ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΚΙΛΚΙΣ
Διαδήλωσαν για το δικαίωμα στην Υγεία και την Παιδεία

Κινητοποίηση με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα της Υγείας και της Παιδείας πραγματοποιήθηκε χτες στο Κιλκίς, στην πλατεία Ειρήνης, με πρωτοβουλία του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κιλκίς, του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΤΑ Κιλκίς - Παιονίας, του Συλλόγου Γυναικών Κιλκίς (μέλος ΟΓΕ), του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κιλκίς και του Σωματείου Εκπαιδευτικών ΠΕ Παιονίας.

Η κινητοποίηση αποτέλεσε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα στο Εργατικό Κέντρο, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων, όπου αποφασίστηκε να γίνουν πολύμορφες δράσεις ενάντια στην τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Υγεία και την Παιδεία.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Θωμάς Μιχαηλίδης, εκ μέρους του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κιλκίς, ο Γιάννης Καραΐτης, μέλος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, και ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κιλκίς, δίνοντας μια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί: Από το 2015 τα νοσοκομεία Κιλκίς και Γουμένισσας είναι διασυνδεόμενα. Η μοναδική παιδίατρος μετακινείται για εφημερίες στο Κιλκίς όποτε κριθεί απαραίτητο από τη διοίκηση, αφήνοντας ακάλυπτα τα 3.500 παιδιά της περιοχής. Οι ελλείψεις σε γιατρούς και σε προσωπικό είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νομού να απευθύνονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει ένας και μοναδικός αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Κιλκίς, ο οποίος όμως δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, γιατί δεν υπάρχει όλο το 24ωρο κατάλληλο ιατρικό προσωπικό. Μεγάλα είναι και τα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές των δύο νοσοκομείων, καθώς τα κτίρια είναι πολύ παλιά, απαιτείται συντήρηση, αλλά και αντικατάσταση στον εξοπλισμό των δωματίων. Τα Αγροτικά Ιατρεία κάνουν μόνο συνταγογράφηση, τα Κέντρα Υγείας είναι «ανύπαρκτα».

Την ίδια στιγμή, στο χώρο της Παιδείας είναι τεράστια τα υλικοτεχνικά προβλήματα, ενώ ελλιπής συντήρηση, υπεράριθμα τμήματα - κατά βάση σε Κιλκίς και Πολύκαστρο - και ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς συμπληρώνουν το παζλ της... «κανονικότητας». Επίσης, στο Κιλκίς και την Παιονία πολλά βρέφη και νήπια έως τριών ετών δεν πηγαίνουν σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, ενώ και παιδιά με ειδικές ανάγκες μένουν εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος.

«Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο με μειωμένες τις απαιτήσεις για την Υγεία μας και τη μόρφωση των παιδιών μας», σημείωσε στην κεντρική ομιλία η Ειρήνη Χατζή, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κιλκίς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να γίνει υπόθεση δική μας η Υγεία και η μόρφωση που θα έχουμε εμείς και τα παιδιά μας», απέναντι στην πολιτική που κόβει κονδύλια από αυτές τις ανάγκες, για να στηρίξει με πολύμορφα προνόμια το μεγάλο κεφάλαιο, τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς κ.ο.κ.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο δημαρχείο.

Τα σωματεία και οι φορείς διεκδικούν, μεταξύ άλλων: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στα νοσοκομεία Κιλκίς και Γουμένισσας και εκπαιδευτικού προσωπικού. Επισκευή και συντήρηση των κτιρίων των δύο νοσοκομείων και των σχολείων του νομού, έλεγχος της αντισεισμικότητας και της στατικότητας. Αγροτικά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας με γιατρούς και εξοπλισμό. Κατασκευή δημοτικών παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείου, Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου στο Κιλκίς, στο Πολύκαστρο, στη Δημοτική Ενότητα Πικρολίμνης κ.α.

«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Καταγγέλλει το περιεχόμενο της ΣΣΕ που υπογράφηκε για τα κρατικά ΜΜΕ

Την αντίθεσή της στο περιεχόμενο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που υπέγραψε η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με το υπουργείο Τύπου για τα κρατικά ΜΜΕ, καθώς δεν περιλαμβάνει το βασικό με το οποίο πρέπει να ξεκινά μια ΣΣΕ, δηλαδή τους μισθούς των δημοσιογράφων, οι οποίοι συνεχίζουν να καθορίζονται με ΚΥΑ, διατυπώνει η «Δημοσιογραφική Συνεργασία».

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «η "Δημοσιογραφική Συνεργασία" στην ΕΣΗΕΑ, από την πρώτη στιγμή είχε τονίσει ότι δεν μπορεί να συζητιέται και να υπογράφεται για να ισχύσει ΣΣΕ που δεν περιλαμβάνει τα μισθολογικά των δημοσιογράφων στα κρατικά ΜΜΕ. Είχε αντιταχθεί στη μορφή της ΚΥΑ, τονίζοντας πως οι μισθοί των εργαζομένων και ό,τι άλλο απορρέει απ' αυτούς, όπως για παράδειγμα διάφορα επιδόματα πάνω στους μισθούς, ο 13ος και ο 14ος μισθός που έχουν κοπεί με μνημονιακό νόμο στο όνομα της μείωσης των δαπανών του δημόσιου τομέα, πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων και βεβαίως η διεκδίκησή τους να γίνεται υπόθεση πάλης των ίδιων των εργαζομένων με επικεφαλής τα σωματεία τους μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες».

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» υπενθυμίζει πως «είχε καταθέσει έγκαιρα ολοκληρωμένη πρόταση ΣΣΕ στην κατεύθυνση της ανάκτησης των απωλειών των εργαζομένων, της θωράκισης των κατακτήσεών τους, της αποτροπής οποιασδήποτε αρνητικής μεταβολής εις βάρος των δικαιωμάτων τους, αύξησης στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού». Ομως, «η πρόταση της "Δημοσιογραφικής Συνεργασίας" δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, η οποία απέκλεισε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τα μισθολογικά και περιορίστηκε μόνο στα "θεσμικά"».

Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά τα «θεσμικά», η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» υπογραμμίζει ότι «ήταν αντίθετη σε οποιαδήποτε αλλαγή προς το χειρότερο (αύξηση ημερήσιου εργάσιμου χρόνου), του ωραρίου εργασίας των δημοσιογράφων, καθώς και στην οποιαδήποτε συνδιαχείριση με την εργοδοσία των πνευματικών δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι αυτά πρέπει να ανήκουν μόνο στους δημιουργούς τους, τους δημοσιογράφους. Ηταν ακόμα αντίθετη και στη συσχέτιση των αναρρωτικών αδειών με τον χρόνο προϋπηρεσίας (...) Προέταξε αποκλειστικά και μόνο την υπεράσπιση του λαϊκού συμφέροντος ως καθήκον των δημοσιογράφων, κατήγγειλε ως απαράδεκτο τον όρο "νόμιμη συνδικαλιστική δράση", γιατί η συνδικαλιστική δράση είναι πάντα νόμιμη και το υπερασπίζουμε αυτό, και επανέλαβε την πάγια θέση της να μην συμμετέχουν στο σωματείο εργοδότες και διευθυντές ΜΜΕ. Οι προτάσεις αυτές, που έγιναν με γνώμονα τα πραγματικά μας συμφέροντα, δεν έγιναν δεκτές από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ».

Ετσι, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», στη συνεδρίαση του ΔΣ, «τοποθετήθηκε πολιτικά με "παρών" επί της αρχής για το σύνολο του "πονήματος" που ονομάζουν ΣΣΕ, γιατί δεν είναι ΣΣΕ, στήριξε ό,τι θετικά υπέρ των εργαζομένων μέτρα περιλαμβάνει, ενώ θεωρεί ότι είναι υπόθεση των εργαζομένων μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες στους χώρους δουλειάς να διεκδικήσουν πραγματική ΣΣΕ που να περιλαμβάνει την αναπλήρωση όλων των απωλειών με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες μας».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ
Καταγγέλλει την κυβερνητική αδιαφορία για την εκρηκτική κατάσταση στην Υγεία

Εκατοντάδες υπογραφές συγκέντρωσε για άλλη μια φορά το αίτημα που προβάλλει η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου για άμεση πρόσληψη νοσηλευτών διασωστών του ΕΚΑΒ και γιατρών στο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΙ) Γενναδίου, οι οποίες επιδόθηκαν στην αποκεντρωμένη διοίκηση Νότιου Αιγαίου και εστάλησαν στο υπουργείο Υγείας.

Είχε προηγηθεί, πριν από πέντε χρόνια, στην πόλη της Ρόδου, το μάζεμα εκατοντάδων υπογραφών με αίτημα την άμεση στελέχωση του ΠΙ Γενναδίου με νοσηλευτές, ΕΚΑΒ και γιατρούς. Το 2016 επανήλθαν τα πάγια αιτήματα για την Υγεία στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Το 2017 μαζεύτηκαν 1.000 υπογραφές με αίτημα την αναβάθμιση του ΠΙ Γενναδίου σε Κέντρο Υγείας. Το 2018 η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων έστειλε υπόμνημα, απαιτώντας την άμεση πρόσληψη νοσηλευτών, διασωστών του ΕΚΑΒ και γιατρών.

«Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες μας για την υποστελέχωση των δομών δημόσιας Υγείας της περιοχής μας, οι κυβερνήσεις αδιαφορούν προκλητικά», επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα.

Και προσθέτει:

«Αναρωτιόμαστε τι εμπόδισε τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ έχουν πλήρη επίγνωση του προβλήματος και της κατάστασης, να προκηρύξουν θέσεις νοσηλευτών και διασωστών του ΕΚΑΒ για το ΠΙ Γενναδίου, τη στιγμή που είναι τόσο απαραίτητοι και υπάρχουν τόσες χιλιάδες άνεργοι. Η απάντηση είναι απλή, δεν έκαναν προσλήψεις διότι μειώνουν κάθε χρόνο τη χρηματοδότηση της Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, αντιμετωπίζοντας το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας Υγείας ως "κόστος" και προωθώντας την ιδιωτικοποίηση.

Αναρωτιόμαστε επίσης πώς, σε λίγες μέρες που ξεκινάει η τουριστική σεζόν και ο πληθυσμός της νότιας Ρόδου θα εκτιναχθεί από χιλιάδες εργαζόμενους και επισκέπτες, θα αντεπεξέλθουν μόνοι τους οι αγροτικοί γιατροί, οι οποίοι μάλιστα δεν επαρκούν για την κάλυψη όλων των εφημεριών. Καταγγέλλουμε δημόσια πως αν έχουμε ξανά απώλεια ανθρώπινης ζωής δεν θα είναι ούτε τυχαίο ατύχημα ούτε ευθύνη των αγροτικών ιατρών που κάνουν υπεράνθρωπη προσπάθεια, αλλά συνειδητή εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης που δεν κάνει άμεσα τις απαραίτητες προσλήψεις».

Η Επιτροπή Αγώνα διαμηνύει ότι το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσει τον αγώνα για δημόσια δωρεάν Υγεία υψηλού επιπέδου, σύμφωνα με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Κινητοποίηση των εργολαβικών εργαζομένων στο ΑΠΘ

Σε 4ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 5/4 (10 π.μ. έως 2 μ.μ.) και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΣΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη, στις 12.30 το μεσημέρι, στην οδό Φράγκων, καλεί το Σωματείο εργολαβικών καθαριστών και φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας, διεκδικώντας την παραμονή των εργολαβικών εργαζομένων στο ΑΠΘ, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Οπως αναφέρει, για ακόμα μία φορά οι θέσεις εργασίας των εργολαβικών εργαζομένων στο ΑΠΘ βρίσκονται «στον αέρα». Στις 30/4 λήγει η σύμβαση έργου της εταιρείας με το ΑΠΘ και άλλος εργολάβος αναλαμβάνει το έργο. Αλλάζουν οι εργολάβοι, ζητώντας παραιτήσεις των εργαζομένων και να υπογράψουν νέα σύμβαση χάνοντας όλα τα δικαιώματα.

Την Παρασκευή έχει οριστεί τριμερής συνάντηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΕΠΕ με το ΑΠΘ και τους δύο εργολάβους. Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Καθαριότητας και Φύλαξης (εργολαβίες) προς ιδιώτες και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Κεντρικής Μακεδονίας απαιτεί κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του, να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ