ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΟΤΕ
Με απεργία απάντησαν στους εκβιασμούς για «εθελούσιες αποχωρήσεις»

Από την απεργιακή συγκέντρωση στο διοικητικό μέγαρο
Από την απεργιακή συγκέντρωση στο διοικητικό μέγαρο
Με απεργία απάντησαν την περασμένη Παρασκευή οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ στις «εθελούσιες αποχωρήσεις» και την εργολαβοποίηση τμημάτων, με πρώτο αυτό της φύλαξης, που προωθεί η διοίκηση.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε συγκέντρωση στο διοικητικό μέγαρο, με μαζικό το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων.

Σε συμμετοχή όλων των εργαζομένων στην απεργία, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, με αιχμή το αίτημα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων για όλους, είχαν καλέσει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote E-Value» Αττικής. Τα σωματεία καταγγέλλουν τους εκβιασμούς στους οποίους επιδίδεται η διοίκηση του ομίλου, προχωρώντας σε συγκαλυμμένες ομαδικές απολύσεις στο πλαίσιο ενός ακόμα προγράμματος «εθελούσιας αποχώρησης». Απαίτησαν να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να μη δοθεί κανένα έργο σε εργολάβους. Στα αιτήματα που προέταξαν στην απεργία και στο μπλοκ τους συμπεριέλαβαν τη διεκδίκηση για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ αλλά και την απαίτηση για δημιουργία κλαδικής ομοσπονδίας.

Αγώνας που πρέπει να συνεχιστεί

Την απεργιακή κλιμάκωση των κινητοποιήσεων πρότεινε η ΕΣΚ ΟΤΕ στη συνεδρίαση της διευρυμένης Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ - ΟΤΕ που έγινε στο χώρο του διοικητικού μεγάρου, την Παρασκευή.

Στην τοποθέτησή του ο Αλέκος Περράκης επισήμανε πως η διοίκηση του ομίλου με την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων υπερασπίζεται την κερδοφορία της. Οι αναφορές της εταιρείας στην ανάγκη «να παραμείνουμε αποτελεσματικοί και ανταγωνιστικοί», να ενισχύουμε «την ευελιξία μας», μεταφράζονται για τους εργαζόμενους σε απολύσεις και εργολαβοποίηση. Ξεκαθάρισε ακόμα πως στη θέση της φύλαξης που τώρα ανατίθεται σε «εξωτερικό συνεργάτη» θα βρεθούν και άλλες υπηρεσίες (τηλεφωνικά κέντρα, καταστήματα, τεχνικά τμήματα κ.ά.). «Τώρα μπαίνει το ζήτημα υπογραφής μιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο, άσχετα με τις σχέσεις εργασίας και θα εξισώνει τα δικαιώματα όλων προς τα πάνω», τόνισε και κάλεσε τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τον αγώνα.

Χαιρετίζοντας τους εργαζόμενους που συμμετείχαν μαζικά στην απεργία, η ΕΣΚ ΟΤΕ σημειώνει: «Οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ έστειλαν ένα αποφασιστικό μήνυμα στη διοίκηση ότι δεν δεχόμαστε να θυσιαστούμε στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του ομίλου ΟΤΕ (...) Τους φοβίσαμε, ας μην αφήσουμε το έργο στη μέση». Καλεί επίσης «κάθε εργαζόμενο που απήργησε να δηλώσει απεργία και να μην υποκύψει σε "καλοθελητές" που θα τον παροτρύνουν να βάλει ρεπό ή άδεια».

«Ο αγώνας που ξεκίνησε σήμερα θα ολοκληρωθεί όταν θα έχουμε εξασφαλίσει ότι: Δεν θα απολυθεί κανένας συνάδελφος. Δεν θα δοθεί κανένα έργο σε εργολάβο. Θα υπογραφεί μια ενιαία ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω», καταλήγει η ΕΣΚ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Μπλόκαραν την κυβερνητική ρύθμιση για βαθμό στον τίτλο ειδικότητας

Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Υγείας, η οποία αναφέρει ότι «στις προσεχείς πανελλαδικές εξετάσεις που προγραμματίζεται να ξεκινήσουν από το 2ο εξάμηνο του 2019 δεν θα υπάρξει βαθμός στον τίτλο ειδικότητας», η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών υπογραμμίζει τα εξής:

«Η ΔΗΠΑΚ με ανακοίνωσή της μετά την ψήφιση της άκρως αντιδραστικής τροπολογίας και με άμεση παρέμβαση στην ΟΕΝΓΕ αντιτάχθηκε σφοδρά σε μια αισχρή ρύθμιση που κατηγοριοποιεί τους γιατρούς εφ' όρου ζωής. Πρωτοστάτησε σε οργάνωση κινητοποίησης στο υπουργείο Υγείας, κάλεσε σε συναγερμό τους νέους συναδέλφους, προγραμμάτισε άμεσες Γενικές Συνελεύσεις στα νοσοκομεία.

Εγινε μια θυελλώδης συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ, όπου εκτοξεύτηκαν ακόμα και χυδαίες ύβρεις ενάντια στην πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ και από τους δύο υπουργούς. Οι ύβρεις απέδειξαν την απουσία επιχειρημάτων από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας. Ηταν ύβρεις ενάντια στη νέα γενιά των γιατρών.

Οι έντονες και δίκαιες αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών είχαν και άμεσο πρακτικό αποτέλεσμα. Η προσωρινή υπαναχώρηση των υπουργών στο βαθμό τίτλου ειδικότητας και η δέσμευση ότι θα επανεξετάσουν το θέμα νομοθετικά είναι μία μικρή νίκη.

Φυσικά η όλη τοποθέτηση του υπουργείου δεν απαντά στο μείζον θέμα της εκπαίδευσης και της ανεργίας των νέων γιατρών, ούτε στο "brain drain" που συνεχίζεται αμείωτο. Απαντά όμως στην ηττοπάθεια και στο μόνιμο σλόγκαν των συστημικών δυνάμεων, ότι "οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα". Κρατάμε αυτή τη μικρή νίκη.

Τα προβλήματα παραμένουν και είναι πολλά και μεγάλα: Ουσιαστική εκπαίδευση σύμφωνα με το πλαίσιο της Ομοσπονδίας. Προσλήψεις μόνιμων επιμελητών και μονιμοποίηση των επικουρικών. Αναπλήρωση όλων των απωλειών σε μισθούς και δώρα.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Αυτοί που απαξιώνουν τους γιατρούς ας καταλάβουν ότι όσο υπάρχουν ζωντανές συνδικαλιστικές δυνάμεις, και νομοσχέδια αντιδραστικά θα παίρνουν πίσω και τη... γλώσσα τους θα μαζεύουν.

Οπως κάναμε ανενεργό το νόμο για το ωράριο που διαλύει τις ζωές μας, όπως αποτρέψαμε τις απολύσεις εκατοντάδων επικουρικών συναδέλφων, όπως κατακτήσαμε την πληρωμή ενός μέρους των αναδρομικών που μας χρωστάνε, έτσι μπλοκάραμε και την αντιδραστική ρύθμιση για βαθμό στον τίτλο ειδικότητας.

Δεν μας αρκεί. Πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά. Αφού δεν έμαθαν να μας σέβονται, θα μάθουν να μας φοβούνται».

Για το ίδιο θέμα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) υπογραμμίζει ότι «η μερική υπαναχώρηση του υπουργείου Υγείας είναι μία πρώτη νίκη», σημειώνοντας την άμεση παρέμβαση της Ομοσπονδίας και την κινητοποίηση των Ενώσεων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της. Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί: «Πλήρη ανάπτυξη των δημόσιων δομών που θα εμπλακούν στην εκπαίδευση των νέων γιατρών, τη στελέχωσή τους με μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των κλινικών και των εργαστηρίων. Να εξασφαλιστεί ότι η εκπαίδευση θα γίνεται βάση ενιαίου προγράμματος, με περιεχόμενο που θα ανταποκρίνεται στη σύγχρονη γνώση και τις εξελίξεις». Μήνυμα συνέχισης του αγώνα στέλνει και η ΕΙΝΑΠ.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Υγείας

Αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, επιφύλαξαν το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και η Επιτροπή Αγώνα των Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ). Ο υπουργός μπήκε από την πίσω πόρτα, προκειμένου να συμμετάσχει στην κυβερνητική φιέστα που στήθηκε από κοινού με τη διοίκηση του ΠΓΝΙ.

«Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου βιώνουν καθημερινά την εντατικοποίηση της εργασίας τους. Εχουμε γιατρούς που δεν έχουν πάρει για μήνες ρεπό και καθαρίστριες που καλούνται να καθαρίσουν, 14 άνθρωποι, όλο το νοσοκομείο στη βάρδια τους. Η επισκεψιμότητα στα απογευματινά ιατρεία έχει αυξηθεί κατά 40%. Αυτά δεν είναι παρά κάποια από τα δεκάδες παραδείγματα που φανερώνουν τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, της ΕΕ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, το Εργατικό Κέντρο, καλώντας εργαζόμενους και ασθενείς να κλιμακώσουν την πάλη τους για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Με αφορμή τη χτεσινή κινητοποίηση, ο Γιώργος Πρέντζας, υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έκανε την εξής δήλωση:

«Οταν ο υπουργός Υγείας της "αριστερής" κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στην προεκλογικού τύπου φιέστα στο ΠΓΝΙ από την πίσω πόρτα, με τη συνοδεία δεκάδων μελών των Σωμάτων Ασφαλείας, τότε καταρρέει το φιλολαϊκό αφήγημα περί "αναβάθμισης του συστήματος δημόσιας Υγείας" και "εξόδου της χώρας από τα μνημόνια".

Οχι πως ο υπουργός Υγείας δεν είχε αντιληφθεί ότι είναι ανεπιθύμητος αυτός και η πολιτική της κυβέρνησής του στην Ηπειρο.

Απλά μας επιβεβαιώνει ότι αισθάνεται περισσότερο άνετα να λογοδοτεί στους φαρμακοβιομήχανους και λοιπούς επιχειρηματικούς ομίλους που λυμαίνονται το χώρο της Υγείας, παρά να έρθει αντιμέτωπος με τον ίδιο το λαό.

Φυσικό, αφού αυτούς υπηρετεί, όπως απέδειξε γι' ακόμη μια φορά τον προηγούμενο μήνα με την ψήφιση της τροπολογίας - δωράκι 20 εκατ. ευρώ στους φαρμακοβιομήχανους.

Οι βιοπαλαιστές της Ηπείρου να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Απέναντι στα ψέματα και στις αυταπάτες, προτάσσουμε τις δικές μας ανάγκες: Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση του νοσοκομείου και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην Υγεία».

Κινητοποίηση σήμερα στο Κιλκίς

Κινητοποίηση με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα της Υγείας και της Παιδείας διοργανώνουν σήμερα, Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., σωματεία και φορείς στο Κιλκίς, στην πλατεία Ειρήνης. Την κινητοποίηση οργανώνουν το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κιλκίς, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΤΑ Κιλκίς - Παιονίας, ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς (μέλος ΟΓΕ), το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Κιλκίς και το Σωματείο Εργαζομένων ΠΕ Παιονίας.

ΣΕΜΙΣΕΑ - ΣΕΑΑΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διαμαρτυρία ενάντια στις περικοπές θεραπειών

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ενάντια στις νέες περικοπές θεραπειών παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες, πραγματοποίησαν χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ).

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης οικογένειες που μέχρι πρότινος μέλη τους φιλοξενούνταν στη Στέγη Αυτόνομης Διαβίωσης και Εκπαίδευσης Υπερηλίκων και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Ελπίς», στο Λουτράκι, και τώρα διώχνονται από τον επιχειρηματία επειδή «αλλάζει το αντικείμενο δραστηριοτήτων».

Εκπρόσωπος του υπουργείου συναντήθηκε με τους φορείς, χωρίς ωστόσο να δοθούν δεσμεύσεις για λύσεις στα προβλήματα.

Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν στις 11 Απρίλη με κλαδική απεργία και συγκέντρωση μπροστά στη Βουλή στις 6.30 μ.μ.

Οι φορείς διεκδικούν μεταξύ άλλων: Δωρεάν θεραπείες για όσα παιδιά το χρειάζονται, όπως η επιστήμη επιτάσσει, με 100% κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να υπογραφεί άμεσα η πρόταση κλαδικής ΣΣΕ του ΣΕΜΙΣΕΑ. Δημόσιες δομές υψηλής ποιότητας, δωρεάν υπηρεσίες πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης, Ειδικής Αγωγής και αποκατάστασης με βάση τις ανάγκες. Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να εξασφαλιστούν δωρεάν θεραπείες για τα παιδιά, με βάση τα παραπεμπτικά από τους ειδικούς, χωρίς περικοπές και πλαφόν. Δωρεάν φάρμακα και θεραπείες σε όλους τους χρονίως πάσχοντες, όχι μόνο για την κύρια νόσο αλλά και για τις συνοδούς νόσους και τις παρενέργειες. Δωρεάν συνταγογραφούμενα φάρμακα και μη, αλλά και τα αναλώσιμα με βάση τις ανάγκες. Αμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, με ευθύνη του κράτους, για τα 40 παιδιά με βαρύ αυτισμό που εκδιώκονται από τη στέγη «Ελπίς». Ιδρυση δημόσιων δομών ανοιχτής ή κλειστής περίθαλψης, μόνιμης ή προσωρινής παραμονής, με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και δωρεάν, για βαριά ανάπηρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ