Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Εξετάζεται η στρατολόγηση αλλοδαπών από χώρες της ΕΕ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ενδεχόμενη στρατολόγηση υπηκόων από άλλα κράτη της ΕΕ στις γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις εξετάζει το υπουργείο Αμυνας, καθώς υπάρχει έλλειψη υποψηφίων διαφόρων ειδικοτήτων.

«Οφείλουμε να κοιτάξουμε προς όλες τις κατευθύνσεις σε μια περίοδο έλλειψης εξειδικευμένων», δήλωσε ο γενικός επιθεωρητής των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Εμπερχαρντ Τσορν, στον όμιλο μέσων ενημέρωσης «Funke Mediengruppe», προσθέτοντας ότι εξετάζεται η επιλογή στρατολόγησης ξένων Ευρωπαίων, ιδιαίτερα στρατιωτικών γιατρών ή ειδικών σε τομείς της πληροφορικής. Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που επικαλείται το «Spiegel», η υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, τάσσεται υπέρ της στρατολόγησης κυρίως Πολωνών, Ιταλών και Ρουμάνων, αναφέροντας ότι στους νέους που κατάγονται από αυτές τις χώρες υπάρχει «μια ποσοτική δυναμική».

Αυτό θα συνεπαγόταν τροποποίηση της γερμανικής νομοθεσίας, η οποία προβλέπει πως ένας στρατιώτης που επιχειρεί για την Μπούτνεσβερ οφείλει να έχει τη γερμανική υπηκοότητα. Τα σχέδια του γερμανικού στρατού αφορούν κατά προτεραιότητα τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν ήδη στη Γερμανία, ενώ οι υποψήφιοι θα πρέπει να μιλάνε Γερμανικά, να παράσχουν πιστοποιητικό καλής διαγωγής από την αστυνομία και να δηλώσουν την αφοσίωσή τους στο γερμανικό κράτος.

Σε Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Δανία και Λουξεμβούργο επιτρέπεται ήδη η στρατολόγηση αλλοδαπών της ΕΕ στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Πάντως, αντιδράσεις εξέφρασαν το ΥΠΕΞ της Πολωνίας, σημειώνοντας ότι η στρατιωτική θητεία είναι στενά συνδεδεμένη με την εθνικότητα.

«Θα πρέπει να φροντίσουμε να μη βρεθούμε σε ανταγωνισμό με τους Ευρωπαίους ομολόγους μας», είπε ο Τσορν. Επίσης και άλλες χώρες έχουν εκφράσει αμφιβολίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ