο κύμα ακρίβειας που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά, τις ελλείψεις βασικών τροφίμων και καυσίμων.

Οι μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή για πέμπτη συνεχόμενη μέρα, με φόντο τη βίαιη αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 43 ατόμων και πολλούς τραυματίες.

Πολλές δεκάδες είναι οι συλληφθέντες (ακόμη και μαθητές λυκείου), ανάμεσά τους και ο Χανάντι Φαντλ, μέλος του ΠΓ του Σουδανικού ΚΚ.

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει το θάνατο διαδηλωτών, αποφεύγοντας να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό, και δείχνει να συναντά μεγάλες δυσκολίες στην εκτόνωση των λαϊκών αντιδράσεων που ξεκίνησαν όταν δημοσιοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο αυξήθηκαν σημαντικά οι τιμές του ψωμιού και άλλων βασικών τροφίμων. Ρόλο στήριξης του καθεστώτος Μπασίρ ανέλαβε το Σάββατο ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ αλ Θάνι, που εξέφρασε προθυμία να προσφέρει «οικονομική βοήθεια και άλλη υποστήριξη», σε μια περίοδο κατά την οποία συνεχίζεται η κόντρα με άλλες πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου, όπως τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είναι στενοί σύμμαχοι του Σουδάν.

Στις διαδηλώσεις, στις οποίες μέχρι την Κυριακή συμμετείχαν εργάτες, υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές, συμμετέχουν από σήμερα και γιατροί, συνδικάτο των οποίων ανακοίνωσε την Κυριακή την έναρξη επ' αόριστον απεργίας σε όλη τη χώρα. Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ζήτησαν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, ενώ άλλα συνδικάτα πρότειναν την πραγματοποίηση 24ωρης γενικής απεργίας σε όλη τη χώρα αύριο Τετάρτη.

Μπροστά στις εντεινόμενες εργατικές κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει αναστολή της λειτουργίας των σχολείων σε προάστια του Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις.

Το Σουδανικό ΚΚ

Το Σουδανικό ΚΚ σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει «τις προσπάθειες του δικτατορικού καθεστώτος να επιβάλει (σ.σ. στα λαϊκά στρώματα) τις χρεοκοπημένες οικονομικές πολιτικές με βάση τις οδηγίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Τονίζει ότι ο σουδανικός λαός πήρε τους δρόμους και συμμετέχει σε ειρηνικές διαδηλώσεις απαιτώντας τερματισμό αυτών των πολιτικών και ανάκληση των πρόσφατων αντιλαϊκών μέτρων. Το ΠΓ του ΣΚΚ καλεί τον σουδανικό λαό να εντείνει τις διαδηλώσεις κατά των πολιτικών του καθεστώτος και καλεί «όλα τα αδελφικά κόμματα να εκφράσουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του λαού για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη».


ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΛΠΟΥ
Σχέδια για κοινή αγορά, τελωνειακή ένωση

Οι οξυμένοι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί στους κόλπους του «Συμβουλίου Συνεργασίας του (Περσικού) Κόλπου» (GCC) και οι κόντρες ανάμεσα σε μέλη που είναι παραγωγοί πετρελαίου (π.χ. Σαουδική Αραβία) και παραγωγοί φυσικού αερίου (Κατάρ) εμπόδισαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στις 9 Δεκέμβρη, στην ετήσια Σύνοδο του Οργανισμού στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, την προώθηση σχεδίων για τη δημιουργία του λεγόμενου «Αραβικού ΝΑΤΟ», που είναι επισήμως γνωστό ως σχέδιο για τη συγκρότηση «Συμμαχίας Ασφαλείας Μέσης Ανατολής» (MESA). Η επίσημη ανακοίνωση για το συγκεκριμένο σχέδιο, που προωθείται την τελευταία διετία κυρίως από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο κλιμάκωσης της πίεσης έναντι του Ιράν, ανέφερε λιτά πως το ζήτημα παραμένει «υπό συζήτηση». Ωστόσο, κατέστη σαφές πως χρειάζεται ακόμη αρκετός χρόνος για να λυθούν (εάν λυθούν...) οι διαφορές μεταξύ των άλλων πέντε χωρών (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάρ) με το Κατάρ, καθώς το τελευταίο, παρά το συνεχιζόμενο εναέριο, θαλάσσιο και χερσαίο εμπάργκο, δείχνει να προτιμά τις «χαλαρότερες» σχέσεις εντός GCC ώστε να προωθήσει τα δικά του ενεργειακά συμφέροντα, που στην παρούσα φάση δεν συμπίπτουν με εκείνα των άλλων χωρών - μελών.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως μερικές βδομάδες πριν από τη Σύνοδο του Συμβουλίου, το Κατάρ ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει τον ερχόμενο μήνα από τον οργανισμό πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ, επιλέγοντας να εστιάσει στην παραγωγή φυσικού αερίου, αξιοποιώντας την εκμετάλλευση του τεράστιου υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου «North Dome» που μαζί με το «South Pars» (που ανήκει στο Ιράν) αποτελούν το μεγαλύτερο κοίτασμα του είδους στον κόσμο, με 51 τρισ. κ.μ. φυσικού αερίου.

Στη Σύνοδο αποφασίστηκαν πάντως ο διορισμός του Σαουδάραβα στρατηγού Εϊντ Αουάντ Σουλάουι στη θέση του νέου διοικητή της «ενιαίας στρατιωτικής διοίκησης του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου» στην πόλη Κινγκ Χάλιντ στο Χάφαρ αλ Μπατάν της Βορειοανατολικής Σαουδικής Αραβίας, η δημιουργία της λεγόμενης «Δύναμης Ασπίδας Χερσονήσου» (Penisula Shield Force) για την ενοποίηση της διοίκησης και του στρατιωτικού κέντρου ελέγχου και η δημιουργία στρατιωτικής «Ακαδημίας Στρατηγικών Μελετών Κόλπου». Σε επίπεδο οικονομικής ολοκλήρωσης αποφασίστηκε η δημιουργία Κοινής Αγοράς και Τελωνειακής Ενωσης του GCC έως το 2025 και εκτιμήθηκε η πορεία του Οργανισμού Επενδύσεων Κόλπου και του Νομισματικού Συμβουλίου. Αποφασίστηκε η προώθηση των σχεδίων για τη δημιουργία μεγάλης σιδηροδρομικής γραμμής (γνωστή ως «GCC railway»), που θα ενώνει τις πρωτεύουσες των χωρών του GCC σε μία έκταση 2,177 χλμ. έως το 2021, με κόστος άνω των 250 δισ. δολαρίων και απώτερο στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας και του εμπορίου. Εκτιμήθηκαν οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των μελών και επισημάνθηκε η σημαντική ανάπτυξή τους την τελευταία 15ετία, καθώς οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους, από 6 δισ. δολάρια που ήταν το 2003, το 2017 ξεπέρασαν τα 133 δισ. δολάρια.

Σε πολιτικό επίπεδο, στην τελική διακήρυξη έγιναν αναφορές για τη συνέχιση στήριξης του αγώνα των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και δόθηκε υποκριτικά «στήριξη» στο λαό της Υεμένης, που υφίσταται εδώ και τρία χρόνια την ανηλεή ιμπεριαλιστική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της.

Με φόντο αυτές τις αποφάσεις και τη συνεχιζόμενη κρίση στις σχέσεις των άλλων πέντε χωρών με το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία επιχείρησε στα μέσα της βδομάδας να αυξήσει τον γεωπολιτικό της ρόλο και το γόητρο στην περιοχή πέρα από τα όρια του GCC. Ανακοίνωσε έτσι στις 12/12 τη δημιουργία «οντότητας» χωρών της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Αντεν μετά από συνάντηση Σαουδαράβων αξιωματούχων με ομολόγους τους από την Αίγυπτο, το Σουδάν, το Τζιμπουτί, την Υεμένη, τη Σομαλία, την Ιορδανία. Αισθητή ήταν η απουσία της Ερυθραίας (που έχει ακτογραμμή μήκους 2.200 μέτρων στην Ερυθρά Θάλασσα) και της Αιθιοπίας, η οποία μολονότι δεν έχει έξοδο προς τη θάλασσα, είναι η πολυπληθέστερη στον Κόλπο του Αντεν. Οι ρευστές σχέσεις σε παλιές συμμαχίες και οι κινήσεις για νέες αντανακλούν, μεταξύ άλλων, την κινητικότητα και τις προσπάθειες για «αλλαγές» στο συσχετισμό δυνάμεων, με φόντο μεγαλύτερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που θα επηρεάσουν αναπόφευκτα τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιφέρεια του Περσικού Κόλπου.


ΗΠΑ
Σχέδια στρατιωτικής «αναπροσαρμογής» και στο Αφγανιστάν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης Τραμπ για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, στο προσκήνιο έρχεται και η αναπροσαρμογή της αμερικανικής διείσδυσης στην κεντρική Ασία και ειδικότερα στο Αφγανιστάν.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης μιλούσαν από την Πέμπτη για απόφαση που «έχει ληφθεί» για απόσυρση «σημαντικού» αριθμού των στρατευμάτων που σήμερα δρουν στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της «ειρηνευτικής» επιχείρησης του ΝΑΤΟ. Αν και δεν πρόκειται για επίσημη ανακοίνωση, έρχεται να φωτίσει τη συνολικότερη «επικαιροποίηση» της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, υπό την επίδραση που ασκεί και η παρέμβαση αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως η Ρωσία, η Κίνα κ.ά.

Σήμερα στο Αφγανιστάν βρίσκονται περίπου 14.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εξετάζεται η αποχώρηση τουλάχιστον 7.000 απ' αυτούς.

Και ενώ κυκλοφορούν σενάρια περιορισμού της στρατιωτικής τους παρουσίας, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν το ρόλο τους στις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, όπως έδειξε και η συνάντηση που είχαν στις αρχές της περασμένης βδομάδας στο Αμπού Ντάμπι ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Τραμπ Ζαλμάι Χαλιλζάντ με αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν. Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι στη συνάντηση πήραν μέρος και αξιωματούχοι των κυβερνήσεων Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Σαουδικής Αραβίας. Ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στις ΗΠΑ Χάλιντ Μπιν Σαλμάν υποστήριξε ότι οι συνομιλίες ήταν παραγωγικές και θα έχουν «πολύ θετικά αποτελέσματα έως τις αρχές της επόμενης χρονιάς».

Θυμίζουμε ότι ειδικά την τελευταία διετία κι άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, αλλά και η Κίνα, διεκδικούν ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ αφγανικής κυβέρνησης και Ταλιμπάν. Μάλιστα, το ρωσικό ΥΠΕΞ οργάνωσε και συνάντηση στη Μόσχα, όπου μετά από πολύ καιρό εμφανίστηκαν και εκπρόσωποι των Ταλιμπάν.

Πάντως, τα φημολογούμενα σχέδια περιορισμού των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν προκαλούν ήδη προβληματισμό σε πολλούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου, δήλωσε ότι «η δέσμευσή μας είναι σημαντική προκειμένου να διασφαλίσουμε πως το Αφγανιστάν δεν θα γίνει ποτέ λιμάνι για τους διεθνείς τρομοκράτες που μας απειλούν στο σπίτι μας» και ότι η ΝΑΤΟική παρουσία θα συνεχιστεί, με στόχο να«διασφαλιστούν μακροπρόθεσμα η ασφάλεια και η σταθερότητα του Αφγανιστάν». Λίγο μετά την παραίτηση του Τζέιμς Μάτις από τη θέση του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, η Λουνγκέσκου έκρινε σκόπιμο να υπογραμμίσει πόσο συνεισέφερε ο πρώην υπουργός στο «να διατηρηθεί ένα ΝΑΤΟ ισχυρό και έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ασφάλειας» και τον χαρακτήρισε «αξιοσέβαστο, τόσο ως στρατιώτη όσο και ως διπλωμάτη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ