ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Οχι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας

55 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα υπογράφουν κοινή ανακοίνωση

Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Βενεζουέλας, στο ΚΚ Βενεζουέλας και την ΚΝ, ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Καθημερινά αυξάνει ο αριθμός των κομμάτων (μέχρι χτες ήταν 55) που υπογράφουν την ανακοίνωση, η οποία ανάμεσα σε άλλα σημειώνει:

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά κάθε σενάριο για πραξικόπημα και στρατιωτική ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους!

Δηλώνουμε ότι θα βρούνε απέναντί τους όχι μόνο τον λαό της Βενεζουέλας, αλλά και τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, το εργατικό - λαϊκό κίνημα σε όλο τον κόσμο!

(...) Πιστοί στις αρχές του Προλεταριακού Διεθνισμού, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Βενεζουέλας, που είναι ο μόνος αρμόδιος για τις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, την Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας και σε άλλες αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που δίνουν μάχη σε δύσκολες συνθήκες για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

Κάτω ο ιμπεριαλισμός!

Οι λαοί θα νικήσουν!».

Τα 55 κόμματα που υπογράφουν είναι:

1. Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας

2. Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό

3. Κόμμα Εργασίας Αυστρίας

4. Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

5. Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

6. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

7. Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση Γαλλίας

8. Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

9. Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

10. Δύναμη Της Επανάστασης, Δομινικανή Δημοκρατία

11. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

12. Σοσιαλιστική Οργάνωση Δρόμος της Ελευθερίας (FRSO) - ΗΠΑ

13. Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας

14. Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

15. Κόμμα Τουντέχ, Ιράν

16. Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

17. Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας

18. Ενωση του Λαού της Γαλικίας

19. Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ

20. Κομμουνιστικό Κόμμα, Ιταλία

21. Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν

22. Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά

23. Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

24. ΑΚΕΛ, Κύπρος

25. Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

26. Σοσιαλιστικό Κόμμα (Λιθουανία)

27. Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

28. Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας

29. Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού

30. Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές

31. Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

32. Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

33. Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα

34. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

35. Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

36. Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

37. Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν

38. Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα

39. Κόμμα Λαού της Παλαιστίνης

40. Παραγουανό Κομμουνιστικό Κόμμα

41. Περουβιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

42. Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

43. Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

44. Ρουμάνικο Σοσιαλιστικό Κόμμα

45. Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

46. Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ

47. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

48. Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης

49. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

50. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης

51. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

52. Κομμουνιστικό Κόμμα Σρι Λάνκα

53. Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

54. Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας

55. Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα [PKP 1930]

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλιμακώνεται η σύγκρουση και με μπλακάουτ

Τεράστια προβλήματα έχουν δημιουργήσει η διακοπή ρεύματος και η έλλειψη πόσιμου νερού

Copyright 2019 The Associated

Τεράστια προβλήματα έχουν δημιουργήσει η διακοπή ρεύματος και η έλλειψη πόσιμου νερού
Η σφοδρή αντιπαράθεση στη Βενεζουέλα συνεχίζεται και μάλιστα εν μέσω ενός πολύ μεγάλου μπλακάουτ με εκτεταμένες διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα, που ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης και διαρκούσαν και έως χτες σε πολλές περιοχές, προκαλώντας αναστολή λειτουργίας των σχολείων, υπηρεσιών και επιχειρήσεων, προβλήματα στην τροφοδοσία πόσιμου νερού και στις τηλεπικοινωνίες. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που στηρίζουν τη μαριονέτα - αυτοανακηρυγμένο πρόεδρο, Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτη της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, και υπέρ της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου, Νικολάς Μαδούρο, καταγγέλλοντας τόσο τον οικονομικό πόλεμο που υφίστανται όσο και το σαμποτάζ στο ηλεκτρικό δίκτυο. Πάντως και η αντιπολίτευση πραγματοποίησε συγκεντρώσεις, ενοχοποιώντας για το μπλακάουτ την κυβέρνηση, καλώντας σε «διαρκή κινητοποίηση ενάντια στη δικτατορία» και προβάλλοντας το ζήτημα της «ανθρωπιστικής βοήθειας» που πρέπει να περάσει. Στην πραγματικότητα, ο Γκουαϊδό και οι πάτρωνές του συμβάλλουν με τον αποκλεισμό και την υπονόμευση των υποδομών στη χειροτέρευση των συνθηκών ζωής του λαού και ουσιαστική τους επιδίωξη είναι να βάλουν στο χέρι τον πλούτο της χώρας, να επανακτήσουν θέσεις που έχασαν οι μονοπωλιακοί όμιλοι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από αντίστοιχους ρωσικούς, κινεζικούς και κάποιους άλλους που επωφελήθηκαν από την 20ετή περίοδο της σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η αμερικανική εφημερίδα «New York Times» έφερε στο φως της δημοσιότητας βίντεο από την προβοκάτσια που στήθηκε στις 23 Φλεβάρη στα σύνορα με την Κολομβία με την «ανθρωπιστική βοήθεια», όπου καταρρίπτεται η κατηγορία ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έκαψε τα φορτηγά με τη βοήθεια και φαίνεται ότι ο εμπρησμός ήταν έργο των «ειρηνικών» διαδηλωτών της αντιπολίτευσης που πετάνε βόμβες μολότοφ.

Κυβερνοεπιθέσεις και εμπρησμοί

Σε ό,τι αφορά το τεράστιο μπλακάουτ που ξεκίνησε την Πέμπτη από τον κεντρικό υδροηλεκτρικό σταθμό στο φράγμα του Γκουρί, στην επαρχία Μπολίβαρ, ο Πρόεδρος της χώρας Ν. Μαδούρο και οι αρμόδιοι υπουργοί κατήγγειλαν ότι είναι αποτέλεσμα αρχικά κυβερνοεπίθεσης προερχόμενης από το εξωτερικό στο κεντρικό σύστημα διανομής του σταθμού. Στη συνέχεια, όταν ξεκίνησε η προσπάθεια επαναφοράς του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, ακολούθησαν το Σάββατο και την Κυριακή νέες κυβερνοεπιθέσεις όσο και επιθέσεις και εμπρησμοί σε υποσταθμούς, στο Καράκας και αλλού.

Είναι ενδεικτικό ότι αντιπολίτευση και αξιωματούχοι των ΗΠΑ, σαν να γνώριζαν από πριν, άρπαξαν την ευκαιρία με το μπλακάουτ για να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για κακοδιαχείριση, υποσυντήρηση των συστημάτων και λοιπά. Τόσο ο Γκουαϊδό όσο και ο γνωστός της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, πανηγύρισαν ότι «έρχεται το τέλος του Μαδούρο». Πάντως, η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει συλλάβει δύο άτομα για επιθέσεις στο σύστημα ηλεκτροδότησης, ότι παράλληλα με την προσπάθεια αποκατάστασης διεξάγεται έρευνα για τα περιστατικά και ότι σύντομα θα δοθούν και αποδείξεις για τους υπαίτιους του σαμποτάζ. Επίσης, ανακοίνωσε ότι διακόπτει οριστικά τις συζητήσεις για τη λειτουργία γραφείου συμφερόντων των ΗΠΑ στη χώρα, μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, και δίνει διορία 48 ωρών για την αποχώρηση από τη χώρα όλου του διπλωματικού προσωπικού. Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι το όποιο κανάλι διαλόγου μπορεί να υπάρξει μέσα από τις αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ και με αμοιβαίο σεβασμό των δύο χωρών.

Η κόντρα στη Βενεζουέλα οδηγεί και σε αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κατηγόρησε τη ρωσική κυβέρνηση ότι είναι συνυπεύθυνη για «τη δημιουργία» αυτής «της κρίσης», διότι πουλάει οπλισμό στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας και αγοράζει πετρέλαιο, ενώ η ρωσική ενεργειακή «Rosneft» παραβιάζει τις κυρώσεις. Η ρωσική πλευρά μέσω του ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, απέρριψε την απαίτηση να σταματήσει να έχει συναλλαγές στην Ενέργεια με τη Βενεζουέλα, για την οποία είπε ότι «αποτελεί ωμή παραβίαση των κανόνων του διεθνούς Δικαίου», ωστόσο η «Rosneft» αρκέστηκε να δηλώσει ότι «εκτελεί συμβάσεις που είχαν υπογραφεί πριν την επιβολή των κυρώσεων».

ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίζει τις προκλήσεις

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με φόντο τις ετοιμασίες και τις διεργασίες των ΗΠΑ για το δήθεν «ειρηνευτικό σχέδιο» για το Παλαιστινιακό, που αναμένεται να παρουσιάσουν μετά τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές της 9ης Απρίλη, και την προκλητική βία των ισραηλινών κατοχικών αρχών, ανεβαίνει συνεχώς το θερμόμετρο της έντασης στην Ιερουσαλήμ και άλλα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Χτες, οι κατοχικές αρχές έκλεισαν όλες τις εισόδους προς το μουσουλμανικό τέμενος Αλ Ακσα στην Ανατ. Ιερουσαλήμ μετά από συγκρούσεις Ισραηλινών στρατιωτών με Παλαιστίνιους, το πρωί, με αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι συλλήψεις και τον τραυματισμό πολλών ατόμων.

Τη Δευτέρα, ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα Β' (η μοναρχία έχει αναλάβει εδώ και δεκαετίες ρόλο κηδεμόνα των μουσουλμανικών μνημείων στην Ιερουσαλήμ) είχε μεταβεί στην Ουάσιγκτον πραγματοποιώντας στο Λευκό Οίκο συνάντηση με τον Πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ που τον ενημέρωσαν για το αμερικανικό σχέδιο.

Την αύξηση της έντασης στην Ιερουσαλήμ στηλίτευσε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας πως πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση σε όλες τις θρησκευτικές αξίες, στα δικαιώματα και την ελευθερία» αλλά και για «επίθεση σε όλους τους μουσουλμάνους προσκυνητές που αγγίζει όλο το ισλαμικό έθνος».

Ταυτόχρονα, από ισραηλινά πυρά από την Κυριακή έως χτες, σκοτώθηκαν ένας 18χρονος μαθητής και ένας 22χρονος στη Λωρίδα της Γάζας, ένας 22χρονος στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης και ένας 27χρονος στη Χεβρώνα.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
«Ανοιχτές» για νέα Σύνοδο οι ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν αποκλείει τη διοργάνωση νέας Συνόδου ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, όπως διαβεβαίωσε αυτήν τη φορά η υφυπουργός για τον Ελεγχο των Οπλων και τη Διεθνή Ασφάλεια των ΗΠΑ, Αντρέα Τόμσον, ξεκαθαρίζοντας ότι η μη κατάληξη σε συμφωνία κατά την πρόσφατη συνάντηση Τραμπ - Κιμ στο Βιετνάμ δεν σημαίνει ότι το παζάρι σταματά. Αλλά και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον, είπε ότι ο Ντ. Τραμπ «είναι ξεκάθαρα ανοιχτός να μιλήσει ξανά», προσθέτοντας ότι «θα δούμε πότε μπορεί να προγραμματιστεί αυτό ή πώς μπορεί να λειτουργήσει».

Σημειωτέον, η διπλωματική κινητικότητα δυναμώνει ταυτόχρονα με σειρά επενδυτικών (και φυσικά ευρύτερων γεωπολιτικών) σχεδιασμών. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού μεγαλοεπιχειρηματία Τζιμ Ρότζερς, ο οποίος υποστήριξε ότι μια επανενωμένη Κορεατική Χερσόνησος θα έδινε τρομερές ευκαιρίες για τους επενδυτές ενώ παρουσίασε και το όραμά του για το μέλλον της Βόρειας Κορέας όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και το «άνοιγμα» της οικονομίας της.

  • Η ΥΠΕΞ της Νότιας Κορέας, Κανγκ Κιαούνγκ-χα, υπέγραψε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Σεούλ, Χάρι Χάρις, νέα συμφωνία για τη στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών που πλέον αυξάνει την οικονομική «συνδρομή» της νοτιοκορεατικής πλευράς.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ