Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Μπαράζ καταστολής της λαϊκής οργής

Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και συλληφθέντες, ανάμεσά τους μέλη και στελέχη του Σουδανικού ΚΚ στις διαδηλώσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Από τη μεγάλη λαϊκή διαδήλωση ανήμερα των Χριστουγέννων στο Χαρτούμ
Από τη μεγάλη λαϊκή διαδήλωση ανήμερα των Χριστουγέννων στο Χαρτούμ
ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Διευρύνονται οι λαϊκές, εργατικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται, εδώ και μία βδομάδα, σε δεκάδες πόλεις του Σουδάν με αφορμή το τελευταίο κύμα ακρίβειας που επιβάλλει η κυβέρνηση του (επί περίπου 30 χρόνια) Προέδρου της χώρας, Ομάρ αλ Μπασίρ. Η βίαιη αντίδραση των σουδανικών αρχών και η προσπάθεια να σταματήσουν τη λαϊκή οργή για τη φτώχεια, τις αυξήσεις - φωτιά σε σειρά ειδών πρώτης ανάγκης, τον αυταρχισμό και την όξυνση των ταξικών ανισοτήτων, προκάλεσε το θάνατο δεκάδων διαδηλωτών (υπολογίζονται πάνω από 50), τον τραυματισμό και τις συλλήψεις πολλών εκατοντάδων, ανάμεσά τους στελέχη και μέλη του Σουδανικού ΚΚ, που πρωταγωνιστεί μαζί με άλλους φορείς της αντιπολίτευσης στις κινητοποιήσεις.

Στις καθημερινές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συμμετέχουν από τη Δευτέρα με επ' αόριστον γενική απεργία οι γιατροί. Σε γενική απεργία που κήρυξαν μεγάλα συνδικάτα και η νέα ένωση επαγγελματικών κλάδων «Ενωση Σουδανών Επαγγελματιών», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, συμμετείχαν πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Σε μεγάλη πορεία που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Χαρτούμ τη μέρα της γενικής απεργίας και κατέληξε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, οι αστυνομικοί δεν δίστασαν να κάνουν χρήση αληθινών πυρών προκαλώντας νέα αιματοχυσία. Το ίδιο συνέβη και σε αρκετές πόλεις της περιφέρειας.

Ο διοικητής των παραστρατιωτικών «Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης», Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκόλο (που είχε παίξει κεντρικό ρόλο στις σφαγές χιλιάδων αμάχων πριν από χρόνια στη δυτική πολιτεία Νταρφούρ), κάλεσε το στρατό «να δείξει αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις του σουδανικού λαού» επιρρίπτοντας ευθύνες για κακοδιαχείριση και φτώχεια στην κυβέρνηση Μπασίρ. Αλλοι ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις αρχές αποφεύγοντας να κατονομάσουν τον Πρόεδρο Μπασίρ.

Οι αντιδράσεις εκτός Σουδάν...

Ενδιαφέρον είχαν και οι ξένες αντιδράσεις. Τη Δευτέρα, ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Νορβηγία σε κοινή τους ανακοίνωση εξέφρασαν «ανησυχία» για τη χρήση «αληθινών πυρών» σε διαδηλωτές. Σιγήν ιχθύος τήρησαν στενοί υποστηρικτές του Σουδανού Προέδρου, όπως οι μοναρχίες σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία και το Ιράν. Μόνο το Μπαχρέιν και το Κατάρ έσπευσαν να εκφράσουν ανοιχτά αλληλεγγύη στη σουδανική κυβέρνηση, με το δεύτερο να προσφέρει και «σημαντική οικονομική βοήθεια», ενώ το γειτονικό Νότιο Σουδάν παρατήρησε ότι η σταθερότητα στο Σουδάν είναι σημαντική και για την έκβαση της εύθραυστης νέας «εκεχειρίας» και διαδικασίας τερματισμού του πολυετούς εμφύλιου πολέμου (που πυροδοτήθηκε με φόντο τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό Δύσης - Κίνας και ξένων μονοπωλίων Ενέργειας).

Το ίδιο διάστημα, ο Σουδανός Πρόεδρος, Ομάρ Αλ Μπασίρ, εμφανίστηκε σε κωμόπολη της πολιτείας Γκεζίρα (νοτίως του Χαρτούμ) καταγγέλλοντας τους διαδηλωτές και τα στελέχη της αντιπολίτευσης για «προδοσία». Τους αποκάλεσε «πράκτορες που υποκινούνται από ξένες δυνάμεις» και όταν πλήθος διαδηλωτών άρχισε να τον αποδοκιμάζει έντονα, ο Μπασίρ κατέφυγε μάταια στην επίκληση προσευχών από το κοράνι. Στο πλευρό του Μπασίρ είναι ο Φατίχ Αργουα, διευθύνων σύμβουλος του σουδανικού τηλεπικοινωνιακού μονοπωλίου «Zain Sudan», που έχει επωφεληθεί σημαντικά από το καθεστώς.

Τις κατηγορίες περί πρακτόρων επανέφερε και ο επικεφαλής των σουδανικών μυστικών υπηρεσιών (NISS), Σάλαχ Γκος, που κατήγγειλε τη στρατολόγηση 280 ατόμων από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες «Μοσάντ» και στελέχη του αντιπολιτευόμενου «Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού Σουδάν» θεωρώντας τους υπεύθυνους και για τον εμπρησμό δεκάδων γραφείων του κυβερνώντος «Εθνικού Κόμματος Κογκρέσου» (NCP) του Προέδρου Μπασίρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο μακελειό διαδηλωτών από τη χούντα (2019-06-04 00:00:00.0)
Εντείνονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατά της χούντας (2019-04-18 00:00:00.0)
Φουντώνουν οι διαδηλώσεις παρά τους δεκάδες νεκρούς (2019-01-01 00:00:00.0)
Το Κομμουνιστικό Κόμμα καταγγέλλει τη δολοφονική βία του καθεστώτος Μπασίρ (2012-08-02 00:00:00.0)
Κατηγορείται ο Πρόεδρος του Σουδάν (2008-07-15 00:00:00.0)
Απόρριψη πρότασης Ανάν (2006-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ