ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Μπαράζ καταστολής της λαϊκής οργής

Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και συλληφθέντες, ανάμεσά τους μέλη και στελέχη του Σουδανικού ΚΚ στις διαδηλώσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Από τη μεγάλη λαϊκή διαδήλωση ανήμερα των Χριστουγέννων στο Χαρτούμ
Από τη μεγάλη λαϊκή διαδήλωση ανήμερα των Χριστουγέννων στο Χαρτούμ
ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Διευρύνονται οι λαϊκές, εργατικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται, εδώ και μία βδομάδα, σε δεκάδες πόλεις του Σουδάν με αφορμή το τελευταίο κύμα ακρίβειας που επιβάλλει η κυβέρνηση του (επί περίπου 30 χρόνια) Προέδρου της χώρας, Ομάρ αλ Μπασίρ. Η βίαιη αντίδραση των σουδανικών αρχών και η προσπάθεια να σταματήσουν τη λαϊκή οργή για τη φτώχεια, τις αυξήσεις - φωτιά σε σειρά ειδών πρώτης ανάγκης, τον αυταρχισμό και την όξυνση των ταξικών ανισοτήτων, προκάλεσε το θάνατο δεκάδων διαδηλωτών (υπολογίζονται πάνω από 50), τον τραυματισμό και τις συλλήψεις πολλών εκατοντάδων, ανάμεσά τους στελέχη και μέλη του Σουδανικού ΚΚ, που πρωταγωνιστεί μαζί με άλλους φορείς της αντιπολίτευσης στις κινητοποιήσεις.

Στις καθημερινές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συμμετέχουν από τη Δευτέρα με επ' αόριστον γενική απεργία οι γιατροί. Σε γενική απεργία που κήρυξαν μεγάλα συνδικάτα και η νέα ένωση επαγγελματικών κλάδων «Ενωση Σουδανών Επαγγελματιών», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, συμμετείχαν πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Σε μεγάλη πορεία που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Χαρτούμ τη μέρα της γενικής απεργίας και κατέληξε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, οι αστυνομικοί δεν δίστασαν να κάνουν χρήση αληθινών πυρών προκαλώντας νέα αιματοχυσία. Το ίδιο συνέβη και σε αρκετές πόλεις της περιφέρειας.

Ο διοικητής των παραστρατιωτικών «Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης», Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκόλο (που είχε παίξει κεντρικό ρόλο στις σφαγές χιλιάδων αμάχων πριν από χρόνια στη δυτική πολιτεία Νταρφούρ), κάλεσε το στρατό «να δείξει αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις του σουδανικού λαού» επιρρίπτοντας ευθύνες για κακοδιαχείριση και φτώχεια στην κυβέρνηση Μπασίρ. Αλλοι ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις αρχές αποφεύγοντας να κατονομάσουν τον Πρόεδρο Μπασίρ.

Οι αντιδράσεις εκτός Σουδάν...

Ενδιαφέρον είχαν και οι ξένες αντιδράσεις. Τη Δευτέρα, ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Νορβηγία σε κοινή τους ανακοίνωση εξέφρασαν «ανησυχία» για τη χρήση «αληθινών πυρών» σε διαδηλωτές. Σιγήν ιχθύος τήρησαν στενοί υποστηρικτές του Σουδανού Προέδρου, όπως οι μοναρχίες σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία και το Ιράν. Μόνο το Μπαχρέιν και το Κατάρ έσπευσαν να εκφράσουν ανοιχτά αλληλεγγύη στη σουδανική κυβέρνηση, με το δεύτερο να προσφέρει και «σημαντική οικονομική βοήθεια», ενώ το γειτονικό Νότιο Σουδάν παρατήρησε ότι η σταθερότητα στο Σουδάν είναι σημαντική και για την έκβαση της εύθραυστης νέας «εκεχειρίας» και διαδικασίας τερματισμού του πολυετούς εμφύλιου πολέμου (που πυροδοτήθηκε με φόντο τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό Δύσης - Κίνας και ξένων μονοπωλίων Ενέργειας).

Το ίδιο διάστημα, ο Σουδανός Πρόεδρος, Ομάρ Αλ Μπασίρ, εμφανίστηκε σε κωμόπολη της πολιτείας Γκεζίρα (νοτίως του Χαρτούμ) καταγγέλλοντας τους διαδηλωτές και τα στελέχη της αντιπολίτευσης για «προδοσία». Τους αποκάλεσε «πράκτορες που υποκινούνται από ξένες δυνάμεις» και όταν πλήθος διαδηλωτών άρχισε να τον αποδοκιμάζει έντονα, ο Μπασίρ κατέφυγε μάταια στην επίκληση προσευχών από το κοράνι. Στο πλευρό του Μπασίρ είναι ο Φατίχ Αργουα, διευθύνων σύμβουλος του σουδανικού τηλεπικοινωνιακού μονοπωλίου «Zain Sudan», που έχει επωφεληθεί σημαντικά από το καθεστώς.

Τις κατηγορίες περί πρακτόρων επανέφερε και ο επικεφαλής των σουδανικών μυστικών υπηρεσιών (NISS), Σάλαχ Γκος, που κατήγγειλε τη στρατολόγηση 280 ατόμων από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες «Μοσάντ» και στελέχη του αντιπολιτευόμενου «Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού Σουδάν» θεωρώντας τους υπεύθυνους και για τον εμπρησμό δεκάδων γραφείων του κυβερνώντος «Εθνικού Κόμματος Κογκρέσου» (NCP) του Προέδρου Μπασίρ.

ΤΥΝΗΣΙΑ
«Φωτιά» διαδηλώσεων από τη συνεχιζόμενη φτώχεια

Μετά τον αυτοπυρπολισμό 32χρονου φωτορεπόρτερ που διαμαρτυρήθηκε για την πολυετή ανεργία

ΤΥΝΙΔΑ.--

Διαδηλώσεις και σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών γίνονται τις τελευταίες τρεις μέρες στην Τυνησία μετά τον αυτοπυρπολισμό το βράδυ της Δευτέρας του 32χρονου φωτορεπόρτερ Αμπντεραζάκ Ζεργκί στην πόλη Κασερίν, στα κεντροδυτικά της χώρας.

«Για τους γιους της Κασερίν που δεν έχουν μέσα διαβίωσης, σήμερα θα αρχίσω μια επανάσταση, θα αυτοπυρποληθώ», δήλωσε ο αυτόχειρας δημοσιογράφος σε βίντεο που ανήρτησε σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης λίγο πριν παραδοθεί στις φλόγες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολυετή ανεργία και την καταδίκη του ίδιου και πολλών άλλων νέων στην ανέχεια. Η πράξη του φωτορεπόρτερ, που ξεψύχησε λίγο μετά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο της περιοχής, πυροδότησε νέες διαδηλώσεις και συγκρούσεις νεαρών με αστυνομικούς όχι μόνο στην Κασερίν αλλά και σε άλλες πόλεις της Τυνησίας, όπως στην κωμόπολη Τζιβνιάνα (βόρεια της πόλης Σφαξ), στη βόρεια πόλη Τεμπούρμπα κ.α. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις με τη χρήση δακρυγόνων και γκλομπς χωρίς άμεσο αποτέλεσμα. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε πως στη διάρκεια συγκρούσεων τραυματίστηκαν ελαφρά τουλάχιστον 6 αστυνομικοί και συνελήφθησαν τουλάχιστον 18 άτομα.

Το εθνικό Συνδικάτο Τυνήσιων Δημοσιογράφων (SNJT) αναφερόμενο στον αυτοπυρπολισμό του φωτορεπόρτερ τόνισε πως με την πράξη του προσπάθησε να διαμαρτυρηθεί «για τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες, έναν κλειστό ορίζοντα και την έλλειψη ελπίδας», ενώ κήρυξε γενική απεργία «αξιοπρέπειας» στις 14 Γενάρη, επέτειο της εξέγερσης του 2011.

Η Κασερίν είναι μία από τις πρώτες πόλεις στις οποίες ξέσπασαν τον Δεκέμβρη του 2010 διαδηλώσεις κατά της φτώχειας και της περιθωριοποίησης, κατά της τότε κυβέρνησης του Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, οι οποίες στη συνέχεια αξιοποιήθηκαν στο πλαίσιο ευρύτερων ενδοαστικών αντιπαραθέσεων εντός και εκτός Τυνησίας - προκαλώντας ανάλογες κινητοποιήσεις και σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής - τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη», που ήταν το πρόσχημα για μια σειρά ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων για τοποθέτηση νέων αστικών κυβερνήσεων, πιο βολικών στους ευρύτερους σχεδιασμούς, που αφορούσαν σε μοίρασμα αγορών, έλεγχο ενεργειακών πηγών, ενεργειακών αγωγών και γεωστρατηγικών σφαιρών επιρροής. Μια σχεδόν 10ετία μετά ο λαός και της Τυνησίας παραμένει εγκλωβισμένος στη μέγγενη της φτώχειας και κατά καιρούς γίνονται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, ωστόσο είναι εμφανής η έλλειψη επαναστατικής δύναμης, Κομμουνιστικού Κόμματος, που θα μπορούσε να οδηγήσει τη λαϊκή αγανάκτηση κατά της πραγματικής αιτίας, της καπιταλιστικής εξουσίας και βαρβαρότητας.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Εξετάζεται η στρατολόγηση αλλοδαπών από χώρες της ΕΕ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ενδεχόμενη στρατολόγηση υπηκόων από άλλα κράτη της ΕΕ στις γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις εξετάζει το υπουργείο Αμυνας, καθώς υπάρχει έλλειψη υποψηφίων διαφόρων ειδικοτήτων.

«Οφείλουμε να κοιτάξουμε προς όλες τις κατευθύνσεις σε μια περίοδο έλλειψης εξειδικευμένων», δήλωσε ο γενικός επιθεωρητής των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Εμπερχαρντ Τσορν, στον όμιλο μέσων ενημέρωσης «Funke Mediengruppe», προσθέτοντας ότι εξετάζεται η επιλογή στρατολόγησης ξένων Ευρωπαίων, ιδιαίτερα στρατιωτικών γιατρών ή ειδικών σε τομείς της πληροφορικής. Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που επικαλείται το «Spiegel», η υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, τάσσεται υπέρ της στρατολόγησης κυρίως Πολωνών, Ιταλών και Ρουμάνων, αναφέροντας ότι στους νέους που κατάγονται από αυτές τις χώρες υπάρχει «μια ποσοτική δυναμική».

Αυτό θα συνεπαγόταν τροποποίηση της γερμανικής νομοθεσίας, η οποία προβλέπει πως ένας στρατιώτης που επιχειρεί για την Μπούτνεσβερ οφείλει να έχει τη γερμανική υπηκοότητα. Τα σχέδια του γερμανικού στρατού αφορούν κατά προτεραιότητα τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν ήδη στη Γερμανία, ενώ οι υποψήφιοι θα πρέπει να μιλάνε Γερμανικά, να παράσχουν πιστοποιητικό καλής διαγωγής από την αστυνομία και να δηλώσουν την αφοσίωσή τους στο γερμανικό κράτος.

Σε Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Δανία και Λουξεμβούργο επιτρέπεται ήδη η στρατολόγηση αλλοδαπών της ΕΕ στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Πάντως, αντιδράσεις εξέφρασαν το ΥΠΕΞ της Πολωνίας, σημειώνοντας ότι η στρατιωτική θητεία είναι στενά συνδεδεμένη με την εθνικότητα.

«Θα πρέπει να φροντίσουμε να μη βρεθούμε σε ανταγωνισμό με τους Ευρωπαίους ομολόγους μας», είπε ο Τσορν. Επίσης και άλλες χώρες έχουν εκφράσει αμφιβολίες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στις μαζικές εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις στο Σουδάν

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Αλληλεγγύη στις μαζικές εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις στο Σουδάν.

Τις τελευταίες μέρες είναι σε εξέλιξη στο Σουδάν μαζικές εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις που το αντιλαϊκό καθεστώς της χώρας αντιμετωπίζει με σκληρή καταστολή χρησιμοποιώντας ακόμα και πραγματικά πυρά κατά των διαδηλωτών.

Το ΚΚΕ καταδικάζει την αιματηρή καταστολή του αντιλαϊκού καθεστώτος του Σουδάν, η οποία έχει προκαλέσει δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στο Σουδανικό ΚΚ και τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, που αναπτύσσονται για οικονομικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Απαιτεί να σταματήσει η καταστολή και να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ