Τετάρτη 13 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Απειλές στη Γερμανία αν δεν αποκλείσει τη «Huawei»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κλιμακώνονται οι «απειλές» και οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για τον αποκλεισμό της ανταγωνίστριας κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και νέων τεχνολογιών «Huawei» από την ανάπτυξη δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), αυτήν τη φορά προς τη Γερμανία.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, με επιστολή του στον Γερμανό υπουργό Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα αναθεωρήσουν τη συνεργασία τους με τη Γερμανία σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, αν το Βερολίνο δεν απαγορεύσει στη «Huawei» και άλλες κινεζικές εταιρείες να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για ανάπτυξη του δικτύου 5G στη Γερμανία.

Η επιστολή φέρεται να εστάλη μια μέρα μετά τις δηλώσεις του Π. Αλτμάιερ την περασμένη Πέμπτη, ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα αποκλείσει καμιά εταιρεία από τον σχετικό διαγωνισμό για τα 5G, ωστόσο θα θέσει πολύ αυστηρότερα κριτήρια ασφάλειας σε όλους τους προμηθευτές.

Η προειδοποίηση των ΗΠΑ αποτελεί κλιμάκωση των προσπαθειών για αποκλεισμό της «Huawei», όπως ήδη έχουν κάνει Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία με το πρόσχημα της «εθνικής ασφάλειας». Από την πλευρά της, η «Huawei» απορρίπτει τις κατηγορίες για πρόσβαση της κινεζικής κυβέρνησης στις πληροφορίες και τα δεδομένα που μεταφέρονται μέσω των δικτύων και έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το δικαίωμα της Γερμανίας ως κυρίαρχου κράτους να ορίζει τα στάνταρ ασφαλείας, τόνισε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον Βέλγο πρωθυπουργό, Σαρλ Μισέλ, στο Βερολίνο. Η ασφάλεια στον ψηφιακό τομέα «είναι ένα πολύ υψηλό αγαθό», είπε. «Γι' αυτό θέτουμε μόνοι μας τα πρότυπα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν σχετικές συζητήσεις με τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους «εταίρους».

«Ανησυχίες» σχετικά με ενδεχόμενη κατασκευή δικτύου 5G από κινεζικούς ομίλους εξέφρασε και το Ευρωκοινοβούλιο σε χτεσινό ψήφισμά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ