ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
Σήμερα το πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο

Στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος καλούν συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα τους

Από το προηγούμενο συλλαλητήριο στις 12 Φλεβάρη

INTIME NEWS

Από το προηγούμενο συλλαλητήριο στις 12 Φλεβάρη
Νέο πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο, με συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή, οργανώνει σήμερα Πέμπτη η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ομοσπονδιών και Σωματείων στο Δημόσιο, διεκδικώντας τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την άρση κάθε σχετικής συνταγματικής απαγόρευσης.

Θυμίζουμε ότι το αίτημα μονιμοποίησης των συμβασιούχων και άρσης της συνταγματικής απαγόρευσης έχουν υιοθετήσει πάνω από 150 συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου, που στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης κατέθεσαν την πρότασή τους σε όλα τα κόμματα πλην Χρυσής Αυγής.

Για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση, αποφάσεις για στάσεις εργασίας έχουν πάρει οι εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις: Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΠΟΠΟΚΠ, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους Ηλιούπολης, Περάματος, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας, Σωματείο Εργαζομένων Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΣΕΕΑΒ), Ε' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», «Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης» και «Νίκος Πλουμπίδης». Επίσης, οι ΕΛΜΕ Λήμνου και Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Στο σημερινό συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος συμμετέχει και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης. Για τη διευκόλυνση των εργαζομένων, προκήρυξε 24ωρη απεργία και δρομολογεί λεωφορεία, που ξεκίνησαν τα ξημερώματα για την Αθήνα.

Τέλος, παράσταση διαμαρτυρίας για το ίδιο θέμα οργανώνουν σήμερα πρωτοβάθμια σωματεία της Λάρισας, στις 2 μ.μ., στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας. Το κάλεσμα απευθύνουν το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Σύλλογος Ειδικού Βοηθητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Θεσσαλίας, το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών και η Ενωση Γιατρών Γενικού Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Λάρισας.

Απεργούν οι εργαζόμενοι σήμερα στα νοσοκομεία

Κάλεσμα συμμετοχής από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος, ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, είναι τα αιτήματα αιχμής της σημερινής πανελλαδικής απεργίας στα δημόσια νοσοκομεία.

Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη, καθώς και στο συλλαλητήριο εκατοντάδων Σωματείων και Ομοσπονδιών του Δημοσίου για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, στις 12.30 το μεσημέρι στην πλ. Κλαυθμώνος.

«Τα επίσημα στοιχεία (Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου) από Ιανουάριο 2015 έως Οκτώβριο 2018 (δεν έχουν δημοσιευθεί νεότερα) διαψεύδουν αποστομωτικά την κυβερνητική προπαγάνδα: Αποχώρησαν από την Υγεία συνολικά 7.097 εργαζόμενοι (μόνιμοι, ΙΔΑΧ) και προσλήφθηκαν 6.343 εργαζόμενοι (754 λιγότεροι).

Χαρακτηριστικό είναι ότι ολόκληρο το 2018 δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία (...) Ακόμη κι αν από το 2019 υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση περί 1 πρόσληψης για κάθε 1 αποχώρηση, αυτό πρακτικά σημαίνει διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης με τις πολλές χιλιάδες ελλείψεις προσωπικού, τις συγχωνεύσεις τμημάτων - δομών, τη συνεχιζόμενη εντατικοποίηση για τους υγειονομικούς, αλλά και την ταλαιπωρία και την επισφαλή περίθαλψη για τους ασθενείς», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Ταυτόχρονα, προειδοποιεί για νέο χτύπημα στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, ενώ καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τις προηγούμενες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που απορρίπτει το αίτημα για ένταξη χιλιάδων εργαζομένων (που εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες) στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, με αντίστοιχη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση ωραρίου εργασίας και λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειάς τους.

Στο πλαίσιο της απεργίας, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ καλεί όλους τους εργαζόμενους σε απεργιακή συγκέντρωση στο σαλόνι του νοσοκομείου στις 10 το πρωί. Ενώ το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ καλεί σε στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.) και σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο προαύλιο του Νοσοκομείου Λήμνου.

ΧΑΪΔΑΡΙ
Την Κυριακή η κινητοποίηση για την Υγεία του λαού

Κινητοποίηση για την υπεράσπιση της Υγείας του λαού της Δυτικής Αθήνας οργανώνουν την Κυριακή 17/3 η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου και πλήθος σωματείων και φορέων της περιοχής, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 π.μ. στην είσοδο του Νοσοκομείου «Αττικόν». Η απόφαση για την κινητοποίηση λήφθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Χαϊδαρίου.

Βασικά αιτήματα της κινητοποίησης είναι: Να ξαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο Λοιμωδών, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο. Να ενισχυθεί με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το «Αττικόν». Να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση. Να μην προχωρήσει η «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», που οδηγεί στο κλείσιμο του Ψυχιατρείου Δαφνίου και του Δρομοκαΐτειου. Μόνιμη θέση γιατρού και νοσηλευτή στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στις βιομηχανικές ζώνες. Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους, χωρίς καμιά προϋπόθεση, σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Αύριο στην Καβάλα

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνταξιουχικών Σωματείων Ν. Καβάλας (ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΝΑΤ - ΒΦΛ - Δημοσίου) και ο Σύλλογος ΑμεΑ Ν. Καβάλας προχωρούν αύριο σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Καβάλας, στις 10.30 π.μ., ενάντια στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των παροχών Υγείας. Απαιτούν άμεση επαναλειτουργία της Ρευματολογικής κλινικής, με μόνιμο προσωπικό, καθώς και να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι ρευματολογικοί ασθενείς στις μετακινήσεις τους, μέχρι να υπάρξει μόνιμη λύση. Να αναλάβει το κράτος τα έξοδα.

ΣΕΕΕΝ
Διαμαρτυρία για το εργατικό «ατύχημα» στο ορυχείο Μαυροπηγής

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ορυχείου Μαυροπηγής στην Κοζάνη πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια, για τα ζητήματα της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Το τελευταίο διάστημα, μέσα σε ένα μήνα έχουν σημειωθεί τρία εργατικά «ατυχήματα» στο ορυχείο. Το πιο πρόσφατο έγινε την Πέμπτη 7 Μάρτη, όταν δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να τοποθετήσουν μπουκάλα λαδιού στην πορεία του αποθέτη Α2.

Οι εργασίες γίνονταν ενώ ο αποθέτης ήταν σε λειτουργία, μέσα σε θόρυβο και σκόνη. Η μπουκάλα ξεκόλλησε και χτύπησε τους δύο εργαζόμενους, που εργάζονταν σε εργολαβία. Ο ένας χτύπησε σε σημείο του σώματός του που μπορούσε να του κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά, και ο άλλος έκοψε τένοντα δακτύλου.

Το ΣΕΕΕΝ καταγγέλλει ότι η συχνότητα των «ατυχημάτων» δεν είναι τυχαία. Οφείλεται στις γενικότερες εξελίξεις που συντελούνται στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης», αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί στο ορυχείο Μαυροπηγής.

«Η μείωση του προσωπικού με τις απανωτές συνταξιοδοτήσεις, στο πλαίσιο της μείωσης του "μισθολογικού κόστους", δημιούργησε συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης εντατικοποίησης. Η κάλυψη των κενών θέσεων που δημιουργούνται λόγω μη πρόσληψης τακτικού προσωπικού αναπληρώνεται από εργολαβίες, με το γνωστό καθεστώς του δουλεμπορίου και με ό,τι συνεπάγεται αυτό (απλήρωτοι, τρομοκρατημένοι κ.λπ.)

Επιπλέον, στο ορυχείο Μαυροπηγής γίνεται προσπάθεια από τη Διεύθυνση να επιβάλει καθεστώς τρομοκρατίας και αυταρχισμού. Δεν θέλει τα συνδικάτα στους χώρους δουλειάς και όταν υπάρχουν τα θέλει "μούγκα στη στρούγκα"», καταγγέλλει το Συνδικάτο.

Κόντρα σ' αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι απαιτούν: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Αμεση προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και ταυτόχρονη κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Αμεση τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας κ.ά.

Τραυματισμός εργάτη στο «Ζαγόρι»

Το εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε στις 6 Μάρτη στη βιομηχανία εμφιαλώσεως νερού «Ζαγόρι» καταγγέλλει το Σωματείο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ιωαννίνων. Σύμφωνα με το Σωματείο, οδηγός φορτηγού «χτυπήθηκε στο πόδι από κλαρκ κατά τη μεταφορά των εμπορευμάτων στο φορτηγό», μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. «Η αποκατάσταση της υγείας του θα πάρει τουλάχιστον 3 μήνες», σημειώνει το Σωματείο, προσθέτοντας πως ο εργαζόμενος είναι πατέρας δύο ανήλικων παιδιών και η σύζυγός του άνεργη.

Οσον αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το «ατύχημα», το Σωματείο επισημαίνει ότι «ο συνάδελφος αφού είχε επιστρέψει από δρομολόγιο θα εκτελούσε και δεύτερο μέσα σε λίγες ώρες». Η εντατικοποίηση μάλιστα αυξάνεται ακόμα περισσότερο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν «χωρίς ρεπό, 7 μέρες τη βδομάδα».

Το Σωματείο απευθύνεται στους εργαζόμενους και τους καλεί «να μην επιτρέψουμε να μετατραπούν οι χώροι δουλειάς σε σύγχρονα κάτεργα. Να οργανώσουμε την πάλη μας, απαιτώντας εδώ και τώρα να σταματήσουν η εντατικοποίηση και η καταστρατήγηση των ωραρίων. Να επιβάλουμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».

Παρέμβαση ενάντια σε απολύσεις και τρομοκρατία

Παρέμβαση στην εταιρεία «Rainbow Waters» έκαναν χτες το πρωί η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών και το Συνδικάτο της Αττικής, καταγγέλλοντας απολύσεις, επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών έχει ζητήσει συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας.

«Οι απολύσεις τώρα συνοδεύονται με απειλές, εκβιασμούς και προσπάθεια τρομοκράτησης των συναδέλφων που μπήκαν μπροστά για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη δουλειά, για να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, ενώ καταγγέλλει «απειλές και μπραβιλίκια» από χρυσαυγίτες - γνωστά μαντρόσκυλα των αφεντικών.

Η Ομοσπονδία και το κλαδικό συνδικάτο καλούν όλα τα σωματεία να καταγγείλουν την επίθεση και τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «να βγάλουν συμπεράσματα για το ποιοι είναι οι αληθινοί φίλοι και εχθροί τους». Ανακοινώσεις - καταγγελίες έχουν εκδώσει τα Σωματεία Εργαζομένων σε «ΕΒΓΑ», «ΦΑΓΕ», «TASTY FOODS», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία Αθήνας», το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, οι Ομοσπονδίες Φαρμάκου (ΟΕΦΣΕΕ) και Τύπου - Χάρτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ