Τετάρτη 13 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλιμακώνεται η σύγκρουση και με μπλακάουτ

Τεράστια προβλήματα έχουν δημιουργήσει η διακοπή ρεύματος και η έλλειψη πόσιμου νερού

Copyright 2019 The Associated

Τεράστια προβλήματα έχουν δημιουργήσει η διακοπή ρεύματος και η έλλειψη πόσιμου νερού
Η σφοδρή αντιπαράθεση στη Βενεζουέλα συνεχίζεται και μάλιστα εν μέσω ενός πολύ μεγάλου μπλακάουτ με εκτεταμένες διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα, που ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης και διαρκούσαν και έως χτες σε πολλές περιοχές, προκαλώντας αναστολή λειτουργίας των σχολείων, υπηρεσιών και επιχειρήσεων, προβλήματα στην τροφοδοσία πόσιμου νερού και στις τηλεπικοινωνίες. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που στηρίζουν τη μαριονέτα - αυτοανακηρυγμένο πρόεδρο, Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτη της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, και υπέρ της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου, Νικολάς Μαδούρο, καταγγέλλοντας τόσο τον οικονομικό πόλεμο που υφίστανται όσο και το σαμποτάζ στο ηλεκτρικό δίκτυο. Πάντως και η αντιπολίτευση πραγματοποίησε συγκεντρώσεις, ενοχοποιώντας για το μπλακάουτ την κυβέρνηση, καλώντας σε «διαρκή κινητοποίηση ενάντια στη δικτατορία» και προβάλλοντας το ζήτημα της «ανθρωπιστικής βοήθειας» που πρέπει να περάσει. Στην πραγματικότητα, ο Γκουαϊδό και οι πάτρωνές του συμβάλλουν με τον αποκλεισμό και την υπονόμευση των υποδομών στη χειροτέρευση των συνθηκών ζωής του λαού και ουσιαστική τους επιδίωξη είναι να βάλουν στο χέρι τον πλούτο της χώρας, να επανακτήσουν θέσεις που έχασαν οι μονοπωλιακοί όμιλοι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από αντίστοιχους ρωσικούς, κινεζικούς και κάποιους άλλους που επωφελήθηκαν από την 20ετή περίοδο της σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η αμερικανική εφημερίδα «New York Times» έφερε στο φως της δημοσιότητας βίντεο από την προβοκάτσια που στήθηκε στις 23 Φλεβάρη στα σύνορα με την Κολομβία με την «ανθρωπιστική βοήθεια», όπου καταρρίπτεται η κατηγορία ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έκαψε τα φορτηγά με τη βοήθεια και φαίνεται ότι ο εμπρησμός ήταν έργο των «ειρηνικών» διαδηλωτών της αντιπολίτευσης που πετάνε βόμβες μολότοφ.

Κυβερνοεπιθέσεις και εμπρησμοί

Σε ό,τι αφορά το τεράστιο μπλακάουτ που ξεκίνησε την Πέμπτη από τον κεντρικό υδροηλεκτρικό σταθμό στο φράγμα του Γκουρί, στην επαρχία Μπολίβαρ, ο Πρόεδρος της χώρας Ν. Μαδούρο και οι αρμόδιοι υπουργοί κατήγγειλαν ότι είναι αποτέλεσμα αρχικά κυβερνοεπίθεσης προερχόμενης από το εξωτερικό στο κεντρικό σύστημα διανομής του σταθμού. Στη συνέχεια, όταν ξεκίνησε η προσπάθεια επαναφοράς του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, ακολούθησαν το Σάββατο και την Κυριακή νέες κυβερνοεπιθέσεις όσο και επιθέσεις και εμπρησμοί σε υποσταθμούς, στο Καράκας και αλλού.

Είναι ενδεικτικό ότι αντιπολίτευση και αξιωματούχοι των ΗΠΑ, σαν να γνώριζαν από πριν, άρπαξαν την ευκαιρία με το μπλακάουτ για να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για κακοδιαχείριση, υποσυντήρηση των συστημάτων και λοιπά. Τόσο ο Γκουαϊδό όσο και ο γνωστός της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, πανηγύρισαν ότι «έρχεται το τέλος του Μαδούρο». Πάντως, η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει συλλάβει δύο άτομα για επιθέσεις στο σύστημα ηλεκτροδότησης, ότι παράλληλα με την προσπάθεια αποκατάστασης διεξάγεται έρευνα για τα περιστατικά και ότι σύντομα θα δοθούν και αποδείξεις για τους υπαίτιους του σαμποτάζ. Επίσης, ανακοίνωσε ότι διακόπτει οριστικά τις συζητήσεις για τη λειτουργία γραφείου συμφερόντων των ΗΠΑ στη χώρα, μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, και δίνει διορία 48 ωρών για την αποχώρηση από τη χώρα όλου του διπλωματικού προσωπικού. Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι το όποιο κανάλι διαλόγου μπορεί να υπάρξει μέσα από τις αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ και με αμοιβαίο σεβασμό των δύο χωρών.

Η κόντρα στη Βενεζουέλα οδηγεί και σε αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κατηγόρησε τη ρωσική κυβέρνηση ότι είναι συνυπεύθυνη για «τη δημιουργία» αυτής «της κρίσης», διότι πουλάει οπλισμό στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας και αγοράζει πετρέλαιο, ενώ η ρωσική ενεργειακή «Rosneft» παραβιάζει τις κυρώσεις. Η ρωσική πλευρά μέσω του ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, απέρριψε την απαίτηση να σταματήσει να έχει συναλλαγές στην Ενέργεια με τη Βενεζουέλα, για την οποία είπε ότι «αποτελεί ωμή παραβίαση των κανόνων του διεθνούς Δικαίου», ωστόσο η «Rosneft» αρκέστηκε να δηλώσει ότι «εκτελεί συμβάσεις που είχαν υπογραφεί πριν την επιβολή των κυρώσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ