Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Στρατιωτικές και διπλωματικές «αναδιατάξεις» με φόντο την «επόμενη μέρα»

Ισραηλινή επιδρομή κοντά στη Δαμασκό και προώθηση των σχεδίων της Τουρκίας

Ο Τραμπ με στρατιωτικό τζάκετ, μετά της συζύγου, από το Ιράκ, επιβεβαίωσε ότι η «αποχώρηση» από τη Συρία είναι στην ουσία αναδιάταξη δυνάμεων στην περιοχή

Copyright 2018 The Associated

Ο Τραμπ με στρατιωτικό τζάκετ, μετά της συζύγου, από το Ιράκ, επιβεβαίωσε ότι η «αποχώρηση» από τη Συρία είναι στην ουσία αναδιάταξη δυνάμεων στην περιοχή
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την αναδιάταξη αμερικανικών δυνάμεων και την αναπροσαρμογή τακτικής στο πλαίσιο συνέχισης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Συρία, στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή, με στόχο τη μεγαλύτερη προώθηση των αμερικανικών γεωπολιτικών συμφερόντων, επιβεβαίωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποιώντας την Τετάρτη αιφνιδιαστική επίσκεψη, μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια, στην αμερικανική αεροπορική βάση Ασαντ στο δυτικό Ιράκ. «Αν δούμε το "Ισλαμικό Κράτος" να κάνει κάτι που δεν μας αρέσει, θα μπορούσαμε να τους πλήξουμε τόσο γρήγορα και τόσο δυνατά που δεν θα καταλάβαιναν τι τους συνέβη», είπε ο Τραμπ, ντυμένος με χακί στρατιωτικό μπουφάν, χωρίς να αποκλείσει «να επιστρέψουμε για να βοηθήσουμε» τη Συρία «σε δεδομένη στιγμή», αν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Ο Τραμπ, κατά την επιστροφή του από το Ιράκ, την Πέμπτη το πρωί, έκανε στάση στην αεροπορική βάση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας.

Η «αναδιάταξη» των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή διαδραματίζεται σε μία ρευστή περίοδο αναπροσαρμογής συμμαχιών και σχεδίων διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Αναγγέλθηκε αρχικά ως «αποχώρηση» των άνω των 2.000 Αμερικανών στρατιωτικών από το συριακό έδαφος. Ωστόσο, αυτό το «σχέδιο» δείχνει να συνοδεύεται από συνδυασμό σημαντικών γεγονότων, από τα οποία μεταξύ άλλων ξεχωρίζει η προσπάθεια του Ισραήλ να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να προωθήσει τα στρατηγικά της συμφέροντα στη Συρία. Σε αυτό το πλαίσιο, έξι ισραηλινά μαχητικά «F-16» εξαπέλυσαν το βράδυ των Χριστουγέννων ακόμη μία επίθεση σε αποθήκες του συριακού στρατού, στα περίχωρα της Δαμασκού, για να εμποδίσουν τάχα τον ανεφοδιασμό με ιρανικά όπλα ενόπλων της λιβανέζικης οργάνωσης «Χεζμπολάχ». Το Ισραήλ επέλεξε και πάλι (όπως είχε κάνει πριν από μερικούς μήνες με αποτέλεσμα την πολύνεκρη συντριβή ρωσικού αναγνωριστικού αεροσκάφους κοντά στη Λαττάκεια) να επιτεθεί θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια δύο πολιτικών αεροπλάνων που πετούσαν στο λιβανέζικο εναέριο χώρο λίγο πριν από την προσγείωσή τους στα αεροδρόμια της Βηρυτού και της Δαμασκού. Η επίθεση των Ισραηλινών προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας μίλησε για «προβοκατόρικη επίθεση» που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια δύο πολιτικών αεροσκαφών και προκάλεσε τον τραυματισμό τριών Σύρων στρατιωτών. Λιβανέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν την παραβίαση του εναέριου χώρου του Λιβάνου από το Ισραήλ στον ΟΗΕ.

Η Τουρκία ετοιμάζει επίθεση στις κουρδικές περιοχές

Αξιοποιώντας τις εξελίξεις η Τουρκία επιχειρεί να προωθήσει και εκείνη τα σχέδια κλιμάκωσης της χερσαίας στρατιωτικής επίθεσης στη βόρεια Συρία στον κουρδικό θύλακα Μανμπίτζ. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, ανήγγειλε ότι θα μεταβούν στη Μόσχα στις 29 Δεκέμβρη οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών και ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, για σημαντικές διαβουλεύσεις με Ρώσους ομολόγους τους σε σχέση με όσα διαδραματίζονται στη Συρία. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, είχε επαναλάβει πως η χώρα του είναι «αποφασισμένη να ξεκινήσει επιχειρήσεις στην ανατολική όχθη του Ευφράτη στη βόρεια Συρία το συντομότερο δυνατόν»...

Επίσης, ο Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «καθένας χρειάζεται να εξετάσει τη συνεργασία με τον Ασαντ αν μελλοντικά κερδίσει σε εκλογές που θα έχουν διεξαχθεί με δημοκρατικό και αξιόπιστο τρόπο». Δεν είναι η πρώτη φορά που την τελευταία διετία η Αγκυρα αφήνει ανοιχτό ένα «παράθυρο» συντονισμού με την κυβέρνηση Ασαντ (που άλλωστε μαζί με τους συμμάχους της Ρώσους στο πεδίο των μαχών έχει κυριαρχήσει έναντι και του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων αντικαθεστωτικών οργανώσεων). Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο και μονοσήμαντο, αντίθετα το σύνθετο παζάρι και η ρευστότητα κυριαρχούν παντού.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν προσκάλεσε επίσημα τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, να επισκεφθεί την Τουρκία εντός του 2019 και ήδη η Ουάσιγκτον εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πάντως, ο Τσαβούσογλου, αναφερόμενος ξανά στο «ακανθώδες» για τις ΗΠΑ θέμα της αγοράς ρωσικών πυραύλων «S-400» είπε ότι αυτό «έχει κλειδώσει και δεν υπάρχει θέμα οπισθοχώρησης». Επιπλέον, σε συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρέσβη στην Αγκυρα, Αλεξέι Γερκόφ, ο Τσαβούσογλου τον διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να μελετήσουν την τεχνολογία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος «S-400».

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του «Εθνικιστικού Κινήματος», Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε πως διαφωνεί με την «έναρξη διαλόγου με το καθεστώς Ασαντ» λέγοντας ότι θα αποτελούσε «ντροπή και ήττα για την Τουρκία» και πρόσθεσε με νόημα πως «η Δημοκρατία της Τουρκίας, που διαμόρφωνε την εξωτερική της πολιτική με βάση τις συμβουλές της Δύσης στο παρελθόν, τώρα αναπτύσσει μια διπλωματία που διαμορφώνει την Ανατολή και τη Δύση. Αυτό είναι θετικό και πρέπει να συνεχιστεί...».

Λειτουργεί ξανά η πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Μια επίσης ενδιαφέρουσα εξέλιξη σημειώθηκε χτες. Μετά από επτά χρόνια επαναλειτούργησε η πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ, χώρα που είχε πρωτοστατήσει στον εξοπλισμό και υποστήριξη ένοπλων οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης κατά του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ) στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αυτής επισήμανε χαρακτηριστικά πως «είναι απαραίτητος ο αραβικός ρόλος για να αντιμετωπιστούν οι επεμβάσεις της Τουρκίας και του Ιράν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ