ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Γενάρη 2019 - Κυριακή 13 Γενάρη 2019
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την ενεργειακή φτώχεια και τα ψίχουλα του επιδόματος θέρμανσης

Eurokinissi

Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνθήκες εξάπλωσης της ενεργειακής φτώχειας για τη λαϊκή οικογένεια και την έλλειψη στοιχειωδών κρατικών υποδομών που οδηγούν μέχρι και σε θανάτους, ανάμεσά τους κι ενός μετανάστη από μαγκάλι, επισημαίνει σε Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην Ερώτησή του τονίζει ότι την ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει την αναβάθμιση της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο» και ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια του κλάδου, χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά θερμαίνονται με το σταγονόμετρο ή και καθόλου, εξαιτίας της απλησίαστης τιμής του πετρελαίου και των αντιλαϊκών φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης).

Ακόμα και νοσοκομεία και σχολεία θερμαίνονται ανεπαρκώς εξαιτίας της έλλειψης πετρελαίου. Χιλιάδες σπίτια είναι χωρίς ρεύμα λόγω αδυναμίας πληρωμής, ενώ σε πολλές περιοχές επαναλαμβανόμενες διακοπές ηλεκτροδότησης μαρτυρούν την έλλειψη έργων υποδομής και συντήρησης στα οποία το κεφάλαιο δεν επενδύει, με το κριτήριο του «κόστους - οφέλους» που εξυμνεί η ΕΕ.

ΕΕ και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς και τα αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας αποκλείουν και φέτος χιλιάδες οικογένειες από το να πάρουν ακόμα κι αυτό το μηδαμινό επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να εξασφαλίζουν πρόσθετο χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με φοροαπαλλαγές και χρηματοδοτικές ενισχύσεις.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος κατέθεσε το εξής ερώτημα: «Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο γεγονός ότι ΕΕ και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την πολιτική "απελευθέρωσης" της Ενέργειας, οδηγούν σε ενεργειακή φτώχεια τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ το σχετικό επίδομα με ποσά - ψίχουλα είναι πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες, για όλο και λιγότερους δικαιούχους;».

Συνεστιάσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Το Σάββατο 12 Γενάρη:

-- Στις 8.30 μ.μ., οι ΚΟ Χαλκίδας του ΚΚΕ διοργανώνουν την ετήσια συνεστίαση, στο κλειστό γήπεδο «Χαλκιά - Αναστασιάδη» (Κυκλάδων 18 - κάθετος Ληλαντίων), με ζωντανή μουσική, καλό φαγητό και κρασί. Θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στη συνεστίαση θα απονεμηθούν τα βραβεία άμιλλας στις πρωτοπόρες ΚΟΒ της ΤΟ Εύβοιας για την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2018.

-- Οι ΚΟ δήμου Παύλου Μελά καλούν στις 8 μ.μ., στο κέντρο «Ερως» (Ανδρ. Παπανδρέου 265, Μετέωρα). Θα χαιρετίσει ο Μάριος Παλάντζας, υποψήφιος δήμαρχος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

-- Η ΚΟ Πεύκης - Λυκόβρυσης Αττικής καλεί στις 9 μ.μ., στο δημαρχείο της Πεύκης (αίθουσα Μανώλη Αναγνωστάκη).

-- Η ΚΟ Μεταμόρφωσης καλεί στις 8 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο κτήμα Δηλαβέρη.

Την Κυριακή 13 Γενάρη:

-- Η ΤΕ Ανατολικών Συνοικιών Αττικής καλεί σε λαϊκό γλέντι στη 1 μ.μ., στο δημοτικό γυμναστήριο Βύρωνα (Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου 17).

-- Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί στη συνεστίασή της στη 1 μ.μ., στο χώρο του Τμήματος Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η είσοδος θα γίνεται από το κτίριο του Πολυτεχνείου, απέναντι από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ.

-- Την ετήσια συνεστίασή της διοργανώνει η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ, στη 1 μ.μ., στο 1ο ΚΑΠΗ Σερρών.

-- Η ΚΟΒ Πρόνοιας Νοτίων Προαστίων Αττικής και οι Κομματικές Ομάδες ΑμεΑ του ΚΚΕ καλούν σε συνεστίαση στη 1 μ.μ., στο μεζεδοπωλείο «Μπερμπάντης Γάτης» (Ασυρμάτου 13, Αγιος Δημήτριος). Θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας θα πραγματοποιήσει η ΤΟ Κοζάνης του ΚΚΕ, την Τετάρτη 16 Γενάρη στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Αλιάκμων».

  • Για την Κυριακή 3 Φλεβάρη αναβάλλεται το γλέντι των ΚΟ Καλαμαριάς του ΚΚΕ, που ήταν προγραμματισμένο για τις 13/1. Θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο, στο αμφιθέατρο 4ου και 5ου Λυκείου Βότση, στη 1 μ.μ.
ΤΕ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγελία για ανοχή της δημοτικής αρχής στη Χρυσή Αυγή

Τη δημοτική αρχή Περιστερίου και τον ίδιο τον δήμαρχο «για την επαναλαμβανόμενη ανοχή τους στη συμμετοχή στελεχών της εγκληματικής Χρυσής Αυγής σε δημοτικές ή άλλες εκδηλώσεις» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Περιστερίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Τελευταίο περιστατικό ήταν η συμμετοχή του υπόδικου βουλευτή του φασιστικού μορφώματος Γ. Γερμενή στον γιορτασμό των Φώτων στο Δημοτικό Κολυμβητήριο στο Λόφο Αξιωματικών, την Κυριακή 6/1/2019. «Η διοίκηση Παχατουρίδη, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ (...) έχουν ευθύνη. Μ' αυτόν τον τρόπο στρώνουν το έδαφος της δράσης και της ύπαρξης των φασιστών στην περιοχή μας», καταγγέλλει η ΤΕ Περιστερίου του ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους, τις νέες και τους νέους «να βγάλουν συμπεράσματα, όχι μόνο για το φασισμό και ποιον υπηρετεί, αλλά και για τους ντόπιους οικοδεσπότες του: Τη δημοτική αρχή Παχατουρίδη και τα κατά τ' άλλα κόμματα του "δημοκρατικού" τόξου ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ».

Παιδική παράσταση «Μαύρη Πεταλούδα»

Ο Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων Παιδικών Σταθμών Αθήνας και το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης καλούν στην παιδική θεατρική παράσταση «Μαύρη Πεταλούδα», που βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι της Ερης Ρίτσου και θα παρουσιαστεί από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ, την Κυριακή 20 Γενάρη στις 11 π.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Θα ακολουθήσει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Γονέων.

Απαγόρευση εξόδου στον Ν. Μανιαδάκη

Επικύρωσε, την Παρασκευή, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, με βούλευμά του, την εισαγγελική διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα και νυν κατηγορούμενου Νίκου Μανιαδάκη, για παθητική δωροδοκία στην υπόθεση της «Novartis». Νωρίτερα, ο καθηγητής Ν. Μανιαδάκης είχε εμφανιστεί ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου για να υπερασπιστεί την προσφυγή που είχε κάνει, ζητώντας την άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, όρος που του επιβλήθηκε με την άσκηση της ποινικής δίωξης. Επίσης, ζητούσε να ακυρωθεί η δίωξη που του ασκήθηκε από τους εισαγγελείς Διαφθοράς οι οποίοι ήραν το καθεστώς της προστασίας μάρτυρα.

Περιστατικό με πυροβολισμό από αστυνομικό

Περιστατικό με πυροβολισμό από αστυνομικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ). Ομάδα 20-25 κουκουλοφόρων και κρανοφόρων επιτέθηκε εναντίον ομάδας αστυνομικών που επέβαιναν σε μικρό λεωφορείο. Ο οδηγός της κλούβας έβγαλε το υπηρεσιακό του όπλο και πυροβόλησε στον αέρα. Οι κουκουλοφόροι επέστρεψαν και πάλι στην ΑΣΟΕΕ. Προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στο όχημα και έγιναν τρεις προσαγωγές.

Στο Στέκι της ΚΝΕ ο Χριστόφορος Ζαραλίκος

Την Παρασκευή 18 Γενάρη, στις 21.00, το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, πλατεία Βικτωρίας) θα υποδεχθεί έναν ξεχωριστό καλεσμένο, τον Χριστόφορο Ζαραλίκο, σε μια παράσταση stand-up comedy. Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις (τηλ 210.8823.674 από τις 14.00 έως τις 21.00).

Πέθανε ο Δ. Σιούφας

«Εφυγε» από τη ζωή την Παρασκευή, σε ηλικία 74 ετών, ο Δημήτρης Σιούφας, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Ηταν επί χρόνια βουλευτής Καρδίτσας, είχε διατελέσει υπουργός στις κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή, και πρόεδρος της Βουλής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ