ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολα έτοιμα για την Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης

Η εκκίνηση γίνεται την ερχόμενη Κυριακή, στις 4.30 το απόγευμα, από την Κερασίτσα

Την Κυριακή 6 του Μάη θα πραγματοποιηθεί η 18η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης από την Κερασίτσα στην Τρίπολη, μια πορεία αφιερωμένη, στον αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Με κεντρικό σύνθημα «διαδηλώνουμε και φέτος στη γενέτειρα του μαχητή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη», τα μέλη των Παραρτημάτων της ΕΕΔΥΕ Πελοποννήσου, θα ξεκινήσουν στις 4.30 μ.μ. από την Κερασίτσα, με προορισμό την Τρίπολη.

Σε ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου της ΕΕΔΥΕ και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη Πελοποννήσου καλούν όλο το λαό και τη νεολαία της περιοχής να συμμετάσχουν στην 18η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης και σημειώνουν πως «αυτή η κινητοποίηση γίνεται σε μια περίοδο σημαντικών εξελίξεων στη χώρα μας, στα Βαλκάνια, σε ολόκληρο τον κόσμο».

  • Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την πορεία από Κερασίτσα σε Τρίπολη την Κυριακή 6-5-01, που θα ξεκινούν από την πλατεία Κάνιγγος στις 8 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ: 8234.296, 8831.368, 3844.853.
  • Να σημειώσουμε ότι την ημέρα της πορείας θα υπάρχουν δρομολόγια λεωφορείων από τη 1 μ.μ. και μετά από το ΚΤΕΛ της Τρίπολης προς την Κερασίτσα.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ευρύτερη κινητοποίηση και παρέμβαση των λαών για το Κυπριακό

Από τη χτεσινή συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα με τον Κύπριο Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη
Από τη χτεσινή συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα με τον Κύπριο Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη είχε χτες το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο Ορέστης Κολοζώφ μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου:

«Κατά τη δική μας γνώμη, ενώ φαινομενικά το Κυπριακό βρίσκεται σε στασιμότητα, στην πραγματικότητα υπάρχει μια επικίνδυνη, ενδεχομένως, κινητικότητα. Από τη μια πλευρά υπάρχουν οι ΗΠΑ, που η θέση τους είναι σαφής: Είτε εμφανίζουν αδιαφορία για το δίκιο του κυπριακού αγώνα είτε εμφανίζουν προτίμηση προς τα συμφέροντα της Τουρκίας, ανάλογα, φυσικά, με το τι εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά θεωρούμε ότι η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση - η οποία θεωρείται ως μια πορεία που θα βοηθήσει την επίλυση του Κυπριακού - δε μας δίνει καμία τέτοια εγγύηση. Αντίθετα φοβόμαστε ότι η ενταξιακή αυτή διαδικασία μπορεί να αποδειχθεί, εξ αντικειμένου, μια διαδικασία όπου θα απεικονιστεί πιο επίσημα και πιο διακριτά είτε η διχοτόμηση της Κύπρου είτε η πορεία προς μια Συνομοσπονδία, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά διχοτόμηση με μια άλλη μορφή.

Παραμένουμε στις θέσεις για το πώς πρέπει να λυθεί το Κυπριακό με βάση τις γνωστές αποφάσεις του ΟΗΕ, που αποδείχτηκε όμως ότι αυτές, από μόνες τους, δεν επαρκούν. Κατά τη γνώμη μας και για το θέμα του Κυπριακού πρέπει να υπάρχει ευρύτερη κινητοποίηση και παρέμβαση των λαών, γιατί η Κύπρος, πέρα από όλα τα άλλα που μας ενδιαφέρουν, βρίσκεται σε μια περιοχή που είναι συνδεδεμένη και με το Παλαιστινιακό και τα δύο αυτά μεγάλα προβλήματα, άλυτα για πολλά χρόνια, έχουν και μια αλληλεπίδραση μεταξύ τους».


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Από λόγια...

Τα ίδια μεγάλα λόγια ακούστηκαν για μια ακόμη φορά στις επαφές του Προέδρου της Κύπρου με την ελληνική κυβέρνηση

Τις πάγιες θέσεις της ελληνικής διπλωματίας για το Κυπριακό υποχρεώθηκε να επαναλάβει ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, καθώς χτες υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο της Κύπρου, Γλ. Κληρίδη.

Οπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, οι δημόσιες δηλώσεις ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα και την αναθεωρημένη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη στο Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.

Στο επίπεδο των δηλώσεων, πάντως, ο πρωθυπουργός επανέλαβε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γλ. Κληρίδη, ότι «το Κυπριακό παραμένει το πιο σημαντικό πρόβλημα της Ελλάδας, η εθνική μας προτεραιότητα, και η επίλυσή του αποτελεί στόχο τον οποίο θα προωθήσουμε με κάθε τρόπο».

Ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο των δηλώσεών του κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου και να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη - όπως τη χαρακτήρισε - στάση της, η οποία έχει οδηγήσει τη διαδικασία διαλόγου σε αδιέξοδο.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Κ. Σημίτης τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται καλά και θα εξελιχθούν με γοργό ρυθμό προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να μπει στην ΕΕ στο πρώτο κύμα της διεύρυνσης. «Η ένταξη μάς δίνει τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για την πολιτική επίλυση του Κυπριακού», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Σημίτης.

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στις απειλές που εκτόξευσε πριν από δύο βδομάδες, από τα Κατεχόμενα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, ότι «σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η αντίδραση της Αγκυρας δε θα έχει όριο». «Θα ήταν λάθος για την Ελλάδα να διογκώσει το πρόβλημα εξ αφορμής κάποιων παλικαρισμών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, και προειδοποίησε την Τουρκία ότι είναι άσκοπο να προβάλλει εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

«Δεν πρέπει να υπερτονίζουμε ότι ανησυχούμε για τις τουρκικές απειλές - σημείωσε και ο Γλαύκος Κληρίδης. Αυτό δε σημαίνει ότι ως συνετοί άνθρωποι δε λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να είμαστε πανέτοιμοι σε περίπτωση διόγκωσης των τουρκικών απειλών».

Ο Κ. Σημίτης υπεραμύνθηκε της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση με στόχο την ελληνοτουρκική προσέγγιση, λέγοντας ότι «με τη στρατηγική που ακολουθεί η χώρα μας η Τουρκία πιέζεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η πιο αποτελεσματική πίεση δημιουργείται από τις χειρονομίες καλής θέλησης», υποστήριξε, και πρόσθεσε ότι «αν ακολουθούσαμε πολιτική εχθροπραξιών ή εντάσεων θα προκαλούσαμε την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, γεγονός που θα έδινε υπεροχή στην τουρκική πλευρά». Ωστόσο, ο Κ. Σημίτης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τη βραδεία πορεία βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.


«ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ»
Επεκτείνεται το φακέλωμα προσωπικών δεδομένων

Διατάξεις που θίγουν ατομικά δικαιώματα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, αλλά και ρυθμίσεις, με τις οποίες η απονομή της δικαιοσύνης γίνεται ακριβότερη, περιέχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση της τακτικής διαδικασίας ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων, που συζητήθηκε χθες και προχθές στη Βουλή και ψηφίστηκε επί της αρχής του από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Με το νομοσχέδιο στον υπάρχοντα νόμο για τη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, προστίθενται και άλλες διατάξεις, με αποτέλεσμα να «ανοίγει» τόσο πολύ αυτή η διαδικασία, που δεν ξέρει κανείς πού μπορεί να οδηγήσει.

Οπως υπογράμμισε ο εισηγητής του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο Αντ. Σκυλλάκος, το φακέλωμα προσωπικών δεδομένων επεκτείνεται και συγκεκριμένα: Ενώ έως τώρα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μαζεύονταν μόνο εάν ήταν σε βάρος του κατηγορουμένου για να τα κάνει χρήση ο κατηγορούμενος, τώρα σε περίπτωση που αφορούν τον κατηγορούμενο, είτε στο δικαστήριο, είτε αυτός διώκεται πειθαρχικά, τότε θα μπορεί και εφόσον χρειάζονται στη δίκη να υπάρξει και συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Επίσης, ενώ μέχρι τώρα μόνο για λόγους εγκληματολογικής σωφρονιστικής πολιτικής και για λόγους εθνικής ασφαλείας μπορούσαν να συγκεντρωθούν τέτοια δεδομένα, με το νέο νόμο αυτή η δυνατότητα θα υπάρχει και για την προστασία της υγείας και για το δημόσιο έλεγχο των κοινωνικών παροχών.

Με άλλη διάταξη επεκτείνεται και στο δημόσιο το δικαίωμα για συγκέντρωση ευαίσθητων δεδομένων χωρίς την άδεια του υπαλλήλου, κάτι που θα διευκολύνει το φακέλωμα των δημοσίων υπαλλήλων.

«Οι διατάξεις αυτές υπηρετούν τον επικείμενο τρομονόμο», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σκυλλάκος, αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης απέδωσε την όλη κριτική που ασκείται στις διατάξεις αυτές σε σύγχυση, αφού δε θίγονται δικαιώματα, αλλά ρυθμίζονται απλώς διάφορα τεχνικά θέματα.

Σχολιάζοντας τις υπόλοιπες διατάξεις, ο εισηγητής του ΚΚΕ παρατήρησε ότι η λεγόμενη επιτάχυνση της δικαιοσύνης θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης δικαιοσύνης, αφού δε θεραπεύονται οι βασικές αιτίες της δυσλειτουργίας, που είναι η έλλειψη δικαστών, κτιρίων, μηχανοργάνωσης και δικαστικών υπαλλήλων.

Η απονομή της δικαιοσύνης, είπε, γίνεται ακριβότερη, αφού για να ζητήσει κάποιος αναβολή και εφόσον του δοθεί θα πληρώσει τριπλάσιο ποσό του ελάχιστου της αμοιβής για παράσταση, δηλαδή πάνω από 300.000 δρχ. Επίσης για αναίρεση στον Αρειο Πάγο και εξέταση της υπόθεσης από ένα τμήμα του, η επιβάρυνση θα φθάνει μέχρι και το ένα εκατομμύριο δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ