Τετάρτη 13 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίζει τις προκλήσεις

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με φόντο τις ετοιμασίες και τις διεργασίες των ΗΠΑ για το δήθεν «ειρηνευτικό σχέδιο» για το Παλαιστινιακό, που αναμένεται να παρουσιάσουν μετά τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές της 9ης Απρίλη, και την προκλητική βία των ισραηλινών κατοχικών αρχών, ανεβαίνει συνεχώς το θερμόμετρο της έντασης στην Ιερουσαλήμ και άλλα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Χτες, οι κατοχικές αρχές έκλεισαν όλες τις εισόδους προς το μουσουλμανικό τέμενος Αλ Ακσα στην Ανατ. Ιερουσαλήμ μετά από συγκρούσεις Ισραηλινών στρατιωτών με Παλαιστίνιους, το πρωί, με αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι συλλήψεις και τον τραυματισμό πολλών ατόμων.

Τη Δευτέρα, ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα Β' (η μοναρχία έχει αναλάβει εδώ και δεκαετίες ρόλο κηδεμόνα των μουσουλμανικών μνημείων στην Ιερουσαλήμ) είχε μεταβεί στην Ουάσιγκτον πραγματοποιώντας στο Λευκό Οίκο συνάντηση με τον Πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ που τον ενημέρωσαν για το αμερικανικό σχέδιο.

Την αύξηση της έντασης στην Ιερουσαλήμ στηλίτευσε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας πως πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση σε όλες τις θρησκευτικές αξίες, στα δικαιώματα και την ελευθερία» αλλά και για «επίθεση σε όλους τους μουσουλμάνους προσκυνητές που αγγίζει όλο το ισλαμικό έθνος».

Ταυτόχρονα, από ισραηλινά πυρά από την Κυριακή έως χτες, σκοτώθηκαν ένας 18χρονος μαθητής και ένας 22χρονος στη Λωρίδα της Γάζας, ένας 22χρονος στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης και ένας 27χρονος στη Χεβρώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ