Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμακώνεται η ένταση σε Ανατολική Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα

Νέες παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν τις «ουδέτερες ζώνες» στο Ντονέτσκ

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Κλιμακώνεται καθημερινά η σύγκρουση - έκφραση του ευρύτερου ανταγωνισμού ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και Ρωσίας - στην Ανατολική Ουκρανία και στη Μαύρη Θάλασσα, με τις ουκρανικές δυνάμεις να δηλώνουν ότι έχουν πάρει στον έλεγχό τους τα 2/3 της λεγόμενης «γκρίζας ζώνης ασφαλείας» ή «ουδέτερης ζώνης» στην περιοχή του Ντονμπάς, ανάμεσα στις περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση του Κιέβου και τους θύλακες που ελέγχουν πολιτοφυλακές των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (αστικών καθεστώτων που προσβλέπουν σε στενότερη σύνδεση με τη Ρωσία).

Την κατάληψη των εδαφών αυτών ανακοίνωσε την Τετάρτη σε τηλεοπτική εκπομή ο Γιούρι Μπιριούκοφ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου και βοηθός του υπουργού Αμυνας. Η κίνηση αυτή αποτελεί άλλη μια παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ, του Φλεβάρη του 2015, που επί της ουσίας έχει μείνει στα χαρτιά με αλληλοκατηγορίες για παραβίασή της. Η ουκρανική πλευρά κατήγγειλε ότι η κατάπαυση πυρός «παραβιάστηκε 20 φορές και σε μία από αυτές χρησιμοποίησαν όπλα απαγορευμένα από τις συμφωνίες του Μινσκ», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Ουκρανοί στρατιώτες, ενώ οι πολιτοφυλακές του Ντονέτσκ ανέφεραν 17 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από ουκρανικά στρατεύματα. Την ίδια ώρα, από τη λεγόμενη Ομάδα Επαφής, όπου συμμετέχει και εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ανακοινώθηκε ότι υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών για κατάπαυση πυρός για τις γιορτές, που θα ξεκινήσει στις 29 Δεκέμβρη.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των πολιτοφυλακών του Ντονέτσκ, Ντανίλ Μπεσόνοφ, χωρίς να επιβεβαιώσει τα περί κατάληψης των 2/3 της «ουδέτερης ζώνης», έκανε λόγο για κίνηση από την ουκρανική πλευρά με στόχο να υπάρξει νέα αφορμή για την παράταση του στρατιωτικού νόμου που είχε επιβληθεί μετά το περιστατικό στις 25 Νοέμβρη στο Κερτς, με τη σύλληψη των ουκρανικών πλοίων, και ο οποίος έληξε στις 26 Δεκέμβρη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας (NSDC) συζήτησε την Τετάρτη την επιβολή κυρώσεων σε άτομα που εμπλέκονται στις «παράνομες εκλογές στις κατεχόμενες περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ» τον περασμένο Νοέμβρη, αλλά και σε όσους συμμετείχαν στην «επιθετικότητα της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, στα στενά του Κερτς». Ο Πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, υπογράμμισε ότι η Ουκρανία δεν θα σταματήσει ποτέ να χρησιμοποιεί τα λιμάνια της στην Αζοφική Θάλασσα, τόσο για εμπορικά όσο και για πολεμικά πλοία, προσθέτοντας ότι «πίσω από την Ουκρανία βρίσκονται το διεθνές δίκαιο και η υποστήριξη του πολιτισμένου κόσμου». Παρότι ανακοίνωσε τη λήξη της ισχύος του στρατιωτικού νόμου, ξεκαθάρισε ότι «η ρωσική απειλή δεν έχει εκλείψει».

Χτες έγινε γνωστή και η ανάπτυξη «αμυντικής μονάδας του ουκρανικού στρατού» στις ακτές της Αζοφικής, με στόχο «την πρόληψη μιας εχθρικής επίθεσης» από εκεί και την «αύξηση ετοιμότητας των στρατευμάτων» που σταθμεύουν στην περιοχή, η οποία περιλαμβάνει και το στρατηγικό λιμάνι της Μαριούπολης.

  • Την επιτυχή δοκιμή του υπερηχητικού πυραύλου «Avangard», που μπορεί να μεταφέρει συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι πυραυλικά συστήματα εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας, τα οποία δεν είναι δυνατόν να αναχαιτιστούν από τα υπάρχοντα αντιπυραυλικά συστήματα. Προγράμματα για την ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων έχουν ακόμη οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ